Συνδεθείτε μαζί μας

ΖΩΗ

Άγιος Ανδρέας ο Τρυποτηγανάς! Γιατί ονομάζεται έτσι ο Πολιούχος της Πάτρας;

Δημοσιεύθηκε

στις

Τελευταία μέρα του Νοεμβρίου, ή «Αγ’ Αντριά» όπως τον λεν, είναι του Αγίου Αντρέα, του επονομαζομένου «Τρυποτηγανά». Στη λαογραφία του τόπου μας ο Νοέμβριος ονομάζεται και Αντριάς, επειδή πιστεύεται ότι το κρύο αντρειεύει την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ανδρέα.

Ο Άγιος Ανδρέας, ονομάζεται επίσης, και Τρυποτηγανάς, επειδή -καθώς έλεγαν οι παλιότεροι- τρυπούσε τα τηγάνια όσων δεν έκαναν τηγανίτες την ημέρα της γιορτής του.

Δεν είναι και παράξενο που η μέρα τούτη συνδυάστηκε με τηγανητές λιχουδιές, καθώς είναι μέρα γιορτινή που πέφτει σε περίοδο νηστείας και μάλιστα σε μια εποχή που βγαίνει το πρώτο λάδι της χρονιάς.

Στην Κρήτη, άλλωστε, με το πρώτο λάδι -όπως και με το τελευταίο- συνήθιζαν να φτιάχνουν λουκουμάδες και κουταλίτες για να γλυκαθούν και να το εγκαινιάσουν!

Όπως σημειώνει ο Νίκος Ψιλάκης («Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη», εκδόσεις Καρμανωρ) πως «Όποιος αρκείται στην ανάγνωση των συναξαρικών πηγών ίσως να μην κατανοήσει ποτέ γιατί συνδέθηκε με τα τηγάνια και τις τηγανίτες ο πρωτόκλητος μαθητής του Χριστού, ο ψαράς από τη Βησθαϊδά, που «όργωσε» τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διδάσκοντας το λόγο του Διδασκάλου του. Θα το κατανοήσει μόνον αν θυμηθεί τους ειδικούς διαιτολογικούς κανόνες που ισχύουν κατά τις περιόδους των τεσσαρακοστών (η εορτή του Αγίου Ανδρέα πέφτει μέσα στη σαρακοστή των Χριστουγέννων) και αν παράλληλα παρακολουθήσει τη ζωή των αγροτικών κοινωνιών του ελληνικού χώρου, που αυτήν την περίοδο καταπιάνονται με την (κοπιώδη) συλλογή του ελαιοκάρπου.»

Και συνεχίζει: «….Στα τέλη του μήνα, όμως, έπρεπε να έχουν αλεστεί οι πρώτες ελιές και να έχει φτάσει στο κάθε σπιτικό το καινούριο λάδι. Το τηγάνισμα κατά την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ανδρέα (ή την παραμονή) έπρεπε να γίνει με λάδι από την καινούρια σοδειά. Η χρησιμοποίηση του καινούριου ελαιολάδου ενσωμάτωνε μια ιδιαίτερη τελετουργία. Συχνά έχυναν το λάδι στο τηγάνι σταυρωτά λέγοντας μιαν ευχή, όπως «καλοκατάλυτο» ή «και του χρόνου». Πιθανότατα πρόκειται για απήχηση των απαρχών, της συνήθειας να μοιράζονται οι πρώτοι καρποί της σοδειάς ή να προσφέρονται στους θεούς.

Οι απαρχές του ελαίου είναι ένα από τα πιο συγκινητικά έθιμα των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Κρήτης. Στη Μεσαρά τ«το πρώτο λάδι της χρονιάς δεν πήγαινε στο σπίτι, αν δεν σταματούσε εκείνος που το μετέφερε στην εκκλησία και να ανάψει με αυτό καντήλια…». Στο Λάστρο Σητείας «από το πρώτο λάδι πήγαιναν οπωσδήποτε ένα μπουκάλι ή ένα μίστατο, ανάλογα με το τί μπορούσε ο καθένας, στην εκκλησία. Το μίστατο ήταν σταμνί με πλατύ στόμιο και έβαζε εφτά οκάδες λάδι. …..Με το πρώτο λάδι έπρεπε να ανάψουν και το καντήλι του κάθε σπιτικού στο εικονοστάσι.»

Εκτός από τις προσφορές στη θεότητα, το έθιμο απαιτούσε «μοίρασμα» των αγαθών που είχε στείλει η θεία ευλογία. Και ως καταλληλότερη μέρα γι’αυτό θεωρήθηκε η 30η Νοεμβρίου:

«πάσαι αι οικοδέσποιναι αφ’ εσπέρας της εορτής ταύτης, ή και την πρωϊαν κατασκευάζουν τηγανίτας ή μελομακαρόνες κτλ. Όστις δε δεν κάνει τοιούτους, τρυπά το τηγάνιόν του ο άγιος, όθεν και τρυποτηγανάς επικαλείται…»

«Του Άι Αντρέα όποια γυναίκα δεν ψήσει τηγανίτους θα τρυπήσει το τηγάνι…»

Στις περιοχές όπου παρασκεύαζαν τηγανίτες φρόντιζαν να προσφέρουν από ένα πιάτο σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια και, κυρίως, σε σπίτια που είχαν ανάγκη ή που δεν είχαν ελαιώνες. Η συνήθεια αυτή αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές απηχήσεις των εθιμικών απαρχών. Το ίδιο ακριβώς γίνεται σε πολλές περιοχές του ελληνικού χώρου με το πρώτο ψωμί της χρονιάς…..»

Αντίστοιχα καταγράφει κι ο Βασίλης Λαμνάτος («Οι μήνες στην αγροτική και ποιμενική ζωή του λαού μας»):

«Στις καλομέρες του Νοέμβρη γίνεται και το μάζεμα των ελιών, που θα δώσουν το πρωτολάδι κι απ’αυτό θα στείλουν οι νοικοκυραίοι ένα μπουκάλι στην εκκλησιά για το άναμμα των καντηλιών και για την ευλογία του παπά. Με το πρωτολάδι οι νοικοκυρές θα φτιάξουν πάλι και τηγανίτες και γλυκά, συνήθως χαλβά, για να τα μοιράσουν στη γειτονιά και σ’αυτούς που δεν έχουν λάδι. Θα τους δώσουν κιόλας και λίγο σ’ένα μπουκάλι, για να φτιάξουν καμιά λαχανόπιτα, να φάνε και να ευχηθούν και «του χρόνου πιότερο» ή «και του χρόνου να μην το χαρούν τα κιούπια».»

Ο λαογράφος μας Δημήτρης Λουκάτος («Φθινοπωρινά»), μάλλον παραβλέπει το ρόλο της αγροτικής/ελαιοπαραγωγικής ζωής καθώς και της θρησκευτικής (σαρακοστή, νηστεία) σε τούτο το έθιμο και κάπως αόριστα αναφέρει πως «ίσως και στις δικές μας λουκουμάδες να κρύβεται κάποια μαγικοθρησκευτική (και εξευμενιστική) προφύλαξη για τη σπορά, με εκπρόσωπο τον άγιο Ανδρέα, που έλαχε να «κλείνει» την όλη φθινοπωρινή περίοδο.» Και συνεχίζει γράφοντας πως «παραδίδεται, για τα παλαιότερα χρόνια των Πατρών, ότι συνήθιζαν να φτιάχνουν την παραμονή της γιορτής του αγίου Ανδρέα και «λαχανόπιτες», από τις οποίες έστελναν και στην εκκλησιά, για να μοιραστούν στους φτωχούς (εξευμενιστικό κι αυτό και ίσως νεκρολατρευτικό έθιμο των «πλακούντων»)».

Ο Λουκάτος καταγράφει, επίσης, πως τη μέρα αυτή «Κάτι που θυμίζει τα πολυσπόρια της γιορτής των Εισοδίων (δηλ. της ίδιας αγροτικής περιόδου) είναι αυτό που γίνεται στην Ήπειρο, να βράζουν καλαμπόκι («Αντριλούσια» ή «μπόλια») και να τα πηγαίνουν στην εκκλησιά να ευλογηθούν, ώστε ύστερα να τα μοιράσουν, για το καλό της χρονιάς, στον κόσμο. Στη Θράκη, έβραζαν επίσης, την ημέρα του Αγ. Αντρέα, σιτάρι με ζάχαρη, σταφίδες κλπ. (δηλ. πανηγυρικά κόλλυβα) και τα μοίραζαν στον κόσμο. Στην Ακαρνανία έβραζαν (και βράζουν ακόμα) πραγματικά «πολυσπόρια», όπως της Παναγιάς, το ίδιο δε και στη Θεσσαλία, όπου τώρα τα λένε «Αντραλούσια». Όλα αυτά δείχνουν μαγικο-παραγωγικές ενέργειες της εποχής (τέλος σποράς, αναμονή της βλαστικής γονιμοποίησης)….»

Ίσως τούτα τα πολυσπόρια να τα συνήθιζαν κυρίως σε μη ιδιαιτέρως ελαιοπαραγωγικές κοινωνίες, σε κοινωνίες που παρήγαγαν όσπρια και σιτηρά, καθώς ο Νοέμβριος είναι μήνας σποράς τούτων και ο Άγιος Αντρέας είχε τη φήμη, λόγω παρετυμολογίας του ονόματός του (Ανδρέας, ανδρείος, αντρειεύω) πως «αντρειεύει» το κρύο, την νύχτα (τη μεγαλώνει) και τα σπαρτά (τα μεγαλώνει, τ’αυξάνει). Αναφέρει ο Γεώργιος Μέγας («Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας») πως «Για να ενισχύσουν την αύξηση των σπαρτών και την καρποφορία, οι γεωργοί βράζουν, όπως και κατά τα Εισόδια της Θεοτόκου, πολυσπόρια (καλαμπόκι και στάρι μαζί) και «τα πάνε στην εκκλησία και τα διαβάζει ο παπάς’ τό ‘χουν σε καλό, όπως λέγουν, να τα βλογήσει ο Θεός, να γίνουν περισσότερα παρέκεια. Τα μοιράζουν στα σπίτια, για ν’ αντρειωθούν τα σπαρτά.» (Ήπειρος).

Διαφήμιση
Σχόλια

ΖΩΗ

Ξανά στο νοσοκομείο ο Παύλος Χαϊκάλης!

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Ο γνωστός ηθοποιός αφαίρεσε τη χολή του, αφού το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας τον ταλαιπωρούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για αυτό το λόγο, σήμερα και αύριο ματαιώθηκε η παράσταση «Βρε καλώς τους», όπου πρωταγωνιστεί ο Παύλος Χαϊκάλης μαζί τον Λάκη Λαζόπουλο και τη Μαρία Σολομού στο θέατρο Μπρετάνια.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΖΩΗ

ΠΑΤΡΑ: Οι συμμαθητές του 1960 στο 3ο Δημοτικό, χρόνια μετά

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

«Ναι γεράσαμε, αλλά είμαστε τυχεροί γιατί υπάρχουν κι άλλοι που δεν πρόφτασαν να γεράσουν μαζί μας!».Αναφώνησε κάποιος από τους παλιούς συμμαθητές που φοίτησαν στο περίφημο 3ο Δημοτικό Σχολείο (Πικραμένου) την εικοσαετία από την απελευθέρωση της Πάτρας από τη γερμανική κατοχή και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Η συνάντηση έγινε την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία της Μαρίας Κοσμά – Δημητροπούλου σε συνεργασία με την Αλεξάνδρα Καπελιώτη-Λουλουδάκη, τον Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλόπουλο και τον Θόδωρο Κοτρωνόπουλο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ«Τα περισσότερα απ’ αυτά τα χρόνια το 3ο Δημοτικό στεγάζονταν σ’ ένα κτίσμα με μια μικρή αυλή στην Οδό Φιλοποίμενος (δίπλα στη Γαλλική Ακαδημία Πατρών) και ανάμεσα στις Οδούς Καραϊσκάκη και Κανακάρη. Διευθυντής μας ο αείμνηστος Αθανάσιος Μπακρόζης, που εκπροσωπήθηκε επάξια από τον γιο του Νίκο. Το σχολείο μας, φτωχό κι αυτό όπως και οι περισσότεροι από ‘μας, με τις μολυβένιες του βρύσες κάτω από τη μεγάλη μουριά, με τους δασκάλους και τις δασκάλισσές του μας μάθανε πραγματικά γράμματα. Κι όπως μας αποκάλυψε ο Νίκος, ο Μπακρόζης δεν άφηνε κανένα μαθητή του να αποφοιτήσει εάν δεν ήταν σίγουρος ότι θα πετύχαινε στις εισαγωγικές εξετάσεις του Γυμνασίου (ναι, δίναμε εξετάσεις, τότε, και προφορικές και γραπτές) για να γραφτούμε από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» μας περιγράφει ο Δ. Σιμόπουλος.

ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝΗ συνάντηση ζωντάνεψε στον νου και τις καρδιές όλων τα όσα μοιράστηκαν στα σχολικά τους θρανία. Ο κ. Σιμόπουλος συνεχίζοντας την περιγραφή της συνάντησης σημειώνει: «Και ξαφνικά ξαναζωντάνεψαν λες εκείνες οι αξέχαστες μέρες όταν ήμασταν ακόμη σκανδαλιάρικα παιδιά, με την προσμονή και την ελπίδα της νιότης, την άδολη αγάπη της ηλικίας μας και τα όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον, σε μια Πάτρα που μοσχοβόλαγε από το αγιόκλημα και το γιασεμί. Και τι δεν θυμηθήκαμε εκείνο το βράδυ, αφού με τα φτερά της φαντασίας μας σουλατσάραμε και πάλι σ’ όλες εκείνες τις γωνιές που είχαμε χιλιοπερπατήσει από τα Ψηλαλώνια ως τον Φάρο, κι από τον Αγιαντρέα μέχρι τις σκάλες του Γιογκαράκη για να βγάλουμε, στο φωτογραφείο που βρίσκονταν στην κορυφή τους, εκείνες τις ατσαλάκωτες »εβδομαδιαίες» φωτογραφίες! Αν ο φίλος μας ο Θανάσης ο Κούστας, πιτσιρικάς για τους περισσότερους από ‘μας (αφού γεννήθηκε μόλις το 1954) δεν είχε ήδη τυπώσει εκείνο το υπέροχο βιβλίο του, με τίτλο »Αγκινάρες με Αλάτι», είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσαμε να είχαμε προσθέσει κι εμείς ένα ακόμη κεφάλαιο από τις ανταλλαγές των αναμνήσεών που ακούστηκαν εκείνο το βράδυ.Γιατί, όπως γράφει κι ο Θανάσης, πολλοί από ‘μας; »καθίσαμε και πάλι στις ξύλινες εξέδρες του μόλου για να παρακολουθήσουμε τους νεαρούς κολυμβητές και τις κολυμβήτριες να αγωνίζονται στα ‘Μαραγκοπούλεια’ που διοργάνωνε ο ΝΟΠ». Κι αυτό δεν ήταν καθόλου παράξενο αφού ανάμεσά μας στο φιλόξενο ΤΖΑΚΙ βρίσκονταν αρκετοί και αρκετές Πανελλήνιοι Πρωταθλητές, μία από τις οποίες ήταν και η Αλεξάνδρα, η συνδιοργανώτρια της υπέροχης εκείνης βραδιάς. Κι αν δεν ήταν το κρύο θα είχαμε σίγουρα βουτήξει στη θάλασσα αφού τα Μποζαΐτικα ήταν μια δρασκελιά απόσταση. Γι’ αυτό περιοριστήκαμε να κάνουμε απλώς τη βόλτα μας από τον μόλο μέχρι την Τερψιθέα με το καϊκάκι »του καπετάν Παναγιώτη»! Και φυσικά δεν θάταν ολοκληρωμένη η βραδιά αν δεν θυμόμασταν επίσης και το τσίτσιρι, τις αγκιναρούλες και τα φρέσκα τσίγδαλα, αλλά και όλους εκείνους τους ωραίους τύπους της παλιάς Πάτρας: Τον Τσακατσούκα, τον Κουταλά και τον Βαρεκίνα».Κι έτσι με την φαντασία μας και μόνο »κυνηγήσαμε για μιαν ακόμη φορά την καταβρεχτήρα του δήμου και πιάσαμε από νωρίς θέση στου Μαρούδα και στα θεατράκια του Καραγκιόζη». Και σαν να μην έφταναν αυτά το ρίξαμε και στο φανταστικό περπάτημα από τα Σύνορα μέχρι την Εγλυκάδα για εκείνα τα αξέχαστα απογευματινά στο εξοχικό του Μίμη και της Τιτίνας για να παίξουμε τα μικρά 45ανταράκια στο πικ-απ του Φώτη και της Χαράς. Και τι δεν θυμηθήκαμε, αλήθεια, εκείνο το βράδυ: Την μπάντα του Δήμου να μας ταξιδεύει σε μουσικά ταξίδια με διευθυντή τον Μαέστρο της καρδιάς μας, τον αείμνηστο Θεόφιλο Κάββουρα, που έφυγε δυστυχώς νωρίς».

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝΜεταξύ άλλων που φοίτησαν στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Πατρών (Πικραμένου) εκείνα τα χρόνια παρευρέθηκαν οι: Νίκος Μπακρόζης, Διονύσης Σιμόπουλος, Φώτης Λάζαρης, Λιλίκα Μπάρλου, Κλεομένης Μπάρλος, Τάκης Σακελλαρόπουλος, Χρήστος Φιλιπόπουλος, Μίμης Αγγελόπουλος, Μαρία Καπελιώτη, Αθηνά Πιπιλή – Πραποπούλου, Θανάσης Πιπιλής, Νίκος Κοσμάς, Σωτήρης Γαρταγάνης, Γιάννης Δημαράς, Νίκος Δούρος, Γιώργος Δάσιος, Ελένη Αποστολάτου-Δάσιου, Μάρθα Ζησιμάτου, Δανάη Παπαδημητρίου, Τιτίνα Αγγελοπούλου-Σπηλιωπούλου, Μπία Χριστοπούλου, Φώτης Αγγελόπουλος, Βάσω Κούλη, Θανάσης Σταυρόπουλος, Μιχάλης Σταυρόπουλος, Ράνια Λαμπίρη, Ελισάβετ Παλουμπιώτη, Αννα Κωσταντινοπούλου, Αθηνά Καρνάρη, Ελένη Βαφειάδη, Γιώργος Τσελέπης, Θανάσης Μπόγδης, Γιάννης Κόντης, Χαρά Λάζαρη, Βικτωρία Αγγελοπούλου, Λεώνη Γεωργοπούλου, Εφη Τριανταφυλλοπούλου, Χαρά Αντιόχου, Ανδρέας Καρνάρης, Σία Αγγελάκη.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥΤο επόμενο ραντεβού των συμμαθητών ορίστηκε για τον Ιούνιο στον «Πάνορμο» στο Πράσινο Λιμανάκι στα Αραχωβίτικα!

Συνέχισε να διαβάζεις

ΖΩΗ

Το συγκινητικό μήνυμα του Θάνου Μικρούτσικου μέσα από το νοσοκομείο

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

«Ενάμιση μήνα τώρα βρίσκομαι σ’ ένα δωμάτιο του νοσοκομείου παλεύοντας…»
Μέσα από το νοσοκομείο στο οποίο βρίσκεται έστειλε το δικό του μήνυμα ο Θάνος Μικρούτσικος. Συγκεκριμένα ανέβασε ένα συγκινητικό μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μιλώντας για την κατάσταση της υγείας του.

«Ποτέ δεν κρύφτηκα. Μηνύματα έρχονται από πολλούς φίλους που ρωτάνε για την κατάσταση της υγείας μου. Ενάμιση μήνα τώρα βρίσκομαι σ’ ένα δωμάτιο του νοσοκομείου παλεύοντας μ’ ένα ανόητο πυρετό που επιμένει.

Σας γράφω σήμερα γιατί αισθάνομαι πιο δυνατός κι είμαι σίγουρος ότι θα σας συναντήσω σύντομα. “Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι αυτό είναι” που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ», έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΖΩΗ

Σταρ Ελλάς 2019: «Ο σύντροφός μου με κακοποιούσε σωματικά και ψυχολογικά»

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Στο Λονδίνο για τον διεθνή διαγωνισμό Miss World 2019, βρίσκεται η Σταρ Ελλάς 2019, Ραφαέλα Πλαστήρα.

Η 26χρονη Τρικαλινή, η οποία κέρδισε τον τίτλο της Σταρ Ελλάς στα καλλιστεία που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο, είναι έτοιμη να εκπροσωπήσει τη χώρα μας και να διαγωνιστεί με άλλες εντυπωσιακές κοπέλες, για να αναδειχθεί η ομορφότερη γυναίκα του κόσμου.

Πριν από τον διαγωνισμό, όλες οι διαγωνιζόμενες που παίρνουν μέρος, δίνουν διάφορες συνεντεύξεις, με σκοπό να τις γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος. Σε μία από αυτές, η Ελληνίδα Σταρ Ελλάς, συγκλόνισε μιλώντας για την κακοποίηση που δέχτηκε από πρώην σύντροφό της.
Δείτε τη συγκλονιστική εξομολόγηση της Σταρ Ελλάς 2019:

Συγκεκριμένα, όταν η Ραφαέλα Πλαστήρα ρωτήθηκε «ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει στη ζωή της», η ξανθιά καλλονή μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, αποκάλυψε τις δύσκολες στιγμές που έζησε πρόσφατα, καθώς ο πρώην σύντροφός της, την κακοποιούσε τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά.

«Πριν από περίπου δύο μήνες βρισκόμουν σε μια τοξική σχέση με ένα άτομο, το οποίο με κακοποιούσε σωματικά και ψυχολογικά. Συνέχεια μου έλεγε ότι δεν είμαι αρκετά καλή ή αρκετά όμορφη. Δραπέτευσα από αυτή την τοξική σχέση, οπότε θέλω να πω στις υπόλοιπες γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί ότι δεν είναι μόνες και κάθε είδος βίας δεν είναι αποδεκτό», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σταρ Ελλάς 2019.

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ24 λεπτά πριν

Σοκ: Νεκρός ο ηθοποιός που αναζητούσε η Νικολούλη – Οι πρώτες δηλώσεις της δημοσιογράφου – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ31 λεπτά πριν

ΠΑΤΡΑ ΤΩΡΑ – Διάρρηξη σε σπίτι στον δρόμο προς την Οβρυά

ΚΟΙΝΩΝΙΑ37 λεπτά πριν

Ο μικρός ήρωας Παναγιώτης Ραφαήλ δίνει τη μάχη του στην Βοστώνη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ9 ώρες πριν

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία καθηγητή κιθάρας που κατηγορείται ότι ασελγούσε σε 9χρονο μαθητή

ΚΟΙΝΩΝΙΑ9 ώρες πριν

Ελεύθερος ο 20χρονος ναυτικός που είχε απαχθεί από πειρατές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ9 ώρες πριν

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για την 39χρονη που προσπάθησε να την κάψει ζωντανή ο άντρας της

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες πριν

40χρονος ο άνδρας που βρέθηκε κρεμασμένος στην Πατρών Κλάους

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες πριν

Πάτρα: Έρχεται μπαράζ ελέγχων για τον αντικαπνιστικό – Με πρωτοβουλία Μπονάνου

ΚΟΣΜΟΣ11 ώρες πριν

Στα «κάγκελα» η Τουρκία: Από Αττάλεια μέχρι Τρίπολη θα παίρνουν την άδειά μας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ11 ώρες πριν

Άγιο Όρος – Αυτός είναι ο 28χρονος που έπεσε στο κενό αγκαλιά με την εικόνα της Παναγιάς

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 ημέρες πριν

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία περικύκλωσε την Τουρκική: «Τους γλεντήσαμε»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

Έγκλημα: «Η γκόμενα του μπαμπά έσφαξε τη μαμά»

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Νέος θρήνος στην Πάτρα και στο καρναβάλι της – Έφυγε, ξαφνικά, από τη ζωή ο Κώστας Μαυροειδής

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Καρέ καρέ η δράση διαρρηκτών σε σπίτι στην Αγυιά – Όσα κατέγραψαν οι κάμερες

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ-Εννέα αδελφάκια ζητούν μια αγκαλιά-Φιλοξενούνται στην Παιδιατρική του Ρίου και στο Καραμανδάνειο

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Σεισμική δόνηση «κούνησε» Πάτρα και Ναύπακτο

ΖΩΗ4 ημέρες πριν

Το συγκινητικό μήνυμα του Θάνου Μικρούτσικου μέσα από το νοσοκομείο

ΖΩΗ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Οι συμμαθητές του 1960 στο 3ο Δημοτικό, χρόνια μετά

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Δυο κοπέλες κι ένας άνδρας τραυματίες από καραμπόλα ΙΧ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 ημέρες πριν

Άγγελος Ντάβος: Πέθανε ο «πατέρας» της Serenata και της Amaretti

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

ΣΚΕΑΝΑ για το 24% στον καφέ: «Μας κορόιδεψαν…» – Θραύση κάνει το βίντεο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 ημέρα πριν

Μητέρα 11χρονου μαθητή που ξυλοκοπήθηκε: Το παιδί πονούσε παντού, δεν φοβάμαι

ΖΩΗ1 εβδομάδα πριν

Επεισόδιο με τον Αλέξη Κούγια στα μπουζούκια στη Λάρισα – ΒΙΝΤΕΟ

ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ2 εβδομάδες πριν

Γουρούνι κυνηγούσε τον ρεπόρτερ του Παπαδάκη – Τον δάγκωσε και ούρλιαζε στον αέρα – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Έδειραν φοιτητές σε συνέλευση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο! – ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Πάτρα: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον 12χρονο που έπεσε στο κενό – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΣΜΟΣ4 εβδομάδες πριν

Βίντεο: Κορυφώνεται απόψε η εντυπωσιακή βροχή μετεωριτών – Εντυπωσιακό θέαμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Σοκ! Νάρκωσε και βίασε 14χρονη σε οικοδομή! – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ1 μήνα πριν

Πώς θα κινηθεί η «Βικτώρια» που θα χτυπήσει στην Δυτική Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 μήνα πριν

Βίντεο ΧΘΕΣ – Παπάς παιδεραστής στην Κέρκυρα – Τον πήραν στο κυνήγι οι συγγενείς της ανήλικης

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση