Συνδεθείτε μαζί μας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Κοζίας: “Χρωστάμε σώμα σε αυτή τη γη”

Δημοσιεύθηκε

στις

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΙΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΦΡΕΑΡ

Ο εξάγγελος είναι πρόσωπο της αρχαίας τραγωδίας που έρχεται για να αναγγείλει κάτι που συνέβη στον εσωτερικό χώρο που υποτίθεται ότι υπάρχει πίσω από τη σκηνή. Ο άλλος γνωστός και πολυτραγουδισμένος Αγγελος-εξάγγελος λέει κάποια στιγμή: «Τα πόδια μου καήκανε σ’ αυτή την ερημιά/η νύχτα εναλλάσσεται με νύχτα/τα νέα που σας έφερα σας χάιδεψαν τ’ αυτιά/μα απέχουνε πολύ απ’ την αλήθεια» (Σαββόπουλος)

Ο Εξάγγελος του Γιώργου Κοζία δεν έχει τέτοιο σκοπό: λέει την αλήθεια κοιτώντας μας κατάματα και κάποιες στιγμές, αν όχι πάντα, αδιαφορώντας για το επώδυνο της αποκάλυψης. Μας λέει αυτό που πρέπει και όχι αυτό που θέλουμε να ακούσουμε: ανοίγει την αυλαία των εσωψύχων μας και κάποτε τη ρίχνει κιόλας.

Ποιος είναι, λοιπόν; Και τι νέα μας φέρει; Είναι αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων; Ή μήπως εκείνος που με τα λόγια του εξιστορεί όσα δυσάρεστα θέλουμε να αποφύγουμε; Μήπως τα μυστικά που έρχεται να μας μολογήσει, είναι ουσιαστικά η ζωή μας και τα  -για πολλούς λόγους- ανείπωτα; Μήπως ο Εξάγγελος είναι ο ίδιος μας ο εαυτός που συγκροτείται από τους φόβους, τις πληγές, τον τρόμο τον δικό μας, αλλά και τις χαρές και τις προσμονές και τις ελπίδες μας;

Ο  Εξάγγελος δεν συντηρεί κοινότυπους μύθους περί ποιήσεως:

1.Δεν συντηρεί τον μύθο του διαχωρισμού σε «υψηλή»  και «μη υψηλή» ποίηση. Η ποίηση του Κοζία είναι ποίηση ζωντανή, που σπαρταρά και που προκαλεί.

2.Επίσης, λέγεται ότι η ποίηση  ξεκουράζει και  λειτουργεί ως αναλγητικό για πολλές πορείες ματαιωμένων προσδοκιών. Η ποίηση του Κοζία δεν ανήκει σ΄αυτή την κατηγορία σίγουρα. Είναι λόγος έξω από τα δόντια που δείχνει τα δόντια σε κάθε μορφή εξουσίας που με τον τρόπο της καταδυναστεύει.

  1. Λέγεται ακόμα πως η ποίηση γλυκαίνει τους ανθρώπους. Μεταγγιζόμενοι οι καημοί και συγκοινωνούντες μέσω του γράφοντος με όσους άλλους νιώθουν να τους ταλαιπώρησε η άδικη μοίρα του ανεκπλήρωτου πόθου, του αγαπημένου Άλλου, της απωθημένης αγάπης. Μην ψάξετε. Μην απατάσθε: αυτή την ποίηση δεν θα τη βρείτε στον ΕξάγγελοΗ δική του γραφή διεγείρει προκαλώντας την εγρήγορση του αναγνώστη αλλά και διαμαρτύρεται: γιατί αφήνουμε άλλους να διαφεντεύουν τη μοίρα μας.

Είναι μια ποίηση εξεγερτική και αποκαλυπτική. Εναντιώνεται σ αυτούς που δεν  σέβονται τη σκέψη, την ύπαρξη, την παρουσία μας. Φωνάζει, σπρώχνει, σπαράζει: απέναντι στην πατριαρχία, απέναντι στην αυταρχικότητα, απέναντι στην ιστορία που οι ασκούντες την εξουσία κατασκευάζουν.

Είναι μια ποίηση που ίσως θέλει να προσδώσει συγκεκριμένη προοπτική/οπτική στον αναγνώστη μέσω προσώπων, τόπων, στοιχείων που επιλέγονται. Το σημαντικό όμως είναι ότι ο αναγνώστης μπορεί να αναγνώσει τα ποιήματα με τον δικό του τρόπο, να ανακαλύψει τα δικά του νοήματα: το ταξίδι των λέξεων του ποιητή  κάνει τον διάπλου της σκέψης των ανθρώπων, δύναται να τους οδηγήσει σε μύχια μονοπάτια αποκάλυψης όσων φοβούνται να παραδεχτούν πως υπάρχουν. Πως ναι, έτσι είναι τα πράγματα! Καθόλου ψεύτικος, ενοχλητικά παρατηρητικός ο Γιώργος Κοζίας.

Ακόμα και όταν πραγματεύεται σκληρά και επώδυνα θέματα όπως ο θάνατος, έχει αισιοδοξία φωτός γιατί μας μαθαίνει και το υπερασπίζεται με πάθος και με ρυθμό: η ζωή είναι επώδυνα ωραία. Πασχίζει να συνειδητοποιήσουμε πως το αναπόφευκτο τέλος δεν ταυτίζεται με την υποταγή. Πρέπει να είναι η κορωνίδα μιας συνεχώς μαχόμενης παρουσίας με πίστη και αξιοπρέπεια, γιατί όπως έχει γράψει ο Γιώργος Χειμωνάς «μονάχα ο θάνατος βγάζει στο φως την ευγενική καταγωγή του ανθρώπου…».   Μόνο έτσι συμβιβαζόμαστε, ναι : τα «Ηλιοτρόπια εκρήγυνται/τα τύμπανα σείονται πάλι…» α λ λ ά εμείς ξέρουμε ότι «ο κόσμος/δεν ήταν εκείνο που  νομίζαμε /Θάνατος επί πιστώσει/Αυτό είναι όλο…» Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο… Τίποτα τρομακτικό. Συνειδητοποιημένοι ξέρουμε ότι:  «ΧΡΩΣΤΑΜΕ…ΣΩΜΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΗ». (ποίημα: Θάνατος για έναν λεγεωνάριο).

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αμαχητί και μοιρολατρικά δεχόμαστε την πορεία των πραγμάτων. Δεν χαρίζουμε τις ζωές μας. Διεκδικούμε τον θάνατό μας, όπως μας πρέπει …ας υπάρχει «το πλήθος με τα ακάνθινα στεφάνια», ας υπάρχει «ο ήχος του τυμπάνου που αναγέλλει…» ναι, ας υπάρχει «Γη Χαναάν/γη των πιθήκων/γη των αποίκων/ γη του κανένα…» Γιατί όχι, ας υπάρχει και Γη των κακών στιγμών στο αρρωστημένο μυαλό άνανδρων και θρασύδειλων, Γη των κακών στιγμών στον κόσμο όλο! Ας «βγήκε η φρίκη έξω και μας ψάχνει/ κι εμείς σε κόσμο ξένο…» (ποίημα: Αναφορά στον Συνταγματάρχη Κουρτς).

Η ποίηση του Κοζία χωρίς να χαρίζεται στη σήψη και τον κάθε μορφής ρατσισμό, χαιρετίζει το φως, τον ήλιο και ελπίζει ότι  μπορεί και πρέπει να διεκδικήσουμε και να ζήσουμε το δικό μας «όνειρο στο κύμα», χρησιμοποιώντας το μυαλό μας για να ανατρέψουμε τη μοίρα μας: «…κι όταν φάνηκε/μες τα κοράλλια και/ στις άγριες σμέρνες/ η πέτρινη γοργόνα/ η αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου/ αδάμαστη, καλλίμορφη/ στο θαλασσινό της μεγαλείο/ -Γιαβρί μου, της λέω, με σκοτώνεις/μια λίμπρα ακόμα/ ένα μερίδιο σάρκας/ επιπλέον τι κοστίζει (;)/ για χάρη σου/ αφήνω κόσμους ακέφαλους/ και κόσμους χωρίς λέπια/και πιάνω έξαλλος την τέχνη της αγάπης» (ποίημα: Όνειρο στο κύμα).

Αλλά και στο ποίημα Τρόπαια από τα χρόνια της μητρός έκδηλος ο σεβασμός και η αγάπη του ποιητή απέναντι στη γυναίκα. Η γυναικεία παρουσία χαρτογραφημένη μέσω του ποιητικού του λόγου από αρχαιοτάτων χρόνων και μύθων ακρογωνιαίων μέχρι τη σύγχρονη απομυθοποιημένη ζωή. Η δραματική μοίρα των ανθρώπων σε μια εξαιρετικά λυρική απόδοση γεμάτη τρυφερότητα με μια ίσως από τις πιο τρυφερές αναφορές στη νεοελληνική γραμματεία για τα παιδιά που γεννήθηκαν και τα παιδιά που θα γεννηθούν: «…- κρίνα ανυπότακτα/λουλούδια της κοιλιάς τους-…»

Η γραφή του, ειρωνική έως βαθύτατα κυνική, σπαρακτική στην αυθεντικότητά της: «ό,τι σκοτώθηκε τ΄αδειάζουν/στην άλλη μεριά του τάφου/ και στρέφονται και κοιτούν το ρήγμα/ βλαστημώντας:/ -Ο θάνατός σου η ζωή μου!».  Ουσιαστικά και αδιαλείπτως παρούσα η πολιτική σκέψη και η ανησυχία για τη σιγουριά ενός ανήθικου εφησυχασμού: «…και μεις τα διαθέσιμα μιας πόρνης εποχής/Ω, τι ωραία πέφτουμε/δημόσιοι και ανόσιοι στο λάκκο των ενστίκτων» (ποίημα: Ζωώδες Επαρχείον) Είναι, άραγε, ή κατάντησε το δημόσιο ανόσιο;

Ο κόσμος σε παράκρουση, αλλά ο ποιητής, μαχόμενος στις επάλξεις: «Ω, δεν αλλάζει ο ρυθμός /αυτού του κούφιου κόσμου. Που πας , ψυχή μου, με τέτοια ανθρωπότητα;» (ποίημα: Στον Καύκασο το φως). Η Επίδαυρος είναι μαύρη , η κενή κλίνη έχει μέσα της «σφάγια τους τρυφερούς φίλους», το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη – η ιστορία της ιστορίας μας με τα κορμιά των παιδιών μας, των πατεράδων, των παππούδων μας – κραυγάζει! Δεν θέλει «τους ανθρώπους κρεμασμένους στο τσιγκέλι/ ένα κομμάτι φρέσκο κρέας» (ποίημα: Θηβαϊκός κύκλος).

 Δεν θέλει «λαούς που κοιμούνται, λαούς τυφλών» (ποίημα: Προς θεσσαλονικείς και κορινθίους) αλλά με μια ανατρεπτική προτροπή, που ο ποιητής υπερασπίζεται, απαιτεί «…Η ζωή είναι μια αγρύπνια, κύριε, /ή ζήσ’ την ή παράτα τη στις ερημιές/ σαν ελαφίνα κι ο Ελαφοκυνηγός ας την σπαράξει» (ποίημα: ο Ελαφοκυνηγός)

Ο Γιώργος Κοζίας σέβεται την ιστορία σε τρία επίπεδα:

  1. την ιστορία ως γνώση γεγονότων, που διαμόρφωσαν συνθήκες κοινωνικές, πολιτικές εξελίξεις και τον κόσμο στην ολότητά του. Γι΄ αυτό και θεωρώ ότι χτίζει τη συλλογή του αναφερόμενος σε γεγονότα, ανακαλύψεις, μνημεία, αλλά και μύθους που διαμόρφωσαν εθνικές συνειδήσεις αλλά και φιλοσοφίες ζωής. Από τις κολαστήριες μάχες στο Κατίν, στο Βερντέν του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι τα μαρτύρια των Εβραίων στη Μασάντα.
  2. Σέβεται την ιστορία της ποίησης μέσω των εκπροσώπων που μεγαλούργησαν και την σμίλευσαν. Γι΄ αυτό στα ποιήματά του έμμεσα ή άμεσα αναφέρονται ιεροί διάκονοι της τέχνης και η διακειμενικότητα του χωρίς να είναι κραυγαλέα, είναι εντούτοις πανταχού παρούσα: Θουκυδίδης, Παπαδιαμάντης, Κάλβος, Σολωμός, Σεφέρης, Λαπαθιώτης αλλά και Ταρκόφσκι, Μέινχοφ, , Γκριν, Τσελάν. Τόποι προσδιοριζόμενοι από μνημεία σπάνιου κάλους ή διαμετρήματος – Ονούρ, ονόματα, αποφθέγματα, στίχοι έτερων ποιητών δημιουργούν μια αχλύ γύρω από τον πυρήνα της ποίησης του Γιώργου Κοζία, που μπορεί αρχικά να αποτρέψει τον αναγνώστη από τα ποιήματά του που φαντάζουν απροσπέλαστα στη λογική. Τα αντικλείδια, όμως, του ποιητή βρίσκονται στα χέρια όποιου κατανοήσει ότι δεν πρόκειται για ποίηση μιας αλλά πολλών και πολλαπλών αναγνώσεων και κυρίως ερμηνειών.
  3. Σέβεται κ α ι την ιστορία τη δική του: ως ανθρώπου που σεβόμενος τόσο τον γραπτό λόγο όσο και τους αναγνώστες του αγωνιά να δημιουργήσει ένα πόνημα με το οποίο επιθυμεί να μοιραστεί μαζί τους τη φιλοσοφία ζωής του, όπως διαμορφώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Βασανιστική η ιδέα της απώλειας μέσω του θανάτου, αλλά εμφανής η λυτρωτικά καταλυτική παρουσία της ζωής  ως αντίδοτο στη λήθη του φθαρτού μας σώματος αλλά και ως τρόπου διαιώνισης της ανθρώπινης παρουσίας στον κόσμο. Τον απασχολεί ο θάνατος «εδώ θα βρείτε τα όνειρα και τα οστά ξεγυμωμένα…/ να τα κεφάλια των τρυφερών, των λησμονημένων/ των κοριτσιών, των αρχαγγέλων..» αλλά δεν παύει να παρατάσσει απέναντί του τη ζωή και την ιστορία – την ωριμότητα της σκέψης αλλά και την κυνικότητα της αλήθειας. «Τι είναι ζωή; τι μη ζωή; Και τι τ΄ανάμεσά τους;» (ποίημα: Εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως)

Επανάληψη, προστακτικές, ρυθμός, ένταση, λέξεις-ξυράφια: δημιουργούν μια αναγνωστική σχέση αφύπνισης. Υπερδιέγερση και μαχητικότητα για τον δημιουργό, αντίσταση και φιλοσοφημένη θεώρηση για τον αναγνώστη. Θρησκευτικότητα προκλητικά παρούσα. Εικόνες κατάσπαρτες. Μια μυστηριακή προσέγγιση του κόσμου διάχυτη.

Ο Γιώργος Κοζίας στο σύνολο του έργου του και ειδικά στη συγκεκριμένη συλλογή μάχεται το ανυποψίαστο και όσους «δεν γνώριζαν». Επιθυμεί, μάχεται διακαώς και προσπαθεί και απαιτεί υποψιασμένους αναγνώστες: «χαρίστε τους κάτι αλλόκοτο/…αντί για αντικείμενα δωρίστε τους αναμνήσεις/κάντε τους δώρο μια εμπειρία…» (ποίημα: Σε άνιση πάλη και αγώνα).

Δεν είναι αδύνατη η γνώση, δεν είναι επιτρεπτή η άγνοια. Μας προτρέπει συνεχώς να ανατρέψουμε τους εφησυχασμούς. Είναι ευκολότερο αν το αποφασίσουμε. Γι αυτό μας λέει: «Ελάτε… δεν είναι μακριά/ελάτε πιο γυμνοί στο Τίποτε…/ελάτε σ΄αυτό το ταπεινό ξενοδοχείο/..ελάτε περήφανα τα φύλα…/μη ρωτήσετε την καμαριέρα/…ελάτε πιο κοντά στο Τρυφερόν και φιληθείτε» (ποίημα: HOTEL DE LA GLORIA)

frear.gr

Διαφήμιση
Σχόλια

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΤΡΑ: Ετοιμάζουν μια μεγάλη καρναβαλική σύνθεση για την πλατεία Γεωργίου

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Μια μεγάλη καρναβαλική σύνθεση που αποτελείται από δύο μεγάλα καρναβαλικά άρματα θα μπει στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου.

Η σύνθεση αυτή θα ήταν ήδη έτοιμη και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να είχε τοποθετηθεί στην πλατεία κατά την ημέρα της τελετής έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού.

Όμως ο άνθρωπος που την εμπνεύστηκε και την κατασκευάζει έχει αρρωστήσει από κορωνοϊό, είναι σε καραντίνα στο σπίτι του και μαζί με αυτόν και τα άτομα που τον βοηθούσαν.

Αυτός είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο μοναδικός λόγος που ακόμα δεν έχει μπει ένας καρναβαλικός διάκοσμος στην πλατεία Γεωργίου.

Η καρναβαλική σύνθεση που θα μπει στην πλατεία Γεωργίου θα είναι αρκετά μεγάλη και ιδιαίτερα εντυπωσιακή για τον επισκέπτη, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των Πατρινών.

Θα είναι μία σύνθεση που θα αποτελείται από μουσικούς και χορευτές, με πολλές φιγούρες και ομοιώματα, αφήνοντας μια γεύση στον θεατή για την τρέλα, τη ζωή και το χρώμα του Πατρινού Καρναβαλιού.

Το διπλό αυτό καρναβαλικό άρμα θα είναι τόσο μεγάλο που θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος της πλατείας Γεωργίου, ενώ η όλη θεματική του θα έχει μέσα της το σατυρικό και κωμικό στοιχείο και ταυτόχρονα θα είναι καυστική. 

Πάτρα: Ετοιμάζουν μια μεγάλη καρναβαλική σύνθεση για την πλατεία Γεωργίου

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΤΡΑ: Το Καρναβάλι ξεκίνησε! – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Στο ρυθμό του Καρναβαλιού ζει πλέον η Πάτρα, αφού από τις 11 το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο η καθιερωμένη Τελετή Παράδοσης του Καρναβαλικού Λαβάρου, από την Πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού Ήρα Κουρή, στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

00:0000:30

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάτρα: “Και το Καρναβάλι αρχίζει” – Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν σήμερα το πρωί και η παράδοση του λαβάρου

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Η ώρα του Πατρινού Καρναβαλιού έφτασε! Η πόλη φορά τα γιορτινά της και υποδέχεται το Πατρινό Καρναβάλι 2022. «Ακούσατε, ακούσατε…Και το Πατρινό Καρναβάλι 2022 αρχίζει». Mε την πεποίθηση και την ελπίδα ότι αυτό θα είναι το τελευταίο «διαφορετικό» Καρναβάλι, η Κ.Ε.ΔΗ.Π. – Καρναβάλι Πάτρας , όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, προγραμματίζει για το Σάββατο 22 Ιανουαρίου (Ημέρα Έναρξης του Π.Κ. 2022) καρναβαλικές δράσεις που θα μεταφέρουν το αισιόδοξο μήνυμα της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, της μεγάλης γιορτής της πόλης δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην υγεία όλων μας και τηρώντας απαρέγκλιτα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Με την εξωστρεφή, χιουμοριστική παρουσία και την ηχηρή φωνή των τελάληδων, με μουσικές και … ακροβασίες, με Καρναβαλοποδηλατάδες και Καρναβαλοθεατρικές κινούμενες μορφές, με μεταμφιέσεις, με το νέο λάβαρο και ανανεωμένο μουσικό άρμα και με τη Βασίλισσά του,  το Πατρινό Καρναβάλι 2022 θα ανοίξει ζεσταίνοντας και φέτος τις καρδιές μας.


Οι δράσεις θα αρχίσουν από τις 10 το πρωί με το ανανεωμένο μουσικό άρμα να δίνει γιορτινή ατμόσφαιρα διαλαλώντας το χαρούμενο μήνυμα της έναρξης.

Από τις 11 το πρωί έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες υπαίθριες δράσεις που θα δώσουν καρναβαλικό χρώμα στην πόλη:


-Το σύνολο Jazz της Δημοτικής Μουσικής του Πολιτιστικού Οργανισμού θα παίζει μουσική έξω από το Δημοτικό Θέατρο.

-Η Δημοτική Μουσική θα βρίσκεται στην πόρτα του Δημαρχείου Πατρών στην οδό Μαιζώνος παιανίζοντας αποκριάτικους ρυθμούς


-Με αφετηρία τη συμβολή των οδών Μιαούλη και Ρήγα Φεραίου ξυλοπόδαροι-μέλη της ομάδας X-Saltibagos θα ακολουθήσουν τους πεζόδρομους Ρήγα Φεραίου και Γεροκωστοπούλου φτάνοντας στην πλατεία Γεωργίου Α΄


-Με αφετηρία την πλατεία Τριών Συμμάχων θα ξεκινήσουν Καρναβαλοποδηλατάδες ακολουθώντας τη διαδρομή: Αγίου Νικολάου-Μαιζώνος-Πλατεία Γεωργίου.

 

Οι διαφορετικές αυτές πομπές θα συναντηθούν στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου Α΄ όπου θα ξεκινήσει η κυρίως πομπή με κατεύθυνση το Δημαρχείο. Θα προπορεύεται το ανανεωμένο μουσικό άρμα, θα ακολουθούν οι Ex-Saltibagos, οι Καρναβαλοποδηλατάδες, η Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2022 Μαρία Κυριακοπούλου, μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας, της Γνωμοδοτικής και της Κριτικής Επιτροπής του Πατρινού Καρναβαλιού.


Στο μεταξύ Καρναβαλοθεατρικές κινούμενες μορφές ξεκινώντας στις 11πμ από την πλατεία Γεωργίου Α΄ και ακολουθώντας τις οδούς Γεροκωστοπούλου-Ρήγα Φεραίου-Παντανάσσης-Μαιζώνος θα φτάσουν στις 11.45π.μ. στο Δημαρχείο Πατρών προκαλώντας το ενδιαφέρον και τα βλέμματα των περαστικών.

Γύρω στις 11.50 ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης θα υποδεχτεί τους καρναβαλικούς επισκέπτες του στο εσωτερικό του Δημαρχείου και θα γίνει η καθιερωμένη παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον Δήμαρχο από την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας κα Ήρα Κουρή, σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.


Το νέο λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού 2022, που αποτελεί ολοκαίνουρια κατασκευή και βασίζεται στο σχέδιο του Αντώνη Παπαντωνόπουλου με τη συνεργασία της Μαρίας Μανωλοπούλου, θα εγκατασταθεί από τον Δήμαρχο στο Δημαρχείο σηματοδοτώντας την αρχή της μεγάλης γιορτής της πρωτεύουσας του Καρναβαλιού, παραμένοντας εκεί μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων, στις 6 Μαρτίου.

“Το Πατρινό Καρναβάλι με φετινό θέμα «Σημεία και…τέρατα» αγωνιζόμαστε να παραμείνει όρθιο και συναρπαστικό μεταδίδοντας ηχηρά τη γνησιότητα, την αυθεντικότητα της καρναβαλικής χαράς, του κεφιού, της δημιουργίας στις καρδιές και τις αισθήσεις μας.

Η ΚΕΔΗΠ αυτόν το καιρό που η πανδημία συνεχίζει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο θα προχωρά βήμα-βήμα όσον αφορά την πραγματοποίηση καρναβαλικών εκδηλώσεων και πάντα με απόλυτο σεβασμό στα ισχύοντα μέτρα”, αναφέρει.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΤΡΑ: Ιδού η βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού για το 2022

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Ένα ξεχωριστό ρεκόρ κατέχει η Μαρία Κυριακοπούλου. Ποιο είναι αυτό; Για τρίτη χρονιά θα είναι η Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού. Κατέχει επίσης ένα ακόμα ρεκόρ, καθώς είναι μία Βασίλισσα που δεν κάθισε ποτέ σε καρναβαλικό θρόνο, καθώς τόσο το 2020, όσο και το 2021 – και υποθέτουμε και το 2022 – δεν πραγματοποιήθηκε παρέλαση!

Πέρυσι, αποφασίστηκε καθώς δεν μπόρεσε να φορέσει το στέμμα της και να καθίσει στον θρόνο της, να είναι και πάλι Βασίλισσα και αντίστοιχο είναι το σκεπτικό και φέτος.

Την Μαρία Κυριακοπούλου από την Πάτρα, την γνωρίσαμε λοιπόν το 2020 ως φοιτήτρια Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης και ραδιοφωνική παραγωγός στον UP FM, τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών.Μαρία Κυριακοπούλου: Για τρίτη χρονιά Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού – Ποια άλλη κατέχει το ίδιο ρεκόρ - ΦΩΤΟ

Όμως, δεν είναι η μοναδική που κατέχει το συγκεκριμένο ρεκόρ. Πηγαίνοντας λίγα χρόνια πίσω, και συγκεκριμένα τη δεκαετία του ’80, συναντάμε την Ειρήνη Τρυφωνοπούλου, η οποία βέβαια ήταν πιο τυχερή. Και αυτό γιατί παρέλασε ως Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού το 1981, το 1982 και το 1983.

Το 1981 επιλέχθηκε από την Καρναβαλική Επιτροπή ενώ το 1982 και το 1983 ήταν επιλογή του Νίκου Μαρούδα, ο οποίος έχει χαρίσει στην Πάτρα τα αξέχαστα άνθινα άρματα. Μάλιστα, μέσα από το Πατρινό Καρναβάλι της άνοιξαν και άλλες πόρτες καθώς μετά την πρώτη της εμφάνιση συμμετείχε στα Καλλιστεία και απέσπασε τον τίτλο της Αναπληρωματικής Μις Γιανγκ. Ακολούθησε καριέρα στο θεατρικό σανίδι, ενώ εμφανίστηκε και με την ομάδα «Ταξιδευτές της Πρόζας» στην Πάτρα.

Μαρία Κυριακοπούλου: Για τρίτη χρονιά Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού – Ποια άλλη κατέχει το ίδιο ρεκόρ - ΦΩΤΟ

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες πριν

Πάτρα: Αισιοδοξία για την κατάσταση του βρέφους – Bελτιώθηκε άμεσα η εικόνα του παιδιού

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Πέθανε η Ισαβέλλα Μάλλια

ΚΟΙΝΩΝΙΑ13 ώρες πριν

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους με άκυρο πιστοποιητικό από 7 Φεβρουαρίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ13 ώρες πριν

Εξοικονομώ 2021: Αναζήτηση κονδυλίων για ένταξη όλων των κατοικιών – Παράταση στην υποβολή αιτήσεων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ14 ώρες πριν

Αττική Οδός – Νέα συγκλονιστική μαρτυρία: «Έλιωνα το χιόνι για να πάρω τα φάρμακά μου»

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες πριν

Πάτρα: Οι κινήσεις των υπόπτων έξω από το Abbey την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες πριν

Πάτρα: Γέμισε η παιδιατρική του Ρίου από μικρούς ασθενείς covid- Εκτάκτως στη ΜΕΘ βρέφος 3 μηνών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 ημέρα πριν

Μετά το φιάσκο στο χιόνι ανακοίνωσαν την επαναφορά της μουσικής και του ωραρίου στην εστίαση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ημέρα πριν

Πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης από τον Τσίπρα!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Πάτρα: Ανασφάλιστο για φωτιά και τo Abbey- Στα χέρια των αρχών το βίντεο με τους δράστες του εμπρησμού

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Νιφάδες από το Παναχαϊκό έφτασαν στην Πάτρα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Πυκνό χιόνι σε Ζάστοβα – Ρωμανό – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Εβαλαν τα όπλα στα κεφάλια των υπαλλήλων! ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΑ ΒΡΑΧΝΕΪΚΑ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πάτρα: Στις φλόγες κατάστημα εστίασης στα Ψηλαλώνια -Σχεδόν ολοσχερής η καταστροφή- ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΖΩΗ4 ημέρες πριν

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ακίνητοι οι Εύζωνες ενώ το Σύνταγμα «ντύνεται» στα λευκά – Άγρυπνοι φρουροί παντός καιρού – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Οριστικά στο εδώλιο οι 87 της Αχαϊκής! Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έκανε αναίρεση

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕ! Λήστεψαν 98χρονο και επειδή τους είπε ότι δεν είχε λεφτά ούτε για γάλα… του έδωσαν πίσω ευρώ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ – ΤΡΑΓΩΔΙΑ για ιερέα με δύο γιους θύματα τροχαίων! Δεν το χωράει ανθρώπινος νους

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Δυτική Ελλάδα: Η πολύτεκνη μητέρα πέθανε – Αγώνας για να προστατευθεί το νεογνό

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Αγνωστο τι θα γίνει με τον ποδηλατόδρομο της Πάτρας!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Οι Belh@rra τους «μάραναν» έστειλαν στελέχη του ΠΝ για να φτυαρίσουν το χιόνι στην Αττική Οδό – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη σουίτα του ξενοδοχείου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ1 εβδομάδα πριν

Ξεκίνησε από τα βόρεια η επέλαση της κακοκαιρίας “Ελπίς” – Live η πορεία της κακοκαιρίας

ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ3 εβδομάδες πριν

Ο Α. Πορτοσάλτε ζητά να μείνει το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους: «Δεν θέλω να το φανταστώ – Είναι αυτόχειρες»

ΚΟΣΜΟΣ3 εβδομάδες πριν

Τραγωδία στη Βραζιλία: Τεράστιος βράχος έπεσε πάνω σε σκάφη – Τουλάχιστον επτά νεκροί – ΒΙΝΤΕΟ

ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ4 εβδομάδες πριν

Μετέτρεψαν σε μπουζούκια τις τουαλέτες μαγαζιού – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες πριν

Πάτρα: Κρεοπώλης με κορονοϊό εξυπηρετούσε κανονικά πελάτες – «Λουκέτο» και πρόστιμο 5.000 ευρώ

ΖΩΗ4 εβδομάδες πριν

Θετική στον κορωνοϊό η Josephine – Είναι τριπλά εμβολιασμένη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 μήνες πριν

Μαρτυρία-σοκ του πατέρα της 29χρονης! Τη χτυπούσε με σίδερο!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 μήνες πριν

Πάτρα: Οι καταστροφές από την κακοκαιρία από ψηλά – ΒΙΝΤΕΟ

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση