Συνδεθείτε μαζί μας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όλα όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας – Aναλυτικό πρόγραμμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας για το 2021, παρουσίασε την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη παρουσία και του Δημάρχου της Πάτρας Κώστα Πελετίδη, ο οποίος ανέφερε ότι «η πανδημία και τα συνεχή lockdown μεγάλωσαν την επιθυμία να βρισκόμαστε μεταξύ μας, να ζητάμε περισσότερα από τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και γενικότερα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Νοιώθουμε την ανάγκη να πάρουμε και μέσα από τον πολιτισμό δύναμη».

Ο Δήμαρχος Πατρέων επίσης τόνισε πως «ο Πολιτιστικός Οργανισμός με τους ανθρώπους του, έχουν σχεδιάσει και παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε όλους με την πόλη και τις γειτονιές να αποκτούν ζωή και να παύουν να είναι “ησυχαστήρια”, γιατί η ζωή είναι χαρά και όχι αυτό που ζούμε».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Κ. Πελετίδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό και τις δομές του, υπογραμμίζοντας πως «είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια αναλογιζόμενοι και το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, καθώς από το 2009 τα χρήματα τα οποία παίρνει ο Δήμος Πατρέων είναι το 1/3 των χρημάτων που δικαιούμασταν και τα οποία έπαιρνε. Αν, για παράδειγμα, τότε παίρναμε 1000€, σήμερα παίρνουμε 380€ και με αυτά πρέπει και θέλουμε να κάνουμε περισσότερα καθώς ο λαός μας βρίσκεται σε ακόμα πιο δύσκολη θέση σε σχέση με χθες. Σε αυτό το πλαίσιο “χτίζει” ο Πολιτιστικός Οργανισμός το πρόγραμμά του παρά τις δυσκολίες. Θα συνεχίσουμε την διεκδίκησή μας από όλους αυτούς οι οποίοι εισπράττουν τα χρήματα από το λαό μας, για να έχουμε τη χρηματοδότηση που απαιτείται. Είναι επιτακτική ανάγκη να έρθει ένα τμήμα των χρημάτων αυτών στον πολιτισμό. Γιατί ο πολιτισμός δεν είναι αυτό που κάποιοι θέλουν να το εμφανίζουν σαν το τελευταίο στη ζωή μας. Ο πολιτισμός είναι που δίνει δύναμη στους ανθρώπους, γιατί γεμίζει την ψυχή και το μυαλό μας και μας κινεί για να μπορούμε να φτιάξουμε όλα τα άλλα».

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη με τη σειρά της αναφέρθηκε στους εργαζόμενους στον τομέα του πολιτισμού αλλά και στο πόσο τυχεροί αισθανόμαστε σε αυτή την πόλη έχοντας καταξιωμένους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2021, τόνισε πως «δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα αν πραγματικά δεν είχαμε την αρωγή, τη στήριξη, τη βοήθεια των εργαζομένων στον Οργανισμό, οι οποίοι δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες. Οι δυσκολίες προκύπτουν και από τον περιορισμένο αριθμό των εργαζομένων, αλλά και από αυτά που έθεσε νωρίτερα ο κ. Δήμαρχος, δηλαδή τα περιορισμένα εργαλεία που έχουμε για να χτίσουμε πράγματα στην πόλη, όπως οι οικονομικές επιχορηγήσεις και όχι μόνο, είτε αυτό αφορά την Περιφέρεια, είτε την κεντρική εξουσία…».

Σχετικά με τη φιλοσοφία με την οποία σχεδιάστηκαν οι φετινές εκδηλώσεις η κ. Γεροπαναγιώτη είπε πως «για ακόμα μία δύσκολη χρονιά, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων επιδιώκει να διοργανώσει ένα Φεστιβάλ, που θα καλύπτει όλα τα είδη των τεχνών, θα απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της πόλης μας και σε όλη τη γεωγραφικής της έκταση, θα ενθαρρύνει την ερασιτεχνική δημιουργία και θα στηρίξει τους επαγγελματίες καλλιτέχνες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Πάντα με κριτήριο να διευκολύνουμε την πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών στην πολιτιστική δραστηριότητα, στις περισσότερες εκδηλώσεις μας, όπως αφιερώματα για επέτειο 1821, όλες οι μουσικές εκδηλώσεις μας στις γειτονιές, ο δημοτικός κινηματογράφος, οι παραστάσεις θεάτρου σκιών, το ερασιτεχνικό φεστιβάλ θεάτρου, η είσοδος θα είναι ελεύθερη και στις υπόλοιπες θα εφαρμόσουμε την πολιτική του χαμηλού εισιτηρίου, με ειδικές εκπτώσεις στις ευάλωτες ομάδες και τις συλλογικότητες. Παρά τα ασφυκτικά οικονομικά δεδομένα μας, τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τα αυστηρά πρωτόκολλα διεξαγωγής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, πιστεύουμε πως και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας θα αγκαλιαστεί από τις οικογένειες, τους νέους, εργαζόμενους και ανέργους της πόλης μας και θα συμβάλλει στην ψυχική και κυρίως πνευματική τους ανάταση.

Ο Πολιτισμός και τα επιτεύγματα της ανθρώπινης πνευματικής δημιουργίας δεν μπαίνουν επ’ ουδενί στη λογική κόστους – οφέλους στη λογική της ιδιωτικοποίησης, της ανταπόδοσης. Θέση μας είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλίζεται η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση του λαού στον πολιτισμό, στην πολιτιστική κληρονομιά, μακριά και έξω από κάθε λογής λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Έχοντας σαν παρακαταθήκη την περσινή εμπειρία και φέτος διατηρούμε μια σειρά ενοτήτων που αγκαλιάστηκαν θερμά από το κοινό και τις εμπλουτίζουμε. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν με δωρεάν είσοδο για όλους, 45 μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, 32 κινηματογραφικές προβολές σε όλη την έκταση του Δήμου και 10 παραστάσεις θεάτρου σκιών, διαθέτοντας συνολικά πάνω 200.000 ευρώ.

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Μεγάλο μέρος του φετινού προγράμματος, θα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και μάλιστα η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 24 Ιουνίου στο Αρχαίο Ωδείο, με το έργο «Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων» από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, με διπλή παράσταση και ελεύθερη είσοδο.

Η ενότητα αυτή θα συνεχιστεί, με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με την οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Ο Βαφτιστικός», στις 5 Ιουλίου στο Κάστρο Ρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στο πλαίσιο της Γιορτής των Πόλεων, θα διεξαχθεί το τριήμερο «Αντάμωμα των Χορευτικών Συγκροτημάτων» στο Νότιο Πάρκο στις 22-24 Ιουλίου, που θα ολοκληρωθεί με συναυλία από το συγκρότημα «ΑΡΤΥΜΑ», επίσης με ελεύθερη είσοδο και το «Μουσικό – Φωνητικό Αντάμωμα» από 23-25 Ιουλίου, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Η ενότητα αυτή θα κορυφωθεί στις 4 Σεπτεμβρίου 2021, στο Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος» με το μουσικό έργο του Χρήστου Λεοντή «Καντάτα της Ελευθερίας».

Εικαστικά

Μετά από πολλά χρόνια, στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας περιλαμβάνεται ενότητα που αφορά στις εικαστικές τέχνες, οι οποίες θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα.

Ειδική αναφορά αξίζει στην Έκθεση Εικαστικών με τίτλο «Illusion» με συμμετοχή Ελλήνων και Πολωνών καλλιτεχνών στα Παλαιά Σφαγεία, από την 1η έως και την 31η Ιουλίου, την οποία επιμελούνται ο εικαστικός διευθυντής της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης στο Przemyśl Janusz, Jerzy Cywickii και η Eικαστικός, Χαράκτρια, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδας,  Έλενα Γκάρστεα. Την οργάνωση της έκθεσης έχει ο  Εικαστικός, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδας Στάθης Ανδρουτσάκης και η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Jazz & Πράξεις

Το Jazz & Πράξεις, μετά από ένα χρόνο αναγκαστικής διακοπής του, θα επανέλθει φέτος με ένα τριήμερο στο νέο Πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων και θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 3 Ιουλίου. Το τριήμερο ξεκινάει με «Τα μπλουζ του Θάνου Μικρούτσικου» με ερμηνευτή το Χρήστο Θηβαίο ενώ το πρόγραμμα των υπόλοιπο ημερών περιλαμβάνει τους Γιώργο Μανωλάκη, Νίκο Σιδηροκαστρίτη και Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Καλκάνη, τη μπάντα του Σωτήρη Ντούβα και τον διεθνούς φήμης Νταφέρ Γιουσέφ.

Έναν κορυφαίο συνθέτη, τραγουδιστή και παίκτη ούτι, γεννημένο στην Τυνησία.  Το ενδιαφέρον του για την τζαζ αναπτύχθηκε σε νεαρή ηλικία όταν την άκουγε κρυφά κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής του στο ισλαμικό σχολείο όπου φοιτούσε. Από το 1990 ζει στην Ευρώπη (κυρίως Παρίσι και Βιέννη) και κάνει μια ξεχωριστή μια καριέρα ως μουσικός τζαζ, έθνικ, ηλεκτρονικής  μουσικής.  Ως μουσικός έθνικ (world music) και avant garde έχει προταθεί αρκετές φορές για βραβεία σε μουσικούς διαγωνισμούς. Έχει κυκλοφορήσει 4 άλμπουμ και έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς όπως τον τρομπετίστα Paolo Fresu από τη Σαρδηνία και τον Νορβηγό κιθαρίστα Eivind Aarset.

*Εκτός από «Τα μπλούζ του Θάνου» στο τριήμερο της Jazz, μια ακόμη σημαντική μουσική παράσταση στη μνήμη του εκλιπόντος Πατρινού τραγουδοποιού και συνθέτη, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την οικογένειά του, με τίτλο «Τους προβολείς στήσε», στο Εργοστάσιο Τέχνης στις 13 Ιουλίου 2021.

Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων – Θανάσης Τσιπινάκης θα ανοίξει τη μουσική παράσταση «Η Εποχή του Θερισμού» με τη Νατάσα Μποφίλιου, το Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο  Ευαγγελάτο, στις 30 Ιουλίου στο Εργοστάσιο Τέχνης και θα αναλάβει το μουσικό μέρος της παράστασης  «Φορώντας χρώματα ανοιχτά», που θα είναι αφιερωμένη στη μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και θα ερμηνεύσουν ο Γιάννης Κότσιρας, ο Χρήστος Θηβαίος, η Γιώτα Νέγκα και η Δήμητρα Σελεμίδου, στις 9 Σεπτεμβρίου στο Εργοστάσιο Τέχνης. 

Τα σχήματα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, θα δώσουν 3 παραστάσεις τον Ιούλιο, στο Πολυχώρο Παλαιών Σφαγείων και μια συναυλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου με σολίστ τον πιανίστα Αναστάσιο Πάππας, που πρόκειται μάλιστα να φιλοξενηθεί και στο Φεστιβάλ Κορίνθου.

Επτά (7) αξιόλογες θεατρικές παραγωγές θα φιλοξενηθούν στο πλαίσιο του φετινού ΔΦΠ, οι περισσότερες εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν σε διπλές παραστάσεις: στις 29 και 30 Ιουνίου, στο Εργοστάσιο Τέχνης – Θάνος Μικρούτσικος: William Shakespeare «ΟΘΕΛΛΟΣ» σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, «1821 η επιθεώρηση» από το ΔΗΠΕΘΕ Πειραιά στις 6 Ιουλίου, «Πώς να σωπάσω» με αφηγητή τον Κώστα Καζάκο στις 7 Ιουλίου, «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη από τον Πολυχώρο Πολιτισμού Μηχανουργείο στις 9 και 12 Ιουλίου, «Κάποτε στο Βόσπορο» του Άκη Δήμου σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου στις 9 και 10 Ιουλίου, «Ιφιγένεια η Εν Ταύροις» σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, «Η παγίδα» του Ρομπέρ Τομά σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Το φετινό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, ξεκινά στις 12 και 13 Ιουνίου με τη θεατρική παράσταση της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας «Από Κοινού»,  «Η Επιστροφή» του Φρήντριχ Ντύρρενματ σε σκηνοθεσία Φώτη Λάζαρη. 

Μουσική

Τέσσερις ακόμα σημαντικές μουσικές συναυλίες θα φιλοξενηθούν στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων, το Αίθριο του Παλιού Δημοτικού Νοσοκομείου και το Παμπελοποννησιακό Στάδιο: «Τα Κλέφτικα» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με την Αρετή Κετιμέ και τον Γιώργο Αγγελόπουλο στις 31 Ιουλίου, ένα μουσικό αφιέρωμα στο συνθέτη Γιώργο Καζαντζή με τον Βασίλη Λέκκα, τη Φωτεινή Βελεσιώτου και τη Λιζέτα Καλημέρη στις 26 Αυγούστου, μια μεγάλη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη την 1 Σεπτεμβρίου και τη μουσική παράσταση «Τρείς συνθέτες στο Νοσοκομείο» από τη χορωδία «Αντηχώ» στις 18 Σεπτεμβρίου.

Υπό κατάρτιση είναι το πρόγραμμα που αφορά στις ενότητες «Ημέρες Πανσέληνου» και «Βήμα στα Θεατρικά και Χορευτικά σχήματα της πόλης μας» για τις οποίες θα επανέλθουμε με αναλυτικά στοιχεία.

Όσο για την ενότητα «Φεστιβάλ στις γειτονιές» θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο με τις Ημέρες Σκαγιοπουλείου και θα είναι ένα αφιέρωμα στην αλληλεγγύη. Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν και αντί εισιτηρίου θα συγκεντρωθεί σχολική γραφική ύλη για τη νέα  χρονιά, για το Λαϊκό Φροντιστήριο και τις λαϊκές οικογένειες που δυσκολεύονται.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας Πέτρος Βάης, τα μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό Σταυρούλα Ζαρνάβαλου και Ανδρέας Μάζης, η Καλλιτεχνική υπεύθυνη της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» Βάγια Ζεπάτου, ο Διευθυντής της Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών Ευγένιος Βούλγαρης, η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιάννα Παναγοπούλου, ο υπέυθυνος του Χορευτικού Τμήματος Χρήστος Γιαννόπουλος και η υπεύθυνη του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου Ασπασία Παϊζη.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2021 αναλυτικά:

ΙΟΥΝΙΟΣ

ΚΥΡ. 20/6 – Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Οργανισμού – Δημοτικά τραγούδια και χοροί απ’ όλη την Ελλάδα στην πλατεία Χατζή, ώρα 21.30.

ΔΕΥΤ. 21/6 – Μουσικό σχήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού δίνει «ρυθμό και ζωή» στα Νοσοκομεία Ρίου, «Άγιος Ανδρέας» και Καραμανδάνειο, ώρα 11.00

–          Συναυλία Ορχήστρας Εγχόρδων Δημοτικού Ωδείου Περίβολος χώρος Ιερού Ναού Αγ. Ανδρέα, ώρα 20.30

–          Μικρό σύνολο παραδοσιακών οργάνων Δημοτικού Ωδείου «Της ψυχής τα κελαϊδίσματα» – παραδοσιακά τραγούδια και σκοποί απ’ όλη την Ελλάδα, Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, ώρα 20.30

–          Ορχήστρα και λαϊκές χορογραφίες από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, Δεξαμενή (οδός Παπαδιαμαντοπούλου), ώρα 21.30

ΠΕΜΠ. 24/6 &  ΠΑΡ.  25/6, «Άρμα Θέσπιδος» Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων, Αρχαίο Ωδείο, ώρα 21.30, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

TΡΙΤ. 29/6 &    ΤΕΤ. 30/6, William Shakespeare «ΟΘΕΛΛΟΣ» με τους Γιάννη Μπέζο, Αιμίλιο Χειλάκη, Μυρτώ Αλικάκη, Κώστα Κορωναίο κ.α., Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30.

ΙΟΥΛΙΟΣ

ΠΕΜΠ. 1/7- ΣΑΒ.  31/7, Εικαστική έκθεση ILLUSION  “Paper no limit” στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας με την συμμετοχή Ελλήνων και Πολωνών καλλιτεχνών, Πολυχώρος Παλαιών Σφαγείων

JAZZ + ΠΡΑΞΕΙΣ – ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ

ΠΕΜΠ. 1/7, «τα ΜΠΛΟΥΖ του ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ», ώρα 21.30

ΠΑΡ. 2/7, 1) Γιώργος Μανωλάκης – Νίκος Σιδηροκαστρίτης-Ανδρέας Πολυζωγόπουλος,  ώρα 21.00

2)  Mihalis Kalkanis Group, ώρα 10.45

ΣΑΒ. 3/7, 1) Sotiris Ntouvas & the G.O.A.T.S., ώρα 21.00

2) Dhafer Youssef

ΔΕΥΤ. 5/7  – Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, Οπερέτα «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Κάστρο Ρίου, ώρα 21.30, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

ΤΡΙΤ. 6/7 – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ «1821 η επιθεώρηση»

Με τους Ελένη Κοκκίδου, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Γάλλος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Νιάρος, Μιχάλης Οικονόμου και η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30.

ΤΕΤ.  7/7, Μουσικοθεατρική παράσταση «ΠΩΣ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ» με τους Κώστα Καζάκο, Χρήστο Θηβαίο, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Κώστα Τριανταφυλλίδη και Βιολέττα Ικαρη.

Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΠΕΜ. 8/7 – «Musical Mosaics» με το Cracow Duo :

Jan Kalinowski (βιολοντσέλο)

Marek Szlezer (πιάνο).

Πολυχώρος Δημοτικών Σφαγείων, ώρα 21.30 (στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημοτικού Ωδείου).

ΠΑΡ. 9/7 – Συναυλία-αφιέρωμα στον I. STRAVINSKY και στον ASTOR PIAZOLLA

Πολυχώρος Δημοτικών Σφαγείων, ώρα 21.30 (στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημοτικού Ωδείου) ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ.

ΣΑΒ. 10/7 – Έργα για πιάνο (Vals, Nocturne) του F. CHOPIN σε μεταγραφή Μ. ΤΡΑΥΛΟΥ για κουιντέτο εγχόρδων και φλάουτο, Πολυχώρος Δημοτικών Σφαγείων, ώρα 21.30 (στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημοτικού Ωδείου), ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

ΠΑΡ. 9/7, ΣΑΒ. 10/7, ΚΥΡ. 11/7, ΔΕΥΤ. 12/7 Πολυχώρος Πολιτισμού ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ «Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ» του Κ. ΒΑΡΝΑΛΗ, Θεατράκι Μαρίνας, ώρα 21.30 (υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας)

ΠΑΡ.  9/7 & ΣΑΒ. 10/7 – Παράσταση «ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ» του Άκη Δήμου με τους Αντώνη Καφετζόπουλο, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Δημήτρη Πιατά, Θεοφανία                     Παπαθωμά, Ευαγγελία Μουμούρη, Παρθένα Χοροζίδου και Ελένη Καρακάση. Στο τραγούδι ο Γιάννης Διονυσίου.  Συμμετέχουν ακόμα 8 χορευτές-ηθοποιοί.  Σκηνοθεσία Σοφία Σπυράτου, Σκηνικά-κοστούμια Μανώλης Παντελιδάκης, Μουσική Νίκος Κηπουργός, Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΤΡΙΤ. 13/7 – Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Τους προβολείς στήσε», Μουσικές και τραγούδια από το θέατρο

Ερμηνεύουν : Χρήστος Θηβαίος, Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Θωμαίδης, Ρίτα  Αντωνοπούλου. Συμμετέχει η ηθοποιός Ρένια Λουιζίδου.

Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30.

ΤΡΙΤ. 20/7,  ΤΕΤ.  21/7 – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ  Η ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ

Με τους Λένα Παπαληγούρα, Μιχάλη Σαράντη, Νίκο Ψαρρά, Πυγμαλίωνα Δακαρίδη και Χάρις Αλεξίου, Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

 «ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΕΩΝ»

ΠΕΜΠ. 22/7 – ΣΑΒ. 24/7- Χορευτικό Αντάμωμα στο Νότιο Πάρκο  ώρα 20.30 – 23.30

Δεκάδες χορευτικά σύνολα από την Πάτρα και από την ευρύτερη περιοχή συμμετέχουν στην γιορτή της πόλης.

Το Σάββατο 24/7 θα ακολουθήσει γλέντι με το συγκρότημα «ΑΡΤΥΜΑ» – Νότιο Πάρκο, ώρα 21.30

ΠΑΡ. 23/7, ΣΑΒ. 24/7, ΚΥΡ. 25/7  Μουσικό – Φωνητικό Αντάμωμα ώρα 11.00 – 13.00

Η Μπάντα της Δημοτικής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Λούκα παίζει στις πλατείες όπου έχουν στηθεί εκθέσεις με έργα τέχνης (Πλ. Ομονοίας, Πλ. Αγ. Γεωργίου/25ης Μαρτίου, Πλ. Υψηλών Αλωνίων, Πλ. Ταμπαχάνων, Πλ. Ανδρούτσου-Βλατερό, Πλ. Παπαφλέσσα).

ΠΑΡ. 23/7 Φωνητικά Σύνολα – Χορωδίες

Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, ώρα 20.30 – 23.30

ΣΑΒ. 24/7 Φωνητικά Σύνολα – Χορωδίες

Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, ώρα 20.30 – 23.30

ΣΑΒ. 24/7 Θεατρικό δρώμενο από την δραματική σχολή  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ για τον Παναγιώτη Καρατζά Πλ. Βλατερού – Άγαλμα Οδυσσέα Ανδρούτσου, ώρα 19.30

Πλ. Αγ. Γεωργίου – Τύμβος Επανάστασης, ώρα 20.30

ΚΥΡ. 25/7 Μουσικά σύνολα Πολιτιστικού Οργανισμού

Συναυλία με το Σύνολο Παραδοσιακών Οργάνων Δημοτικού Ωδείου

 Πλατεία Υψηλών Αλωνίων

Συναυλία με την Ορχήστρα Νυκτών  Εγχόρδων

 (Διεύθυνση Βάγια Ζεπάτου)  (Διεύθυνση Ευγένιος Βούλγαρης)

ΠΑΡ. 30/7 Νατάσα Μποφίλιου  Θέμης Καραμουρατίδης Γεράσιμος Ευαγγελάτος

 «Η Εποχή του Θερισμού»

Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης» ανοίγει τη συναυλία παίζοντας διάφορα κομμάτια με την Νατάσα Μποφίλιου

Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΣΑΒ. 31/7 – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ν «ΤΑ ΚΛΕΦΤΙΚΑ», μια μουσική παράσταση με την ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ και τον ΓΙΩΡΓΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

Πολυχώρος Παλαιών Σφαγείων, ώρα 21.30 (υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

ΣΑΒ. 31/7 και ΚΥΡ. 1/8 – Η ΠΑΓΙΔΑ του ΡΟΜΠΕΡ ΤΟΜΑ με τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Γιώργο Κωνσταντίνου, Εφη Μουρίκη, Μαρία Αντουλινάκη, Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο και Τάκη Παπαματθαίου.

Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΜΕΡΕΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ

Από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν μουσικές παραστάσεις με σύνολα της πόλης μας, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Βούντενης, στην Achaia Clauss, στο Κάστρο Πάτρας και στο Κάστρο Ρίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΠΕΜΠ. 26/8 – Συναυλία του συνθέτη ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΗ με τους ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΚΚΑ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ και ΛΙΖΕΤΑ ΚΑΛΗΜΕΡΗ, Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

 (στήσιμο και πρόβα Τετάρτη 25/8).

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΤΕΤ. 1/9 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ Παμπελοποννησιακό Στάδιο, ώρα 21.30

 (υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας)

ΠΕΜΠ. 2/9 – Συναυλία με την ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΤΣΗ

 «Εφ’ όλης της ύλης», Χώρος Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος, ώρα 21.30

 (στήσιμο και πρόβα Τετάρτη 1/9).

*Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην αλληλεγγύη.

ΣΑΒ. 4/9 –  ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ «ΚΑΝΤΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»

Ρήγας   Σολωμός   Μακρυγιάννης, Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΠΕΜΠ. 9/9 –  «Φορώντας χρώματα ανοικτά»

Μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, Συναυλία με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την αποδημία του ποιητή. Ερμηνεύουν: Γιάννης Κότσιρας, Χρήστος Θηβαίος, Γιώτα Νέγκα, Δήμητρα Σελεμίδου.

Αφηγητής: Γιάννης Στάνκογλου

*Το μουσικό μέρος θα αναλάβει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας «Θανάσης Τσιπινάκης».  Διεύθυνση Ορχήστρας Τάσος Συμεωνίδης

Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΣΑΒ. 18/9 και ΚΥΡ. 19/9 – Παράσταση του Σωματείου Χορωδία ΑΝΤΗΧΩ , «Τρείς συνθέτες στο Νοσοκομείο»  Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, ώρα 21.30.

Διαφήμιση
Σχόλια

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

HΡΑ ΚΟΥΡΗ: Η κυβέρνηση αποφασίζει για το Καρναβάλι! Ψωμάς: Δεν θέλουν καρναβάλι! ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

«Δεν αποφασίζουμε εμείς για το αν θα γίνει το Καρναβάλι της Πάτρας αλλά η κυβέρνηση» δήλωσε η Πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού Ηρα Κουρή μετά την επιστολή που παρέλαβε από τους επικεφαλής 17 «ιστορικών πληρωμάτων του Κρυμμένου Θησαυρού» και με την οποία την καλούσαν να «δράσει» ώστε η πόλη… να κάνει το 2022 Καρναβάλι! «Το αν θα γίνει ή όχι Καρναβάλι με παρελάσεις και εκδηλώσεις εξαρτάται από τα πρωτόκολλα. Ο Δήμος προετοιμάζεται όμως δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει»! Σε σχέση με την πρόταση των πληρωμάτων για «παρέλαση εμβολιασμένων» ή για παρέλαση εντός του Παμπελοποννησιακού Σταδίου η κυρία Κουρή δήλωσε πως το Καρναβάλι είναι για όλον τον κόσμο, είναι γιορτή χαράς και εμείς δεν θα χωρίσουμε τον κόσμος σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Εχουμε σχεδιάσει τον στολισμό, έχουμε παραγγείλει 7 νέα άρματα, έχουμε έτοιμη την τελετή έναρξης αλλά το τι ακριβώς θα κάνουμε θα εξαρτηθεί από την πανδημία»! Η παραπάνω δήλωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πέτρου Ψωμά: «Η κυρία Κουρή δεν θέλει να κάνει καρναβάλι. Στο Βιαρέτζιο έγινε με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο της Ιταλίας. Τα Τρίκαλα πως θα κάνουν το Χριστουγεννιάτικο χωριό;» αναρωτιέται ο επικεφαλής του «σπιράλ» Πέτρος Ψωμάς.

Η κυρία Κουρή αναφέρθηκε και στα πληρώματα και έδωσε μία απάντηση που ξεσήκωσε «θύελλα»: Απαντώντας σε ερώτηση «τι να κάνουν τα πληρώματα» είπε: «Ας κάνουν ότι θέλουν». «Ντροπή» ήταν η άμεση απάντηση του επικεφαλής του «σπιράλ» και του πληρώματος 94 Πέτρου Ψωμά. «Είναι ανήκουστο αυτό. Η κυρία Κουρή έχει χάσει την επαφή με τα πληρώματα εδώ και μήνες. Η οργή των καρναβαλιστών είναι βέβαιο πως θα ξεχειλίσει».


Η Πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού επιμένει: «Το Καρναβάλι της Πάτρας είναι γιορτή και ουδέποτε θα κάνουμε εκδηλώσεις «κλειστού τύπου» ή με διαχωρισμούς. Εκτείνεται σε όλη την πόλη. Εμείς ξεκινήσαμε προετοιμασία από τον Ιούλιο. Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για τις κυβερνητικές αποφάσεις. Πέρυσι μας είπαν ότι δεν θα γίνει καρναβάλι. Τέτοια εποχή. Και εμείς το ανακοινώσαμε. Φέτος δεν μας έχουν πει κάτι. Εμείς δεν έχουμε καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Αλλά δεν είναι ευθύνη δική μας να πούμε ότι θα γίνουν παρελάσεις. Οποιαδήποτε απόφαση ανακοινωθεί σήμερα, από την στιγμή που δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει τον Φλεβάρη, θα είναι μια επιπόλαιη απόφαση»!

«Γνωρίζουμε τι συμβαίνει και ξέρουμε και τα σενάρια» συνεχίζει ο Πέτρος Ψωμάς. «Για κάθε σενάριο πανδημίας θα έπρεπε να υπάρχει και σενάριο από την κυρία Κουρή. Θα μας πει τι κάνει Δήμος; Ας μας πει τι έχει κάνει επιτέλους. Δυστυχώς το Καρναβάλι μετά από 200 χρόνια έπεσε στα χέρια αυτής της δημοτικής αρχής η οποία δεν θέλει το καρναβάλι και το απαξιώνει» προσθέτει και καταλήγει: «Το κάθε πλήρωμα μπορεί να διασφαλίσει τις συνθήκες υγιεινής. Ακόμη και να έχει μόνο εμβολιασμένους,. Φέτος πρέπει πάση θυσία να γίνει Καρναβάλι. Και να γίνουν παρελάσεις. Ότι και να γίνει. Η κυρία Κουρή μας δείχνει ότι φέτος δεν θα γίνει Καρναβάλι, όμως ευτυχώς υπάρχουν οι πρωτοβουλίες ιδιωτών ώστε η Πάτρα να μην απολέσει τον θεσμό»!

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ: Αυτά είναι τα 17 πληρώματα που ζητούν … να γίνει κανονικά το Καρναβάλι

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Επιστολή προς τον δήμο για να πραγματοποιηθεί το Πατρινό Καρναβάλι του 2022, όπως πραγματοποιούνται και οι αντίστοιχες μαζικές εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στην Πάτρα και σε όλη την επικράτεια απέστειλαν 17 καρναβαλικά πληρώματα.

Στην επιστολή στην οποία απευθύνονται προς την πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού Ήρα Κουρή, ζητούν από τους διοργανωτές να πάρουν πρωτοβουλίες για να διεκδικήσει η πόλη την επιστροφή του καρναβαλιού της ύστερα από δύο χρόνια απουσίας και να προχωρήσει στον αντίστοιχο προγραμματισμό, ενημερώνοντας τους.

Κάτι που όπως υποστηρίζουν δεν έχει γίνει μέχρι ώρας. Αναλυτικά η επιστολή. «Επικοινωνούμε μαζί σας σχετικά με θέμα τον προγραμματισμό του Πατρινού Καρναβαλιού 2022. Η αλήθεια είναι πως σύμφωνα με την από 08 Ιουνίου 2021 ανακοίνωση της ΚΕΔΗΠ, περιμέναμε τον ορισμό των 2 προγραμματισμένων συναντήσεων με τα πληρώματα που αναβλήθηκαν, η μεν πρώτη λόγω απεργίας και η δεύτερη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο πλαίσιο του προγράμματος SPARC όπως είχε ανακοινωθεί.

Μετά την πάροδο όμως 4 μηνών και εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση σχετικά με τις προαναφερθείσες συναντήσεις, εμείς ως πληρώματα του Πατρινού Καρναβαλιού και δέκτες επαναλαμβανόμενων ερωτήσεων από μέλη των πληρωμάτων μας, πολιτών της πόλης και λοιπών μελών της καρναβαλικής κοινότητας σχετικά με την προσεχή διοργάνωση, νιώθουμε την ηθική υποχρέωση να προβούμε σε αυτή την επιστολή, καθώς τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν άλλη αναμονή χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω της πανδημίας.

Κύριος σκοπός της επικοινωνίας μας δεν είναι οι 2 συναντήσεις, αλλά η ουσιαστική ενημέρωση και ο σχεδιασμός της διοργάνωσης του 2022, με σεβασμό τόσο στον θεσμό του Πατρινού Καρναβαλιού, όσο και στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν εκείνη την περίοδο.

Το βασικό μας μέλημα είναι οι μεγάλες παρελάσεις, και πάνω σε αυτό το θέμα ειδικά, σας καλούμε να απαντήσετε εγκαίρως και με σαφήνεια. Κατανοούμε τυχόν προβληματισμούς σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση, αλλά βάσει των πρόσφατων εξελίξεων και της σταδιακής άρσης των περιορισμών, θεωρούμε αδιανόητο να μην προετοιμαζόμαστε εγκαίρως και έχοντας εναλλακτικές λύσεις για κάθε δυνατή περίπτωση πραγματοποίησης των παρελάσεων.

Στο συγκεκριμένο θέμα δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία απάντηση που θα μας ζητάει να κάνουμε υπομονή, καθώς εμείς ως πληρώματα με μακροχρόνια και αποδεδειγμένα ποιητική παρουσία στις παρελάσεις, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τον προγραμματισμό μας, να σχεδιάσουμε τις στολές μας, να προβούμε σε παραγγελίες υλικών, υφασμάτων και λοιπών στοιχείων που χρειάζονται πολύ χρόνο και έγκαιρη προετοιμασία, όπως άλλωστε λειτουργούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Μια διοργάνωση του βεληνεκούς του Πατρινού Καρναβαλιού, επιβάλλεται να είναι έτοιμη και να έχει προετοιμαστεί καταλλήλως (εδώ και 18 μήνες που έχει διαρκέσει η πανδημία) για την επόμενη ημέρα και το πώς θα ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις που έχουν εμφανιστεί.

Οι  αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο έχουν προγραμματισθεί ή και πραγματοποιήθηκαν (π.χ. Καρναβάλι του Viareggio στην Ιταλία) προσαρμοσμένες στις συνθήκες που επιβάλλουν οι εκάστοτε χώρες. Στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται μαζικές εκδηλώσεις με πολλούς συμμετέχοντες και θεατές (π.χ. Run Greece, ποδοσφαιρικοί αγώνες, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις κ.α.) και οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για καθολική άρση των περιορισμών για εμβολιασμένους πολίτες ακόμα και σε «κόκκινες» περιοχές, αλλά και η πλήρης απελευθέρωση της εστίασης, δημιουργεί την αισιοδοξία ότι σε 5 μήνες από τώρα (σημ. η τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού του 2022 είναι στις 06 Μαρτίου) είναι πολύ πιθανόν τα υγειονομικά πρωτόκολλα να επιτρέπουν την πραγματοποίηση της γιορτής της πόλης μας!

Αδυνατούμε να δεχτούμε έστω και τη σκέψη να παρακολουθούμε άλλες πόλεις να γιορτάζουν με καρναβαλικές εκδηλώσεις, και εδώ στην πρωτεύουσα του καρναβαλιού της Ελλάδας να μην έχουμε προετοιμαστεί εγκαίρως. Πόσο μάλλον δε, όταν μεγάλο μέρος συμπολιτών μας, σημαντικό ποσοστό του εμπορικού κόσμου και των τοπικών επιχειρήσεων έχει υποστεί σημαντικότατες ζημιές από τις 2 τελευταίες μη πραγματοποιημένες παρελάσεις.

Η τοπική οικονομία είχε πάντα και τώρα έχει ακόμα περισσότερο ανάγκη την «καρναβαλική οικονομική ανάσα».

Από τις μοδίστρες, τις βιοτεχνίες, την εστίαση, τα είδη εξοπλισμού, τα οικοδομικά υλικά, τα χρωματοπωλεία, τους επαγγελματίες του τουρισμού, τους ηχητικούς και τόσες άλλες επιχειρήσεις που απασχολούν το εργατικό δυναμικό της Πάτρας και περιμένουν τόσο καιρό την επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους και τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας.

Ακόμα και στο ενδεχόμενο να υπάρχουν περιορισμοί για μία τόσο μαζική εκδήλωση, όπως η μεγάλη παρέλαση, θα πρέπει να εξεταστούν οι εφικτές εναλλακτικές λύσεις, πάντα μέσα στα επιτρεπόμενα πλαίσια, και να έχουμε προετοιμαστεί καταλλήλως για διάφορα σενάρια ανάλογα με το μέγεθος των περιορισμών, όπως διαφορετικό τρόπο υλοποίησης, συμμετοχή μόνο εμβολιασμένων, περιορισμός θεατών κλπ.

Σας καλούμε να δράσετε εγκαίρως, με σεβασμό στο θεσμό του Πατρινού Καρναβαλιού, και να απαντήσετε τόσο σε εμάς όσο και στην κοινωνία της Πάτρας σχετικά με το μείζον ζήτημα των μεγάλων παρελάσεων του 2022. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και η αντίστοιχη βούληση».

Την επιστολή υπογράφουν οι:

Κουρμπανάς Δημήτρης – Πλήρωμα 159

Αντιόχου Χαρά – Πλήρωμα 61

Ψωμάς Πέτρος – Πλήρωμα 94

Αντύπας Νίκος – Πλήρωμα 105

Σταυροπούλου Αγγελική – Πλήρωμα 206

Ράνιο Ντέτος – Πλήρωμα 49

Φάκαλος Δημήτρης – Πλήρωμα 62

Κριτσώνης Κωστής – Πλήρωμα 60

Ντάρας Κωνσταντίνος – Πλήρωμα 183

Κωνσταντινόπουλος Σπύρος – Πλήρωμα 90

Λαμπρόπουλος Θανάσης – Πλήρωμα 120

Χινόπωρος Παναγιώτης – Πλήρωμα 78

Σταθόπουλος Αριστείδης – Πλήρωμα 222

Ασημακόπουλος Ανδρέας – Πλήρωμα 106

Πετράτος Αργύρης – Πλήρωμα 31

Χατζησταύρου Βασίλης – Πλήρωμα 88

Ράγκος Φοίβος – Πλήρωμα 17.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΤΡΑ: Καταχειροκροτήθηκαν οι συντελεστές της “Αντιγόνης” στο Αρχαίο Ωδείο – ΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΝ – ΦΩΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Από το 441 π. Χ. Που διδάχθηκε η Αντιγόνη του Σοφοκλή στα μεγάλα Διονύσια μέχρι την πρώτη αυθεντική αναβίωση της στην Ευρώπη το 1841 αποδείχτηκε πως είναι μια παράσταση που συνιστά πυρηνικό συστατικό του δυτικού πολιτισμού καθώς θίγει βασικά ζητήματα του πολιτισμού. Αυτή η εμβληματική παράσταση επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στην επίσημη πρεμιέρα του 40ου φεστιβάλ Πάτρας 2021- θεσμός Αρχαίου Δράματος. Το κυρίως διακύβευμα του έργου είναι η στάση ζωής της Αντιγόνης να υπακούσει στους θεϊκούς νόμους και όχι στους ανθρώπινους. Η ανυπακοή της αυτή η στάση ζωής που η Αντιγόνη επέλεξε την καθιστά ένα αιώνιο σύμβολο ανυπακοής. Στα τεσσαρακοστά γενέθλια του Φεστιβάλ Πάτρας- Θεσμός Αρχαίου Δράματος η παράσταση της Αντιγόνης σε σκηνοθεσία νέα επεξεργασία των Θέμη Μουμουλίδη, με την συνεργασία του Μάνου Καρατζογιάννη. Μας καλεί να αφουγκραστούμε τη δεύτερη σωζόμενη τραγωδία του Σοφοκλή δοσμένη στο σήμερα. Αποτυπώνοντας έτσι μέσα από ένα αρχαίο έργο όλες συγκρουσιακές καταστάσεις του σύγχρονου πολιτισμού μας.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου ερμηνεύει τον ρόλο του Κρέοντα με μία νέα ματιά αποδίδοντας την αλαζονεία που τον διακρίνει με επιβλητική ηρεμία και πραότητα. Η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη σαν Αντιγόνη υποστηρίζει με πάθος και σπαραγμό τις επιλογές της ενώ οι υπόλοιποι ρόλοι υπηρετούν  πιστά την αφαιρετική, λιτή και σύγχρονη σκηνοθετική προσέγγιση του Θέμη Μουμουλίδη.

Πριν την έναρξη της παράστασης ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ανδρέας Ανδριόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της επετείου των σαράντα χρόνων και ανέφερε συγκεκριμένα «Παλαιότερα ένα παιδί με κοντά παντελονάκια διέσχιζε τις κλίμακες του Ρωμαϊκού Ωδείου περιμένοντας με ανυπομονησία την πρώτη παράσταση του Φεστιβάλ. Αυτό το παιδί μεγάλωσε και στέκεται μπροστά σας σήμερα 1100 παραστάσεις μετά αναλογιζόμενο με σεβασμό όλους όσοι πέρασαν από την σκηνή του Ωδείου. Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστούμε εσάς που μας έχετε στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς την βοήθεια σας δεν θα τα είχαμε καταφέρει.Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης όλους όσοι μας βοήθησαν τον μάνατζερ συγκροτημάτων κ. Αντώνη Τζεβελέκη, τον περίφημο καλλιτεχνικό ιμπρεσσάριο Θεόδωρο Κρίτα, τον παλιό διεθυντή του τελωνίου Πατρών κ. Σωτηρίου, τους πρώην Νομάρχες Νικόλαο Χανό, Νικόλαο Τάγαρη και Δημήτρη Κατσικόπουλο, τους πρωην δημάρχους Πατρέων Ευάγγελο Φλωράτο και Γιάννη Δημαρά, τον πρώην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Αλέξη Σκαρμέα, τους πρώην αντιπεριφερειάρχες Γιώργο Αγγελόπουλο και Κωνσταντίνο Καρπέτα, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Dr Λαυρέντιο Βασιλειάδη και τον Αντιπεριφεριάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Νικόλαο Κοροβέση. Ξεχωριστές ευχαριστίες στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Dur κ. Θόδωρο Δούρο  που μας προσφέρει στέγη για το πολύτιμο αρχείο μας και είναι κοντά μας εδώ και χρόνια σε ότι του ζητήσουμε.

Η σκέψη μας σε όλα τα μέλη που μας έχουν βοηθήσει τα μέγιστα και ιδιαίτερα στην αγαπημένη μας γραμματέα κυρία Πίτσα Ψυχαλίνου. Κυρίες και κύριοι κρατήστε στο μυαλό σας αυτή την ημερομηνία 29 Ιουνίου Κρατικά Μπαλέτα Ρουμανίας, μία Δευτέρα σαν σήμερα 40 χρόνια πριν». Στο σημείο αυτό προβλήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο αφιέρωμα στο πρώτο Φεστιβάλ και στον αείμνηστο πρόεδρο και εμπνευστή του Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλο.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι ΒΑΚΧΕΣ στο 40ο Φεστιβάλ Πάτρας 2021 – Θεσμός Αρχαίου Δράματο

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ – Κυριακή 22 Αυγούστου 2021 – 21:30 – 40ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2021- ΘΕΣΜΟΣ ΑΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Ο Οργανισμός Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων παρουσιάζει  στα πλαίσια του 40ου Φεστιβάλ Πάτρας 2021 – Θεσμός Αρχαίου Δράματος και στον φυσικό του χώρο το Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών από την ARS AETERNA και το ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ την τραγωδία του Ευριπίδη Βάκχες, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, με απόλυτη ασφάλεια και πλήρη τήρηση όλων των υγειονομικών κανονισμών που επιβάλλονται λόγω Covid-19.

Η παράσταση, θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και σε επιλεγμένα θέατρα της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι Βάκχες του Ευριπίδη».Έτσι ορίζει η Νικαίτη Κοντούρη την ανεξάντλητη τραγωδία του Ευριπίδη.

Η υπόθεση.

Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του, τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάννας-γιού , εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών . Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

Στις ΒΑΚΧΕΣ, ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο, και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό.

Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος. Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει, πως ενώ τον γεννούσε πρόωρα η μάννα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στο μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία. Οι ΒΑΚΧΕΣ γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.

Ύβρις -Τιμωρία-Κάθαρση.

Ο Ευριπίδης συνθέτει τις ΒΑΚΧΕΣ, μία εμφανώς τελετουργική μιμητική διαδικασία, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα της Θεατρικής πράξης: μεταμόρφωση, παρενδυσία, δραματική ειρωνεία, ελευθεριότητα, ακραίες συμπεριφορές, αφήγηση, αθέατες εγκληματικές πράξεις κ.α. Μέσα από  μια ποικιλία ρυθμών, ήχων, συγκρούσεων και γεγονότων εκτός σκηνής, βιώνουμε την ένθεη τρέλα που έχει καταλάβει τις γυναίκες της Θήβας, τον σπαραγμό ζώων και ανθρώπων και τη διαταραχή της φύσης που συναινεί στην αγριότητα των πράξεων των κοινών θνητών. Τα πρόσωπα γίνονται αγέλη που θα κατασπαράξει τα ίδια της τα παιδιά, όταν διαταραχθεί η ισορροπία της κυρίαρχης Θεάς Φύσης, από την αλόγιστη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Ο ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός του Δραματουργού, καταφέρνει να αποδώσει  την Τιμωρία και στη συνέχεια να γεννήσει την Κάθαρση.

Μετάφραση | ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Σκηνοθεσία | ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ

Σκηνικά – Κοστούμια | ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΝΕΤΟΥ

Μουσική σύνθεση – διδασκαλία | ΘΡΑΞ-PUNKS

Επιμέλεια κίνησης | ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΜΑΡΑΘΑΚΗ

Φωτισμοί | ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δραματουργία | ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ

Βοηθός σκηνοθέτη | ΘΑΛΕΙΑ ΓΡΙΒΑ

Φωτογραφίες | ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ

Artwork | ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΜΑΚΙΓΙΑΖ | ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Διεύθυνση Παραγωγής | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Επικοινωνία | ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ

Ερμηνεύουν:

ΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ (Διόνυσος)

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Πενθέας)

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ (Τειρεσίας)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΚΑΛΟΥ (Αγαύη)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Κάδμος)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ (Αγγελιοφόρος)

Χορός(αλφαβητικά)

ΙΟΥΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΘΑΛΕΙΑ ΓΡΙΒΑ, ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΚΑΚΚΙΝΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΛΕΡΑ, ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΜΟΥΣΤΑΚΗ,

ΕΛΕΝΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΙΚΑ

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος 20€

Μαθητικό, Φοιτητικό, Ανέργων, Πολύτεκνοι, Άνω των 65, ΑΜΕΑ 15€

Εισιτήρια προπωλούνται ηλεκτρονικά μέσω VIVA

https://www.viva.gr/tickets/theatre/periodeia/vakxes-evripidis/

Στο Ρωμαϊκό Ωδείο την ημέρα της εκδήλωσης, 2610223587 ώρες 18:30-22:00μμ,  (εφόσον μείνουν θέσεις από την ηλεκτρονική προπώληση)
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6977347098

ΠΡΟΣΟΧΗ

Διευκρινίζουμε ότι οι κρατήσεις θέσεων θα ισχύσουν εφόσον απομείνουν εισιτήρια από την ηλεκτρονική προπώληση και θα διατίθενται την ημέρα της παράστασης από 7μμ κατά προτεραιότητα και μέχρι εξαντλήσεως

Οι θέσεις είναι από την 5η σειρά και άνω, υποχρεωτική χρήση μάσκας από την είσοδο μέχρι και την έξοδο από τον χώρο του Ωδείο, απαγορεύεται η παραμονή στον χώρο μετά το τέλος της παράστασης, υποχρεωτική τήρηση αποστάσεων τόσο κατά την είσοδο και την παραμονή στον χώρο όσο και κατά την έξοδο.

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ22 λεπτά πριν

Σάκης Αρναούτογλου: Και επίσημα μεσογειακός κυκλώνας- Πού θα χτυπήσει – Δείτε LIVE

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ34 λεπτά πριν

ΠΑΤΡΑ: Εκλεισε η Ακτή Δυμαίων! Ρομά ζητούν δικαίωση αλλά και δουλειές από τον Δήμο – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Τραγική η κατάσταση με τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ στα Αραχωβίτικα – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πριν

Φωτιά στο Super fast 11 στο λιμάνι της Πάτρας – BINTEO

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Επεισόδιο στην Ελληνος Στρατιώτου μετά από τροχαίο – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ8 ώρες πριν

ΔΕΙΤΕ LIVE: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Πάτρα – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Ιδού το οργανωμένο κύκλωμα επαιτείας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες πριν

ΑΧΑΪΑ: Πληρώνουμε «τσάμπα»… στην Ολυμπία Οδό!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για το ΟΧΙ – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Της πήρε το καρότσι στην Αγυιά! Απίστευτο συμβάν

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Μάνα και κόρη στο Νοσοκομείο – Φωτιά στο σπίτι τους – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

ΠΑΤΡΑ – ΤΩΡΑ: Αυτοκτονία στην οδό Αθω κοντά στον Αγιο Νεκτάριο

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Δύο κεντρικοί “κάθετοι” δρόμοι… αντιδρομούνται

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ – ΤΩΡΑ: Νεκρός στην Ευρυπύλου

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΑΧΑΪΑ – ΣΟΚ! Εχασε τη μάχη από κορονοϊό ο Γιώργος Νιφόρας, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Μέχρι τα τέλη του 2023 έτοιμο το εμπορικό κέντρο στον χώρο της πρώην ΑΒΕΞ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες πριν

Η Φώφη Γεννηματά μέσα από 10 προσωπικές στιγμές της

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

ΠΑΤΡΑ: Συμμορία στον μώλο Αγίου Νικολάου! – Κάνουν ληστείες σε περαστικούς

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Πορεία στα Προσφυγικά από δεκάδες ρομά – Διαμαρτύρονται για τον θάνατο του 18χρονου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Α.Τσελέντης για Πέραμα: «Κατηγορούμενοι επειδή κάνανε τη δουλειά τους»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

Τσαπατάκης: Καταγγέλλει περιστατικό παράνομης στάθμευσης σε θέσεις ΑμΕΑ – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ημέρες πριν

ΣΟΚ! Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή στο Πέραμα – Ταυτοποιήθηκε ο 16χρονος που διέφυγε

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ημέρες πριν

Αποκαλυπτικό βίντεο από την χθεσινοβραδινή καταδίωξη και τους πυροβολισμούς στο Πέραμα – Νεκρός ένας 16χρονος, κατηγορούμενοι οι 7 αστυνομικοί

ΚΟΣΜΟΣ2 εβδομάδες πριν

Emani: Νεκρή στα 22 της η γνωστή τραγουδίστρια

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

ΠΑΤΡΑ: ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Μόλυνση και στον Μείλιχο στην Αγυιά – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Κακοκαιρία Μπάλλος: Η στιγμή που οι επιβάτες βγαίνουν από το λεωφορείο που εγκλωβίστηκε στην Ποσειδώνος – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

ΠΑΤΡΩΝ – ΠΥΡΓΟΥ: Σοκαριστικό τροχαίο με μία νεαρή νεκρή και 2 τραυματίες – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

«Έπνιξαν» και την Αττική και κανείς τους δεν παραιτείται – Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στη Νέα Σμύρνη – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Κακοκαιρία Μπάλλος: Σοκάρουν οι εικόνες από τα πλημμυρισμένα πανεπιστήμια – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πριν

«Καταπέλτης» ο Γ.Πετράκος κατά των ΜΜΕ: «Κάνω εμετό πάνω στη μούρη σας με αυτά που είπατε» – ΒΙΝΤΕΟ

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση