Συνδεθείτε μαζί μας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάστηκε ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων Πάτρας – ΦΩΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

Εγκαινιάσθηκε επίσημα ο πολυχώρος των Παλαιών Σφαγείων το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 αργά το απόγευμα, με μια μεγάλη συναυλία και δυο σημαντικές εκθέσεις. Όπως αναφέρει η δημοτική αρχή ο πολυχώρος θα αποτελέσει πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη. Ο Δήμος Πατρέων ανακαίνισε ριζικά το χώρο των Παλαιών Σφαγείων, τον οποίο παρέλαβε λεηλατημένο από τον προηγούμενο διαχειριστή του και πλέον ανοίγει επίσημα τις πύλες του προσφέροντας ένα ολοζώντανο κύτταρο πολιτισμού στους Πατρινούς και τους επισκέπτες, κύτταρο εκπαίδευσης, δημιουργίας, γνώσης και ψυχαγωγίας.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης στον χαιρετισμό του, αφού πρώτα καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, το μουσικό σύνολο, που με τη συναυλία του έκανε την έναρξη των εκδηλώσεων στον χώρο, και ιδιαίτερα τους «φίλους από την Ιταλία» όπως τους ανέφερε, στη συνέχεια είπε:

«Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι είναι ιδιαίτερη χαρά του Δήμου μας, όλων των κατοίκων της πόλης μας, που τα Παλαιά Σφαγεία ξαναπαίρνουν ζωή.

Τον Αύγουστο του 2014, πριν ακόμα αναλάβουμε ως Δημοτική Αρχή, ελέγχοντας την περιουσία του Δήμου, βρεθήκαμε σε αυτό το χώρο και είδαμε την καταστροφή, τον βανδαλισμό που είχε υποστεί. Το 2000 ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων περιήλθε στο Δήμο από ένα άλλο πρόγραμμα, στη συνέχεια όμως παραδόθηκε, προς εκμετάλλευση, σε επιχειρηματία και όχι στις δυνάμεις του Δήμου να τον διαχειριστούν, έτσι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα αυτοί που τον ανέλαβαν, τον κατέστρεψαν!

Σήμερα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Φτιάξαμε ξανά το χώρο όπως τον ονειρευτήκαμε να έχει η πόλη μας.

Το 1903 οι οικοδόμοι, οι αρχιτέκτονες, όλοι οι άνθρωποι που εργάστηκαν τότε εδώ δημιούργησαν ένα αρχιτεκτονικό κτίσμα.  Πιστεύουμε ότι στα χέρια του Δήμου, από δω και στο εξής, θα υπάρχει ένας καταπληκτικός πολυχώρος στον οποίο θα στεγάζονται το Καρναβάλι, ο Καραγκιόζης, θα γίνονται συναυλίες, όπως η σημερινή που θα ακολουθήσει, και μια σειρά δραστηριοτήτων. Θα είναι ένας πολυχώρος που θα τον γεύεται πλέον ο Πατραϊκός λαός, η νεολαία μας, τα παιδιά μας, οι καλλιτέχνες, οι άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν.

Πριν πέντε χρόνια ήρθαμε εδώ μαζί με τους φίλους μας τους Ιταλούς και εκπροσώπους από την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο, για να βάλουμε τις βάσεις να ξεκινήσει η ένταξή του χώρου σε πρόγραμμα Ελλάδας – Ιταλίας για να τον αποκαταστήσουμε και μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος επετεύχθη. Να μην ξεχνούμε δε ότι όλο αυτό το έργο έγινε και με ένα 16μηνο πανδημίας.

Είμαστε σήμερα σε θέση να πούμε ότι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ο χώρος αυτός θα είναι ένα τοπόσημο. Θα έρχονται εδώ όλοι οι συμπατριώτες μας και όλοι οι επισκέπτες μας. Αυτή η πρόκληση που από την αρχή αναλάβαμε, θα είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα πιστεύουμε, ένα ολοκληρωμένο έργο.

Πίσω από όλα αυτά που βλέπετε υπάρχει η δουλειά των ανθρώπων, των φυσικών προσώπων που απασχολήθηκαν για να γίνει το έργο και πρέπει να ευχαριστήσω από την αρχή τους εργαζόμενους στο Δήμο. Τόσο στο επιστημονικό επίπεδο οι διευθυντές μας, η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου, η Διεύθυνση Προγραματισμού αλλά και όλες οι Υπηρεσίες ακόμα και οι Οικονομικές, που κάνουν τη δουλειά του εργάτη από πίσω και δεν φαίνονται, οι εργαζόμενοι στο Καρναβαλικό Εργαστήρι, οι ξυλουργοί μας, οι ηλεκτρολόγοι μας, οι εργαζόμενοι στο Πράσινο, οι υδραυλικοί, το σύνολο των εργαζομένων έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και κάναμε και οικονομία κλίμακας, διότι αν αυτά πληρώνονταν για να γίνουν, το κόστος έφθανε σε τεράστια επίπεδα και δεν νομίζω ότι θα είχαμε τη δυνατότητα να το προχωρήσουμε. Συγχαρητήρια λοιπόν στους εργαζόμενους του Δήμου, δίνουν μαθήματα, δείχνουν την ικανότητα του εργαζόμενου ο οποίος είναι ένα μεγαλείο.

Θα πρέπει να πούμε ότι ο σχεδιασμός δεν ήταν μόνο να φτιάξουμε τα κτίρια, έπρεπε να σχεδιάσουμε και τη λειτουργία τους. Με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου είχαμε τις υπηρεσίες της διεπιστημονικής επιτροπής, με συντονιστή τον κ. Κοσμόπουλο, και έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα σχέδιο, μένουν ορισμένες λεπτομέρειες, για να μπούμε στο επόμενο στάδιο, το οποίο θα είναι η ολοκλήρωση και η λειτουργία του χώρου και αυτό θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ήδη προγραμματίζουμε τα επόμενα βήματα και νομίζω θα έχουν επιτυχία.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι δεν αρκούμαστε σε αυτά, η πόλη μας αλλάζει. Οι χώροι των πολιτιστικών υποδομών θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό. Τη Δευτέρα υπογράφουμε τη σύμβαση για την ανάπλαση της Άνω Πόλης, μετά θα ακολουθήσει το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο που βρίσκεται στην Άνω Πόλη. Εκεί θα είναι ένας μεγάλος πολιτιστικός χώρος, εκθεσιακός χώρος, το οπτικοακουστικό κέντρο που θα προβάλλεται η ιστορία της πόλης μας. Παράλληλα προχωρούμε το Εργοστάσιο Τέχνης που κι αυτό το παραλάβαμε κατεστραμμένο. Θα υπάρχει πολυχώρος στο χώρο του Λαδόπουλου, πολυχώρος θα υπάρχει επίσης στον ΑΣΟ, στις πρώην σταφιδαποθήκες, και ο νότιος τομέας πλέον θα έχει στα σπλάχνα του πολιτιστική δραστηριότητα για την νεολαία μας. Στο Αρσάκειο, που θα μας παραδοθεί κι αυτό σε λίγο χρονικό διάστημα, έχουμε έναν άλλο πολυχώρο. Η Βιβλιοθήκη το ισόγειό της, θα γίνει νεανική βιβλιοθήκη. Δίπλα στο Δημαρχείο που θα μετακομίσει κι αυτό στο Αρσάκειο, το ισόγειό του θα γίνει εκθεσιακός χώρος.

Όλα αυτά όμως έχουν κάποιες προϋποθέσεις. Δεν αρκεί να τα χτίσεις χρειάζεται να τα γεμίσεις με ανθρώπους να μπορούν να λειτουργήσουν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα μας απαγορεύουν τις προσλήψεις. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να έχουμε κτίρια, να σχεδιάζει ο Δήμος για να καλύψει τις ανάγκες της πόλης και από την άλλη οι κυβερνώντες να αποφασίζουν ότι οι ανάγκες στη ζωή των ανθρώπων είναι μόνο ίσα ίσα να επιβιώνουν και τον πλούτο τον οποίο οι εργαζόμενοι δημιουργούν να το απολαμβάνουν κάποιοι λίγοι. Αυτό χρειάζεται ανατροπή. Αν αυτό δεν ανατραπεί σίγουρα θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση.

Για το χώρο των Σφαγείων θα έχουμε, σε λίγο χρονικό διάστημα, δέκα (10) εργαζόμενους. Έχουμε ενταχθεί σε πρόγραμμα με την Περιφέρεια για να έχουμε αυτή τη λειτουργία, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας. Δεν μπορεί να περιμένουμε αν θα έχουμε προγράμματα ή όχι. Δεν μπορεί η ζωή να εξαρτάται από τους άλλους κι επειδή δεν θα μας χαρίσουν τίποτε, χρειάζεται αγώνας, χρειαζόμαστε εργαζόμενους, δεν μπορεί να παραμένουν χιλιάδες στην ανεργία, δεν μπορεί να έχουμε καλλιτέχνες να έχουμε επιστήμονες που αντί να έχουν εργασία με δικαιώματα, να τους έχουν «παρκαρισμένους» γιατί κάποιοι το θέλουν έτσι. Αυτό πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να έχουμε πολιτιστική ζωή και γενικότερα ζωή στην πόλη μας.

Επομένως έχουμε δρόμο μπροστά μας και χρειάζεται χρηματοδότηση. Είμαι σίγουρος ότι μαζί με το λαό θα τα καταφέρουμε. Ο Πατραϊκός λαός είναι δυνατός έχει ιστορία και θα αποδείξει στην πορεία ότι το μέλλον είναι δικό μας και των παιδιών μας. Τα παιδιά μας είναι ανάγκη να ανοίξουν τα φτερά τους και αυτό αν δεν αγωνιστούμε, αν δεν διεκδικήσουμε τώρα δεν θα γίνει.

Καλή συνέχεια, ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και την καρδιά της πόλης σε όλους όσους μόχθησαν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε για να έχουμε αυτό που ονειρευόμαστε».

Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς η κυρία Κάτια Σαγώνα επικεφαλής της ομάδας Β Managing Authotity του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ελλάδα – Ιταλία 2020-2024, ο κ. Τζιανφράνκο Γκανταλέζα συντονιστής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ελλάδα – Ιταλία 2020-2024, ο κ. Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, ο κ. Θεόδωρος Τσουμπέλης, Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας, η κυρία Ντανιέλα Ματσούκα εκ μέρους της Περιφέρειας της Απουλίας ως εταίρος του έργου, ο κ. Lino Manosperta συντονιστής ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Theatro Publico, Pugliese, η Ήρα – Ειρήνη Κουρή Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Καρναβάλι Πάτρας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μέλη της Δημοτικής Αρχής, εκπρόσωποι φορέων, συντελεστές του Προγράμματος, Ιταλική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στο Πρόγραμμα και πλήθος κόσμου”.

Διαφήμιση
Σχόλια

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μόνο οι εμβολιασμένοι φοιτητές θα εισέρχονται στους χώρους των Πανεπιστημίων»! Τι είπε ο Α. Συρίγος

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Τη διαβεβαίωση ότι από το νέο ακαδημαϊκό έτος που ξεκινά τον Οκτώβριο, τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης, έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος. «Τα μαθήματα από την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν δια ζώσης. Δεν θα ξανά γίνουν εξ αποστάσεως.

Τα αμφιθέατρα θα είναι ανοικτά για όσους έχουν κάνει εμβόλιο ή έχουν πιστοποιητικό νοσήσεως. Θα εξετάσουμε τους όρους που οι υπόλοιποι θα μπορούν να παρακολουθήσουν ή να είναι μέσα στα πανεπιστήμια. Τι τεστ θα πρέπει να κάνουν, εάν θα γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός και τα λοιπά» τόνισε μιλώντας στο Mega. Πρόσθεσε δε ότι θα τοποθετηθούν και εμβολιαστικά κέντρα και εντός πανεπιστημίων έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι φοιτητές. Όσον αφορά τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν όπως τον Ιούνιο ήτοι, τα ίδια τα τμήματα θα αποφασίσουν αν θα γίνουν δια ζώσης ή εξ’ αποστάσεως.

Ερωτηθείς για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το μέλος της κυβέρνησης τη χαρακτήρισε απαραίτητο, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια ως πανεπιστήμια. «Τα τελευταία χρόνια εισέρχονται στα ΑΕΙ άτομα με βαθμολογία 1,2 ή 3. Κατά τεκμήριο αυτά τα άτομα δεν αποφοιτούν ποτέ. Ένα 35-40% δεν αποφοιτά ποτέ σε τμήματα με πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής. Μπαίνουν με πολύ χαμηλούς βαθμούς και δεν έχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα για να συνεχίσουν σε ακαδημαϊκό επίπεδο» όπως είπε.

Και πρόσθεσε: «Παλαιότερα ήταν το 10 η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Για αυτό επιλέχθηκε φέτος ως σύστημα η Ελάχιστη Βάση, που αφορά στον μέσο όρο των φοιτητών που δίνουν τη συγκεκριμένη χρονιά. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε ειδικά στην Αρχιτεκτονική σχολή. Εκεί φαίνεται ότι τα θέματα ήταν πολύ εύκολα, οπότε πολύ έγραψαν πάνω από το 10. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έβαλαν υψηλό συντελεστή για βάση εισαγωγής, με αποτέλεσμα η Ελάχιστη Βάση σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές να κυμαίνεται στο 14-15». 

Tι ισχύει περί κατάργησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  

Αναφορικά με τον φοιτητή που έμεινε εκτός Μετσόβιου Πολυτεχνείου είπε πως «ο συγκεκριμένος, περνά σε άλλες αρχιτεκτονικές, πολυτεχνικές σχολές της χώρας. Δεν σημαίνει ότι αν δεν υπήρχε η Ελάχιστη Βάση θα πέρναγε στο Μετσόβιο. Περίπου 400 άτομα έγραψαν στο Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο καλύτερα από τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Με δεδομένο ότι στο Μετσόβιο περνούν 80 φοιτητές, ο συγκεκριμένος δεν θα είχε πιθανότητα να περάσει στο συγκεκριμένο τμήμα».

Μάλιστα αναφερόμενος στις δηλώσεις Τσίπρα, περί κατάργησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, μίλησε για «ακραίο δείγμα λαϊκισμού» και «επιστροφή στην περίοδο που λέγονταν πως θα τα σβήσουμε όλα με έναν νόμο και ένα άρθρο. Αστεία πράγματα, δεν πρέπει να λέγονται από κάποιον που έχει κυβερνήσει την χώρα τέτοιες λαϊκιστικές ακρότητες. Οι Πανελλαδικές είναι ένα ακέραιο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. 

Δεν επιδέχεται μέσα, γνωστούς, χρηματισμό, τίποτα. Δεν μπορεί κάποιος μέσω γνωριμιών ή με τα χρήματά του να περάσει στο πανεπιστήμιο. Πρέπει να γράψει στις Πανελλαδικές. Αυτό το σύστημα προσπαθούμε να το βελτιώσουμε. Οι 9.400 υποψήφιοι δεν έπιασαν ελάχιστη βάση εισαγωγής έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν ένα δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο που δίνει τη δυνατότητα καταρτίσεως σε δημόσιο ΙΕΚ. Γι’ αυτό δεν υπάρχει ελάχιστη βάση εισαγωγής. Μπορούν να το συμπληρώσουν όλοι. Έως 27.000 άτομα μπορούν να πάνε σε δημόσια ΙΕΚ. Υπάρχει δυνατότητα απορροφήσεως».

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Έφυγε” η Μάγια Λυμπεροπούλου- Ήταν η “ψυχή” του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Έφυγε, σήμερα το μεσημέρι, στις 14:30, η μεγάλη ηθοποιός του Ελληνικού θεάτρου, Μάγια Λυμπεροπούλου. Η καταξιωμένη ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή ύστερα από έμφραγμα, όπως έγινε γνωστό.

Είχε γεννηθεί στα Πατήσια το 1940 όπου και έμεινε για πολλά χρόνια. Στο σχολείο της, στο Πιρς, ήρθε σε επαφή με το θέατρο και την τέχνη. «Εκεί είδαμε τον Ερρίκο τον 5ο του Λόρενς Ολίβιε», έλεγε παλιότερα στη LiFO. 

Στην αρχή σπούδασε στη Νομική αλλά έγινε δεκτή και στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, κρυφά από τους γονείς της. «Ήταν τέτοια η εποχή, που ήταν τερατώδες να δηλώσεις στο σπίτι σου ότι θα γίνεις ηθοποιός. Όταν αργότερα έλεγαν συγχαρητήρια στη μητέρα μου για τις παραστάσεις μου, απαντούσε: «Εμείς δεν το θέλαμε καθόλου. Ο κύριος Κουν επέμενε».

Η Μάγια Λυμπεροπούλου υπήρξε η “ψυχή” του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και η καλλιτέχνης που άφησε τη σφραγίδα της στο σημείο εκκίνησής του.

Το Θέατρο της Πάτρας ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1988 ως Δημοτικό Θέατρο Πάτρας υπό τη διεύθυνση της Μάγιας Λυμπεροπούλου και του Βίκτορα Αρδίττη και πρώτη παράσταση ήταν “Η Μαρκησία ντε Σαντ” του Μισίμα σε σκηνοθεσία της Λυμπεροπούλου. Στις 29 Ιουνίου του 1989 το θέατρο μετεξελίχθηκε σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας διατηρώντας αρχικά και τους δύο καλλιτεχνικούς διευθυντές του ως την αποχώρησή του Αρδίττη ένα χρόνο μετά, που άφησε τη Λυμπεροπούλου μόνη της στο τιμόνι του θεάτρου μέχρι το 1993.

Η εναρκτήρια παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. “Γυάλινος Κόσμος” του Τενεσί Ουίλιαμς, από την Μάγια Λυμπεροπούλου ξεχώρισε για την ποιότητά της, όπως και οι «Μικροαστοί» του Μαξίμ Γκόργκι και η «Τριλογία των παραθεριστών» του Κάρλο Γκολντόνι.

Με τα παρακάτω λόγια αποχαιρέτησε τη Μάγια Λυμπεροπούλου, ο γνωστός πολιτιστικός συντάκτης Γιώργος Σαρηγιάννης: “Το ελληνικό θέατρο έχασε σήμερα, από έμφραγμα, στις 14.30, μια Μεγάλη -με την ουσιαστική σημασία της λέξης- Ηθοποιό. Μπορεί και τη μεγαλύτερη. Έφυγε, όπως μου είπε η Βίκυ Βολιώτη, μαθήτριά της και ο πιο κοντινός της άνθρωπος, όπως το ήθελε: μόνη, ανεξάρτητη, χωρίς να ταλαιπωρηθεί, με κάποιους ανθρώπους που της άξιζαν γύρω της.”

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάτρα: Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Εξάγγελος» του Γιώργου Κοζία

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Η νέα ποιητική συλλογή του Γιώργου Κοζία «Εξάγγελος» θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 22 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου από τις εκδόσεις «Περισπωμένη» και το βιβλιοπωλείο «Το Δόντι».

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Μίνα Πετροπούλου, φιλόλογος, Δρ. Κοινωνιολογίας, ενώ ποιήματα θα διαβάσει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Περικλής Μουστάκης.
Στα 38 ποιήματα της συλλογής συνυπάρχουν σύγχρονες νέκυιες, περιπλανήσεις στη διεστραμμένη φύση, αναπαραστάσεις ιστορικής μνήμης, φυλές δόξας, γένη επιτάφια και περιοδεύοντα κύτταρα, ο εφήμερος παράδεισος του όντος ως θρυμματισμένη κόλαση αναδύεται μέσα από μια πανσπερμία ύφους και εικόνων.

Ο Γιώργος Κοζίας γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Bιβλιοθηκονομία και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Εργάστηκε στον χώρο του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου. Πρωτοδημοσίευσε στα περιοδικά «Το Δέντρο» και «Ευθύνη» το 1983. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Ζωολογικός κήπος (Στιγμή, 1989), Ο μάρτυρας που δεν υπήρξε (Στιγμή, 1995), Πεδίον ρίψεων (Στιγμή, 2001), Κόσμος χωρίς ταξιδιώτες (Στιγμή, 2007), 41ος Παράλληλος (Στιγμή, 2012), Πολεμώντας υπό σκιάν… Ελεγεία και σάτιρες (Περισπωμένη, 2017), Εξάγγελος (Περισπωμένη, 2021).

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί και ανθολογηθεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και αραβικά. Το έργο του παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών «Ποίηση και Μουσική» Ιανουάριος 2009 και στο Διεθνές Φεστιβάλ

Πάτρας («Ας μην μας καταβροχθίσουν οι κοριοί», 2013).
Επίσης, ποιήματά του έχει μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος: «Έργα για φλάουτο» (Ivona Glinka, αφήγηση: Δημήτρης Παπανικολάου, Legend Classics, 2007]) και «Πέντε κείμενα μετά μουσικής» (Η γη τσακισμένο καράβι / Ένας κόσμος χωρίς ταξιδιώτες, ποίηση: Γιώργος Κοζίας, William Blake, ερμηνεία: Αγγελική Καθαρίου – Νέλλη Σεμιτέκολο, Γαβριηλίδης, 2013).

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όλα όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας – Aναλυτικό πρόγραμμα

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας για το 2021, παρουσίασε την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη παρουσία και του Δημάρχου της Πάτρας Κώστα Πελετίδη, ο οποίος ανέφερε ότι «η πανδημία και τα συνεχή lockdown μεγάλωσαν την επιθυμία να βρισκόμαστε μεταξύ μας, να ζητάμε περισσότερα από τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και γενικότερα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Νοιώθουμε την ανάγκη να πάρουμε και μέσα από τον πολιτισμό δύναμη».

Ο Δήμαρχος Πατρέων επίσης τόνισε πως «ο Πολιτιστικός Οργανισμός με τους ανθρώπους του, έχουν σχεδιάσει και παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε όλους με την πόλη και τις γειτονιές να αποκτούν ζωή και να παύουν να είναι “ησυχαστήρια”, γιατί η ζωή είναι χαρά και όχι αυτό που ζούμε».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Κ. Πελετίδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό και τις δομές του, υπογραμμίζοντας πως «είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια αναλογιζόμενοι και το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, καθώς από το 2009 τα χρήματα τα οποία παίρνει ο Δήμος Πατρέων είναι το 1/3 των χρημάτων που δικαιούμασταν και τα οποία έπαιρνε. Αν, για παράδειγμα, τότε παίρναμε 1000€, σήμερα παίρνουμε 380€ και με αυτά πρέπει και θέλουμε να κάνουμε περισσότερα καθώς ο λαός μας βρίσκεται σε ακόμα πιο δύσκολη θέση σε σχέση με χθες. Σε αυτό το πλαίσιο “χτίζει” ο Πολιτιστικός Οργανισμός το πρόγραμμά του παρά τις δυσκολίες. Θα συνεχίσουμε την διεκδίκησή μας από όλους αυτούς οι οποίοι εισπράττουν τα χρήματα από το λαό μας, για να έχουμε τη χρηματοδότηση που απαιτείται. Είναι επιτακτική ανάγκη να έρθει ένα τμήμα των χρημάτων αυτών στον πολιτισμό. Γιατί ο πολιτισμός δεν είναι αυτό που κάποιοι θέλουν να το εμφανίζουν σαν το τελευταίο στη ζωή μας. Ο πολιτισμός είναι που δίνει δύναμη στους ανθρώπους, γιατί γεμίζει την ψυχή και το μυαλό μας και μας κινεί για να μπορούμε να φτιάξουμε όλα τα άλλα».

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη με τη σειρά της αναφέρθηκε στους εργαζόμενους στον τομέα του πολιτισμού αλλά και στο πόσο τυχεροί αισθανόμαστε σε αυτή την πόλη έχοντας καταξιωμένους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2021, τόνισε πως «δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα αν πραγματικά δεν είχαμε την αρωγή, τη στήριξη, τη βοήθεια των εργαζομένων στον Οργανισμό, οι οποίοι δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες. Οι δυσκολίες προκύπτουν και από τον περιορισμένο αριθμό των εργαζομένων, αλλά και από αυτά που έθεσε νωρίτερα ο κ. Δήμαρχος, δηλαδή τα περιορισμένα εργαλεία που έχουμε για να χτίσουμε πράγματα στην πόλη, όπως οι οικονομικές επιχορηγήσεις και όχι μόνο, είτε αυτό αφορά την Περιφέρεια, είτε την κεντρική εξουσία…».

Σχετικά με τη φιλοσοφία με την οποία σχεδιάστηκαν οι φετινές εκδηλώσεις η κ. Γεροπαναγιώτη είπε πως «για ακόμα μία δύσκολη χρονιά, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων επιδιώκει να διοργανώσει ένα Φεστιβάλ, που θα καλύπτει όλα τα είδη των τεχνών, θα απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της πόλης μας και σε όλη τη γεωγραφικής της έκταση, θα ενθαρρύνει την ερασιτεχνική δημιουργία και θα στηρίξει τους επαγγελματίες καλλιτέχνες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Πάντα με κριτήριο να διευκολύνουμε την πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών στην πολιτιστική δραστηριότητα, στις περισσότερες εκδηλώσεις μας, όπως αφιερώματα για επέτειο 1821, όλες οι μουσικές εκδηλώσεις μας στις γειτονιές, ο δημοτικός κινηματογράφος, οι παραστάσεις θεάτρου σκιών, το ερασιτεχνικό φεστιβάλ θεάτρου, η είσοδος θα είναι ελεύθερη και στις υπόλοιπες θα εφαρμόσουμε την πολιτική του χαμηλού εισιτηρίου, με ειδικές εκπτώσεις στις ευάλωτες ομάδες και τις συλλογικότητες. Παρά τα ασφυκτικά οικονομικά δεδομένα μας, τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τα αυστηρά πρωτόκολλα διεξαγωγής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, πιστεύουμε πως και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας θα αγκαλιαστεί από τις οικογένειες, τους νέους, εργαζόμενους και ανέργους της πόλης μας και θα συμβάλλει στην ψυχική και κυρίως πνευματική τους ανάταση.

Ο Πολιτισμός και τα επιτεύγματα της ανθρώπινης πνευματικής δημιουργίας δεν μπαίνουν επ’ ουδενί στη λογική κόστους – οφέλους στη λογική της ιδιωτικοποίησης, της ανταπόδοσης. Θέση μας είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλίζεται η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση του λαού στον πολιτισμό, στην πολιτιστική κληρονομιά, μακριά και έξω από κάθε λογής λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Έχοντας σαν παρακαταθήκη την περσινή εμπειρία και φέτος διατηρούμε μια σειρά ενοτήτων που αγκαλιάστηκαν θερμά από το κοινό και τις εμπλουτίζουμε. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν με δωρεάν είσοδο για όλους, 45 μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, 32 κινηματογραφικές προβολές σε όλη την έκταση του Δήμου και 10 παραστάσεις θεάτρου σκιών, διαθέτοντας συνολικά πάνω 200.000 ευρώ.

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Μεγάλο μέρος του φετινού προγράμματος, θα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και μάλιστα η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 24 Ιουνίου στο Αρχαίο Ωδείο, με το έργο «Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων» από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, με διπλή παράσταση και ελεύθερη είσοδο.

Η ενότητα αυτή θα συνεχιστεί, με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με την οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Ο Βαφτιστικός», στις 5 Ιουλίου στο Κάστρο Ρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στο πλαίσιο της Γιορτής των Πόλεων, θα διεξαχθεί το τριήμερο «Αντάμωμα των Χορευτικών Συγκροτημάτων» στο Νότιο Πάρκο στις 22-24 Ιουλίου, που θα ολοκληρωθεί με συναυλία από το συγκρότημα «ΑΡΤΥΜΑ», επίσης με ελεύθερη είσοδο και το «Μουσικό – Φωνητικό Αντάμωμα» από 23-25 Ιουλίου, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Η ενότητα αυτή θα κορυφωθεί στις 4 Σεπτεμβρίου 2021, στο Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος» με το μουσικό έργο του Χρήστου Λεοντή «Καντάτα της Ελευθερίας».

Εικαστικά

Μετά από πολλά χρόνια, στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας περιλαμβάνεται ενότητα που αφορά στις εικαστικές τέχνες, οι οποίες θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα.

Ειδική αναφορά αξίζει στην Έκθεση Εικαστικών με τίτλο «Illusion» με συμμετοχή Ελλήνων και Πολωνών καλλιτεχνών στα Παλαιά Σφαγεία, από την 1η έως και την 31η Ιουλίου, την οποία επιμελούνται ο εικαστικός διευθυντής της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης στο Przemyśl Janusz, Jerzy Cywickii και η Eικαστικός, Χαράκτρια, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδας,  Έλενα Γκάρστεα. Την οργάνωση της έκθεσης έχει ο  Εικαστικός, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδας Στάθης Ανδρουτσάκης και η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Jazz & Πράξεις

Το Jazz & Πράξεις, μετά από ένα χρόνο αναγκαστικής διακοπής του, θα επανέλθει φέτος με ένα τριήμερο στο νέο Πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων και θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 3 Ιουλίου. Το τριήμερο ξεκινάει με «Τα μπλουζ του Θάνου Μικρούτσικου» με ερμηνευτή το Χρήστο Θηβαίο ενώ το πρόγραμμα των υπόλοιπο ημερών περιλαμβάνει τους Γιώργο Μανωλάκη, Νίκο Σιδηροκαστρίτη και Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Καλκάνη, τη μπάντα του Σωτήρη Ντούβα και τον διεθνούς φήμης Νταφέρ Γιουσέφ.

Έναν κορυφαίο συνθέτη, τραγουδιστή και παίκτη ούτι, γεννημένο στην Τυνησία.  Το ενδιαφέρον του για την τζαζ αναπτύχθηκε σε νεαρή ηλικία όταν την άκουγε κρυφά κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής του στο ισλαμικό σχολείο όπου φοιτούσε. Από το 1990 ζει στην Ευρώπη (κυρίως Παρίσι και Βιέννη) και κάνει μια ξεχωριστή μια καριέρα ως μουσικός τζαζ, έθνικ, ηλεκτρονικής  μουσικής.  Ως μουσικός έθνικ (world music) και avant garde έχει προταθεί αρκετές φορές για βραβεία σε μουσικούς διαγωνισμούς. Έχει κυκλοφορήσει 4 άλμπουμ και έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς όπως τον τρομπετίστα Paolo Fresu από τη Σαρδηνία και τον Νορβηγό κιθαρίστα Eivind Aarset.

*Εκτός από «Τα μπλούζ του Θάνου» στο τριήμερο της Jazz, μια ακόμη σημαντική μουσική παράσταση στη μνήμη του εκλιπόντος Πατρινού τραγουδοποιού και συνθέτη, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την οικογένειά του, με τίτλο «Τους προβολείς στήσε», στο Εργοστάσιο Τέχνης στις 13 Ιουλίου 2021.

Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων – Θανάσης Τσιπινάκης θα ανοίξει τη μουσική παράσταση «Η Εποχή του Θερισμού» με τη Νατάσα Μποφίλιου, το Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο  Ευαγγελάτο, στις 30 Ιουλίου στο Εργοστάσιο Τέχνης και θα αναλάβει το μουσικό μέρος της παράστασης  «Φορώντας χρώματα ανοιχτά», που θα είναι αφιερωμένη στη μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και θα ερμηνεύσουν ο Γιάννης Κότσιρας, ο Χρήστος Θηβαίος, η Γιώτα Νέγκα και η Δήμητρα Σελεμίδου, στις 9 Σεπτεμβρίου στο Εργοστάσιο Τέχνης. 

Τα σχήματα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, θα δώσουν 3 παραστάσεις τον Ιούλιο, στο Πολυχώρο Παλαιών Σφαγείων και μια συναυλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου με σολίστ τον πιανίστα Αναστάσιο Πάππας, που πρόκειται μάλιστα να φιλοξενηθεί και στο Φεστιβάλ Κορίνθου.

Επτά (7) αξιόλογες θεατρικές παραγωγές θα φιλοξενηθούν στο πλαίσιο του φετινού ΔΦΠ, οι περισσότερες εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν σε διπλές παραστάσεις: στις 29 και 30 Ιουνίου, στο Εργοστάσιο Τέχνης – Θάνος Μικρούτσικος: William Shakespeare «ΟΘΕΛΛΟΣ» σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, «1821 η επιθεώρηση» από το ΔΗΠΕΘΕ Πειραιά στις 6 Ιουλίου, «Πώς να σωπάσω» με αφηγητή τον Κώστα Καζάκο στις 7 Ιουλίου, «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη από τον Πολυχώρο Πολιτισμού Μηχανουργείο στις 9 και 12 Ιουλίου, «Κάποτε στο Βόσπορο» του Άκη Δήμου σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου στις 9 και 10 Ιουλίου, «Ιφιγένεια η Εν Ταύροις» σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, «Η παγίδα» του Ρομπέρ Τομά σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Το φετινό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, ξεκινά στις 12 και 13 Ιουνίου με τη θεατρική παράσταση της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας «Από Κοινού»,  «Η Επιστροφή» του Φρήντριχ Ντύρρενματ σε σκηνοθεσία Φώτη Λάζαρη. 

Μουσική

Τέσσερις ακόμα σημαντικές μουσικές συναυλίες θα φιλοξενηθούν στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων, το Αίθριο του Παλιού Δημοτικού Νοσοκομείου και το Παμπελοποννησιακό Στάδιο: «Τα Κλέφτικα» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με την Αρετή Κετιμέ και τον Γιώργο Αγγελόπουλο στις 31 Ιουλίου, ένα μουσικό αφιέρωμα στο συνθέτη Γιώργο Καζαντζή με τον Βασίλη Λέκκα, τη Φωτεινή Βελεσιώτου και τη Λιζέτα Καλημέρη στις 26 Αυγούστου, μια μεγάλη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη την 1 Σεπτεμβρίου και τη μουσική παράσταση «Τρείς συνθέτες στο Νοσοκομείο» από τη χορωδία «Αντηχώ» στις 18 Σεπτεμβρίου.

Υπό κατάρτιση είναι το πρόγραμμα που αφορά στις ενότητες «Ημέρες Πανσέληνου» και «Βήμα στα Θεατρικά και Χορευτικά σχήματα της πόλης μας» για τις οποίες θα επανέλθουμε με αναλυτικά στοιχεία.

Όσο για την ενότητα «Φεστιβάλ στις γειτονιές» θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο με τις Ημέρες Σκαγιοπουλείου και θα είναι ένα αφιέρωμα στην αλληλεγγύη. Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν και αντί εισιτηρίου θα συγκεντρωθεί σχολική γραφική ύλη για τη νέα  χρονιά, για το Λαϊκό Φροντιστήριο και τις λαϊκές οικογένειες που δυσκολεύονται.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας Πέτρος Βάης, τα μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό Σταυρούλα Ζαρνάβαλου και Ανδρέας Μάζης, η Καλλιτεχνική υπεύθυνη της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» Βάγια Ζεπάτου, ο Διευθυντής της Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών Ευγένιος Βούλγαρης, η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιάννα Παναγοπούλου, ο υπέυθυνος του Χορευτικού Τμήματος Χρήστος Γιαννόπουλος και η υπεύθυνη του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου Ασπασία Παϊζη.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2021 αναλυτικά:

ΙΟΥΝΙΟΣ

ΚΥΡ. 20/6 – Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Οργανισμού – Δημοτικά τραγούδια και χοροί απ’ όλη την Ελλάδα στην πλατεία Χατζή, ώρα 21.30.

ΔΕΥΤ. 21/6 – Μουσικό σχήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού δίνει «ρυθμό και ζωή» στα Νοσοκομεία Ρίου, «Άγιος Ανδρέας» και Καραμανδάνειο, ώρα 11.00

–          Συναυλία Ορχήστρας Εγχόρδων Δημοτικού Ωδείου Περίβολος χώρος Ιερού Ναού Αγ. Ανδρέα, ώρα 20.30

–          Μικρό σύνολο παραδοσιακών οργάνων Δημοτικού Ωδείου «Της ψυχής τα κελαϊδίσματα» – παραδοσιακά τραγούδια και σκοποί απ’ όλη την Ελλάδα, Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, ώρα 20.30

–          Ορχήστρα και λαϊκές χορογραφίες από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, Δεξαμενή (οδός Παπαδιαμαντοπούλου), ώρα 21.30

ΠΕΜΠ. 24/6 &  ΠΑΡ.  25/6, «Άρμα Θέσπιδος» Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων, Αρχαίο Ωδείο, ώρα 21.30, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

TΡΙΤ. 29/6 &    ΤΕΤ. 30/6, William Shakespeare «ΟΘΕΛΛΟΣ» με τους Γιάννη Μπέζο, Αιμίλιο Χειλάκη, Μυρτώ Αλικάκη, Κώστα Κορωναίο κ.α., Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30.

ΙΟΥΛΙΟΣ

ΠΕΜΠ. 1/7- ΣΑΒ.  31/7, Εικαστική έκθεση ILLUSION  “Paper no limit” στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας με την συμμετοχή Ελλήνων και Πολωνών καλλιτεχνών, Πολυχώρος Παλαιών Σφαγείων

JAZZ + ΠΡΑΞΕΙΣ – ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ

ΠΕΜΠ. 1/7, «τα ΜΠΛΟΥΖ του ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ», ώρα 21.30

ΠΑΡ. 2/7, 1) Γιώργος Μανωλάκης – Νίκος Σιδηροκαστρίτης-Ανδρέας Πολυζωγόπουλος,  ώρα 21.00

2)  Mihalis Kalkanis Group, ώρα 10.45

ΣΑΒ. 3/7, 1) Sotiris Ntouvas & the G.O.A.T.S., ώρα 21.00

2) Dhafer Youssef

ΔΕΥΤ. 5/7  – Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, Οπερέτα «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Κάστρο Ρίου, ώρα 21.30, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

ΤΡΙΤ. 6/7 – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ «1821 η επιθεώρηση»

Με τους Ελένη Κοκκίδου, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Γάλλος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Νιάρος, Μιχάλης Οικονόμου και η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30.

ΤΕΤ.  7/7, Μουσικοθεατρική παράσταση «ΠΩΣ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ» με τους Κώστα Καζάκο, Χρήστο Θηβαίο, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Κώστα Τριανταφυλλίδη και Βιολέττα Ικαρη.

Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΠΕΜ. 8/7 – «Musical Mosaics» με το Cracow Duo :

Jan Kalinowski (βιολοντσέλο)

Marek Szlezer (πιάνο).

Πολυχώρος Δημοτικών Σφαγείων, ώρα 21.30 (στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημοτικού Ωδείου).

ΠΑΡ. 9/7 – Συναυλία-αφιέρωμα στον I. STRAVINSKY και στον ASTOR PIAZOLLA

Πολυχώρος Δημοτικών Σφαγείων, ώρα 21.30 (στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημοτικού Ωδείου) ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ.

ΣΑΒ. 10/7 – Έργα για πιάνο (Vals, Nocturne) του F. CHOPIN σε μεταγραφή Μ. ΤΡΑΥΛΟΥ για κουιντέτο εγχόρδων και φλάουτο, Πολυχώρος Δημοτικών Σφαγείων, ώρα 21.30 (στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημοτικού Ωδείου), ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

ΠΑΡ. 9/7, ΣΑΒ. 10/7, ΚΥΡ. 11/7, ΔΕΥΤ. 12/7 Πολυχώρος Πολιτισμού ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ «Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ» του Κ. ΒΑΡΝΑΛΗ, Θεατράκι Μαρίνας, ώρα 21.30 (υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας)

ΠΑΡ.  9/7 & ΣΑΒ. 10/7 – Παράσταση «ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ» του Άκη Δήμου με τους Αντώνη Καφετζόπουλο, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Δημήτρη Πιατά, Θεοφανία                     Παπαθωμά, Ευαγγελία Μουμούρη, Παρθένα Χοροζίδου και Ελένη Καρακάση. Στο τραγούδι ο Γιάννης Διονυσίου.  Συμμετέχουν ακόμα 8 χορευτές-ηθοποιοί.  Σκηνοθεσία Σοφία Σπυράτου, Σκηνικά-κοστούμια Μανώλης Παντελιδάκης, Μουσική Νίκος Κηπουργός, Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΤΡΙΤ. 13/7 – Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Τους προβολείς στήσε», Μουσικές και τραγούδια από το θέατρο

Ερμηνεύουν : Χρήστος Θηβαίος, Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Θωμαίδης, Ρίτα  Αντωνοπούλου. Συμμετέχει η ηθοποιός Ρένια Λουιζίδου.

Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30.

ΤΡΙΤ. 20/7,  ΤΕΤ.  21/7 – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ  Η ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ

Με τους Λένα Παπαληγούρα, Μιχάλη Σαράντη, Νίκο Ψαρρά, Πυγμαλίωνα Δακαρίδη και Χάρις Αλεξίου, Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

 «ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΕΩΝ»

ΠΕΜΠ. 22/7 – ΣΑΒ. 24/7- Χορευτικό Αντάμωμα στο Νότιο Πάρκο  ώρα 20.30 – 23.30

Δεκάδες χορευτικά σύνολα από την Πάτρα και από την ευρύτερη περιοχή συμμετέχουν στην γιορτή της πόλης.

Το Σάββατο 24/7 θα ακολουθήσει γλέντι με το συγκρότημα «ΑΡΤΥΜΑ» – Νότιο Πάρκο, ώρα 21.30

ΠΑΡ. 23/7, ΣΑΒ. 24/7, ΚΥΡ. 25/7  Μουσικό – Φωνητικό Αντάμωμα ώρα 11.00 – 13.00

Η Μπάντα της Δημοτικής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Λούκα παίζει στις πλατείες όπου έχουν στηθεί εκθέσεις με έργα τέχνης (Πλ. Ομονοίας, Πλ. Αγ. Γεωργίου/25ης Μαρτίου, Πλ. Υψηλών Αλωνίων, Πλ. Ταμπαχάνων, Πλ. Ανδρούτσου-Βλατερό, Πλ. Παπαφλέσσα).

ΠΑΡ. 23/7 Φωνητικά Σύνολα – Χορωδίες

Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, ώρα 20.30 – 23.30

ΣΑΒ. 24/7 Φωνητικά Σύνολα – Χορωδίες

Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, ώρα 20.30 – 23.30

ΣΑΒ. 24/7 Θεατρικό δρώμενο από την δραματική σχολή  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ για τον Παναγιώτη Καρατζά Πλ. Βλατερού – Άγαλμα Οδυσσέα Ανδρούτσου, ώρα 19.30

Πλ. Αγ. Γεωργίου – Τύμβος Επανάστασης, ώρα 20.30

ΚΥΡ. 25/7 Μουσικά σύνολα Πολιτιστικού Οργανισμού

Συναυλία με το Σύνολο Παραδοσιακών Οργάνων Δημοτικού Ωδείου

 Πλατεία Υψηλών Αλωνίων

Συναυλία με την Ορχήστρα Νυκτών  Εγχόρδων

 (Διεύθυνση Βάγια Ζεπάτου)  (Διεύθυνση Ευγένιος Βούλγαρης)

ΠΑΡ. 30/7 Νατάσα Μποφίλιου  Θέμης Καραμουρατίδης Γεράσιμος Ευαγγελάτος

 «Η Εποχή του Θερισμού»

Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης» ανοίγει τη συναυλία παίζοντας διάφορα κομμάτια με την Νατάσα Μποφίλιου

Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΣΑΒ. 31/7 – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ν «ΤΑ ΚΛΕΦΤΙΚΑ», μια μουσική παράσταση με την ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ και τον ΓΙΩΡΓΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

Πολυχώρος Παλαιών Σφαγείων, ώρα 21.30 (υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

ΣΑΒ. 31/7 και ΚΥΡ. 1/8 – Η ΠΑΓΙΔΑ του ΡΟΜΠΕΡ ΤΟΜΑ με τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Γιώργο Κωνσταντίνου, Εφη Μουρίκη, Μαρία Αντουλινάκη, Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο και Τάκη Παπαματθαίου.

Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΜΕΡΕΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ

Από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν μουσικές παραστάσεις με σύνολα της πόλης μας, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Βούντενης, στην Achaia Clauss, στο Κάστρο Πάτρας και στο Κάστρο Ρίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΠΕΜΠ. 26/8 – Συναυλία του συνθέτη ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΗ με τους ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΚΚΑ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ και ΛΙΖΕΤΑ ΚΑΛΗΜΕΡΗ, Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

 (στήσιμο και πρόβα Τετάρτη 25/8).

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΤΕΤ. 1/9 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ Παμπελοποννησιακό Στάδιο, ώρα 21.30

 (υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας)

ΠΕΜΠ. 2/9 – Συναυλία με την ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΤΣΗ

 «Εφ’ όλης της ύλης», Χώρος Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος, ώρα 21.30

 (στήσιμο και πρόβα Τετάρτη 1/9).

*Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην αλληλεγγύη.

ΣΑΒ. 4/9 –  ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ «ΚΑΝΤΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»

Ρήγας   Σολωμός   Μακρυγιάννης, Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΠΕΜΠ. 9/9 –  «Φορώντας χρώματα ανοικτά»

Μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, Συναυλία με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την αποδημία του ποιητή. Ερμηνεύουν: Γιάννης Κότσιρας, Χρήστος Θηβαίος, Γιώτα Νέγκα, Δήμητρα Σελεμίδου.

Αφηγητής: Γιάννης Στάνκογλου

*Το μουσικό μέρος θα αναλάβει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας «Θανάσης Τσιπινάκης».  Διεύθυνση Ορχήστρας Τάσος Συμεωνίδης

Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΣΑΒ. 18/9 και ΚΥΡ. 19/9 – Παράσταση του Σωματείου Χορωδία ΑΝΤΗΧΩ , «Τρείς συνθέτες στο Νοσοκομείο»  Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, ώρα 21.30.

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ22 λεπτά πριν

Μπλακ άουτ σε τηλεοπτικούς σταθμούς εκτός της ΕΡΤ – Προς κατάρρευση το ηλεκτρικό σύστημα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ35 λεπτά πριν

Μάχη με τις φλόγες στη Βαρυμπόμπη! Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε όλη την Αττική! – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 ώρα πριν

Τη σκότωσε γιατί ζητούσε διαζύγιο! «Στη Μάνη έτσι καθαρίζουμε τις δουλειές μας»! – ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες πριν

ΖΑΒΛΑΝΙ – Φωτιά σε μονοκατοικία! Σε σοκ η ιδιοκτήτρια – ΦΩΤΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ώρες πριν

Νέα γυναικοκτονία: Τη σκότωσε μέσα στο μαγαζί της αδελφής της

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πριν

Πάτρα: Συνελήφθη ιδιοκτήτρια σκύλου που τον άφησε στον ήλιο και πέθανε από θερμοπληξία!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ώρες πριν

Τέλος ο καφές για τους ανεμβολίαστους: Η διασκέδαση το χειμώνα σε κλειστούς χωρούς θα αφορά μόνο τους… c0vid free πολίτες!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πριν

Αυτά είναι τα αίτια των πυρκαγιών σε Ελεκίστρα Πατρών και Δροσιά Ερυμάνθου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ώρες πριν

Ανεμβολίαστοι: Σκέψεις για τεστ και για ψώνια στο σούπερ μάρκετ! – Aλλάζουν οι ζωές μας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ5 ώρες πριν

Έλληνες Ολυμπιονίκες κατά κυβέρνησης: «Δεν έχουμε πάρει ούτε ευρώ – Τρώμε από τα συσσίτια»! – Δεν έχει παραιτηθεί κανείς

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Πύρινη “κόλαση”: Ολονύκτιος εφιάλτης – Τρεις με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο ένα άτομο με εγκαύματα – Διαλύθηκε η Ζήρια – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ3 ημέρες πριν

To CDC «τελειώνει» τα πιστοποιητικά εμβολιασμού: «Η μετάλλαξη Δ μεταδίδεται το ίδιο από εμβολιασμένους & ανεμβολίαστους»

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πατρινός γιατρός επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο, για να αποφύγουν τα παιδιά του το τσίμπημα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ5 ημέρες πριν

Α.Λινού-Μ.Παγώνη: «Οι εμβολιασμένοι κολλούν και μεταδίδουν τον κορωνοϊό – Να κάνουν self test και να φορούν μάσκες»

ΚΟΣΜΟΣ5 ημέρες πριν

Καίγεται η Τουρκία – Καθηλωμένα όλα τα Canadair – Στέλνει ενισχύσεις η Ρωσία!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Αγανάκτησε Πατρινός και έστειλε τα…. κόπρανα των ρομά της παραλιακής ζώνης… στον Πελετίδη – ΦΩΤΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

39χρονη νοσηλεύτρια του ΙΑΣΩ πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με Pfizer

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ2 ημέρες πριν

Μελέτη: Δεν είναι νέος ιός ο κορωνοϊός – Έχουμε φυσική ανοσία! – K.Αρβανίτης: «Η “πανδημία” είναι πολιτικό πρόβλημα»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ5 ημέρες πριν

Απειλεί τους εργαζομένους στην εστίαση ο Χ.Γώγος: «Εμβολιαστείτε γιατί θα το κάνουμε υποχρεωτικό»!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πληροφορίες: Πλήρως εμβολιασμένοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ Covid στο νοσοκομείο του Ρίου – Πολλά νέα ερωτήματα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ35 λεπτά πριν

Μάχη με τις φλόγες στη Βαρυμπόμπη! Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε όλη την Αττική! – ΒΙΝΤΕΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ1 ημέρα πριν

Χρυσός Ολυμπιονίκης στο μήκος ο «ιπτάμενος» Μίλτος Τεντόγλου

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Αγρίνιο: Φωτιά στο Παραδείσι-Εκκενώνονται χωριά – BINTEO

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

20 καμένα σπίτια και 16 ανθρώπους σε νοσοκομεία άφησε ο πύρινος εφιάλτης στην Αχαΐα! Καταγγελίες για καθυστέρηση! – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες πριν

Κρήτη: Άγριες αποδοκιμασίες από υγειονομικούς σε Κ.Μητσοτάκη για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΣΜΟΣ5 ημέρες πριν

Καίγεται η Τουρκία – Καθηλωμένα όλα τα Canadair – Στέλνει ενισχύσεις η Ρωσία!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ6 ημέρες πριν

Απίστευτη καταγγελία… Δεν Χειρουργήθηκε το παιδί μου με σπασμένο γόνατο δεν είναι εμβολιασμένο – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ6 ημέρες πριν

Ζάκυνθος: Μίλησε ο παπάς για τα εμβόλια κορωνοϊού κι έγινε χαμός στην εκκλησία! – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Tέσσερις προσαγωγές για τη φωτιά στη Σταμάτα – Κάηκαν σπίτια κι αυτοκίνητα – ΦΩΤΟ BINTEO

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Πέθανε 35χρονος στην Κόρινθο λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της Pfizer – ΒΙΝΤΕΟ

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση