Συνδεθείτε μαζί μας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο ακόμα τοιχογραφίες για το Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας | ArtWalk, συνεχίζει με δύο ακόμα τοιχογραφίες!

Η δεύτερη και η τρίτη τοιχογραφία για φέτος ξεκινούν την Τετάρτη 08/05, στην οδό Κανάρη 20 και στη Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών αντίστοιχα. Στην οδό Κανάρη 20 φιλοτεχνεί ο πολύ διάσημος Νορβηγός καλλιτέχνης AFK και στο Π.Ν.Π. ο πολύ ταλαντούχος Ισπανός καλλιτέχνης Taquen. Παρακάτω παρατίθενται κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τον κάθε καλλιτέχνη:

AFK

Ο αριθμός καλλιτεχνών του δρόμου είναι συνεχώς αυξανόμενος και ο AFK (Away From Keyboard) ξεχωρίζει ανάμεσά τους. Το AFK αποτελεί ψευδώνυμο.

Παραμένει «ανώνυμος», αλλά αγαπά την σχέση της τέχνης του δρόμου με τον δημόσιο διάλογο καθώς τα μηνύματα της τέχνης του μπορούν να επικοινωνήσουν με τον καθένα μας.

Η έδρα του είναι το Bergen της Νορβηγίας, αλλά η υπογραφή AFK, υπάρχει σε τοίχους της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας και αυτό είναι μόνο ένα μέρος των χωρών που έχει δραστηριοποιηθεί καλλιτεχνικά. Η καλλιτεχνική του πορεία, οι τεχνικές του δεξιότητες, η εντυπωσιακή παραγωγή νέων έργων, το ιδιαίτερο στυλ που διαθέτει, είναι μερικά από τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει ως καλλιτέχνης.

Τα έργα του έχουν τις περισσότερες φορές κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα.

Μία φράση που έχει πει ο ίδιος είναι: 

«Μην αφήνετε τον εαυτό σας να εκφοβίζεται από την ασχήμια του κόσμου. Αντ’ αυτού, κοιτάξτε την απευθείας στα μάτια. Κατανοήστε τον λόγο ύπαρξής της. Αυτό θα σας κάνει πιο δυνατούς, με μεγαλύτερη ικανότητα και επιθυμία να κάνετε κάτι γι ‘αυτό.» Περισσότερες πληροφορίες για τον AFK θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του: https://afkstreetart.com/.

Το Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας συνεχίζει με δύο ακόμα τοιχογραφίες!
Το Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας συνεχίζει με δύο ακόμα τοιχογραφίες!
Το Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας συνεχίζει με δύο ακόμα τοιχογραφίες!
Το Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας συνεχίζει με δύο ακόμα τοιχογραφίες!

Taquen

Taquen είναι Iσπανός εικαστικός καλλιτέχνης και εικονογράφος, ο οποίος έχει αφιερωθεί στις τοιχογραφίες τα τελευταία 8 χρόνια. Η καλλιτεχνική έδρα του είναι στη Μαδρίτη. Μεγάλο μέρος του έργου του, περιστρέφεται γύρω από τη φύση και τη διαλεκτική μεταξύ  των μινιμαλιστικών στοιχείων που χρησιμοποιεί και του τοπίου, έχοντας τη γραμμή ως κύριο στοιχείο στην εικαστική του γλώσσα.

Ο Taquen άρχισε να κάνει graffiti σε ηλικία 13 ετών, γεγονός το οποίο σημάδεψε τη ζωή και το μέλλον του. Χρησιμοποιεί πάντα φυσικά στοιχεία και πρόσφατα άρχισε να εισάγει μη ανθρώπινα στοιχεία στο έργο του, όπως τα φυτά και τα ζώα. Είναι πολύ σημαντικό για αυτόν να εξετάζει το περιβάλλον, να γνωρίζει την προέλευση των πραγμάτων (και των ανθρώπων) και να είναι ευγνώμων γι ‘αυτή την ακριβή πηγή ζωής.

Για τον Taquen, η ανθρωπότητα έχει ξεχάσει την προέλευσή της, κι αυτό πιστεύει ότι είναι μια από τις κύριες πηγές των προβλημάτων και των αποτυχιών που αντιμετωπίζει. Κάτι  που έχει πει ο ίδιος: «Oμολογώ ότι τα βουνά είναι  μέρος της καθημερινής μου ζωής και δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είμαι σήμερα, αν δεν το αναφέρω».

Περισσότερες πληροφορίες για τον Taquen θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του: https://www.taquen.es/.

Το Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας συνεχίζει με δύο ακόμα τοιχογραφίες!
Το Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας συνεχίζει με δύο ακόμα τοιχογραφίες!
Το Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας συνεχίζει με δύο ακόμα τοιχογραφίες!
Το Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας συνεχίζει με δύο ακόμα τοιχογραφίες!
Το Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας συνεχίζει με δύο ακόμα τοιχογραφίες!

Διαφήμιση
Σχόλια

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

9o Γυμνάσιο Πάτρας: Οι μαθητές συγκίνησαν με τους «Πέρσες» στις Συρακούσες – ΦΩΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Με επαίνους και διακρίσεις στις αποσκευές του επέστρεψε την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 η αντιπροσωπεία του 9ου Γυμνασίου της Πάτρας από το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος  στις Συρακούσες της Ιταλίας που διοργανώθηκε για 25η χρονιά από τον ΙΝDA.

Οι μαθητές παρουσίασαν ενθουσιάζοντας και αποσπώντας θερμό χειροκρότημα, την τραγωδία του Αισχύλου «Πέρσες», ένα αντιπολεμικό δράμα, σε μετάφραση Π. Μουλλά.

Το «ταξίδι» όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, οργανώθηκε σε συνεργασία καθηγητών -μαθητών με απαράμιλλο πάθος, αγάπη για το αντικείμενο και τον απαιτούμενο σεβασμό! Έπειτα διανθίστηκε  με στοιχεία σύμφωνα με τις δεξιότητες του κάθε μαθητή, που κατά τη διάρκειά του έμαθε να υπακούει, να συνεργάζεται, να προτείνει ιδέες και να πασχίζει να τις υλοποιήσει κρατώντας πάντα το επίπεδο που αρμόζει στην Τέχνη!

Γιατί όπως έλεγε και ο αθάνατος Κάρολος Κουν: «η Τέχνη θέλει σεβασμό και ευλάβεια. Δεν έχουμε το δικαίωμα να την κατεβάζουμε στο ανάστημά μας!»

Υπεύθυνες της παράστασης ήταν οι καθηγήτριες Καδά Ελένη και Νούσα Ελπίδα.

Την οργάνωση της συμμετοχής στο Φεστιβάλ είχε ο Δ/ντής κ. Καρατζάς Γεώργιος.

Οι μαθητές του Γυμνασίου ήταν οι μικρότεροι -ηλικιακά- του Φεστιβάλ γι’αυτό και ενθουσίασαν το κοινό με την ερμηνεία τους, αποσπώντας το θερμότατο χειροκρότημα, αλλά και τα θετικά σχόλια οργανωτών, συμμετεχόντων και θεατών. Έμφαση δόθηκε στο ότι προσέγγισαν με σεβασμό το αρχαίο κείμενο, ερμηνεύοντας με θαυμαστό τρόπο μία από τις δυσκολότερες αρχαίες τραγωδίες!

Επίσης ήταν η μοναδική συμμετοχή με ζωντανή μουσική εκτελεσμένη από τους μαθητές.

Η παράσταση πλαισιώθηκε από πέντε μελωδίες βασισμένες σε αρχαία Περσικά και Ελληνικά μουσικά μοτίβα διασκευασμένα κατάλληλα.

Το κείμενο αποδόθηκε στη Νέα ελληνική γλώσσα, κάποια μέρη του στην αρχαία ελληνική, όπως και στην ιταλική-τιμής ένεκεν του θεσμού- τη μετάφραση του οποίου είχε επιμεληθεί η Σκρεμμύδα Νικολέτα.

Άψογη η συνεργασία για μια ακόμη χρονιά!

Όπως υποστηρίζουν καθηγητές και μαθητές, «χαλάλι οι κόποι, καθώς έδρεψαν καρπούς ανεκτίμητης αξίας!». Πράγματι, πέρα από τη διάκριση, ξεχείλισε η συλλογή αναμνήσεων-εμπειριών μέσα από την προσωπική έκφραση και δημιουργία!

Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες των καθηγητών, που δήλωσαν πως οι μαθητές -αν όχι σήμερα- θα αισθανθούν στο μέλλον την αληθινή διάσταση της εμπειρίας αυτής!

Η ομάδα επισκέφτηκε-ξεναγήθηκε επίσης στην πόλη των Συρακουσών, πατρίδα του φιλοσόφου-μαθηματικού Αρχιμήδη, καθώς και την Κατάνια, γενέτειρα του συνθέτη Βιντσέντζο Μπελίνι.

ΠΕΡΣΕΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ

Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς

Σκηνοθεσία: Ελένη Καδά

Χορογραφία: Ελένη Καδά, Ελπίδα Νούσα

Μουσική επιμέλεια: Ελπίδα Νούσα

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Καδά

Μετάφραση-Διδασκαλία στίχων στα Ιταλικά: Νικολέτα Σκρεμμύδα

Χορός: Άγγελος Ρούπας, Μάριος Καφέζας, Χρήστος Δαράβαλης, Ιωάννης Παπαντωνόπουλος, Δήμητρα Αγγελοπούλου, Θεοδώρα Παπαναστασοπούλου, Θανάσης Γεωργακόπουλος, Χριστίνα Χατζήπαπα, Γρηγόρης Μαλεβίτης, Ασημάκης Φωτήλας, Νατάσσα Παπαγεωργίου, Βασίλης Ρούπας και Θεμιστοκλής Γούτος.

Κορυφαία Χορού: Αγγελική Κάββουρα

Άτοσσα: Εβελίνα Ασημακοπούλου

Αγγελιοφόρος: Θανάσης Ανωγιάτης & Νανά Τσόλκα

Δαρείος: Θανάσης Τριανταφυλλόπουλος

Ξέρξης:  Στέφανος Παχής

Κιθάρα: Σπύρος Αυγεράκης

Τύμπανο: Άγγελος Αναστασόπουλος

Φλογέρα: Χριστίνα Χατζήπαπα.

*Οι φωτ. εστάλησαν από το σχολείο και την κ. Ελένη Καδά και με την άδεια των γονέων μπορούν να δημοσιευτούν.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πως η Αγιά Σοφιά άντεξε 64 σεισμούς μέχρι 7,4 Ρίχτερ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Ποιο είναι το μυστικό για τον τρόπο που χτίστηκε η Αγία Σοφία, αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, που στέκει αγέρωχο στο πέρασμα των αιώνων; Σείεται αλλά δεν καταρρέει. Και αν γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 7,5 ρίχτερ η Αγία Σοφία ίσως να είναι το μοναδικό κτίριο το οποίο θα μείνει όρθιο στην Κωνσταντινούπολη.

Η πολυετής επιστημονική έρευνα, έδειξε ότι το υλικό υποδομής που χρησιμοποιήθηκε στον τρούλο της Αγίας Σοφίας είναι κατά 97% παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στα ιστορικά κτίρια της Ρόδου και περιέχει ένα συστατικό που αντέχει στη φωτιά και εξελίχθηκε στην Ανατολή.

Αυτό το οικοδομικό υλικό, ένα είδος πυρίμαχου τούβλου, είναι όμως δώδεκα φορές πιο ελαφρύ από το κανονικό τούβλο και αντέχει στην ένταση που προκαλεί ο σεισμός. Η Αγία Σοφία άντεξε 64 σεισμούς μέχρι 7,4 Ρίχτερ.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η λάσπη που χρησιμοποιήθηκε αποτελείτο από ημιαποκρυσταλλοποιημένο υλικό το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά την ενέργεια του σεισμού: «Πριν ακόμη και από τον σεισμό του 1999, είχαμε βεβαιωθεί ότι η σύνθεση και η ιδιοσυστασία του υλικού που χρησιμοποιήθηκε μπορούσε να αντέξει σε έναν μεγάλο σεισμό» βεβαίωσε η καθηγήτρια του ΕΜΠ κυρία Τόνια Μωροπούλου, η οποία συμμετείχε στην επιστημονική έρευνα.

Λέγεται ότι ο ασβέστης ζυμώθηκε με λάδι αντί για νερό.

Ο σχεδιασμός του τρούλου από τοιχοποιία κι ο έξυπνος τρόπος στήριξής του σε τέσσερα τόξα αλλά και τον τρόπο που μοιράζονται τα φορτία και τις συνδέσεις, αποτελούν ένα θαύμα μηχανικής.

Τέσσερις τεράστιοι πεσσοί, (κτιστοί τετράγωνοι στύλοι) που απέχουν μεταξύ τους ο ένας από τον άλλο 30 μ., στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα πάνω στα οποία εδράζεται ο τρούλος, με διάμετρο 31 μέτρων.

Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του. Ο σύγχρονος ιστορικός Προκόπιος λέει: …δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κομμάτι ουρανού που κρέμεται στη γη.

Πηγή: pontos-news.gr

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιοί είναι οι καλλιτέχνες, που τα έργα τους θα διακοσμήσουν, Αγίου Ανδρέου και Παντανάσσης

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Ο διάσημος Νορβηγός καλλιτέχνης AFK Street Art συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο και, μετά την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, δημιουργεί στην Πάτρα ένα έργο με ισχυρό κοινωνικό συμβολισμό.

Ο AFK Street Art θα συμπληρώνει την έντονη χρωματική παλέτα της τοιχογραφίας στη συμβολή των οδών Αγίου Ανδρέου και Κανάρη μέχρι την Τετάρτη 15 Μαΐου! 

AFK Street Art
AFK Street Art

Παράλληλα έγινε και η έναρξη της 4ης τοιχογραφίας του ArtWalk 4, στην οδό Παντοκράτορος 111 από τον πολύ διάσημο καλλιτέχνη a Squid called Sebastian!

 Ο ASCS κατάγεται από τη μικρή πόλη Belmont της Μασαχουσέτης. Έρχεται στην Πάτρα από το Βέλγιο όπου ζει από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80.

Ο ASCS ήρθε σε επαφή με την τέχνη του γκράφιτι σε πολύ μικρή ηλικία. Έχει εμπνευστεί από πολλά κλασικά αναγεννησιακά και σουρεαλιστικά αριστουργήματα από τα ταξίδια του σε όλον τον κόσμο. Έχει φιλοτεχνήσει πολλές τοιχογραφίες στο Μαϊάμι, το Παρίσι, τη Σαγκάη και έλαβε μέρος στη μεγαλύτερη τοιχογραφία του Καναδά, στην τοιχογραφία του Μόντρεαλ!

ASCS
ASCS

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάτρα: Εξοφλήθηκε κανονικότατα η τελετή έναρξης… που δεν είδαμε!

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Την εξόφληση των καλλιτεχνών και των σχημάτων που θα εμφανίζονταν στη φετινή τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του φορέα, καθώς εκτιμήθηκε ότι αν οι δύο πλευρές οδηγούνταν σε νομική διαμάχη η κοινωφελής δημοτική επιχείρηση θα έβγαινε χαμένη. Οι πατρινοί μπορεί να μην είδαν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα λόγω βροχής (και έλλειψης στεγάστρων στα πατάρια), αλλά θα πληρώσουν το λογαριασμό.

Η απόφαση του ΔΣ του καρναβαλικού φορέα αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» και σε αυτή γίνεται νομική ανάλυση του θέματος που απασχόλησε την πόλη για αρκετές ημέρες. Το σημείο-κλειδί είναι ότι οι καλλιτέχνες που ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστούν, σε υλοποίηση των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί με την διοίκηση του θεσμού, βρίσκονταν επιτόπου και ήταν έτοιμοι να ανέβουν στη σκηνή. Εξίσου σημαντική παράμετρος που βάρυνε την απόφαση του ΔΣ να κάνει δεκτή την εξόφληση των καλλιτεχνών ήταν ότι από τη στιγμή που αυτοί βρίσκονταν στην Πάτρα για την τελετή έναρξης αυτομάτως αποκλειόταν η δυνατότητα εμφάνισής τους σε κάποια άλλη εκδήλωση. Συνεπώς, θα ζημιώνονταν.

Με βάση το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί στο καλλιτεχνικό μέρος μεταξύ άλλων θα συμμετείχαν (υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρου Τσακίρη) η Νίνα Λοτσάρη, η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη, ο Τάσος Μαραγκός, η Ορχήστρα Πνευστών «Πατρεύς», και το σχήμα ULALOUM STREET SHOW BAND.

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΤΑΞΙΔΙΑ6 λεπτά πριν

Το νησί χωρίς αυτοκίνητα που με 10 ευρώ τη μέρα κάνεις ονειρικές διακοπές

Ο'ΤΙ ΝΑ ΝΑΙ12 λεπτά πριν

Γνωρίστηκαν Επεισοδιακά, Έπαθαν Δηλητηρίαση, Τράκαραν Και Τελικά Παντρεύονται – Μια Ιστορία Για Ταινία

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες πριν

Αυτή η πόλη «χάνει λάδια» – Σενάριο από…. Μπένι Χιλ στο κέντρο της Πάτρας – ΦΩΤΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ώρες πριν

Κ. Μητσοτάκης: Το μήνυμα της Πάτρας αντηχεί σε όλη την Ελλάδα -ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες πριν

Πάτρα – Τώρα: Πορεία αναρχικών για τον Κουφοντίνα – Πάνε στον Μητσοτάκη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ7 ώρες πριν

Ανατροπή από ΣτΕ: Δεν δικαιούνται δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα & επίδομα αδείας οι δημόσιοι υπάλληλοι

ΚΟΣΜΟΣ7 ώρες πριν

Τραγικός θάνατος για φοιτήτρια – Έπεσε από τα 30 μέτρα προσπαθώντας να βγάλει… selfie – ΦΩΤΟ

ΣΠΟΡ10 ώρες πριν

Δεν πάει στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός και αποβάλλεται από το πρωτάθλημα

ΖΩΗ10 ώρες πριν

Έλληνες μαθητές παρήγαγαν λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια που πωλείται 3.200 ευρώ το κιλό

ΚΟΙΝΩΝΙΑ10 ώρες πριν

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

ΠΑΤΡΑ: Χτύπησαν 27χρονη για να την ληστέψουν – Στα Προσφυγικά το συμβάν

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

ΠΑΤΡΑ: Την έδεσε με χειροπέδες και την έπνιξε στην μπανιέρα! Ηταν και ο γιος τους στο σπίτι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 εβδομάδες πριν

Ποιοι και πώς μπορούν να λάβουν το ειδικό βοήθημα των 240 ευρώ του ΟΑΕΔ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

Με τα πόδια από την Πάτρα στον Άγιο Νικόλαο Σπάτα για να προσκυνήσουν τον Άγιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 εβδομάδα πριν

ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Στις 20 Μαΐου η 13η σύνταξη

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Μανιακός με σκεπάρνι τριγυρνά στην πόλη – Εσπασε 7 αυτοκίνητα σήμερα το πρωί – ΦΩΤΟ

Art In Progress
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

To Art in Progress διακοσμεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

Πατέρας δυο ανήλικων παιδιών έφυγε από τη ζωή στα 42 του χρόνια

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Απαγχονίστηκε 24χρονος – Τον βρήκε ο πατέρας του

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ημέρες πριν

Τρελή πορεία νταλίκας σταμάτησε σε χωράφι! – ΒΙΝΤΕΟ

Facebook Patratora

Διαφήμιση