Συνδεθείτε μαζί μας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ανδρουλάκης: “Στόχος μου να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των προοδευτικών πολιτών και της νέας γενιάς”

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην προσδοκία η χώρα μας να αποκτήσει ένα Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό θεσμικό κόμμα που θα παλεύει για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια που επιζητούν οι Έλληνες πολίτες αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη στην εφημερίδα LIFO και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο.

 «Στόχος μου είναι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των προοδευτικών πολιτών και ιδίως της νέας γενιάς, μέσα από μια αξιόπιστη προγραμματική πρόταση στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας, που θα παράγει διεθνώς ανταγωνιστικά αγαθά, με την παράλληλη ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές για να γίνει το Κίνημα Αλλαγής η εναλλακτική που αναζητούν οι προοδευτικοί πολίτες.

 Χαρακτηρίζοντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ως μία ιστορική ευκαιρία, ξεκαθάρισε ότι για να καλύψει η χώρα μας το χαμένο έδαφος «προϋπόθεση είναι η αξιοκρατική διαχείριση των πόρων, αλλά και η διάχυσή τους σε όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, χωρίς αποκλεισμούς και καθυστερήσεις».

 Επίσης, αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, που ανέδειξαν ένα πολύ μεγάλο έλλειμα τόσο στην πρόληψη, όσο και στον συντονισμό, τόνισε την επείγουσα ανάγκη «να επενδύσουμε σε δράσεις, όπως ο καθαρισμός των δασών, ο εκσυγχρονισμός των σχεδίων της Πολιτικής Προστασίας, η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης αλλά και η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των δασών. Ευρωπαϊκοί πόροι υπάρχουν, αρκεί να τους αξιοποιήσουμε».

 Όσον αφορά δε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, υπογράμμισε ότι «μια μακροπρόθεσμη κλιματική πολιτική χρειάζεται όραμα και όχι λογιστική αντιμετώπιση. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας». Έφερε μάλιστα ως παραδείγματα τον εκδημοκρατισμό της παραγωγής ενέργειας, είτε σε ατομικό επίπεδο,  είτε μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς και τον θεσμό των πράσινων σχολείων. «Η μετάβαση πρέπει να γίνει με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο αλλιώς ανακύπτει ο κίνδυνος, να ενισχυθούν οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί, ενδεχόμενο καταστροφικό τόσο για τις κοινωνίες, όσο και για το περιβάλλον» σημείωσε.

 Σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, εν αγνοία της Ευρώπης, όπως επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, «αποδεικνύει ότι η Στρατηγική Αυτονομία είναι πλέον απαραίτητη. Θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις για τη διαμόρφωση ενός κοινού Αμυντικού Δόγματος, ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία Ευρωστρατού». Για τη δε Κοινή Αγορά αμυντικού εξοπλισμού, τόνισε την ανάγκη αυτή «να μην περιορίζεται στο ότι κάποιες χώρες παράγουν και κάποιες άλλες αγοράζουν όπως σήμερα, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε συμπαραγωγή, εξέλιξη που θα ωφελήσει πολλαπλώς και τη χώρα μας».

  Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στον Γιάννη Πανταζόπουλο:

 1. Πώς κρίνετε την ομιλία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

 Αν και από την ομιλία της Προέδρου έλειπαν οι μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα, αξίζει να σταθούμε σε κάποια σημεία. Καταρχάς το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι η μόνη ήπειρος, που όχι μόνο έχει εμβολιάσει τους πολίτες της σε ποσοστό άνω του 70% ξεπερνώντας και τις ΗΠΑ, αλλά και ότι την ίδια στιγμή έχουμε εξάγει πάνω από 700 εκατομμύρια δόσεις. Επιπλέον, θεωρώ πολύ θετική την αναφορά της στην ανάγκη να προχωρήσουμε στην ίδρυση μίας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης. Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Αυστραλίας – Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ για την οποία η Ευρώπη είχε πλήρη άγνοια μέχρι την τελευταία στιγμή, αποδεικνύει ότι η Στρατηγική Αυτονομία είναι πλέον απαραίτητη. Θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις για τη διαμόρφωση ενός κοινού Αμυντικού Δόγματος, ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία Ευρωστρατού. Όσον αφορά την Κοινή Αγορά αμυντικού εξοπλισμού, αυτή δε θα πρέπει να περιορίζεται στο ότι κάποιες χώρες παράγουν και κάποιες άλλες αγοράζουν όπως σήμερα, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε συμπαραγωγή, εξέλιξη που θα ωφελήσει πολλαπλώς και τη χώρα μας. Τέλος, δεν μπορώ παρά να μη σημειώσω και την πρωτοβουλία για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι το τέλος του 2022. Μια προοδευτική κυβέρνηση στη Γερμανία και η πιθανή επανεκλογή του Μακρόν στη Γαλλία δημιουργεί τις συνθήκες για μία πιο ευέλικτη εφαρμογή του Συμφώνου.

2. Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι έφταιξε στις πυρκαγιές του Αυγούστου και πώς προμηνύεται το μέλλον;

 Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Όμως, δεν ήταν αυτή η μόνη αιτία. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκριτικά με άλλες χώρες με παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες, η Ελλάδα είχε δυστυχώς πολλαπλάσιες καταστροφές. Για παράδειγμα, στην Ιταλία οι καμένες εκτάσεις ήταν 3 φορές περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη χώρα μας τα καμένα στρέμματα ήταν πάνω από 9 φορές περισσότερα. Ενώ είχαμε τα περισσότερα εναέρια μέσα από κάθε άλλη χρονιά, φαίνεται ότι υπήρχε ένα πολύ μεγάλο έλλειμα τόσο στην πρόληψη όσο και στον συντονισμό. Καθώς οι συνθήκες κάθε χρόνο θα γίνονται και χειρότερες, επείγει να επενδύσουμε σε δράσεις όπως ο καθαρισμός των δασών, ο εκσυγχρονισμός των σχεδίων της Πολιτικής Προστασίας, η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης αλλά και η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των δασών. Ευρωπαϊκοί πόροι υπάρχουν, αρκεί να τους αξιοποιήσουμε.

3. Ποιος αναμένεται να είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών;

 Καθώς οι προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή αυξάνονται, τόσο μεγαλύτερη σημασία αποκτά και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το 2019, ο Μηχανισμός ενεργοποιούταν περίπου 20 φορές τον χρόνο και πολλές φορές δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει σε όλα τα αιτήματα. Το 2020 και το 2021 έχει ήδη ενεργοποιηθεί πάνω από 100 φορές, με αυξητική τάση. Βέβαια, οι δύο τελευταίες μεταρρυθμίσεις του Μηχανισμού το 2018 και τώρα, στις οποίες συμμετείχα ως Εισηγητής του Κοινοβουλίου, συνέβαλλαν σημαντικά στο να μπορεί ο Μηχανισμός να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Φέτος ο Μηχανισμός έφτασε στα όριά του. Η επιχείρησή του στην Ελλάδα με 9 αεροπλάνα, 225 οχήματα, και πάνω από 1000 πυροσβέστες, ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του. Για αυτό τον λόγο, σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον αρμόδιο Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων κ. Λέναρτσιτς, συζητήσαμε για τις εξελίξεις σχετικά με την αγορά των νέων Canadair, καθώς απαιτείται ο συντονισμός και η κοινή Ευρωπαϊκή παραγγελία, ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή τους.

4. Με ποιους τρόπους μπορεί να πραγματοποιηθεί η προσαρμογή της οικονομίας σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης βάσει και των στόχων για μείωση κατά 55% των εκπομπών μέχρι το 2030 και πλήρη μηδενισμό τους μέχρι το 2050;

 Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας, αλλά ταυτόχρονα και μια μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές και τις διαγενεακές ανισότητες. Μία μακροπρόθεσμη κλιματική πολιτική χρειάζεται όραμα και όχι λογιστική αντιμετώπιση. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας. Αυτό μπορεί να γίνει για παράδειγμα μέσω του εκδημοκρατισμού της παραγωγής ενέργειας, είτε σε ατομικό επίπεδο είτε μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων. Παράλληλα, πρέπει να δημιουργήσουμε τον θεσμό των πράσινων σχολείων που θα διαμορφώσουν μία κουλτούρα σεβασμού προς το περιβάλλον. Η μετάβαση πρέπει να γίνει με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο αλλιώς ανακύπτει ο κίνδυνος, να ενισχυθούν οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί, ενδεχόμενο καταστροφικό τόσο για τις κοινωνίες, όσο και για το περιβάλλον.

5. Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το ενεργειακό μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου;

 Αν θέλουμε να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον, αυτό θα πρέπει να είναι πράσινο. Άλλωστε, αυτός είναι ο διατυπωμένος στόχος μας: μέχρι το 2050 η Ευρώπη να είναι μία κλιματικά ουδέτερη ήπειρος. Όμως, η απόφαση αυτή θα έχει και πολλά παρεμπίπτοντα οφέλη. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το πρόσφατο ράλι στις τιμές της ενέργειας δεν είναι αποτέλεσμα των περιβαλλοντικών πολιτικών της Ένωσης αλλά των γεωπολιτικών παιχνιδιών της Ρωσίας που έχει σχεδόν μηδενίσει τις εξαγωγές της μέσω Ουκρανίας. Άρα, ο στόχος απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα αποκτά και μία άλλη οπτική, καθώς μία πράσινη Ευρώπη θα είναι και μία ενεργειακά ανεξάρτητη Ευρώπη.

6. Τι έχει να περιμένει η χώρα μας από τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης;

 Τα 30,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν μία ιστορική ευκαιρία  για την Ελλάδα που απαιτεί, όμως, και μία ιστορική προσπάθεια, ώστε η χώρα να καλύψει το έδαφος που έχασε τα τελευταία είκοσι χρόνια, ενισχύοντας την ψηφιακή οικονομία και πραγματοποιώντας, με δίκαιο τρόπο, την πράσινη μετάβαση. Προϋπόθεση βέβαια για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι η αξιοκρατική διαχείριση των πόρων, αλλά και η διάχυσή τους σε όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, χωρίς αποκλεισμούς και καθυστερήσεις. Σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω ότι επειδή από τα 30,5 δισ. ευρώ μόνο τα 12,7 δισ. είναι δάνεια ενώ τα υπόλοιπα επιδοτήσεις, απαιτείται διαφάνεια και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες, όχι μόνο στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και στις μικρομεσαίες που ασφυκτιούν. Το βασικό ζητούμενο για τη χώρα μας, είναι να δημιουργήσουμε μία ανθεκτική και εξωστρεφή παραγωγική βάση στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση αλλά και στις νέες τεχνολογίες, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά.

7. Η ψηφιακή ανάπτυξη δεξιοτήτων και η κοινωνία της πληροφορίας μπορούν να μειώσουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας ή δημιουργούν αντίθετο αποτέλεσμα;

 Η πανδημία κατέδειξε τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία για μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία και οικονομία. Ειδικότερα, η κρίση ανέδειξε το χάσμα μεταξύ των ψηφιακά ικανών πολιτών και επιχειρήσεων και εκείνων που δεν έχουν ακόμα τις απαραίτητες λύσεις και δεξιότητες. Μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το μακροπρόθεσμο μέλλον της εργασίας αλλάζει, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ευρώπη περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας για εμπειρογνώμονες σε αυτό τον τομέα της οικονομίας, παρέμειναν κενές το 2020. Όμως, όπως και στην περίπτωση της μετάβασης στη πράσινη οικονομία, έτσι και η πορεία προς την ψηφιακή οικονομία θα πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη, με δράσεις που θα ενισχύουν τη θέση πολιτών και επιχειρήσεων. Για αυτό απαιτείται να είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε όσους κλάδους επηρεαστούν, μέσω προγραμμάτων επανακατάρτισης των εργαζομένων και των ανέργων, για μία αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς.

8. Τι μπορεί σήμερα να αποτελέσει ευκαιρία για την Ε.Ε. και ειδικότερα για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

 Οι αλλεπάλληλες κρίσεις που βίωσε την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέδειξαν ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις πολλαπλές προκλήσεις. Επιπλέον, πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, το Ταμείο Ανάκαμψης και η κοινή έκδοση χρέους, έδειξαν ότι όπου υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει και λύση. Ωστόσο, η μετάβαση στο επόμενο επίπεδο ενοποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της Εξωτερικής Πολιτικής και της Άμυνας, είναι σημαντική, ώστε η Ευρώπη να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο αυτοδύναμη αλλά και πιο δημοκρατική. Είτε θα αναληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, είτε θα συνεχίσει να αυτοσχεδιάζει, κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπη με τα μείζονα προβλήματα της εποχής μας. Σε πολιτικό επίπεδο, ακόμα και μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν περιορισμένα μέσα επηρεασμού στη λήψη των αποφάσεων, εκτός από τις Ευρωεκλογές. Δυστυχώς, η θεσμική καινοτομία που θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρώπης και να θέσει τις βάσεις για έναν Ευρωπαϊκό Δήμο, αυτή του Επικεφαλής Υποψηφίου – Spitzenkandidat – σύμφωνα με την οποία το κάθε Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα επιλέγει τον υποψήφιό του για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής πριν από τις εκλογές, ενώ λειτούργησε πολύ επιτυχημένα το 2014 με την εκλογή του κ. Γιούνκερ, δεν επαναλήφθηκε το 2019. Για αυτό άλλωστε δεν ψήφισα την κα Von der Leyen, καθώς η επιλογή της ήταν αποτέλεσμα παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων των μεγάλων κρατών και δεν αντιπροσώπευε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που ξεκίνησε λίγο πριν το καλοκαίρι, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να ακούσουμε τους πολίτες και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

9. Τι προσδοκάτε με την υποψηφιότητα σας για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ;

 Αυτό που προσδοκώ είναι η χώρα μας να αποχτήσει ένα Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό θεσμικό κόμμα που θα παλεύει για αξιοκρατία και διαφάνεια, που τόσο επιζητά ο Έλληνας πολίτης. Στόχος μου είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των προοδευτικών πολιτών και ιδίως της νέας γενιάς, μέσα από μια αξιόπιστη προγραμματική πρόταση στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας, που θα παράγει διεθνώς ανταγωνιστικά αγαθά, με την παράλληλη ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Ψηλά στις προτεραιότητές μας πρέπει να είναι ακόμα και η αντιμετώπιση του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος της χώρας, που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα μας οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες στο μέλλον. Είμαι αισιόδοξος γιατί η συνεχής φθορά της Νέας Δημοκρατίας και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μία αξιόπιστη αντιπολίτευση, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να γίνουμε η εναλλακτική που αναζητούν οι προοδευτικοί πολίτες στο υπάρχον πολιτικό περιβάλλον.

10. Έχουν νόημα οι ιδεολογίες στην εποχή μας; Έχετε πει ότι οι ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας είναι πάλι επίκαιρες. Πού το βασίζετε αυτό το συμπέρασμα;

 Η κρίση της πανδημίας κατέδειξε ότι οι αξίες της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, είτε μιλάμε για κοινωνικό κράτος, είτε για φορολόγηση του παγκόσμιου κεφαλαίου και ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποτελούν όχι μόνο αναγκαία στοιχεία για την εμβάθυνση της σύγχρονης δημοκρατίας, αλλά συνιστούν και το αποτελεσματικότερο ανάχωμα απέναντι στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό μοντέλο που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αποτέλεσε τη βάση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στην ήπειρό μας για δεκαετίες. Τώρα είναι ανάγκη να απαντήσουμε στις προκλήσεις της νέας εποχής δημιουργώντας ένα νέο, πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα έχει ως βάση τον άνθρωπο, τα δικαιώματά του και τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Διαφήμιση
Σχόλια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τα πανηγύρια τριπλή κατραπακιά για την κυβέρνηση! Κροσέ από Γαλλία, ντιρέκτ από Γερμανία, νοκ άουτ από ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Κατέρρευσαν τα κυβερνητικά όνειρα εν μια νυκτί….Θα αρχίσει πάλι ο Σύριζα τους χορούς στο Σύνταγμα ;
Μέσα σε ένα 24ωρο και μόνο δυο μέρες μετά την επέκταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας ήρθε τριπλή εθνική κατραπακιά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με πομπώδεις λόγους και πανηγυρικές δηλώσεις θέλησαν να μας πείσουν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα πως πλέον πρέπει να είμαστε…ατρόμητοι γιατί θα μας φυλάνε και Αμερικάνοι και Γάλλοι από τον κακό γείτονα.

Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι και οι δύο “σωματοφύλακές” μας….έστριψαν δια του αρραβώνος, που έλεγε και ο συγχωρεμένος Ντίνος Ηλιόπουλος στην αλήστου μνήμης ελληνική κινηματογραφική επιτυχία.

Αρχικά το Γαλλικό ΥΠΑΜ έλυσε τον γρίφο του θέματος της ΑΟΖ σε σχέση με την συμφωνία Αθήνας-Παρισίων ξεκαθαρίζοντας πως “η AOZ δεν εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 2 της Ελληνογαλλικής συμφωνίας”…

Και τώρα πολιτικοί, αναλυτές, διεθνολόγοι, ειδικοί και λοιποί αναζητούν τρύπα να κρυφτούν!

Και τώρα τα πανηγύρια αλλάζουν στρατόπεδο… Στην Βουλή ο κ. Τσίπρας είχε πει: “Το Άρθρο 2 προβλέπει στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία όμως προκαλεί στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ. Αν είχαμε αυτήν την συμφωνία πριν από την περίοδο της κρίσης το 2020, το γαλλικό πολεμικό ναυτικό θα ήταν υποχρεωμένο να μας συνδράμει; Η απάντηση είναι όχι”…

Θα αρχίσει πάλι ο Σύριζα τους χορούς στο Σύνταγμα;

Και σαν να μην έφτανε το στραπάτσο με την ελληνογαλλική συμφωνία σήμερα τα άστρα δεν ήταν καλά για τον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του. Δεύτερο χαστούκι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διαμηνύει “βρείτε τα” σε Αθήνα και Άγκυρα νίπτοντας τας χείρας του για το πολεμικό κλίμα στ οΑιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλά η 16η Οκτωβρίου 2021 δεν τελειώνει με τίποτα για το δύσμοιρο Μαξίμου! Πριν νυχτώσει ήρθε και τρίτη “φάπα”! Από την φράου-Άνγκελα στην Πόλη! “Ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για εμάς. Μπορούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις με τον κ. Ερντογάν. Έχουμε πάντα κοινά συμφέροντα” είπε η για λίγο ακόμη κατέχουσα την εξουσία στην Γερμανία, δίνοντας όμως στίγμα για την εθνική πολιτική της χώρας απέναντι στην Τουρκία.

Οι πληροφορίες πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει στο repeat τον Γιαννάκη τον Πάριο να τραγουδάει “Με προδώσαν οι φίλοι μου” κρίνονται ως υπερβολικές!

pentapostagma.gr

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Yπεγράφη η αμυντική συμφωνία Eλλάδας-ΗΠΑ – Δένδιας: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλεί πολέμου

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Έπεσαν οι υπογραφές για τη νέου τύπου Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας -ΗΠΑ, με το Νίκο Δένδια να αναφέρει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλές πολέμου από την Τουρκία και τον Άντονι Μπλίνκεν να κάνει λόγο για τη σημασία της Αθήνας ως αξιόπιστου συμμάχου, χαρακτηρίζοντάς την πυλώνα σταθερότητας τόσο στην Αν. Μεσόγειο, όσο και για τις βορειοατλαντικές σχέσεις.

Δένδιας: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλές πολέμου από την Τουρκία
 
Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι οι δράσεις της Ελλάδας εδράζονται στην ειρήνη, ενώ υπενθύμισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει απειλή πολέμου από την Τουρκία αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Μπλίνκεν: «Πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα»

Αξιόπιστο σύμμαχο και πυλώνα σταθερότητας χαρακτήρισε την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, αλλά και για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.

Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες κομβικές τοποθεσίες στη χώρα μας. Τοποθεσίες που -όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες- έχουν «τεράστια σημασία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από αυτά τα σημεία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, και οι «βάσεις» θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο, ενώ θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές, όσο και από ελληνικές δυνάμεις.

Η Συμφωνία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αμοιβαία προστασία εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, ενώ θα προβλέπει μεγάλα αμερικανικά κονδύλια που θα εκσυγχρονίσουν τις υφιστάμενες βάσεις προς όφελος και των δύο πλευρών.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κι άλλη διαγραφή στην τοπική ΝΔ στο δρόμο για τις κάλπες- Εκτός κι ο Νικόλαος Μπελεγρής, ενώ συζητούνται άλλες δυο

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Λίγες ώρες μετά την εξάμηνη διαγραφή από τα κομματικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, της Κωνσταντίνας Κοσπέτα η οποία δεν μπορεί να λάβει μέρος στις εσωκομματικές εκλογές συνεχίζονται οι τριγμοί στην τοπική Νέα Δημοκρατία λίγες μέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη ΔΕΕΠ (πρώην ΝΟΔΕ) Αχαϊας.

Οι λόγοι της «ποινής» που  επιβλήθηκε στην κ. Κοσπέτα αποδίδεται σε αναρτήσεις της στο facebook με τις οποίες καταφερόταν κατά Μπεκίρη, Κικίλια, Σακελλαροπούλου και άλλων κυβερνητικών επιλογών.

Χθες αργά το απόγευμα ο γραμματέας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κονταδάκης , φέρεται ωστόσο να έλαβε κι άλλη απόφαση διαγραφής, ενός ακόμα υποψηφίου (με το μέρος του Αν. Κουνάβη), αυτή τη φορά στη ΔΗΜΤΟ Κέντρου Πόλεως: του Νικόλαου  Μπελεγρή.

Αιτία και εδώ ο  αναρτήσεις του κατά του κ. Μητσοτάκη και υπέρ «Καραμανλικών», αλλά η σχολιιογραφία του ι κατά της  ελληνογαλλικής συμφωνίας, μέσω της φιλοξενίας άρθρου του Νίκου Νικολόπουλου.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης οτι εξετάζεται η διαγραφή δύο ακόμα στελεχών της ΝΔ και υποψηφίων στις τοπικές εκλογές, ένα από Πάτρα κι ένα από Αιγιάλεια.

Οι εξελίξεις αυτές συνιστούν πλήγμα για την εσωκομματική διαδικασία η οποία καταβλήθηκε προσπάθεια να διατηρηθεί σε χαμηλούς τόνους χωρίς εντάσεις.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καταπέλτης» ο Γ.Πετράκος κατά των ΜΜΕ: «Κάνω εμετό πάνω στη μούρη σας με αυτά που είπατε» – ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Ο αναπληρωτής Γραμματέας και εκπρόσωπος του ΚΕΛΑΝ, Γρηγόρης Πετράκος, με βίντεο του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακεραυνώνει τα ΜΜΕ τα οποία τον κατηγόρησαν για την απόφαση του να εργαστεί. 

Ο γνωστός τραγουδιστής, ο οποίος έχει ταχθεί πολλές φορές κατά της υποχρεωτικότητας και των μέτρων διαχωρισμού, θα εμφανιστεί σε μαγαζί το οποίο θα δέχεται μόνο εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, λόγω των μέτρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. 

Αυτή του η κίνηση ήταν αφορμή για να δεχθεί επίθεση από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Γ.Πετράκου, ο οποίος στο βίντεο του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κάνω εμετό πάνω στη μούρη σας με αυτό που είπατε. Αν είχα επιλογή δεν φαντάζεστε που θα πέταγα αυτή την απόφαση».

Όσα είπε ο Γ. Πετράκος

«Μετά από τόσο καιρό ανεργίας εχθές ανακοίνωσε ο χώρος στην Πάτρα, με τον οποίο έχω μια άριστη συνεργασία εδώ και οκτώ χρόνια, ότι θα ξεκινήσουμε πάλι τις χειμερινές μας εμφανίσεις. Πάρα πολύ στεναχωρήθηκαν εκεί στα κανάλια. Γιατί να δουλέψει ο Πετράκος; Τι; Θα δουλέψει ο Πετράκος μετά από ενάμισι χρόνο;

Κωλοτούμπα! Γιατί ο Πετράκος ήταν που έλεγε στον Κιάμο να μη δουλέψει! Άρα κωλοτούμπα! Κάποιοι λίγοι από τους φίλους μου – εντός εισαγωγικών – μου έστειλαν μήνυμα ότι τους πρόδωσα. Καταρχήν δεν ζητάω από κανέναν την άδεια να εργαστώ. Η εργασία δεν είναι μόνο ανάγκη, αλλά και δικαίωμα μου. Και οικονομικά και καλλιτεχνικά έχω ανάγκη να εργάζομαι. 

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι όλα τα μαγαζιά εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης θα είναι μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Ή δουλεύεις ή δεν δουλεύεις. Εάν θέλεις βάζεις λουκέτο στο μαγαζί σου και τρως από τα έτοιμα. Εμείς δεν έχουμε έτοιμα. 

Εγώ δεν έχω επιλογή, μη ρίχνετε πάνω μου αυτή την επιλογή. Ο Πετράκος θα τραγουδήσει μόνο για εμβολιασμένους; Αλήθεια; Κάνω εμετό πάνω στη μούρη σας με αυτό που είπατε. Αν είχα επιλογή δεν φαντάζεστε που θα πέταγα αυτή την απόφαση, η οποία έτσι και αλλιώς θα πάει εκεί σε λίγες μέρες. Αλλά τι ζητάτε από εμένα; Να κλείσω το μαγαζί που δουλεύω; Να μην επιβιώσω; Να μη συντηρήσω την οικογένεια μου;».

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ45 λεπτά πριν

ΠΑΤΡΑ: Πατέρας και γιος αρπάχτηκαν στην Αγυιά!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ55 λεπτά πριν

ΔΟΕ: Σήμερα τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων στην Αρχαία Ολυμπία – Παρών ο Μπαχ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα πριν

ΠΑΤΡΑ: Ο παραλιακός ποδηλατόδρομος προχωρά

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα πριν

ΠΑΤΡΑ: Ληστεία τα ξημερώματα στη Veso Mare

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες πριν

Αγρίνιο: Εκκενώθηκε ο οικισμός έγινε… Βενετία- Ανεβαίνει η στάθμη στη λίμνη Λυσιμαχεία- Αίτημα για κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 ώρες πριν

Μετά τα πανηγύρια τριπλή κατραπακιά για την κυβέρνηση! Κροσέ από Γαλλία, ντιρέκτ από Γερμανία, νοκ άουτ από ΗΠΑ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες πριν

Πάτρα: Λουκέτο σε κατάστημα εστίασης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ16 ώρες πριν

Απόλλων Πατρών-ΑΕΚ 84-68: Έκανε πλάκα στο «φάντασμα» της Ένωσης – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες πριν

Νοσοκομείο Ρίου: Μετέτρεψαν τις τουαλέτες ΑμεΑ… σε αποθήκες!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ19 ώρες πριν

Νεκρός 29χρονος που δεν είχε εμβολιαστεί – Νοσηλευόταν 2 εβδομάδες σε ΜΕΘ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Έρχεται το έργο για την ανακαίνιση των ιστορικών σκαλιών της Πάτρας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Κόλπο grosso για να μπαίνουν ανεμβολίαστοι στα κλαμπ! Πως ξεγελούν την αστυνομία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ημέρες πριν

Ισχυρός σεισμός ΤΩΡΑ στην Κρήτη – Οι πρώτες εκτιμήσεις του Ευθύμιου Λέκκα – Κατέρρευσε εκκλησάκι στη Σητεία – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΖΩΗ3 ημέρες πριν

Στάχτη έγινε το εστιατόριο Πατρινού – ΒΙΝΤΕΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ3 ημέρες πριν

«Το 93,7% των όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ είναι εμβολιασμένοι»: Ομολογία σοκ από ΜΜΕ!

ΚΟΣΜΟΣ3 ημέρες πριν

Τεράστια νίκη των απεργών στην Ιταλία – Κάνει πίσω η κυβέρνηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

«Καμπάνα» σε δύο γιατρούς της Πάτρας!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Τι θα γίνει με τις ανήλικες στις Πλατείες Ολγας και Γεωργίου;

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Αερογέφυρα σωτηρίας για 16χρονο από την Πάτρα στη Γερμανία – Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του Ρίου

ΖΩΗ4 ημέρες πριν

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Θα εργαστώ στην Πάτρα χωρίς να κάνω εμβόλιο! Δεν υποκύπτω σε εκβιασμούς

ΚΟΣΜΟΣ1 ημέρα πριν

Emani: Νεκρή στα 22 της η γνωστή τραγουδίστρια

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

ΠΑΤΡΑ: ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Μόλυνση και στον Μείλιχο στην Αγυιά – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Κακοκαιρία Μπάλλος: Η στιγμή που οι επιβάτες βγαίνουν από το λεωφορείο που εγκλωβίστηκε στην Ποσειδώνος – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΩΝ – ΠΥΡΓΟΥ: Σοκαριστικό τροχαίο με μία νεαρή νεκρή και 2 τραυματίες – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

«Έπνιξαν» και την Αττική και κανείς τους δεν παραιτείται – Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στη Νέα Σμύρνη – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Κακοκαιρία Μπάλλος: Σοκάρουν οι εικόνες από τα πλημμυρισμένα πανεπιστήμια – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες πριν

«Καταπέλτης» ο Γ.Πετράκος κατά των ΜΜΕ: «Κάνω εμετό πάνω στη μούρη σας με αυτά που είπατε» – ΒΙΝΤΕΟ

ΖΩΗ3 ημέρες πριν

Στάχτη έγινε το εστιατόριο Πατρινού – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ημέρες πριν

Σοκάρουν όσα καταγγέλλει μητέρα για το μαρτύριο που ζούσε ο 13χρονος γιος της από «νταήδες» στο σχολείο! – ΒΙΝΤΕΟ

ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ5 ημέρες πριν

Δείτε πώς αντέδρασαν σε ισπανικό talk show όταν έμαθαν ότι η MARC δίνει στη ΝΔ 41% στην δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 – ΒΙΝΤΕΟ

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση