Συνδεθείτε μαζί μας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε -με μείον 2 “γαλάζιες” ψήφους- επί της αρχής το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έγινε δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη Συνεπιμέλεια. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Κατά δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

«Παρών», δήλωσε το ΚΚΕ. Εκκρεμεί το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο άρθρα του νομοσχεδίου, για την από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας και τον χρόνο επικοινωνίας του παιδιού με τον κάθε γονέα.

Κ. Τσιάρας: Γενναίο βήμα για ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα

«Εμείς δεν θελήσαμε να βάλουμε το πρόβλημα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το ζήτημα της συνεπιμέλειας, το ζήτημα της άσκησης γονικής μέριμνας είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας. Θα έπρεπε να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και δεν το πράξατε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, λίγο προτού πέσει η αυλαία της διήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, στην Ολομέλεια της Βουλής. «Εμείς δεν θελήσαμε να κάνουμε αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση, όταν άφησε στο συρτάρι το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Θέλατε να κάνουμε αυτό; Αλλά να πούμε τότε και στην κοινωνία, να έχουμε το θάρρος να πούμε στους Έλληνες πολίτες ότι δεν είμαστε ικανοί ένα θέμα που συνιστά ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, ότι δεν μπορούμε να το δούμε, ότι δεν μπορούμε να το αναλύσουμε, ότι δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Άκουσα απίθανα πράγματα. Άκουσα ότι πάμε να δημιουργήσουμε παιδί βαλίτσα, παιδί που το χωρίζουμε στη μέση. Εδώ όμως έχουμε ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα. Αν η προσέγγιση γίνεται με όρους μικροπολιτικής και με όρους λαϊκισμού, κάνουμε ένα τεράστιο λάθος», είπε ο Κώστας Τσιάρας και προειδοποίησε ότι μια τέτοια στάση στέλνει ένα πολύ λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία.

«Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να συνεννοηθούμε. Χάθηκε. Δεν ξέρω αν και πότε θα ξαναπαρουσιαστεί μια τέτοια ευκαιρία ξανά, αλλά δυστυχώς, αυτή η ευκαιρία χάθηκε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε ότι «σε αυτόν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τις περισσότερες φορές υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση αλλά σε ένα συγκεκριμένο βάθος χρόνου θα αποδειχθεί ποιος έχει κάνει λάθος και ποιος βρέθηκε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας».

«Δεν είμαι νομικό. Αλλά έχω την πλήρη συνείδηση ότι η προσπάθεια που κάναμε ήταν ειλικρινής και είμαι και πεπεισμένος ότι ήταν και στη σωστή κατεύθυνση», είπε ο κ. Τσιάρας και σημείωσε ότι οι Έλληνες πολίτες κατανοούν ποιος θέλει να λύσει προβλήματα. 

«Μετά από 1,5 χρόνο μεγάλης προσπάθειας έχω την αίσθηση ότι κάναμε το καθήκον μας», επέμεινε ο κ. Τσιάρας και αναφέρθηκε και στη στάση των βουλευτών της ΝΔ που εξέφρασαν διαφορετική άποψη στο νομοσχέδιο. «Η Νέα Δημοκρατία είναι δημοκρατικό κόμμα, δεν μπορεί να μην αφήσει ελεύθερη την έκφραση της διαφορετικής φωνής. Σε ένα κοινωνικό ζήτημα, η προσέγγιση τού καθενός βουλευτή μπορεί να είναι διαφορετική. Η δική μας αγωνία είναι να εκπέμψουμε ένα σταθερό παιδαγωγικό μήνυμα στην κοινωνία. Και χρειάζονται ακόμα και πολλά άλλα βήματα», είπε ο κ. Τσιάρας και απάντησε και στις επικρίσεις ότι το νομοσχέδιο υποδείχθηκε από συγκεκριμένο λόμπι. «Αν αναρωτιέστε ποιοι ήταν οι φοβεροί και τρομεροί και κακοί άνθρωποι, οι οποίοι συνέταξαν αυτό το νομοσχέδιο, σας απαντώ ότι είναι οι αποσπασμένοι δικαστές στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εξαίρετοι επιστήμονες, άνθρωποι που υπηρετούν με μεγάλη συνείδηση τον ρόλο τους και κάνουν ό,τι είναι δυνατό, έχοντας και τη γνώση και την εμπειρία για την καλύτερη δυνατή νομοθέτηση.

Ο Κώστας Τσιάρας χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία αλλά αποχωρεί από αυτή, και αυτό την ίδια ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια «για τη διαφύλαξη του πραγματικού συμφέροντος του παιδιού, για τη διαφύλαξη της αίσθησης της αγάπης που τη χρειάζονται για να προχωρήσουν στη ζωή τους».

Τέλος, αναφερόμενος στο κείμενο παρατηρήσεων των ειδικών εισηγητών του ΟΗΕ, ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι ως αυτή την ώρα δεν έχει φτάσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. «Την αναζητήσαμε, όμως, και τη βρήκαμε την επιστολή. Αυτά τα έγγραφα ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδικασία. Κατατίθενται στη μόνιμη αντιπροσωπεία που υπάρχει και από εκεί διαβιβάζονται στα αρμόδια υπουργεία για τις απαντήσεις. Αλλά είναι τόσο μεγάλη η χαρά σας, που δεν μπορείτε κρυφτείτε. Υπάρχει μια ανάρτηση για το ποιος έδωσε τις πληροφορίες και με ποιον τρόπο τις μετέφερε. Επίσης μου κάνει έκπληξη ότι το έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Ραγκούσης δεν είναι το επίσημο. Έχει προφανώς ληφθεί από τη συγκεκριμένη δομή του ΟΗΕ…», είπε ο Κώστας Τσιάρας και επισήμανε: «Εμείς δεν θα εκθέσουμε τη χώρα. Θα απαντήσουμε και οι απαντήσεις μας θα είναι τόσο συγκεκριμένες, τόσο τεκμηριωμένες και τόσο πειστικές που δεν θα υπάρξει καμία αμφιβολία ότι τηρούμε και τις Διεθνείς Συμβάσεις και όσα περιγράφονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Άλλοι είναι αυτοί που εξέθεσαν τη χώρα στη GRECO όταν έκαναν πλημμέλημα την ενεργητική δωροδοκία. Οπότε μην κουνάτε το δάχτυλο σε εμάς. Εμείς θα τις δώσουμε τις απαντήσεις. Το ποιος έχει εκθέσει τη χώρα είναι καταγεγραμμένο», είπε ο κ. Τσιάρας. 

Η αντιπολίτευση

Πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης, παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης και κατήγγειλε ομιλία που έκανε χθες στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Λοβέρδος.

«Είναι δυνατό να ανεβαίνει σε αυτό το βήμα, βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, μέλος της ΝΔ, και να λέει ότι είναι συμβατό να είναι κάποιος καλός πατέρας την ώρα που ξυλοφορτώνει τη γυναίκα του; Το έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος. Θα περιμέναμε να τον φέρουν εδώ να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη. Και εσείς σιωπάτε. Τα ανέχεστε;», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και προσέθεσε: «Κύριε Τσιάρα, το θέμα δεν είναι δικό σας. Πρέπει να τον καλέσετε να ανακαλέσει αυτές τις βαρύτατες δηλώσεις ή να τον διαγράψει. Αν δεν γίνει αυτό θα κινήσουμε τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό. Δεν είναι δυνατό το Κοινοβούλιο να ανεχθεί τέτοιες θέσεις».

«Κάνουμε έκκληση στους δικαστικούς λειτουργούς, όταν κληθούν να ερμηνεύσουν αυτές τις διατάξεις να το κάνουν με σύνεση και ευαισθησία», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμπούλου και προσέθεσε ότι με το νομοσχέδιο, αλλοιώνεται ο παιδοκεντρικός χαρακτήρας του οικογενειακού δικαίου. «Εμείς έχουμε αποδομήσει τα απαράδεκτα σημεία του νομοσχεδίου και κάναμε συγκεκριμένες επισημάνσεις. Η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε καμία από τις προτάσεις μας», είπε η κυρία Αδαμοπούλου. Κατηγόρησε επίσης τον υπουργό ότι στοχοποίησε βουλευτές όταν δήλωσε ότι εκκινεί η στάση τους από προσωπικά βιώματα. Η βουλευτής επέμεινε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επέβαλαν συγκεκριμένες ομάδες πίεσης και κατηγόρησε τον υπουργό ότι υποκινήθηκε αντιθεσμικά, για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Προειδοποίησε εξάλλου ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει κατεύθυνση αλλά υποχρεώνει τον δικαστή στο πώς θα πάρει τις αποφάσεις του. Η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στην επιστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ για το σχέδιο νόμου και κατήγγειλε ότι ποτέ το υπουργείο δεν την κατέθεσε στη Βουλή, ως όφειλε.

«Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας και κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι διχάζει την κοινωνία, με αυτό το νομοσχέδιο και προκάλεσε και πολλές αντιδράσεις. «Αναλάβατε ένα προσωπικό ρίσκο, γιατί θα βάλετε την υπογραφή σας σε αυτό», είπε ο κ. Χήτας και τόνισε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις δεν μπαίνουν σε κανονιστικά πλαίσια. Επανέλαβε επίσης ότι το νομοσχέδιο δεν υπηρετεί το συμφέρον του παιδιού. Ζήτησε επίσης να αποσυρθεί η διάταξη που ορίζει ότι η απόφαση του δικαστηρίου για την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας αλλά αποφάσισε αποχή από την ψηφοφορία.

«Το ΚΚΕ υποστηρίζει την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου για την κοινή άσκηση γονικής μέριμνας και την ανάγκη συνεννόησης των γονέων. Αυτή όμως η αρχή υπονομεύεται με διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως η διάταξη για το 1/3 του χρόνου επικοινωνίας», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Η βουλευτής είπε επίσης ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα μείνει γράμμα κενό, αν δεν συνοδευτεί με μέτρα στήριξης των διαζευγμένων γονιών, με μέτρα οικονομικής, κοινωνικής και νομικής στήριξης. Η Μαρία Κομνηνάκα τόνισε ότι η ταξική θέση της οικογένειας επηρεάζει την προοπτική συνεννόησης στα ζητήματα της κοινής γονικής μέριμνας. «Το ΚΚΕ καλεί τους γονείς που με αγωνία παρακολουθούν τη σημερινή συζήτηση, για να πετύχουν ουσιαστική φροντίδα των παιδιών τους, να δώσουν πάλη για τη καθολική διασφάλιση των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών στην εργασία», είπε η Μαρία Κομνηνάκα.

«Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε ενδιαφέρον να εισακούσει τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης και τις ενστάσεις που η συντριπτική πλειοψηφία υπέδειξε μαζί και 4 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας», είπε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου και προσέθεσε, απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης: «Με ευθύνη σας, αναδείχθηκε σε μείζον πολιτικό θέμα, και σε θέμα αντιδικίας, ένα ζήτημα στο οποίο έπρεπε να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις, όπως έγινε με την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου το 1983. Δεν δείξατε καμία απολύτως διάθεση, να συνθέσετε. Σας είπαμε να προχωρήσετε σε οικογενειακά δικαστήρια, εσείς όμως απαντήσατε με αήθεις επιθέσεις στην κυρία Γιαννάκου, στην κυρία Κεφαλογιάννη, στην κυρία Αδαμοπούλου. Όλες γυναίκες. Τυχαίο; Δεν ξέρω. Να απαντήσετε και σε αυτό». Η Νάντια Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε ακατανόητο, ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και μετά να απέχει από την ψηφοφορία. Είναι μια τακτική, που όπως τόνισε, εκχυδαΐζει τη λειτουργία της Βουλής και την τήρηση των θεσμικών διαδικασιών. «Εμείς καταγγέλλουμε αυτή την αντιθεσμική συμπεριφορά και απέχουμε από την ψηφοφορία. Η θέση μας για τα άρθρα 7 και 13 είναι ξεκάθαρη. Τα καταψηφίζουμε», είπε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος υπογράμμισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλει το αίτημα για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Απέδωσε το δριμύ κατηγορώ του Κινήματος Αλλαγής στις διαφοροποιήσεις, επί του νομοσχεδίου, στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, αντί να θεραπεύσει διατάξεις του νομοσχεδίου όπως «η εξίσου» άσκηση της γονικής μέριμνας, ενδεχομένως και με τον τρόπο που τον συμβούλευσε ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, την εντάσσει και σε άλλο άρθρο του Αστικού Κώδικα που δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Όπως εξάλλου υπογράμμισε φιλοσοφία της διάταξης δεν είναι η ισότιμη άσκηση γονικής μέριμνας αλλά η ισόχρονη. Επισήμανε επίσης ότι και οι παρατηρητές του ΟΗΕ επισημαίνουν πως είναι προβληματικά τα μισά σχεδόν άρθρα του νομοσχεδίου.

«Εν τέλει η αντιπολίτευση δεν προσήλθε με διάθεση να συμβάλλει στην επίλυση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, όπως είναι η άσκηση της γονικής μέριμνας», παρατήρησε η εισηγήτρια της ΝΔ Άννα Μάνη Παπαδημητρίου και επισήμανε ότι σε πολλά σημεία, ο υπουργός Δικαιοσύνης επέδειξε πνεύμα συναίνεσης και κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις. Η κυρία Παπαδημητρίου είπε ότι δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να διαφωνεί η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο και απάντησε σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση ότι υποκινήθηκε από συγκεκριμένα λόμπι. «Να πείτε ονόματα. Το βάρος της απόδειξης το έχετε όταν επικαλείστε ένα τέτοιο επιχείρημα», είπε η κυρία Παπαδημητρίου και υπογράμμισε ότι ενώ αυστηροποιείται το πλαίσιο για την γονική άσκηση στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, παρέχεται προστασία στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. «Τα παιδιά πρέπει να έχουν στη ζωή τους και τους δύο γονείς. Αυτό προσπαθεί να κάνει το νομοσχέδιο και η κυβέρνηση με ένα γενναίο βήμα, προς τα εμπρός. Εσείς μείνετε απλοί παρατηρητές», είπε η εισηγήτρια της ΝΔ.

O δικαστής θα έχει την απόλυτη ευχέρεια να αποφασίσει, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης. «Ο δικαστής θ’ αποφασίσει τελικά με βάση το συμφέρον του τέκνου, ποιο είναι το καλύτερο για αυτό», είπε ο Θανάσης Πλεύρης.

Διαφήμιση
Σχόλια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάτρα: Επίθεση με μπογιές στο γραφείο του βουλευτή Άγγελου Τσιγκρή – ΦΩΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Επίθεση με μπογιές δέχτηκε από ομάδα αγνώστων, το πολιτικό γραφείο του Αχαιού βουλευτή της ΝΔ, Άγγελου Τσιγκρή, στην οδό Μαιζώνος. Οι άγνωστοι, πέταξαν μπογιές προς το γραφείο του βουλευτή από τον δρόμο και τράπηκαν σε φυγή.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Έσπασε ο πάγος” στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν – Συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Περίπου μισή ώρα μετά τις 18.00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση ξεκίνησε με καθυστέρηση, στις 17:20 μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση φέρεται να έγινε σε θετικό κλίμα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πάγος έσπασε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτή αποτελεί “μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρω-ατλαντικού δεσμού που δοκιμάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια” και πρόσθεσε ότι “είναι όμως μια ευκαιρία επίσης να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες και αρχές, αλλά και την ενότητα της Συμμαχίας”.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός “αντιμετωπίζουμε μια σειρά από σύνθετες προκλήσεις οι οποίες απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Συμμαχίας μας. Ο COVID απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό ο οποίος δεν είναι καν ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα ζητήματα ασφάλειας καθώς θα ενθαρρύνει τις μεταναστευτικές ροές. Και βέβαια, αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “απέναντι σε όλα αυτά η ατζέντα του ΝΑΤΟ έρχεται να δώσει μια σειρά από εμπεριστατωμένες απαντήσεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια χώρα που μέχρι και τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Είναι μια χώρα που καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση που την ταλάνισε την τελευταία δεκαετία έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις αμυντικές της δυνατότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο αξιόπιστη στις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συμμαχία”.

Η δήλωση Ερντογάν πριν από τη συνάντηση

Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε δήλωση για τα ελληνοτουρκικά. “Πιστεύουμε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με τη γειτονική μας Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα”, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ (German Marshall Fund) στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α.Γεωργιάδης: «Αν δεν εμβολιαστεί το 80% η Ελλάδα θα καταστραφεί – Αντικοινωνική συμπεριφορά ο μη εμβολιασμός»!

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Δραματικοί ισχυρισμοί από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος υποστήριξε πως αν δεν εμβολιαστεί το 75-80% του πληθυσμού «η Ελλάδα θα καταστραφεί»! 

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Εάν δεν επιτύχουμε τη συλλογική ανοσία και έχουμε τέταρτο κύμα τον χειμώνα, η Ελλάδα θα καταστραφεί και είναι κρίμα να γίνει αυτό, ενώ βγαίνουμε από την κρίση και έχουμε μπροστά μας λαμπρά χρόνια για την οικονομία. Να αφήσουμε την Ελλάδα να καταστραφεί, οι επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν, οι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους… Να αφήσουμε αυτό να γίνει επειδή κάποιοι άνθρωποι έχουν μία άποψη, εμένα με ξεπερνά» είπε ο κ. Γεωργιάδης, σε οξύ τόνο, στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιστήμονες κάνουν πλέον λόγο για εμβολιασμούς στο 75% – 80% των πολιτών έως και τον χειμώνα, για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία. «Αλλιώς κινδυνεύουμε να μιλάμε πάλι τον χειμώνα για τα μέτρα που θα πάρουμε για τις κλειστές επιχειρήσεις» σημείωσε.

Ο ίδιος, παράλληλα, έκρινε πως πρέπει να πειστούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.

«Ο λόγος που κάνουμε το εμβόλιο δεν είναι μόνο προσωπικός. Είναι και εθνικός και συλλογικός και κοινωνικός. Το κάνουμε και για τον διπλανό μας και για να μείνει ανοιχτό το εστιατόριο της γειτονιάς και το μαγαζί με τα ρούχα. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους όλους να κάνουν το εμβόλιο» εξήγησε.

Απαντώντας σε τυχόν φόβους που μπορεί να νιώθουν οι πολίτες, εκμυστηρεύτηκε πως και ο ίδιος τον ένιωσε όταν το έκανε.

«Ο φόβος που αισθάνονται όλοι για το εμβόλιο είναι ανθρώπινος. Κι εγώ προσωπικά την είχα, αφού βάζεις κάτι καινούριο στο σώμα σου. Αλλά, το να μην κάνεις το εμβόλιο, είναι αντικοινωνική συμπεριφορά» ανέφερε.

Απάντηση στα περί απολύσεων στους ανεμβολίαστους

Ερωτώμενος σχετικά με τα όσα δήλωσε για απολύσεις εργαζομένων που δεν κάνουν το εμβόλιο, εξήγησε πως δεν τίθεται ζήτημα νέων νομοθετημάτων επ’ αυτού.

«Η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο και καμία πρόθεση να νομοθετήσει και να βάλει άρθρο σε κάποιο νόμο για απόλυση ανθρώπων που δεν εμβολιάστηκαν. Όμως στην υπάρχουσα νομοθεσία, στην κείμενη νομοθεσία, υπάρχει διάταξη για απόλυση υπαλλήλου που θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί είναι καλό στην ζωή να ξέρεις ότι έχεις και υποχρεώσεις και όχι μόνο δικαιώματα» είπε.

Τα επόμενα ανοίγματα

Αναφέρθηκε ακόμη και στα επόμενα ανοίγματα και ειδικότερα στα πανηγύρια, που επιστρέφουν από τον Ιούλιο.

«Θα βγάλουμε αυτήν την εβδομάδα δελτίο Τύπου με τις περιφερειακές ενότητες που είναι ήδη στο 50%+1 ή είναι κοντά σε αυτό το επίπεδο (σ.σ. του εμβολιασμού του πληθυσμού τους), για να ενθαρρυνθούν οι κάτοικοι» ενημέρωσε και συνέχισε: «Ακόμη και από τον Ιούλιο θα γίνουν πανηγύρια σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες».

Οι έμποροι που δραστηριοποιούνται στα πανηγύρια έχουν υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα από το lockdown, παραδέχθηκε.

Ακόμη, σημείωσε πως εντός της εβδομάδας και μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τους παιδότοπους.

Διανομή των self test

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στα self test, αναφέροντας πως αναμένονται οι αποφάσεις των ειδικών για το κατά πόσο θα πρέπει να τα κάνουν και οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

«Το πολύ μέχρι την 1η Ιουλίου κάποιοι καινούριοι κανόνες θα έχουν θεσπιστεί» εκτίμησε και ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς «για τη βοήθειά τους αυτόν τον μήνα με τα self test, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αυτό για την διεκδίκηση κλαδικών αιτημάτων που υπήρχαν πριν από την πανδημία».

Στόχος, όπως είπε, είναι να συνεχιστεί η διάθεση τους από τα φαρμακεία και κάλεσε τους φαρμακοποιούς «να επικρατήσει η λογική». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει «εναλλακτικό σχέδιο για τη διάθεσή τους».

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση μέτρων: Επιστρέφει η μουσική, διευρύνεται το ωράριο κυκλοφορίας

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Στην απογευματινή καθιερωμένη ενημέρωση του Βασίλη Κικίλια θα συμμετάσχει και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και αναμένεται να ανακοινωθεί νέα άρση μέτρων

Το απόγευμα της Τετάρτης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση φαίνεται πως θα πραγματοποιηθούν οι ανακοινώσεις για νέα χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, στην αποψινή ενημέρωση που θα ξεκινήσει στις 19:00, μαζί με τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, θα βρίσκεται και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταλήξουν στις επόμενες κινήσεις για την άρση μέτρων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στο τραπέζι μεταξύ άλλων τίθενται ο περιορισμός κατά μία ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η επιστροφή της μουσικής στα καταστήματα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και η σταδιακή αύξηση των προσκεκλημένων σε δεξιώσεις από 100 στα 200 άτομα.

Επίσης, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα των θερινών φροντιστηρίων.

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ2 λεπτά πριν

Η στέψη στον πρωταθλητή Απόλλωνα Πάτρας και το πάρτι οπαδών και παικτών έξω από το κλειστό – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ15 λεπτά πριν

Μονή Πετράκη: Ιερέας πέταξε βιτριόλι σε Μητροπολίτες – Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 ώρες πριν

Άγιος Παντελεήμονας: Τέσσερις Πακιστανοί βίασαν 25χρονη έγκυο! – Κανείς τους δεν πρόκειται να απελαθεί

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Αυτά είναι τα νέα μέτρα Χαρδαλιά! Ποια ισχύουν από αύριο και ποια από Δευτέρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ2 ώρες πριν

Απόλλων Πατρών – Ολυμπιακός Β’ 70-63: Ο ιστορικός Απόλλων επέστρεψε στην Α1, στα πλέι οφ ο Ολυμπιακός

ΚΟΙΝΩΝΙΑ6 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Σταματά η απαγόρευση κυκλοφορίας – Τέλος οι μάσκες – ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ9 ώρες πριν

Ζάκυνθος: Παραδόθηκε ο εφοπλιστής που φέρεται να εμπλέκεται στη δολοφονία της Χριστίνας Κλουτσινιώτη

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: “Τούμπα” το όχημα στο Βασιλικό! Εκτινάχτηκε ένα άτομο – 3 εγκλωβισμένοι – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Εν ενεργεία αστυνομικός ο άνδρας που αυτοπυροβολήθηκε στο Βελβίτσι! – Τον μετέφεραν στο χειρουργείο

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες πριν

Πάτρα: Αυτοπυροβολήθηκε στο Βελβίτσι- Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ2 ημέρες πριν

Έφτασε η στιγμή της 3η δόσης: «Σε έναν μήνα θα σας δώσουμε οδηγίες για το πότε θα ξανά εμβολιαστείτε» λένε οι «ειδικοί»

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Πάτρα: “Βουλιάζει” η Ζαϊμη – Έκλεισε το τμήμα από Ρήγα Φεραίου μέχρι Αγ. Ανδρέου

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΚΑΛΟΓΡΙΑ: Ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας κοντά στην Παραλία! – Ζητήθηκαν και ενισχύσεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ: Γυναίκα μεταφέρθηκε σε πολύ σοβαρή κατάσταση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

Γλυκά Νερά: Κατερινόπουλος – ”Για άλλους λόγους δολοφόνησε την Καρολάιν”

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

“Εφυγε” στα 44 ο Κυριάκος Αποστολίδης! Εδωσε σκληρή μάχη αλλά δεν τα κατάφερε

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: ΙΧ καρφώθηκε στις μπάρες της Περιμετρικής κοντά στον Γλαύκο – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Επεισόδιο στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Λάγγουρα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Η έξοδος των… μυρίων του τριημέρου προς την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Πάτρα: Mπλόκο σε πάνω από 60 κιλά χασίς, στο λιμάνι- Ήταν μέσα σε δίχτυα- Τα μύρισαν ο Άικ και ο Άρης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ2 λεπτά πριν

Η στέψη στον πρωταθλητή Απόλλωνα Πάτρας και το πάρτι οπαδών και παικτών έξω από το κλειστό – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ24 ώρες πριν

Συγκλονίζει το βίντεο από την «βουτιά» θανάτου για άνδρα – Έπεσε από τον όγδοο όροφο γραφείων στη Λ. Συγγρού

ΖΩΗ2 ημέρες πριν

Η Ιωάννα Τούνη «κολάζει» τη Μύκονο με σούπερ «καυτό» μπικίνι – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Πάτρα: Mπλόκο σε πάνω από 60 κιλά χασίς, στο λιμάνι- Ήταν μέσα σε δίχτυα- Τα μύρισαν ο Άικ και ο Άρης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ6 ημέρες πριν

Γλυκά Νερά: Η Καρολάιν ήθελε να φύγει το μοιραίο βράδυ από τη μεζονέτα – Θέμα ωρών το ένταλμα σύλληψης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Δείτε το σπίτι στο οποίο βρήκαν τα καλάζνικοφ! – Τα ελέγχουν για φόνους – ΒΙΝΤΕΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ2 εβδομάδες πριν

Το Parken Stadium τραγουδούσε για τον Έρικσεν σε μία συγκινητική στιγμή

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας που παρασύρθηκε από ορμητικά νερά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ2 εβδομάδες πριν

Διακοπές στα μαγευτικά Ψαρά – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διέπραττε διαδικτυακές απάτες- Είχε δράση και στην Πάτρα – ΒΙΝΤΕΟ

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση