Συνδεθείτε μαζί μας

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καιρός: Έρχονται 40αρια – Η πρόγνωση για Πάτρα & Δυτική Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κλοιό πολύ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να εισέλθει η χώρα μας τις αμέσως ερχόμενες ημέρες με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει σε επίπεδα καύσωνα σε πολλές περιοχές της. Ειδικότερα, ψυχρότερες αέριες μάζες έχουν κατέλθει προς την Δυτική και Βορειοδυτική Ευρώπη, οι οποίες σε συνδυασμό με μεμονωμένες ατμοσφαιρικές διαταραχές προκαλούν άστατο καιρό στην εν λόγω περιοχή.

Ως εκ τούτου, πολύ θερμές αέριες μάζες εξαναγκάζονται, με την συνδρομή του υποτροπικού αεροχειμάρρου, σε κίνηση Ανατολική και Βορειοανατολική από την Βορειοδυτική Αφρική προς την περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου και κατ’ επέκταση στην χώρα μας. Κορύφωση της θερμής μεταφοράς θα σημειωθεί κατά το διάστημα Πέμπτη έως Σάββατο 24-2 Ιουνίου με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλά ηπειρωτικά τμήματα (μέγιστες έως 43 βαθμούς)!

Σταδιακή αποκλιμάκωση της θερμής εισβολής αναμένεται από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας με τον υδράργυρο, ωστόσο, να παραμένει σε καλοκαιρινά επίπεδα (μέγιστες τιμές μεταξύ 30-35 βαθμούς Κελσίου σε καθημερινή βάση), με τις κάτω των κλιματικών τιμών θερμοκρασίες του 1ου 15νθημέρου του Ιουνίου να αποτελούν οριστικά, όπως όλα δείχνουν, παρελθόν.

Όσον αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες στην δυτική Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

 • Τρίτη 22/6: 34-36 oC
 • Τετάρτη 23/6: 36-38 oC
 • Πέμπτη 24/6: 37-40 oC
 • Παρασκευή 25/6: 38-40 oC
 • Σάββατο 26/6: 39-42 oC
 • Κυριακή 27/6: 36-38 oC

Οι υψηλότερες θερμοκρασιακές τιμές πρόκειται να σημειωθούν στα νότια και πεδινά τμήματα της Ηπείρου, στην πεδινή δυτική Αιτωλοακαρνανία (π.χ. Αγρίνιο) και στην πεδινή δυτική Πελοπόννησο (δυτική Αχαΐα, Ηλεία, δυτική Μεσσηνία).

Χαρακτηριστικό το παρακάτω διάγραμμα ensemble για την πόλη της Πάτρας:

Αναλυτικότερα, η θερμοκρασία στην πόλη της Πάτρας θα διαμορφωθεί ως εξής:

 • Τρίτη 22/6: 20-36 oC
 • Τετάρτη 23/6: 22-38 oC
 • Πέμπτη 24/6: 23-39 oC
 • Παρασκευή 25/6: 23-38 oC
 • Σάββατο 26/6: 25-41 oC
 • Κυριακή 27/6: 24-37 oC

Το μόνο “θετικό”, αν μπορεί να ειπωθεί έτσι, θα αποτελέσουν οι χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας κατά την διάρκεια του θερμού αυτού κύματος μειώνοντας κάπως την δυσφορία.

* Eπιμέλεια Πρόγνωσης: Νικόλας Σερέτης, Ρωμανός Πατρών, Γεωλόγος-Προγνώστης Καιρού & Για το www.meteoclub.gr : Nick-Stormlover

Διαφήμιση
Σχόλια

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας κατέρριψε η Ελλάδα με 46,3 βαθμούς! – Δείτε LIVE θερμόμετρο σε κάθε περιοχή!

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας σημείωσε σήμερα η Ελλάδα καταλαμβάνοντας τις πέντε πρώτες θέσεις στη λίστα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ήπειρο.

O υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε 143 σταθμούς, τους 43 βαθμούς Κελσίου σε 22 σταθμούς,  ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 46.3 βαθμοί Κελσίου στη Μακρακώμη, Φθιώτιδας.

Η καταγραφή αυτή αποτελεί και την μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγράψει ιστορικά το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Δείτε LIVE τη θερμοκρασία σε κάθε περιοχή!

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καύσωνας: Περιπολίες, συστάσεις και μέτρα προστασίας – 107 περιοχές με πάνω από 40 βαθμούς την Παρασκευή!

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Τις συνθήκες καύσωνα που επικράτησαν την Παρασκευή κατέγραψε το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε 107  σταθμούς ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 43,3 βαθμοί Κελσίου!

Δείτε πού καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Καύσωνας

 ΣΑΒΒΑΤΟ

Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν:

α. στη Στερεά και τη Θεσσαλία έως 42 με 44 βαθμούς Κελσίου

β. στην κεντρική Μακεδονία έως 41 με 43 βαθμούς Κελσίου

γ. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ

Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά 2 με 4 και στο Αιγαίο 3 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά θα φθάσουν τους 40 με 43 και κατά τόπους τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές πάνω από 27 με 28 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Στιγμιότυπο από καύσωνα
Στιγμιότυπο από καύσωνα  EUROKINISSI

ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ

Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4, στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί έως 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και θα σημειώσει επιπλέον μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά και κατά τόπους στη Θεσσαλία θα ξεπεράσει τους 44 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ

Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και θα σημειώσει επιπλέον μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, με σκοπό να παρθούν αποφάσεις για το βέλτιστο συντονισμό όλων των φορέων του κράτους ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά το παρατεταμένο κύμα καύσωνα.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από την σύσκεψη, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για στοχευμένη κατανάλωση νερού και ηλεκτρικού. Συγκεκριμένα, κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε περιττή δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ενώ διεμήνυσε ότι η Πολιτική Προστασία, η αστυνομία, η Πυροσβεστική θα είναι σε ετοιμότητα και επιφυλακή μέσω περιπολιών.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη σε τέσσερα σημεία θα σταθεί η ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων. Το πρώτο έχει να κάνει με τις πυρκαγιές μπαίνοντας σε εφαρμογή το σχέδιο Ιόλαος, όπου η πυροσβεστική και η τοπική αυτοδιοίκηση μπαίνουν όλοι σε ετοιμότητα. Το δεύτερο σημείο αφορά την λειτουργία των υποδομών. Το τρίτο αφορά τις ευπαθείς ομάδες και το τέταρτο την προστασία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοχοϊδης απεύθυνε έκκληση να μην χρησιμοποιείται η λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. «Η ΛΕΑ σώζει ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι μια μάχη που θα δώσουμε όλοι μαζί με συνεργασία και αλληλεγγύη».

Στιγμιότυπο από καύσωνα
Στιγμιότυπο από καύσωνα  EUROKINISSI

Έκτακτα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ορισμένα έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, ενόψει της κορύφωσης του καύσωνα που αναμένεται να σαρώσει την χώρα μέσα στις επόμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, για την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης των εργαζόμενων υπό συνθήκες καύσωνα, το υπουργείο Εργασίας και η Γενική Γραμματεία Εργασίας καλούν τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επιπλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας/υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ειδικότερα συστήνονται:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ

• Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

• Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

• Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

• Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.

• Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10-15°C.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

• Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

• Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

• Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

• Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

• Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

• Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00

• Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15°C).

Στιγμιότυπο από καύσωνα
Στιγμιότυπο από καύσωνα  EUROKINISSI

Μέτρα για την προστασία από τον καύσωνα εργαζόμενων και ωφελούμενων στα ΚΥΤ και τις δομές

Μέτρα για την προστασία εργαζομένων και ωφελούμενων στα ΚΥΤ και τις δομές φιλοξενίας όλης της χώρας από τις υψηλές θερμοκρασίας λόγω καύσωνα, αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και εκ μέρους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο, Μάνος Λογοθέτης, και ο διοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Αναστάσιος Μαντάγαρης. Η εγκύκλιος που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη, προειδοποιεί ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και προτρέπει εργαζόμενους και ωφελούμενους διαμένοντες σε ΚΥΤ και δομές φιλοξενίας, να παραμείνουν εντός κλιματιζόμενων χώρων και να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υγρών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, προβλέπεται:

– Ενημέρωση με όλα τα πρόσφορα μέσα για τις συνθήκες καύσωνα το επόμενο δεκαήμερο, με κορύφωση το διήμερο Δευτέρα 2 και Τρίτη, 3 Αυγούστου στις γλώσσες που κατανοούν οι ωφελούμενοι.

– Για τους ωφελούμενους που φιλοξενούνται σε χώρους που δεν λειτουργεί/δεν διαθέτουν κλιματισμό, να ληφθεί μέριμνα ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο κλιματιζόμενες αίθουσες, όπως κοινόχρηστοι ή/και διοικητικοί χώροι, καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα (ΚΥΤ Σάμου, ΚΥΤ Μαυροβουνίου).

– Φροντίδα για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών όλο το 24ωρο και τις αργίες.

– Παύση αθλητικών δραστηριοτήτων έως τη δύση του ηλίου.

– Αναστολή υπαίθριων εργασιών.

– Μείωση της άσκοπης κατανάλωσης ρεύματος από άλλες εργασίες για την ομαλή λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων και την αποφυγή υπερφόρτωσης του ηλεκτρικού δικτύου.

– Συνεχή επικοινωνία με τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έκαστης Περιφέρειας.

– Μέριμνα για την επιτήρηση των λουόμενων πολιτών τρίτων χωρών στις παραθαλάσσιες δομές.

– Σύσταση για μείωση κατανάλωσης νερού για άλλες χρήσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα νερού για τις ανθρώπινες ανάγκες.

– Τα μέτρα για τον καύσωνα προηγούνται των μέτρων κατά του κορονοϊού και οι ωφελούμενοι μπορούν να εισέλθουν σε κλιματιζόμενους χώρους επί 24ωρου βάσεως, τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες και αντισηπτικά).

– Στις δομές που παρέχεται σίτιση, με μέριμνα του διοικητή, μπορεί να τροποποιηθεί το ωράριο και η συχνότητα των διανομών, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των ορθίων κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00 – 16:00).

– Το παρατεταμένο διάστημα υψηλών θερμοκρασιών θα επιφέρει τη ξηρότητα του εδάφους, οπότε εφιστάται η προσοχή όλων για τη πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιών. Ο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει και για μία εβδομάδα μετά τη λήξη του καύσωνα.

– Για το προσωπικό των περιφερειακών υπηρεσιών, ο κάθε διοικητής δύναται να παρέχει τηλεργασία σε ευπαθείς ομάδες, εξασφαλίζοντας πάντα τη παρουσία προσωπικού ασφαλείας για τη τήρηση των έκτακτων μέτρων. Επίσης, μπορεί να προσαρμόσει το ωράριο εργασίας, πχ. προσέλευση στις 07:00 και αναχώρηση στις 14:00.

– Στα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και τους ξενώνες ανηλίκων αναφέρεται ότι πρέπει να δοθεί αντίστοιχη μέριμνα για τα δέοντα μέτρα και κυρίως για την ενημέρωση των ωφελούμενων.

– Στο ΚΥΤ Λέσβου, στο ΚΥΤ Σάμου και στη δομή Ελαιώνα, όπου υφίστανται ακόμα σκηνές ή αυτοσχέδιοι μη κλιματιζόμενοι χώροι φιλοξενίας, τονίζεται η ανάγκη να χρησιμοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα και όλο το 24ωρο, κλιματιζόμενοι κοινόχρηστοι ή/και διοικητικοί χώροι.

– Στις δομές φιλοξενίας που δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι σκίασης, όπως δομή Κουτσόχερου, δομή Σιντικής Σερρών κ.ά., θα γίνουν συστάσεις για τη παραμονή των επωφελούμενων και των εργαζόμενων εντός των οικίσκων με χρήση κλιματιστικών, ειδικότερα τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής, 12:00 – 16:00. Επίσης, στις ίδιες δομές θα ληφθεί μέριμνα για τη παροχή πόσιμου νερού σε κατάλληλες θερμοκρασίες 10 – 15°C.

Στιγμιότυπο ενόψει καύσωνα
Στιγμιότυπο ενόψει καύσωνα  EUROKINISSI

Προτρέπουμε όλους τους πολίτες λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών να ενημερωθούν έγκαιρα και να τηρούν όλες τις ειδικές οδηγίες προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Καμίνι» η χώρα το επόμενο δεκαήμερο – Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι και τους 45 βαθμούς

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

”Μνήμες” του φονικού καύσωνα του 1987

Δεκαήμερος αφρικανικός καύσωνας ξεκινά από τη δυτική Ελλάδα σήμερα με θερμοκρασίες που θα φθάσουν και θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για υψηλές θερμοκρασίες που θα κρατήσουν μέχρι και τις 7 με 8 Αυγούστου, ενώ από την ερχόμενη Παρασκευή οι μέρες αναμένεται να θυμίσουν εκείνες του φονικού καύσωνα του 1987, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1300 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, ο δεκαήμερος καύσωνας ξεκινά από τη δυτική Ελλάδα σήμερα και από την Πέμπτη θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. «Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη έρχεται η ώρα αρχικά της δυτικής Ελλάδος.

Με θερμοκρασίες στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο να προσεγγίζουν τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου και πιθανώς την Τετάρτη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό σημαίνει ότι αρχικά ο καύσωνας σήμερα και την Τετάρτη θα χτυπήσει τη δυτική Ελλάδα όχι ότι στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα κάνει ζέστη απλά ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου και τοπικά τους 39 βαθμούς συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Από την Πέμπτη και μετά περιμένουμε τον βαρύ καύσωνα ο οποίος θα έρθει. Οι θερμές αέριες μάζες που θα είναι στη δυτική Ελλάδα θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Από την Πέμπτη και το Παρασκευοσαββατοκύριακο και κυρίως αυτές τις τρεις ημέρες δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, θα είναι οι πιο θερμές όλων αυτών των ημερών.

Ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου και 44 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Ελλάδα, τους 42 με 43 βαθμούς στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και τους 39 με 40 στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και του Ιονίου και κυρίως του Ιονίου.

Φαίνεται ότι οι ευπαθείς στη ζέστη περιοχές θα είναι τμήματα του νομού Άρτας, Πρεβέζης Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας Αχαΐας και Μεσσηνίας.

Εκεί την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο θα έχουμε 43 με 44 βαθμούς Κελσίου. Από την άλλη στο Κιλκίς στη Θεσσαλονίκη, στο νομό Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, στη Βοιωτία, στην Αττική, στη Φθιώτιδα και στην ανατολική Πελοπόννησο δηλαδή Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία και ανατολική Αρκαδία η θερμοκρασία αναμένεται στους 41 με 42 και τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου. Και μιλάμε για το Παρασκευοσαββατοκύριακο».

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο ο αφρικανικός καύσωνας θα διατηρηθεί μέχρι τις 7 με 8 Αυγούστου με τον υδράργυρο να φθάνει ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου τοπικά σε κάποιες περιοχές, όπως στο Θεσσαλικό κάμπο, στο Αγρίνιο, στη δυτική Στερεά, στον Πύργο και στον κάμπο της Μεσσηνίας. Οι άνεμοι θα είναι βορείων διευθύνσεων μέχρι την Πέμπτη εντάσεως 5 με 6 μποφόρ, ενώ μετά εξασθενούν και όπως εξήγησε στο protothema.gr ο κ. Καλλιάνος «η εξασθένιση των ανέμων σημαίνει περαιτέρω έλευση θερμών αέριων μαζών, δηλαδή ο καύσωνας κερδίζει το μελτέμι». Ο αφρικανικός καύσωναςθα επηρεάσει τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των νοτίων Βαλκανίων με επίκεντρο την Ελλάδα.

Η χώρα θα θυμίζει καμίνι μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδας, με τον καθηγητή και Πρόεδρο της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνο Συνολάκη, να χαρακτηρίζει ανησυχητική την κατάσταση. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε συγκεκριμένα ότι φαινόμενα σαν κι αυτά, «με 10 μέρες συνεχόμενου καύσωνα, για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη πως θα συμβούν το 2040, ξαφνικά τα βλέπουμε να συντελούνται ήδη από το 2021».

Όπως εξήγησε, δε, υπάρχουν πάρα πολλά κλιματολογικά μοντέλα με τις προβλέψεις τους μάλιστα να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες αφού «εάν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα, φαίνεται πως όταν αλλάξει ο 21ος αιώνας, θα έχουμε ακόμη περισσότερες ημέρες ακραίων καιρικών φαινομένων».

Συνέχισε να διαβάζεις

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πάτρα: Έρχεται πενθήμερος καύσωνας με 40+ βαθμούς…

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Πολυήμερος καύσωνας αναμένεται να επηρεάσει την χώρα μας το αμέσως ερχόμενο διάστημα με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της, αλλά και τις υψηλές ελάχιστες αντίστοιχα, γεγονός που θα δυσχεράνει την υφιστάμενη κατάσταση ιδίως σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ειδικότερα, χαμηλές πιέσεις θα επικρατήσουν στην ΒΔ Ευρώπη (Μεγάλη Βρετανία) σε συνδυασμό με ψυχρότερες αέριες μάζες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ”εξαναγκαστούν” υψηλότερες βαρομετρικές πιέσεις από την ΒΔ Αφρική σε επέκταση προς τα ΒΑ συνοδευόμενες από πολύ θερμές αέριες μάζες που θα ”σκαφθούν” από την γειτονική ήπειρο. Η κατάσταση αυτή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία φαίνεται να διατηρείται για πολλές ημέρες με απόρροια την συνεχή ανατροφοδότηση της τροπόσφαιράς μας με τις πολύ θερμές αυτές μάζες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμήε διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία το peak του καύσωνα αναμένεται να είναι οι 43-45°C στα ανατολικά ηπειρωτικά και οι 42-43°C στα αντίστοιχα δυτικά.

Ουσιαστική αλλαγή στο συγκεκριμένο μοτίβο διαφαίνεται για μετά τις 7-8 Αυγούστου, οπότε και διακρίνεται στα προγνωστικά μοντέλα η τάση για αποκλιμάκωση της εν λόγω κατάστασης και επαναφορά του υδραργύρου σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Όσον αφορά την δυτική Ελλάδα πιθανολογείται η παρακάτω εξέλιξη σχετικά με τις μέγιστες θερμοκρασίες:

Δευτέρα 26/7: 36-37°C
Τρίτη 27/7: 38-40°C
Τετάρτη 28/7: 39-41°C
Πέμπτη 29/7: 41-43°C
Π/Σ/Κ 30/7-1/8: 40-43°C

Οι υψηλότερες θερμοκρασιακές τιμές αφορούν τμήματα όπως η πεδινή Ήπειρος (Άρτα), πεδινή Αιτ/νια (Αγρίνιο), εσωτερικά τμήματα των Επτανήσων και την δυτική πεδινή Πελ/ννησο (Αχαϊα, Ηλεία, Μεσσηνία). Στα ορεινά η θερμοκρασία θα είναι 3-4°C χαμηλότερη.

Οι ελάχιστες τιμές αναμένεται να είναι αρκετά υψηλές κυρίως σε αστικά κέντρα, ιδιαίτερα από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε και θα κυμαίνονται μεταξύ 26-28°C τις νυχτερινές και πρώτες πρωϊνές ώρες.

Χαρακτηριστικό είναι και το παρακάτω διάγραμμα ensemble για την πόλη της Πάτρας, σύμφωνα με το οποίο ο υδράργυρος θα φλερτάρει και θα ξεπερνά τους 40°C για αρκετές ημέρες.

Οι μέγιστες στην πόλη θα διαμορφωθούν ως εξής: 

Δευτέρα 26/7: 35-36°C
Τρίτη 27/7: 39-40°C
Τετάρτη 28/7: 40-41°C
Πέμπτη 29/7: 41-42°C
Π/Σ/Κ 30/7-1/8: 39-42°C

Κατά την διάρκεια της νύχτας, κατά κύριο λόγο από την Τετάρτη και μετά ο υδράργυρος στο κέντρο της πόλης δεν θα κατέρχεται από τους 27-28°C.

Τάση για αρχές Αυγούστου: Πιθανότατα οι παραπάνω θερμοκρασιακές τιμές να διατηρηθούν και κατά τις πρώτες 3-4 ημέρες του Αυγούστου με το ενδεχόμενο για ουσιαστική αποκλιμάκωση της κατάστασης να διαφαίνεται από τις 7-8/8, οπότε και ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση για να βρεθεί σε πιο κοντινά προς τα κλιματικά επίπεδα για την εποχή.

Επιμέλεια Πρόγνωσης: Νικόλας Σερέτης
Ρωμανός Πατρών Γεωλόγος-Προγνώστης Καιρού &
Για το www.meteoclub.gr : Nick-Stormlover

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ1 ώρα πριν

Επίσημο: Παίκτης του Προμηθέα ο Λοΐκ Σβαρτς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ2 ώρες πριν

Δ.Γάκης: «Καταρρίπτονται επιχειρήματα της κυβέρνησης – Μύθος ότι οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερο κίνδυνο»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 ώρες πριν

Μπλακ άουτ σε τηλεοπτικούς σταθμούς εκτός της ΕΡΤ – Προς κατάρρευση το ηλεκτρικό σύστημα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ώρες πριν

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Εκκενώθηκε ο οικισμός Αδάμες – Μάχη σε τρία μέτωπα – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ώρες πριν

Τη σκότωσε γιατί ζητούσε διαζύγιο! «Στη Μάνη έτσι καθαρίζουμε τις δουλειές μας»! – ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες πριν

ΖΑΒΛΑΝΙ – Φωτιά σε μονοκατοικία! Σε σοκ η ιδιοκτήτρια – ΦΩΤΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ6 ώρες πριν

Νέα γυναικοκτονία: Τη σκότωσε μέσα στο μαγαζί της αδελφής της

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες πριν

Πάτρα: Συνελήφθη ιδιοκτήτρια σκύλου που τον άφησε στον ήλιο και πέθανε από θερμοπληξία!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ7 ώρες πριν

Τέλος ο καφές για τους ανεμβολίαστους: Η διασκέδαση το χειμώνα σε κλειστούς χωρούς θα αφορά μόνο τους… c0vid free πολίτες!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες πριν

Αυτά είναι τα αίτια των πυρκαγιών σε Ελεκίστρα Πατρών και Δροσιά Ερυμάνθου

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Πύρινη “κόλαση”: Ολονύκτιος εφιάλτης – Τρεις με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο ένα άτομο με εγκαύματα – Διαλύθηκε η Ζήρια – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ3 ημέρες πριν

To CDC «τελειώνει» τα πιστοποιητικά εμβολιασμού: «Η μετάλλαξη Δ μεταδίδεται το ίδιο από εμβολιασμένους & ανεμβολίαστους»

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πατρινός γιατρός επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο, για να αποφύγουν τα παιδιά του το τσίμπημα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Αγανάκτησε Πατρινός και έστειλε τα…. κόπρανα των ρομά της παραλιακής ζώνης… στον Πελετίδη – ΦΩΤΟ

ΚΟΣΜΟΣ5 ημέρες πριν

Καίγεται η Τουρκία – Καθηλωμένα όλα τα Canadair – Στέλνει ενισχύσεις η Ρωσία!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

39χρονη νοσηλεύτρια του ΙΑΣΩ πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με Pfizer

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ2 ημέρες πριν

Μελέτη: Δεν είναι νέος ιός ο κορωνοϊός – Έχουμε φυσική ανοσία! – K.Αρβανίτης: «Η “πανδημία” είναι πολιτικό πρόβλημα»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ5 ημέρες πριν

Απειλεί τους εργαζομένους στην εστίαση ο Χ.Γώγος: «Εμβολιαστείτε γιατί θα το κάνουμε υποχρεωτικό»!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πληροφορίες: Πλήρως εμβολιασμένοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ Covid στο νοσοκομείο του Ρίου – Πολλά νέα ερωτήματα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ4 ημέρες πριν

«Θα κάνουν όλοι 3η δόση μέχρι το 2022»! – Ποιοι διαβεβαίωναν πως δεν χρειάζεται – S.Bhakdi: «Τρομακτικές οι συνέπειες»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ώρες πριν

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Εκκενώθηκε ο οικισμός Αδάμες – Μάχη σε τρία μέτωπα – ΒΙΝΤΕΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ1 ημέρα πριν

Χρυσός Ολυμπιονίκης στο μήκος ο «ιπτάμενος» Μίλτος Τεντόγλου

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Αγρίνιο: Φωτιά στο Παραδείσι-Εκκενώνονται χωριά – BINTEO

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

20 καμένα σπίτια και 16 ανθρώπους σε νοσοκομεία άφησε ο πύρινος εφιάλτης στην Αχαΐα! Καταγγελίες για καθυστέρηση! – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες πριν

Κρήτη: Άγριες αποδοκιμασίες από υγειονομικούς σε Κ.Μητσοτάκη για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΣΜΟΣ5 ημέρες πριν

Καίγεται η Τουρκία – Καθηλωμένα όλα τα Canadair – Στέλνει ενισχύσεις η Ρωσία!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ6 ημέρες πριν

Απίστευτη καταγγελία… Δεν Χειρουργήθηκε το παιδί μου με σπασμένο γόνατο δεν είναι εμβολιασμένο – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ6 ημέρες πριν

Ζάκυνθος: Μίλησε ο παπάς για τα εμβόλια κορωνοϊού κι έγινε χαμός στην εκκλησία! – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Tέσσερις προσαγωγές για τη φωτιά στη Σταμάτα – Κάηκαν σπίτια κι αυτοκίνητα – ΦΩΤΟ BINTEO

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Πέθανε 35χρονος στην Κόρινθο λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της Pfizer – ΒΙΝΤΕΟ

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση