Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, λόγω του καύσωνα που αναμένουμε τις επόμενες ημέρες.
Αναλυτικότερα η μέγιστη τιμή της προβλέπεται να φτάσει:
Α. ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ
Το ΣΑΒΒΑΤΟ (29-08-2020) τους 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς Κελσίου.
Την ΚΥΡΙΑΚΗ (30-08-2020) τους 38 και στα κεντρικά και τα νότια κατά τόπους τους 39 βαθμούς.
Τη ΔΕΥΤΕΡΑ (31-08-2020) τους 39 και στα κεντρικά και τα νότια κατά τόπους τους 40 και πιθανώς τους 41 βαθμούς.
Την ΤΡΙΤΗ (01-09-2020) η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα σημειώσει πτώση της τάξης των 3-4 βαθμών, στην υπόλοιπη όμως χώρα θα διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα.
Β. ΣΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Το τριήμερο ΣΑΒΒΑΤΟΥ (29-08-2020), ΚΥΡΙΑΚΗΣ (30-08-2020) και ΔΕΥΤΕΡΑΣ (31-08-2020) τους 34 με 36 βαθμούς, με εξαίρεση τις Κυκλάδες που δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 33 βαθμούς.
Την ΤΡΙΤΗ (01-09-2020) στο Ιόνιο θα παρουσιάσει πτώση της τάξης των 3-4 βαθμών. Όμως στα νησιά του Αιγαίου θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 37 και πιθανώς τους 38 βαθμούς.
Γ. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Οι υψηλότερες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα σημειωθούν το διήμερο ΔΕΥΤΕΡΑΣ (31-08-2020) και ΤΡΙΤΗΣ (01-09-2020) και προβλέπεται να φτάσουν τους 38 με 39 και πιθανώς κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου, στα παραθαλάσσια όμως θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στην… κατάψυξη έχει αρχίσει να μπαίνει η Πάτρα καθώς επηρεάζεται από την επέλαση της κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Λέανδρος».
Οι θερμοκρασίες στην περιοχή είναι ήδη πολύ χαμηλές και θα φθάσουν το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τους 3 βαθμούς Κελσίου.
Το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, μέρα κατά την οποία η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι θα πέσει στο -1.
Τις πρωινές ώρες της Κυριακής το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει μηδέν βαθμούς, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα θα βρίσκεται και την Τρίτη, ενώ τη Δευτέρα θα πέσει μέχρι και τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Πάντως, λόγω και της υγρασίας που θα επικρατεί η αίσθηση του κρύο θα είναι εντονότερο και οι πολίτες θα το αισθάνονται έως και -4 βαθμούς.
Μία ψυχρή «εισβολή» στη χώρα μας, με ιδιαίτερα χαμηλές κατά τόπους θερμοκρασίες, ξεκινά από απόψε, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Αυτή η ψυχρή εισβολή, που θα συνοδευτεί από χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, θα προκαλέσει την κακοκαιρία «Λέανδρος» από την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
Οι θερμοκρασίες κοντά στην επιφάνεια θα πέσουν σε αρνητικές τιμές ακόμη και στα πεδινά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο θα σημειωθεί ολικός παγετός από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Χιονοπτώσεις αναμένονται από τον «Λέανδρο» ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της λοιπής ηπειρωτικής χώρας από το βράδυ της Πέμπτης. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να επηρεασθεί και η Αττική. Παρά το γεγονός ότι μεταξύ των διαστημάτων χιονόπτωσης θα υπάρχουν διαστήματα βελτίωσης του καιρού, το ισχυρό ψύχος, ιδιαίτερα τις νύχτες, αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα.https://www.youtube.com/embed/BEendbtXJX8
Πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, έως και 15° βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, αναμένονται στην Ελλάδα αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Μια ακραία μεταβολή του καιρού προβλέπεται γενικότερα στην Ευρώπη, η οποία θερμοκρασιακά θα χωριστεί στα δύο στις 9 και 10 Ιανουαρίου, καθώς θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα καλύψουν την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών σε ασυνήθιστα μικρά γεωγραφικά πλάτη πάνω από τη Δυτική Ευρώπη και τη Βορειοδυτική Αφρική θα προκαλέσει τη μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών προς την περιοχή μας.
Από την άλλη, η Ιβηρική Χερσόνησος προβλέπεται να δεχθεί πολύ μεγάλα ύψη χιονιού, όπως και τα Βόρεια Βαλκάνια. Ακόμη, μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στη Νότια Ισπανία, στο Μαρόκο και στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα.
Τα τελευταία 50 χρόνια στη χώρα μας έχουν καταγραφεί εξίσου υψηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο μόλις σε δύο έτη: Στις 29 Ιανουαρίου 1987 καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 25°C στη Νότια Ελλάδα, με υψηλότερη αυτή στο Λεωνίδιο με 28°C (ΕΜΥ). Στο Θησείο την ίδια ημέρα καταγράφηκαν 22,6°C στον σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), που αποτελεί την υψηλότερη τιμή για τον μήνα την περίοδο 1897-2020.
Την Πρωτοχρονιά του 2010 καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα μας από την αρχή των μετρήσεων στα τέλη του 19ου αιώνα. Στις Βρύσσες Ηρακλείου της Κρήτης ο μετεωρολογικός σταθμός του EAA/meteo.gr κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 30,4°C, στο Ηράκλειο 29,8ºC και στην Κνωσό 29,8°C.
Tο μέτωπο κακοκαιρίας που θα διασχίσει τη χώρα κατά της διάρκειας της Δευτέρας 04/01, αναμένεται κινούμενο από τα δυτικά προς τα ανατολικά, να δώσει ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σχεδόν στο σύνολο της χώρας.
Από τα ξημερώματα υπάρχει έντονη βροχόπτωση που συνοδεύεται από αστραπές στην Πάτρα.
Είναι χαρακτηριστικό οτι μέχρι τις 8.30 το πρωί δεν είχε… ξημερώσει στην Πάτρα αφού η βαριά συννεφιά διατηρουσε ακόμη σκοτεινή την ατμόσφαιρα στην πόλη, αναγκάζοντας τους οδηγούς που ξεκινούσαν για τη δουλειά τους να ανάψουν τα φώτα στα αυτοκίνητά τους.
Στις περιοχές που εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης τοπικά ισχυρών φαινομένων συμπεριλαμβάνονται ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης, ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί για τις πρώτες απογευματινές μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας.