ΚΟΙΝΩΝΙΑ
lockdown: Παράταση στις εκπτώσεις – Νέος αριθμός SMS για το λιανεμπόριο
Δημοσιεύθηκε
4 ημέρες πρινστις
απο
patratora
Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά ως προς τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνονται οι μετακινήσεις με σκοπό τις αγορές σε εμπορικά καταστήματα όποτε αυτά ξανανεβάσουν ρολά.
Σε κάθε περίπτωση οι εκπτώσεις αποφασίστηκε ήδη να πάρουν παράταση έως τις 31 Μαρτίου προκειμένου να αναπληρωθεί κατά το δυνατόν το διάστημα που χάθηκε με το κλείσιμο των καταστημάτων.
Τόσο η ύπαρξη ενός νέου κωδικού 7 που θα αφορά μόνο τις αγορές από εμπορικά καταστήματα και όχι καταστήματα τροφίμων, όπως τα σούπερ μάρκετ, όσο και η αποστολή γραπτών μηνυμάτων σε έναν διαφορετικό πενταψήφιο αριθμό από το 13033, το οποίο θεωρείται και πιθανότερο σενάριο, βρίσκονται υπό συζήτηση, χωρίς όμως να έχει ληφθεί ακόμα συγκεκριμένη απόφαση.
Και στα δύο σενάρια θα υπάρχει χρονική διάρκεια για τις αγορές, η οποία δε θα ξεπερνά τις 2 – 3 ώρες, ενώ εξετάζεται αντίστοιχα μηνύματα να μπορούν να αποστέλλονται μόνο μία φορά την ημέρα. Στο σημείο, πάντως, αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διασφαλιστεί με την έντυπη βεβαίωση μετακίνησης, η οποία είναι ισοδύναμη με την αποστολή γραπτού μηνύματος και εξακολουθεί να ισχύει κανονικά.
Στόχος είναι να μειωθεί η κινητικότητα των πολιτών μόλις ανοίξει ξανά το λιανεμπόριο και να αντιμετωπιστεί η κατάχρηση των γραπτών μηνυμάτων μέσω της διαγραφής και της εκ νέου αποστολής μηνυμάτων με τον κωδικό 2, ώστε να μην απαιτηθεί γίνει ξανά η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.
Προϋπόθεση βέβαια για όλα αυτά είναι να αποφασιστεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Η κυβέρνηση επιθυμεί να γίνει αυτό την 1η Μαρτίου, βάσει του αρχικού προγραμματισμού.
Ωστόσο η αγορά γνωρίζει καλά ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει επιτροπή των επιδημιολόγων, η οποία δεν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως εάν τα ποσοστά κάλυψης των ΜΕΘ είναι κοντά στο 85%.
Σε κάθε περίπτωση, όταν αποφασιστεί η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, αυτή θα γίνει πιθανότατα με κανονική είσοδο στα καταστήματα και όχι με τις μεθόδους του click away ή του click in shop, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.
Την προτεραιότητα της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου επιβεβαίωσε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, η οποία, πάντως, αν και ρωτήθηκε ως προς το άν θα υπάρξει «κόφτης» στα SMS μετακίνησης, νέος κωδικός ή νέος αριθμός αποστολής μηνυμάτων, αρκέστηκε να πει πως οποτεδήποτε αποφασιστεί να ανοίξει το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια και με κανόνες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 8 ή στις 15 Μαρτίου;
Δημοσιεύθηκε
3 ώρες πρινστις
27 Φεβρουαρίου 2021απο
patratora
Παράταση μιας εβδομάδας (ως τις 8 Μαρτίου) πήρε το lockdown για την Αχαΐα και άλλες πέντε περιοχές της Ελλάδας, ενώ ακόμη 10 περιφέρειες και δήμοι μπήκαν από σήμερα στις 6 το πρωί στο «κόκκινο».
Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που εξακολουθεί να παρατηρείται στη χώρα, οι μεταλλάξεις και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ που δοκιμάζουν ξανά τα όρια αντοχής του ΕΣΥ ήταν οι λόγοι που οδήγησαν κυβέρνηση και ειδικούς στην προαναγγελθείσα παράταση του lockdown.
Τους επιστήμονες ανησυχεί η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ενώ ταυτοποιήθηκε και το νέο στέλεχος της Ουγκάντα). Επιπλέον δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου -παρά το lockdown – όπως ανέμεναν οι επιστήμονες, κάτι το οποίο απέδωσαν «ίσως στην κόπωση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου μιλώντας με τους συνεργάτες του είπε ότι κεντρική πρόθεση είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 8 ή στις 15 Μαρτίου.
Σημειώνεται πάντως ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει «κλειδώσει», καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και των αριθμό των κρουσμάτων. Στην περίπτωση που τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, η επιτροπή των ειδικών θα δώσει το «πράσινο φως» και από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου ή από την Τρίτη 16 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο με μέτρα. Στην περίπτωση που το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αυξημένο, τότε δεν αποκλείεται τα μέτρα που ισχύουν να παραταθούν για άλλες 7 ημέρες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανανιώνει ο γερασμένος στόλος της ΕΛ.ΑΣ. – Έρχονται 1.453 νέα περιπολικά
Δημοσιεύθηκε
3 ώρες πρινστις
27 Φεβρουαρίου 2021απο
patratora
Ολοκληρώνεται ένας κύκλος παραλαβής 1.453 νέων οχημάτων για την Ελληνική Αστυνομία
Με 45 νέα οχήματα ενισχύθηκε ο στόλος της Ελληνικής Αστυνομίας τα οποία θα κατανεμηθούν σε όλη την Ελλάδα ώστε να ανανεωθεί ο γηρασμένος και επικίνδυνος στόλος των περιπολικών οχημάτων.
Τα νέα οχήματα έχουν υπηρεσιακό αλλά και ελεύθερο χρωματισμό ανάλογα με τις ανάγκες που θα εξυπηρετούν και πρόκειται για 34 επιβατικά, 6 αγροτικού τύπου (διπλοκάμπινα) και 5 οχήματα μεταγωγής κρατουμένων τα οποία αποκτήθηκαν μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, συγχρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης, από μεταφορά πιστώσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Τα οχήματα θα κατανεμηθούν σε όλη την Επικράτεια και ειδικότερα τα 20 θα οδηγηθούν σε τμήματα στην Αττική, τα 8 στη Θεσσαλονίκη, τα 6 στην Κεντρική Μακεδονία, τα 6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τα 2 στη Δυτική Μακεδονία, τα 2 στην Ήπειρο και το 1 στο Νότιο Αιγαίο.
Υπενθυμίζεται ότι εντός του 2020 η Ελληνική Αστυνομία υλοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο παραλαβής 1.453 νέων οχημάτων.
Με την προσθήκη των οχημάτων αυτών ενισχύεται σημαντικά και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των κατά τόπους αστυνομικών Υπηρεσιών και βελτιώνεται το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορωνοϊός: 173 κρούσματα στη Δυτ. Ελλάδα, 122 στην Αχαΐα- Όλη η κατανομή
Δημοσιεύθηκε
21 ώρες πρινστις
26 Φεβρουαρίου 2021απο
patratora
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.790, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 188.201 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 62 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.462 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Αναλυτικά η κατανομή των εγχώριων κρουσμάτων:
- ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 35
- ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 93
- ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 32
- ΑΡΚΑΔΙΑΣ 12
- ΑΡΤΑΣ 11
- ΑΧΑΪΑΣ 122
- ΒΟΙΩΤΙΑΣ 24
- ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 98
- ΓΡΕΒΕΝΩΝ 7
- ΔΡΑΜΑΣ 1
- ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 32
- ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 94
- ΕΒΡΟΥ 5
- ΕΥΒΟΙΑΣ 28
- ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2
- ΗΛΕΙΑΣ 16
- ΗΜΑΘΙΑΣ 15
- ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 45
- ΘΑΣΟΥ 5
- ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 17
- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 150
- ΘΗΡΑΣ 2
- ΙΘΑΚΗΣ 1
- ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 16
- ΚΑΒΑΛΑΣ 13
- ΚΑΛΥΜΝΟΥ 13
- ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 16
- ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 3
- ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 212
- ΚΕΡΚΥΡΑΣ 7
- ΚΙΛΚΙΣ 5
- ΚΟΖΑΝΗΣ 18
- ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 31
- ΛΑΚΩΝΙΑΣ 2
- ΛΑΡΙΣΑΣ 56
- ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2
- ΛΕΣΒΟΥ 6
- ΛΕΥΚΑΔΑΣ 7
- ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 7
- ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 9
- ΝΑΞΟΥ 7
- ΝΗΣΩΝ 16
- ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 78
- ΞΑΝΘΗΣ 1
- ΠΕΙΡΑΙΩΣ 167
- ΠΕΛΛΑΣ 3
- ΠΙΕΡΙΑΣ 8
- ΠΡΕΒΕΖΑΣ 6
- ΡΕΘΥΜΝΟΥ 17
- ΡΟΔΟΠΗΣ 1
- ΡΟΔΟΥ 35
- ΣΑΜΟΥ 6
- ΣΕΡΡΩΝ 10
- ΣΥΡΟΥ 2
- ΤΡΙΚΑΛΩΝ 10
- ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 54
- ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1
- ΦΩΚΙΔΑΣ 2
- ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 14
- ΧΑΝΙΩΝ 6
- ΧΙΟΥ 8
- ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 61
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.439 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 371 (71.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.326 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 270 (ημερήσια μεταβολή -7.53%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Oι Γάλλοι ”καταρρίπτουν” τα τουρκικά UAV: ”Οι Έλληνες ετοιμάζουν φονικό όπλο”
Δημοσιεύθηκε
21 ώρες πρινστις
26 Φεβρουαρίου 2021απο
patratora
Είμαστε κοντά στην δημιουργία του πρώτου ελληνικού UCAV σύμφωνα με γαλλικές πηγές
Γαλλικές πηγές αναφέρουν ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού πρέσβη στις εγκαταστάσεις της Intracom Defense, αφορά νέες εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα ανάπτυξης του ελληνικού stealth drone LOTUS, το οποίο πιθανόν να αποτελέσει το πρώτο εξοπλισμένο μη επανδρωμένο όχημα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Ελλάδα και Κύπρος επανέρχονται μετά από πολλά χρόνια απραξίας και ενεργοποιούνται ταχύτατα στον τομέα των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, με σκοπό να αντισταθμίσουν την παρουσία των τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, τα οποία διαφημίστηκαν τόσο πολύ σε Λιβύη, Αρτσάχ και Συρία.

Η πιθανότητα να δούμε το πρώτο εξοπλισμένο drone είναι αρκετά μεγάλη, αφού η ελληνική πλευρά αναζητά διακαώς μια απάντηση στο τουρκικό BAYRAKTAR TB2, το οποίο αποτελεί το μακρύ χέρι της Άγκυρας σε ολόκληρη την Α.Μεσόγειο έως το Αρτσάχ.
Μια τέτοια πιθανή εξέλιξη είναι μέσα στις σκέψεις της κοινοπραξίας για έκδοση δύο τύπων (παρατήρησης και μάχης), αφού το νέο ελληνικό drone πληροί όλες τις προδιαγραφές για αυτού του τύπου τις επιθετικές αποστολές, με την πιθανή βοήθεια της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.
Η συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ σε αυτόν τον τομέα είναι τρομερά σημαντική για την μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας για την κατασκευή εξελιγμένων και ανώτερων των τουρκικών, ελληνικών drone.
Η Τουρκία υπενθυμίζουμε ότι κατασκευάζει συνεχώς εξοπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για όλα τα ύψη, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει αφενός την αδυναμία (τωρινή και μελλοντική, ειδικά μετά την παραλαβή των γαλλικών μαχητικών) της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο και αφετέρου να ”εκβιάσει” την Ελλάδα σχετικά με την ασφάλεια των νησιών, τα οποία τόσο πολύ πιέζει να αποστρατικοποιηθούν.
Ο συντονιστής της κοινοπραξίας είναι η Intracom Defense (IDE) και συμμετέχουν: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι εταιρείες Altus LSA Commercial and Manufacturing S.A. CFT Carbon Fiber Technologies P.C., το Πανεπιστήμιο Πατρών (τμήμα Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρονικών) και οι εταιρείες Signal Generix Limited CYRIC Cyprus Research and Innovation Center LTD. Geoimaging Limited Όμιλος RHEA.
Το πρόγραμμα LOTUS έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός χαμηλού παρατηρήσιμου τακτικού RPAS με την ικανότητα να παρέχει πληροφορίες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, διαθέτοντας σύγχρονη αυτοπροστασία.
Το σχέδιο για ένα Tactical UAV έχει διάρκεια 45 μήνες. Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει, ένα μητρικό εναέριο όχημα TRPAS εξοπλισμένο με αισθητήρες ISR, σχεδιασμένο με δυνατότητες χαμηλής παρατηρησιμότητας και υψηλής αντοχής, με ενσωματωμένο σύστημα αυτοπροστασίας έναντι των απειλών του εχθρού.
Το LOTUS θα διαθέτει συστήματα ενσωματωμένων δυνατοτήτων επεξεργασίας δεδομένων αισθητήρα για την ανίχνευση του στόχου, αναγνώρισης, ανεξάρτητες λειτουργικές δυνατότητες και διαλειτουργικότητα με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Εκτιμάται ότι την προσπάθεια αυτής της εν λόγω κοινοπραξίας θα ακολουθήσουν και άλλες, με την συνεργασία όλων των εξειδικευμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ιδιωτικών φορέων και της ισραηλινής πλευράς, ώστε να έχουμε και άλλα παρόμοια “προϊόντα” με τα οποία θα αντισταθμίσουμε την τουρκική απειλή.
Ο σύγχρονος πόλεμος παίζεται πλέον και στις Τρεις διαστάσεις στο επίπεδο των μη επανδρωμένων οχημάτων παντός τύπου και αυτή την λογική θα ακολουθήσουν και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 8 ή στις 15 Μαρτίου;

Ξανανιώνει ο γερασμένος στόλος της ΕΛ.ΑΣ. – Έρχονται 1.453 νέα περιπολικά

Πάτρα: “Καμπάνα” 5.000 ευρώ σε πολίτη που έσπασε την καραντίνα

Πάτρα: Ουρές στο Επιμελητήριο για ένα rapid test- Στην αναμονή και παιδιά!

Stoiximan Basket League: Αναβλήθηκε το Προμηθέας – ΑΕΚ με απόφαση του ΕΣΑΚΕ

Πάτρα: Ξεπέρασαν τους 120 οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό- 20 στις Εντατικές

Κορωνοϊός: 173 κρούσματα στη Δυτ. Ελλάδα, 122 στην Αχαΐα- Όλη η κατανομή

Η αποκορύφωση της γελοιότητας λόγω κορωνοϊού: Έβαλαν τους μαθητές σε… σκηνές – ΦΩΤΟ

Oι Γάλλοι ”καταρρίπτουν” τα τουρκικά UAV: ”Οι Έλληνες ετοιμάζουν φονικό όπλο”

Κλήρωση Europa League: Με Άρσεναλ ο Ολυμπιακός στους “16” της διοργάνωσης

Πάτρα: Βγήκε να πάρει καφέ χωρίς παντελόνι κι εσώρουχο…

Πάτρα: Άνθρωπος ανήμπορος, γυμνός από τη μέση και κάτω – Τον βλέπει κανείς; – ΦΩΤΟ

Ελληνικό ναρκαλιευτικό στα Δαρδανέλια αρνήθηκε να υψώσει την τουρκική σημαία – ”Λύσσαξαν” οι Τούρκοι – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Έτσι θα φτάσει το τρένο στην Πάτρα – ΒΙΝΤΕΟ

Η φοιτήτρια από την ΠΑΤΡΑ που “έκαψε” τον Λιγνάδη! Κατέθεσε για την απόπειρα αυτοκτονίας ανήλικου

Η μεγάλη στιγμή της επαναλειτουργίας της καρδιοχειρουργικής στο Ρίο… έφτασε! – “Πόρτα” στους Φορείς για τα εγκαίνια – ΦΩΤΟ

ΠΑΤΡΑ: Τα διάσημα άνθινα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού – ΦΩΤΟ

Πάτρα: Επίθεση από “μαυροφορεμένους” δέχθηκε ο σκοπός του Μεταγωγών

Σε κακό χάλι και βυθισμένο στο σκοτάδι το Δασύλλιο- Θαμμένο κάτω από μπάζα το γραφικό μονοπάτι- ΦΩΤΟ

Πάτρα: Γυναίκα έπεσε με μηχανάκι σε φρεάτιο της ΔΕΥΑΠ – Οδηγείται τραυματισμένη στο νοσοκομείο- ΦΩΤΟ

Λουτράκι: Μαχαίρωσε αστυνομικό σε έλεγχο για μάσκα

Ελληνικό ναρκαλιευτικό στα Δαρδανέλια αρνήθηκε να υψώσει την τουρκική σημαία – ”Λύσσαξαν” οι Τούρκοι – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Έτσι θα φτάσει το τρένο στην Πάτρα – ΒΙΝΤΕΟ

Δημήτρης Λιγνάδης: Ο διάλογος που είχε με την ανακρίτρια

Μπρατισλάβα: Η μυστηριώδης πρωτεύουσα της Σλοβακίας – ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα- Απίστευτη καταγγελία: «Ενοχλήθηκε και τους πάτησε με το αμάξι»! – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΑΤΡΑ: Κομβόι ταξί μέχρι την Περιφέρεια – ΒΙΝΤΕΟ

Καταγγελία-σοκ για τον ηθοποιό-σκηνοθέτη που είχε διορίσει το Μαξίμου: «Με κακοποιούσε από τα 15 μου για 4 χρόνια»

ΠΑΤΡΑ: Χιόνισε μέχρι και στου Ρωμανού! – ΒΙΝΤΕΟ
