Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τον κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε πλέον στην τρίτη εβδομάδα του lockdown – και σίγουρα όχι στην τελευταία, αφού δεδομένο πλέον θεωρείται πως οι περιορισμοί δεν πρόκειται ν’ αρθούν νωρίτερα από τις 7 Δεκεμβρίου.
Το οξύμωρο είναι πως αυτή την εβδομάδα αναμένεται η κορύφωση του δράματος με τους νεκρούς και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, ωστόσο εάν πράγματι ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιηθεί κι αποκτήσει πτωτική πορεία προς τα τέλη της εβδομάδας, όπως αισιοδοξούν οι ειδικοί, τότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για άρση του lockdown και το σχέδιο για τη λειτουργία της αγοράς τα Χριστούγεννα. Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή για την άρση των περιορισμών και τον «οδικό χάρτη» για την άρση του lockdown είναι τα εξής:
Στις 7 Δεκεμβρίου θα επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, καθώς, όπως δήλωσε το Σαββατοκύριακο η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως τα Γυμνάσια και Λύκεια θ’ ανοίξουν σε δεύτερο χρόνο.
Στις 14 Δεκεμβρίου – πιθανότατα – θ’ ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν νωρίτερα τα καταστήματα με εποχιακά είδη, παιχνίδια κτλ., πάντοτε με συγκεκριμένα μέτρα (αποστάσεις, ανώτατος αριθμός ατόμων στο κατάστημα, χρήση μάσκας κτλ.). Σημειώνεται ότι με βάση όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προκρίνεται η λύση του λεγόμενου “click away”, δηλαδή ηλεκτρονικές παραγγελίες με στόχο οι καταναλωτές να πηγαίνουν στο κατάστημα μόνο για να τις παραλάβουν σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα, ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός στα καταστήματα.
Στις 19 ή 21 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει ξανά η εστίαση, ωστόσο δεν πρόκειται ν’ ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης για την εορταστική περίοδο, όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο για την εστίαση να λειτουργήσουν μόνο εξωτερικοί χώροι με θέρμανση.
Θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά τις 7 Δεκεμβρίου κι ιδιαίτερα καθ’ όλη την εορταστική περίοδο συγκεκριμένοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας (π.χ. μετά τις 10 ή 11 το βράδυ), η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό και η διατήρηση του ανώτατου αριθμούς ατόμων σε συγκεντρώσεις, ούτως ώστε ν’ αποφευχθούν οι μαζικές μετακινήσεις σε σπίτια την περίοδο των εορτών και γενικότερα ο συγχρωτισμός.
Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας τοποθετήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος την χαρακτήρισε βελτιωμένη «τόσο όσο», κάτι που δικαιολόγησε και την απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όπως είπε, σίγουρα δεν είναι αυτή που θα θέλαμε, αλλά όπως είπε δεν είναι μία εύκολη κατάσταση.
Όπως είπε ο Χαράλαμπος Γώγος, «υπάρχει δυσκολία αποκλιμάκωσης αλλά και σταθερά χαμηλή ροή περιστατικών για αρκετές μέρες και υπάρχει και η απόσταση από τις γιορτές. Είναι αρκετά καλή εικόνα» επισήμανε. Παράλληλα συνέχισε λέγοντας πως: «Το δίωρο πρέπει να είναι αυστηρά δίωρο για τις αγορές καταστήματα. Θέλουμε μια εφαρμογή για το δίωρο αλλά υπάρχουν δυσκολίες με τα προσωπικά δεδομένα. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση» τόνισε.
«Πρέπει να υπάρχει εκτεταμένη επιτήρηση στους διαδρόμους στους κοινόχρηστους χώρους τα πράγματα μπορεί να είναι δυσκολότερα», προειδοποίησε ο κ. Γώγος. Παράλληλα συνέχει λέγοντας: «από κει και πέρα τα πράγματα θα δυσκολέψουν λόγω του καιρού», ενώ αποκάλυψε πως εάν συνεχιστούν τα πράγματα ως έχουν από τον Φεβρουάριο μπορεί να επαναλειτουργήσει και η εστίαση.
Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, η εισήγηση της επιτροπής ήταν ένα επόμενο μέτρο και η επιθυμία της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει η οικονομίαπρώτα και μετά τα σχολεία και τα υπόλοιπα. «Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία» εξήγησε.
Συναγερμός έχει σημάνει στις αστυνομικές αρχές Χανίων για να διαλευκάνουν ένα άγριο έγκλημα το οποίο αποκαλύφθηκε σήμερα σε σπίτι στο χωριό Μεσκλά του Δήμου Πλατανιά στα Χανιά.
Η 54χρονη Ελληνίδα από την Αθήνα, βρέθηκε απο μια φίλη της μέσα στο σπίτι της, πεσμένη μέσα σε μια λίμνη αίματος με τραύματα στον λαιμό και άμεσα στον χώρο κλήθηκαν οι αστυνομικές αρχές ενώ έσπευσε και ο Ιατροδικαστής Χανίων Σταμάτης Μπελιβάνης.
Από την πρώτη αυτοψία που διενήργησε ο κ. Ιατροδικαστής, έκανε λόγο για ανθρωποκτονία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «βρέθηκαν κακώσεις από τέμνον όργανο στην εμπρόσθια τραχηλική και στις πλάγιες τραχηλικές χώρες του θύματος».
Σύμφωνα με τον κ. Μπελιβάνη λόγω του ψύχους που επικρατεί, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει μια πρώτη ένδειξη για τον χρόνο θανάτου της 54χρονης, κάτι που αναμένεται να προκύψει μετά την διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής όπως αναμεταδίδει το flashnews.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες στον χώρο του εγκλήματος βρέθηκε ένα μαχαίρι, ενώ πραγματοποιήθηκε έρευνα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η 54χρονη συζούσε με έναν αλλοδαπό από την Νορβηγία, τον οποίο αναζητούν οι αρχές.
Πρόκειται για ανήλικους Έλληνες οι οποίοι θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα
Στην Ασφάλεια Αθηνών οδηγήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής μετά την ταυτοποίησή τους οι δύο δράστες της άγριας επίθεσης στον σταθμάρχη του Μετρό στην πλατφόρμα τους σταθμού στην Ομόνοια.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Έλληνες, οι οποίοι είναι ανήλικοι. Αύριο Σάββατο αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.
Η αγριότητα με την οποία χτύπησαν τον 53χρονο σταθμάρχη, επειδή τους έκανε παρατήρηση για το ότι δεν φορούσαν μάσκες και γιατί είχαν τα πόδια τους πάνω στα καθίσματα του συρμού, προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη.about:blank
Το θύμα τους που φέρει κατάγματα στη γνάθο και τα πλευρά, ευτυχώς δεν κινδυνεύει και μετά τις πρώτες βοήθειες που του παρασχέθηκαν, επέστρεψε στο σπί τις του.
Καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με εξαίρεση τα καταστήματα στις «κόκκινες» περιοχές που θα επαναλειτουργήσουν με «click away».
Παράλληλα ανοίγουν και υπηρεσίες που αφορούν δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων κέντρων αισθητικής, ΚΤΕΟ, προσωπική υγιεινή και φροντίδα σώματος καθώς και διαιτολογικές μονάδες με εξαίρεση την άσκηση.
Κατά την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις με στόχο την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.
Σημειώνεται πως διατηρείται το lockdown από τις 09:00 μ.μ. έως τις 05:00 π.μ., ενώ παραμένει και η απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ των νομών. Παράλληλα, παραμένει υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις των πολιτών.
Έτσι, λοιπόν, από τη Δευτέρα ανοίγουν όλα τα καταστήματα, ενώ προαιρετική είναι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Το προαιρετικό ωράριο λειτουργία είναι από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ..
Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, δηλαδή σε εκείνες που βρίσκονται στο «κόκκινο» τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν με το click away.
Τι ισχύει με το άνοιγμα των καταστημάτων:
Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα
προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή
με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης
Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να
αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή,
με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα
άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε
προηγουμένως).
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και
εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως
χώρου.
Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Οι ειδικοί όροι λειτουργίας των καταστημάτων
Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα
επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.
Πώς θα λειτουργουν τα KΤΕΟ
Από τη δευτέρα ξεκινάει και η λειτουργία των ΚΤΕΟ για τα οποία θα ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία είναι:
Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών
μέσων.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους , να διατηρούν κατάλογο με
τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας.