Ο Joel Rosenberg προέβλεψε την 9/11 πριν ακόμα συμβεί η επίθεση. – Patratora
Συνδεθείτε μαζί μας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Joel Rosenberg προέβλεψε την 9/11 πριν ακόμα συμβεί η επίθεση.

Μήνυμα από τον Θεό ή απλά ειρωνεία της μοίρας. Κανείς μέχρι τωρα ούτε ο ίδιος ο συγγραφέας Joel Rosenberg, μπόρεσε να καταλάβει, πως του ήρθε η έμπνευση να γράψει το περίφημο πολιτικό μυθιστόρημα με τίτλο «Το τελευταίο Jehad».

Δημοσιεύθηκε

στις

Το τελευταίο Jehad

Μήνυμα από τον Θεό ή απλά ειρωνεία της μοίρας. Κανείς μέχρι τωρα, ούτε ο ίδιος ο συγγραφέας Joel Rosenberg, μπόρεσε να καταλάβει πως του ήρθε η έμπνευση να γράψει το περίφημο πολιτικό μυθιστόρημα με τίτλο «Το τελευταίο Jehad». Λίγες μέρες πριν την επίθεση στους δίδυμους πύργους σκόπευε τα τελειώσει το τελευταίο κεφάλαιο, πριν τελειώσει όμως έμεινε έκπληκτος, όταν μπροστά του εξελίχτηκαν τα γεγονότα όπως τα είχε σχεδόν φανταστεί. Πληροφοριοδότης της CIA, εβραίος κατάσκοπος, μέλος αποκρυφιστικής  ελίτ που θελει την καταστροφή του κόσμου. Είναι κάποιοι απο τους χαρακτηρισμούς που θα μπορούσε να αποδώσει κάποιος στον Joel Rosenberg διαβάζοντας το «Το τελευταίο Jehad».

Μας εξιστορεί ο ίδιος:

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, γράφω ένα μυθιστόρημα για ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες που πετάνε με αεροπλάνο σε μια αμερικανική πόλη.

Λίγοι θα ξεχάσουν τι έγινε  στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, όταν άκουσαν για πρώτη φορά τις ειδήσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν επίθεση από ριζοσπάστες ισλαμιστές καμικάζι.

Σε αυτό το όμορφο, ηλιόλουστο, πρωινό της Τρίτης, έβαζα τις τελευταίες πινελιές στο πρώτο μου μυθιστόρημα, ένα πολιτικό θρίλερ με τίτλο «Το τελευταίο Jehad», το οποίο ανοίγει με ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες να κανουν αεροπειρατεία και να ετοιμάζουν να κάνουν επίθεση σε μια αμερικανική πόλη. Επιπλέον, το έκανα σε ένα αρχοντικό μόλις δεκαπέντε λεπτά μακριά από το αεροδρόμιο Washington Dulles, εκεί που η αεροπορική πτήση 77 της American Airlines θα πετούσε αργότερα προς το Πεντάγωνο.

Εκείνη την εποχή, δεν είχα ιδέα τι θα επακολουθούσε. Είχα αρχίσει να γράφω «Το τελευταίο Jehad» τον Ιανουάριο του 2001. Ένας εκδοτικός οίκος  στο Μανχάταν είχε διαβάσει τα τρία πρώτα κεφάλαια εκείνη την άνοιξη. Ήταν πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να το δημοσιεύσει και με παρότρυνε να το ολοκληρώσω το συντομότερο δυνατόν. Έλαβα σοβαρά τη συμβουλή, δουλεύοντας πυρετωδώς για να τελειώσω το βιβλίο πριν στερέψω απο χρήμα.

Όπως κάθε πρωί, είχα πάρει το πρωινό μου εκείνη τη μοιραία ημέρα με τη γυναίκα Λιν και τα παιδιά μας, έπειτα φόρεσα ένα τζιν και ένα μπλουζάκι και έκατσα να δουλέψω στο τελευταίο κεφάλαιο του μυθιστορήματος. Δεν είχα ραδιόφωνο ή τηλεόραση. Απλά δακτυλογραφούσα στο φορητό μου υπολογιστή όταν, περίπου μία ώρα αργότερα, η Lynn μπαίνει τρέχοντας στο σπίτι και λέει: «Δεν θα πιστέψετε τι συμβαίνει.» Μου εξήγησε γρήγορα ότι μετά που πήγε τα παιδιά στο σχολείο άνοιξε το ραδιόφωνο και άκουσε ότι το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είχε χτυπηθεί  από δύο αεροπλάνα. Αμέσως ανοίξαμε την τηλεόραση και είδαμε μπροστά μας τον τρόμο να ξετυλίγεται. Είδαμε καπνό να βγαίνει από τον Βόρειο Πύργο. Είδαμε στην συνέχεια την πτήση 175 των United Airlines να πέφτει στον Νότιο Πύργο. Πρωτου καλά καλα να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε όλα αυτα που βλέπαμε, ξαφνικά οι δίδυμοι πύργοι αρχίζουν να γκρεμίζονται.

Όποτε μιλάω για το συμβάν αυτό, οι άνθρωποι με ρωτούν ποια ήταν η πρώτη μου αντίδραση, αλλά δεν θυμάμαι να σκέφτομαι εκείνη την ώρα ότι το μυθιστόρημά μου έγινε πραγματικότητα. Απλά θυμάμαι την αίσθηση του σοκ. Θυμάμαι να προσπαθώ να καλέσω τους φίλους μου στον Λευκό Οίκο και στο Καπιτώλιο και τον Scott Miller, στη Νέα Υόρκη, ελπίζοντας ότι είναι ασφαλείς, αλλά δεν μπορούσα να τους πιάσω, οι τηλεφωνικές γραμμές ηταν συνεχώς κατειλημμένες.

Θυμάμαι τη Λίν και πήρε τα αγόρια πίσω από το σχολείο και τους φίλους που ήρθαν να περάσουν την ημέρα μαζί μας. Παρακολουθούσαμε συνεχώς τηλεόραση, και ενημερώναμε όλους τους φίλους μας ανα τον κόσμο με email για το τι συνέβαινε στην Ουάσινγκτον. Προσευχόμασταν για όλουν που επλήγησαν άμεσα απο την επίθεση και για τον Πρόεδρό να  φωτιστεί και να δει τι θα κάνει στην συνέχεια. Τα ερωτήματα ήταν πολλά. θα υπήρχαν περισσότερες επιθέσεις; Θα υπήρχε ένα 9/12, ένα 9/13, ένα 9/14; Θα υπάρξει σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων, το ένα μετά το άλλο, όπως έζησε το Ισραήλ για τόσα χρόνια;

Δεν πέρασε πολύς καιρός και κάποια στιγμή στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν τα γεγονότα άρχισαν να καθησυχάζουν αρκετά οι σκέψεις γυρνούσαν πίσω στο μυθιστόρημά μου «Το τελευταίο Jehad». Τι έπρεπε να κάνω με αυτό; Κανείς δεν ήθελε να διαβάσει ένα μυθιστόρημα που λέει για  μια επίθεση με καμικάζι εναντίον μιας αμερικανικής πόλης. Δεν ήταν πλέον ψυχαγωγία. Ήταν πολύ ωμή πραγματικότητα. Έτσι το έβαλα σε συρτάρι και προσπάθησα να το ξεχάσω.

Αλλά τότε συνέβη κάτι περίεργο. Ο Lynn και εγώ παρακολουθούσαμε το ”State of the Union” τον Ιανουάριο του 2002, όταν ο Πρόεδρος Μπους προανήγγειλε το σχέδιο του «άξονα του κακού», προειδοποιώντας όλους τους Αμερικανούς ότι ο επόμενος πόλεμος θα μπορούσε να είναι με τον Σαντάμ Χουσεΐν για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Η Lyn και εγώ κοιτάξαμε ο ένας τον άλλο σαν να ζούσαμε σε ένα επεισόδιο της Ζώνης Λυκόφωτος . Εξάλλου, ήταν διαφορετικό να γράψω ένα μυθιστόρημα που να εξιστορεί μια επίθεση καμικάζι εναντίον της Αμερικής από ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες. Και άλλο πράγμα να γράψω ένα μυθιστόρημα στο οποίο ένα τέτοιο γεγονός ενεργοποιεί έναν παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στη συνέχεια οδηγεί τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και τους ανώτερους συμβούλους του σε μια αναμέτρηση με τον Σαντάμ Χουσεΐν για την τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής. Αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει στο μυθιστόρημα.

Ο Scott Miller μου τηλεφώνησε την επόμενη μέρα.

«Εργάζεστε για τη CIA;» ρώτησε.

«Όχι, φυσικά όχι,» τον διαβεβαίωσα.

«Σίγουρα Σίγουρα», απάντησε. «Αυτό θα έπρεπε να απαντήσετε αν δουλεύετε για τη CIA και απλά δεν μπορείτε να μου το πείτε.»

Ο Σκοτ ​​πίστευε ότι η κόσμος είχε αλλάξει δραματικά και ότι οι εκδότες ενδιαφέρονταν τώρα πολύ για «Το τελευταίο Jehad». Η χώρα είχε ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό από το αρχικό σοκ των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ήμασταν τώρα σε αγώνα  κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Οι άνθρωποι διάβαζαν συνέχεια για την απειλή του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Δεν υπήρχαν άλλα μυθιστορήματα στον Τύπο ή στον ορίζοντα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους αναγνώστες μέσα στο Οβάλ Γραφείο και στο Λευκό Οίκο όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος και το συμβούλιο του πάλεψε πάνω στην έναρξη ενός προληπτικού πολέμου ενάντια του καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Ως εκ τούτου, ήθελα να κινηθώ γρήγορα.


«Το τελευταίο Jehad» χρειαζόταν λίγες παρεμβάσεις – αναγνωρίζοντας, για παράδειγμα, ότι η 11η Σεπτεμβρίου είχε συμβεί και έτσι έβαλε τη φανταστική ιστορία μου μερικά χρόνια στο μέλλον, κατά τ’ αλλα το βιβλίο ήταν έτοιμο να βγει . Ένας εκδότης γρήγορα συμφώνησε να αναλάβει το ρίσκο και να δώσει στο βιβλίο την ευκαιρία να βρει το κοινό του.
«Το τελευταίο Jehad» κυκλοφόρησε τελικά στις 23 Νοεμβρίου 2002, καθώς η διεθνής συζήτηση για το Ιράκ, την τρομοκρατία είχαν πάρει φωτιά.

Το μυθιστόρημα άρχισε να ξεπουλάει αμέσως.

«Το τελευταίο Jehad» διανεμήθηκε σε πολλά καταστήματα σε λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες και έγιναν εννέα (9) ακόμα εκτυπώσεις πριν από τα Χριστούγεννα. Σε λιγότερο από εξήντα μέρες, πραγματοποιήθηκαν πάνω από εκατόν εξήντα ραδιοφωνικές συνεντεύξεις  και τηλεοπτικές εκπομπές, μεταξύ των οποίων οι Rush Limbaugh, Sean Hannity, Fox και MSNBC. Τα ερωτήματα αφορούσαν τόσο το ίδιο το μυθιστόρημα όσο και την ιστορία πίσω από το μυθιστόρημα. Πώς θα μπορούσα να έχω γράψει ένα βιβλίο που φαινόταν να αποδίδει με τόση λεπτομέρεια τόσο προσεκτικά τα επερχόμενα γεγονότα; Ήταν ένα τρενάκι; Έιχα τύχη; Ή υπήρχε κάτι άλλο; Το πιο σημαντικό, τι νομίζω ότι θα ερχόταν έπειτα;

Όπως θα δείτε αν διαβάσετε το μυθιστόρημα, υπάρχουν πολλές σημαντικές διαφορές μεταξύ του φανταστικού σεναρίου και του τι συνέβη πραγματικά. Αλλά οι άνθρωποι με ρωτούσαν για του παραλληλισμούς που υπήρχαν με την πραγματική ζωή. Κατά τη διάρκεια τέτοιων συνεντεύξεων, προσπάθησα να παρουσιάσω στους ανθρώπους την ευρύτερη εικόνα, συνοψίζοντας στο θέμα του μυθιστορήματος με τη σκέψη ότι: «Το να παρερμηνεύεις τη φύση και την απειλή του κακού, ρισκάρεις στο να τυφλωθείς από αυτό».

Η αλήθεια είναι ότι η Αμερική ήταν τυφλή στις 9/11 από ένα κακό που λίγοι είδαν να έρχεται. Επιπλέον, αυτές οι επιθέσεις ήταν μόνο η αρχή ενός μακρύ πολέμου ενάντια στις δυνάμεις του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Το πιο σημαντικό ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο κόσμος μετά την 9/11 είναι αν έμαθα κάτι μετά το γεγονός αυτό. Αντιλαμβανόμαστε πραγματικά ότι οι δυνάμεις του κακού ετοιμάζονται να μας χτυπήσουν ξανά όταν το περιμένουμε τουλάχιστον; Αντιλαμβανόμαστε πραγματικά ότι ο τελικός στόχος των τζιχαντιστών δεν είναι να μας τρομοκρατήσουν αλλά να μας εξοντώσουν; Είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε οποιεσδήποτε ενέργειες που είναι απαραίτητες για την υπεράσπιση του δυτικού πολιτισμού; Ή πρόκειται να ανυψώσουμε την ειρήνη κατά της νίκης, να υποχωρήσουμε από τον κόσμο και απλώς ελπίζοντας για το καλύτερο;

Έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από εκείνη την τρομακτική Τρίτη και σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια από την πρώτη δημοσίευση του The Last Jihad . Έγραψα ακόμα δέκα μυθιστορήματα, τα περισσότερα από τα χειρότερα σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή αν οι δυτικοί ηγέτες τυφλώνονται από το κακό που δεν καταλαβαίνουν. Μαζί, αυτά τα βιβλία έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν περάσει μήνες στους καταλόγους των best seller. Μόνο The Last Jihad par;emeine έντεκα εβδομάδες στον κατάλογο των best seller μυθιστορημάτων της New York Times .

Ένα τέτοιο ευρύ ενδιαφέρον είναι, πιστεύω, μια ένδειξη των αγωνιστικών περιόδων στις οποίες ζούμε. Ενώ δεν αντιμετωπίζουμε πλέον τον Σαντάμ Χουσεΐν, τώρα αντιμετωπίζουμε ένα ιρανικό καθεστώς και το ισλαμικό κράτος απειλεί να σβήσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ από τον χάρτη και να οικοδομήσει ένα παγκόσμιο ισλαμικό βασίλειο ή χαλιφάτο. Όλα αυτά προκαλούν ανησυχητικές νέες ερωτήσεις: Τι θα ακολουθήσει έπειτα; Πόσο κακό θα είναι; Πού θα είμαστε όταν συμβεί; Θα είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε και να συναντήσουμε τον Δημιουργό, αν είμαστε σε λάθος μέρος και σε λάθος στιγμή όταν το κακό χτυπήσει ξανά;

Πώς θα απαντούσατε σε τέτοιες ερωτήσεις; Πιστεύω ότι είναι τόσο επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε.

Διαφήμιση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν χωρά ο νους τα όσα φρικιαστικά περιγράφει ο δολοφόνος! «Της κόπηκε το αυτί ούρλιαζε και τη βίαζα»

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Νέα φρικιαστικά στοιχεία για τη δολοφονία της βιολόγου στα Χανιά φέρνει στο φως η εφημερίδα Real News.

O 27χρονος Γιάννης Παρασκάκης παραδέχεται στους αστυνομικούς τον σατανικό τρόπο με τον οποίο παγίδευσε και εξουδετέρωσε την αντίσταση της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου Suzanne Eaton, πριν προβεί στις φρικιαστικές του πράξεις.

«Την είδα γύρω στις 3 το μεσημέρι να τρέχει φορώντας αθλητική φόρμα. Δεν υπήρχε κανείς άλλος στον δρόμο. Ήθελα να βρω μια γυναίκα να κάνω σεξ, γι’ αυτό είχα πάρει το αμάξι και οδηγούσα στον δρόμο. Την αιφνιδίασα χτυπώντας την με το αμάξι. Ήθελα να την ακινητοποιήσω. Όταν έπεσε στο έδαφος ματωμένη, γύρισε και με κοίταξε. Τότε αποφάσισα να την ξαναπατήσω. Έβαλα όπισθεν και οι τροχοί του αυτοκινήτου πέρασαν από πάνω της. Της κόπηκε το αυτί και ούρλιαζε από τον πόνο» ανέφερε με κυνικό τρόπο ο 27χρονος.

Μετά τον εγκλωβισμό της 60χρονης στους τροχούς του δράστη, ο Παρασκάκης πήρε την απόφαση να τη μεταφέρει σε ερημικό σημείο για να συνεχίσει την αποτρόπαιη δράση του.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στους αστυνομικούς: «θυμήθηκα πως είχα στο αμάξι μια ομπρέλα θαλάσσης.

Έβγαλα το κάλυμμα και το έστρωσα στο πορτμπαγκάζ για να μη μείνουν αίματα. Την έβαλα μέσα και έριξα και το κομμένο αυτί. Ήταν ζωντανή και πάλευε…»

Ο δράστης του πρωτοφανούς εγκλήματος απομακρύνθηκε από το σημείο και αφού οδήγησε περίπου δέκα χιλιόμετρα έφτασε στο παλιό γερμανικό καταφύγιο. Εκεί πάρκαρε το όχημά του δίπλα από την τρύπα που γνώριζε πολύ καλά από παλαιότερη εξερεύνηση ότι υπήρχε εκεί και έβγαλε από το πορτμπαγκάζ την αιμόφυρτη γυναίκα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας αν και βαρύτατα τραυματισμένη η Αμερικανίδα συγκέντρωσε όσες δυνάμεις τις είχαν απομείνει και προσπάθησε να αντισταθεί στον δράστη και να σώσει τη ζωή της.

Μάταια όμως καθώς εκείνος ήταν αποφασισμένος να ολοκληρώσει τις αρρωστημένες του σεξουαλικές ορέξεις. «Αντιδρούσε αλλά την κρατούσα γερά. Σχεδόν παλεύαμε και της έσφιγγα τον λαιμό για να την ακινητοποιήσω. Τη βίασα κατά φύση και παρά φύση τρεις φορές. Την έσυρα κοντά στο φρεάτιο και την πέταξα μέσα στην τρύπα. Έριξα πάνω της το κάλυμμα της ομπρέλας και ο,τι σκισμένα ρούχα υπήρχαν γύρω» παραδέχεται ο Παρασκάκης σοκάροντας με την περιγραφή του.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτή είναι η 14χρονη που εντοπίστηκε νεκρή το πρωϊ στο κρεβάτι της

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η νεκροτομή επί της σορού της άτυχης 14χρονης Άντρεας Χριστοφόρου, που βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της χθες το μεσημέρι, στην κοινότητα Αργάκας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η νεκροτομή διενεργήθηκε το απόγευμα και τα ακριβή αίτια του θανάτου του κοριτσιού θα εξακριβωθούν από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις.

Η κηδεία της Άντρεας θα τελεστεί αύριο, στις 5:00 το απόγευμα, από το ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας στην Αργάκα. Η οικογένεια απηύθυνε έκκληση σε όσους θα παραστούν να φορέσουν άσπρα ρούχα, καθώς αποχαιρετούν ένα μικρό άγγελο. Παρακάλεσε, επίσης, όπως, αντί στεφάνων, γίνονται εισφορές στην μνήμη της για την οικογένεια.

Υπενθυμίζεται ότι η 14χρονη εντοπίστηκε αναίσθητη στο κρεβάτι της από την μητέρα της, γύρω στις 1:30 το μεσημέρι του Σαββάτου. Η χαροκαμένη μάνα μάταια προσπαθούσε να την ξυπνήσει αλλά δεν ανταποκρινόταν. Ακολούθως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό της.

Το κορίτσι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και πρόσφατα είχε κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία του σε νοσοκομείο του Ισραήλ.

Αυτό ήταν το δεύτερο άσχημο χτύπημα της μοίρας για την πολύτεκνη οικογένεια από την Αργάκα, καθώς, πριν από μερικά χρόνια, απεβίωσε και ο πατέρας της ανήλικης.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χειροπέδες χθές σε γνωστό επιχειρηματία της νύχτας – Τι συνέβη;

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Νέα υπόθεση παράνομης πώλησης υποξειδίου του αζώτου (laughing gas), σε γνωστό Club. Αστυνομικοί προχώρησαν χθες στη σύλληψη 54χρονου επιχειρηματία ο οποίος εντοπίστηκε να πωλεί παράνομα αέριο του γέλιου.

Συγκεκριμένα, γύρω στη 1μ.μ. μετά τα μεσάνυχτα μέλη της Αστυνομίας διενήργησαν έρευνα σε νυχτερινό κέντρο της επαρχίας Αμμοχώστου. Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μια φιάλη, τρεις αχρησιμοποίητες και 71 χρησιμοποιημένες αμπούλες και 50 μπαλόνια. Η έρευνα έγινε στην παρουσία του 54χρονου ιδιοκτήτη, ο οποίος πριν από την έρευνα θεάθηκε από τα μέλη της Αστυνομίας, να πωλεί σε τουρίστα, ένα μπαλόνι, το οποίο πιστεύεται ότι περιείχε υποξείδιο του αζώτου.

Ο 54χρονος συνελήφθη για αυτόφωρο αδίκημα. Οδηγήθηκε σε Αστυνομικό Σταθμό, όπου κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος για να κλητευθεί ενώπιον Δικαστηρίου.

Πηγή: reporter.cy

Συνέχισε να διαβάζεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βάσεις 2019: Πότε θα ανακοινωθούν – Οι εκτιμήσεις για κάθε πεδίο

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Στο τέλος Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο, θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναικού Μακεδονικού Πρακτορείου η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «Όπως ακριβώς είναι το πρόγραμμα, προς το τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα τα τελικά» ανάφερε χαρακτηριστικά. Οι βάσεις 2019 θα αναρτηθούν στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα στην διεύθυνση Results.it.minedu.gov.gr όπου είχαν αναρτηθεί και οι βαθμολογίες των Πανελληνίων 2019.

Βάσεις ανά πεδίο

1ο πεδίο – Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
Απώλειες 200-300 μορίων θα υποστούν οι δημοφιλείς σχολές στο 1ο επιστημονικό πεδίο ακόμα και στα κεντρικά ιδρύματα. Μόλις 968 είναι οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που πέτυχαν από 18.000 μόρια και πάνω. Στην κλίμακα από 17.500 μόρια έως 20.000 μόρια υπολείπονται περίπου 400 αριστούχοι σε σχέση με πέρσι, γεγονός που θα σπρώξει τις βάσεις προς τα κάτω στη δημοφιλή επιλογή της Νομικής αλλά και της Ψυχολογίας. Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες σε σχολές που κινούνται σε πιο χαμηλά επίπεδα, ανάμεσα στα 13.000-15.000 μόρια, ενώ ευκαιρία αποτελεί για όσους διεκδικούν μια θέση στην Ψυχολογία η ίδρυση δύο επιπλέον σχολών, στις οποίες η εισαγωγή αναμένεται να γίνει ακόμα και με 300-500 μόρια πιο χαμηλά.

Η Νομική Αθήνας φλερτάρει με τα 18.000 μόρια από 18.219 πέρσι και η Νομική Θεσσαλονίκης πέφτει από τα 17.965 μόρια.

2ο πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών
Συρρικνώνεται και φέτος ο αριθμός των αριστούχων διατηρώντας την περσινή πτωτική τάση στις πολυτεχνικές σχολές. Μόλις 736 υποψήφιοι έγραψαν από 18.000 μόρια έως και 20.000, με αποτέλεσμα οι απώλειες στα κεντρικά πολυτεχνικά ιδρύματα να ξεκινάνε από 250 μόρια, ενώ στα περιφερειακά αναμένεται να πέσουν ακόμα και 1.000 μόρια. Το κατώφλι των 18.000 μορίων φαίνεται να χάνει το σύνολο των σχολών του ΕΜΠ. Σε όλο το φάσμα των σχολών του εν λόγω πεδίου αναμένονται χαμηλές βάσεις καθώς παρά την πληθώρα θέσεων, οι επιδόσεις φέτος ήταν απογοητευτικές.

Στο ΕΜΠ όλες οι σχολές αναμένεται να κινηθούν στην κλίμακα των 17.000 μορίων, όπως και η Θεσσαλονίκη, ενώ σε άλλα πολυτεχνικά τμήματα η βάση εισαγωγής θα κινηθεί στα 16.000 μόρια, ενώ σε Ξάνθη και Κρήτη οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν τα 1.000 μόρια.

Ειδικότερα, η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ πέφτει από τα 18.240 μόρια στα 17.960 μόρια, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να χάσει πάνω από 200 μόρια και να πέσει στα 17.600.

Μικρή μείωση αναμένεται στην Αρχιτεκτονική Αθηνών, της τάξης των 100 μορίων, ενώ αυξημένη, γύρω στα 200-300 μόρια, στη Θεσσαλονίκη.

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστημών Υγείας
Με 400 αριστούχους μείον σε σχέση με πέρσι, προς καθολική πτώση βαίνουν στο σύνολό τους οι Ιατρικές. Η Ιατρική Σχολή Αθηνών όπως όλα δείχνουν χάνει το κατώφλι των 19.000 μορίων, ενώ η τελευταία Ιατρική αναμένεται να πέσει ακόμα και 300 μόρια.

Και φέτος όμως το εν λόγω πεδίο συγκεντρώνει, παρά τις αντιξοότητες, τον μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων, με 1.160 να έχουν γράψει πάνω από 18.000 μόρια. Η Ιατρική Αθήνας είναι πολύ πιθανόν να πέσει στα 18.900 μόρια, ενώ η τελευταία Ιατρική (Αλεξανδρούπολη) ίσα που θα κρατηθεί στο 18, με 18.100 μόρια. Μεγαλύτερη είναι η πτώση που αναμένεται σε Βιολογία, Κτηνιατρική και Οδοντιατρική, με απώλειες που θα φτάσουν τα 300-400 μόρια, ακόμα και στα κεντρικά ιδρύματα.

4ο πεδίο – Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής
Σταθερότητα με αυξομειώσεις που δεν προβλέπεται να είναι αξιόλογες αναμένονται στο 4ο επιστημονικό πεδίο. Πρόκειται για το πεδίο με τις πιο χαμηλές επιδόσεις και αρκετά χαμηλές βάσεις, όμως φέτος, παρά το γεγονός ότι οι βαθμοί από 14.000 μόρια είναι καλύτεροι, δεν θα καταγραφεί αξιοσημείωτη αύξηση, καθώς οι θέσεις είναι περισσότερες σε σχέση με πέρσι.

Οι αυξήσεις αλλά και οι μειώσεις αναμένεται να κινηθούν στα κεντρικά ιδρύματα γύρω στα 100 με 200 μόρια, ακόμα και στις δημοφιλείς σχολές, όπως της Πληροφορικής και των Οικονομικών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δούμε την καταβαράθρωση των βάσεων, όπως θα καταγραφεί στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.

Στο συγκεκριμένο πεδίο οι βάσεις εισαγωγής δεν ξεπερνούν τα 18.000 μόρια, ενώ πολύ χαμηλοί βαθμοί, 4.000-6.000 μόρια, αναμένονται σε πληθώρα σχολών, κυρίως σε όσες αποτελούν μετεξέλιξη ΤΕΙ σε ΑΕΙ.

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ11 ώρες πριν

Δεν χωρά ο νους τα όσα φρικιαστικά περιγράφει ο δολοφόνος! «Της κόπηκε το αυτί ούρλιαζε και τη βίαζα»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ11 ώρες πριν

Αυτή είναι η 14χρονη που εντοπίστηκε νεκρή το πρωϊ στο κρεβάτι της

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Οι διαρρήκτες… εγκλωβίστηκαν στο σπίτι

ΚΟΙΝΩΝΙΑ23 ώρες πριν

Χειροπέδες χθές σε γνωστό επιχειρηματία της νύχτας – Τι συνέβη;

ΚΟΣΜΟΣ23 ώρες πριν

Ανατριχίλα μέσα σε νοσοκομείο – Πατέρας αποχαιρετά την 13χρονη κόρη του

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες πριν

Κατανάλωσε χάπια για να αυτοκτονήσει

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ24 ώρες πριν

Κοίταξε επιτέλους το ημερολόγιο ο καιρός! Στους 35 το θερμόμετρο!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 ημέρα πριν

Βάσεις 2019: Πότε θα ανακοινωθούν – Οι εκτιμήσεις για κάθε πεδίο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 ημέρα πριν

Σοκ – Φορτηγό «πάτησε» 21χρονο με μηχανή – Νεκρός ο οδηγός ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

ΑΡΠΑΧΤΗΚΕ ΣΥΓΓΕΝΗΣ… ΜΕ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ! Κηδεία… μετά μαλλιοτραβηγμάτων στην Πάτρα!

ΖΩΗ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: 1000 ευρώ ο καναπές για τον Νίκο Οικονομόπουλο! «Μύκονος» έγιναν τα Μποζαϊτικα!

ΚΟΣΜΟΣ5 ημέρες πριν

Άγριο ξύλο στην παραλία μπροστά σε οικογένειες και παιδιά! – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ημέρες πριν

Παυλίνα Παρασκάκη – Σταματήστε τις επιθέσεις στη γυναίκα του Δολοφόνου – Δεν φταίει σε τίποτε

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους σε παράδρομο της Εγνατίας στα Γρεβενά – Τι δήλωσε ο τραυματίας πιλότος – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Τρεις φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών φτιάχνουν ηλεκτρικά ποδήλατα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα έναν 48χρονο – Εικόνες σοκ από το σημείο

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Έφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Λοτσάρης, εκ των ιδιοκτητών του πασίγνωστου ζαχαροπλαστείου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

Ντελιβεράς αρνήθηκε να αγοράσει τσιγάρα για πελάτισσα -Του έβαλε τις φωνές και τον απείλησε – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Η στιγμή του σεισμού! – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Οι αναρτήσεις Τσελέντη πριν και μετά το σεισμό της Αθήνας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 ημέρα πριν

Σοκ – Φορτηγό «πάτησε» 21χρονο με μηχανή – Νεκρός ο οδηγός ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 ημέρα πριν

Ερασιτεχνικό Βίντεο – Την «έπιασε» ο σεισμός την ώρα που ήταν στο ψυγείο και…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Μητσοτάκης: Mείωση 22% του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο – Άμεσα οι φοροελαφρύνσεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Η νέα παιδική χαρά στην Παραλία Πατρών από ψηλά – ΒΙΝΤΕΟ

ΖΩΗ4 ημέρες πριν

Ψυχολογικά ράκος ο Χαϊκάλης μετά τον χωρισμό του: «Δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένος όταν λείπει η γυναίκα των ονείρων μου» – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

Ντελιβεράς αρνήθηκε να αγοράσει τσιγάρα για πελάτισσα -Του έβαλε τις φωνές και τον απείλησε – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους σε παράδρομο της Εγνατίας στα Γρεβενά – Τι δήλωσε ο τραυματίας πιλότος – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

ΚΟΣΜΟΣ5 ημέρες πριν

Άγριο ξύλο στην παραλία μπροστά σε οικογένειες και παιδιά! – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ6 ημέρες πριν

Βία και αίμα στο κέντρο του Ναυπλίου – Απίστευτες σκηνές μέρα μεσημέρι με Ρομά που παίζουν ξύλο – BINTEO

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ6 ημέρες πριν

Ο «Αντίνοος» στα Δυτικά! Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – ΒΙΝΤΕΟ

Facebook Patratora

Διαφήμιση