Συνδεθείτε μαζί μας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Joel Rosenberg προέβλεψε την 9/11 πριν ακόμα συμβεί η επίθεση.

Μήνυμα από τον Θεό ή απλά ειρωνεία της μοίρας. Κανείς μέχρι τωρα ούτε ο ίδιος ο συγγραφέας Joel Rosenberg, μπόρεσε να καταλάβει, πως του ήρθε η έμπνευση να γράψει το περίφημο πολιτικό μυθιστόρημα με τίτλο «Το τελευταίο Jehad».

Δημοσιεύθηκε

στις

Το τελευταίο Jehad

Μήνυμα από τον Θεό ή απλά ειρωνεία της μοίρας. Κανείς μέχρι τωρα, ούτε ο ίδιος ο συγγραφέας Joel Rosenberg, μπόρεσε να καταλάβει πως του ήρθε η έμπνευση να γράψει το περίφημο πολιτικό μυθιστόρημα με τίτλο «Το τελευταίο Jehad». Λίγες μέρες πριν την επίθεση στους δίδυμους πύργους σκόπευε τα τελειώσει το τελευταίο κεφάλαιο, πριν τελειώσει όμως έμεινε έκπληκτος, όταν μπροστά του εξελίχτηκαν τα γεγονότα όπως τα είχε σχεδόν φανταστεί. Πληροφοριοδότης της CIA, εβραίος κατάσκοπος, μέλος αποκρυφιστικής  ελίτ που θελει την καταστροφή του κόσμου. Είναι κάποιοι απο τους χαρακτηρισμούς που θα μπορούσε να αποδώσει κάποιος στον Joel Rosenberg διαβάζοντας το «Το τελευταίο Jehad».

Μας εξιστορεί ο ίδιος:

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, γράφω ένα μυθιστόρημα για ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες που πετάνε με αεροπλάνο σε μια αμερικανική πόλη.

Λίγοι θα ξεχάσουν τι έγινε  στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, όταν άκουσαν για πρώτη φορά τις ειδήσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν επίθεση από ριζοσπάστες ισλαμιστές καμικάζι.

Σε αυτό το όμορφο, ηλιόλουστο, πρωινό της Τρίτης, έβαζα τις τελευταίες πινελιές στο πρώτο μου μυθιστόρημα, ένα πολιτικό θρίλερ με τίτλο «Το τελευταίο Jehad», το οποίο ανοίγει με ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες να κανουν αεροπειρατεία και να ετοιμάζουν να κάνουν επίθεση σε μια αμερικανική πόλη. Επιπλέον, το έκανα σε ένα αρχοντικό μόλις δεκαπέντε λεπτά μακριά από το αεροδρόμιο Washington Dulles, εκεί που η αεροπορική πτήση 77 της American Airlines θα πετούσε αργότερα προς το Πεντάγωνο.

Εκείνη την εποχή, δεν είχα ιδέα τι θα επακολουθούσε. Είχα αρχίσει να γράφω «Το τελευταίο Jehad» τον Ιανουάριο του 2001. Ένας εκδοτικός οίκος  στο Μανχάταν είχε διαβάσει τα τρία πρώτα κεφάλαια εκείνη την άνοιξη. Ήταν πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να το δημοσιεύσει και με παρότρυνε να το ολοκληρώσω το συντομότερο δυνατόν. Έλαβα σοβαρά τη συμβουλή, δουλεύοντας πυρετωδώς για να τελειώσω το βιβλίο πριν στερέψω απο χρήμα.

Όπως κάθε πρωί, είχα πάρει το πρωινό μου εκείνη τη μοιραία ημέρα με τη γυναίκα Λιν και τα παιδιά μας, έπειτα φόρεσα ένα τζιν και ένα μπλουζάκι και έκατσα να δουλέψω στο τελευταίο κεφάλαιο του μυθιστορήματος. Δεν είχα ραδιόφωνο ή τηλεόραση. Απλά δακτυλογραφούσα στο φορητό μου υπολογιστή όταν, περίπου μία ώρα αργότερα, η Lynn μπαίνει τρέχοντας στο σπίτι και λέει: “Δεν θα πιστέψετε τι συμβαίνει.” Μου εξήγησε γρήγορα ότι μετά που πήγε τα παιδιά στο σχολείο άνοιξε το ραδιόφωνο και άκουσε ότι το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είχε χτυπηθεί  από δύο αεροπλάνα. Αμέσως ανοίξαμε την τηλεόραση και είδαμε μπροστά μας τον τρόμο να ξετυλίγεται. Είδαμε καπνό να βγαίνει από τον Βόρειο Πύργο. Είδαμε στην συνέχεια την πτήση 175 των United Airlines να πέφτει στον Νότιο Πύργο. Πρωτου καλά καλα να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε όλα αυτα που βλέπαμε, ξαφνικά οι δίδυμοι πύργοι αρχίζουν να γκρεμίζονται.

Όποτε μιλάω για το συμβάν αυτό, οι άνθρωποι με ρωτούν ποια ήταν η πρώτη μου αντίδραση, αλλά δεν θυμάμαι να σκέφτομαι εκείνη την ώρα ότι το μυθιστόρημά μου έγινε πραγματικότητα. Απλά θυμάμαι την αίσθηση του σοκ. Θυμάμαι να προσπαθώ να καλέσω τους φίλους μου στον Λευκό Οίκο και στο Καπιτώλιο και τον Scott Miller, στη Νέα Υόρκη, ελπίζοντας ότι είναι ασφαλείς, αλλά δεν μπορούσα να τους πιάσω, οι τηλεφωνικές γραμμές ηταν συνεχώς κατειλημμένες.

Θυμάμαι τη Λίν και πήρε τα αγόρια πίσω από το σχολείο και τους φίλους που ήρθαν να περάσουν την ημέρα μαζί μας. Παρακολουθούσαμε συνεχώς τηλεόραση, και ενημερώναμε όλους τους φίλους μας ανα τον κόσμο με email για το τι συνέβαινε στην Ουάσινγκτον. Προσευχόμασταν για όλουν που επλήγησαν άμεσα απο την επίθεση και για τον Πρόεδρό να  φωτιστεί και να δει τι θα κάνει στην συνέχεια. Τα ερωτήματα ήταν πολλά. θα υπήρχαν περισσότερες επιθέσεις; Θα υπήρχε ένα 9/12, ένα 9/13, ένα 9/14; Θα υπάρξει σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων, το ένα μετά το άλλο, όπως έζησε το Ισραήλ για τόσα χρόνια;

Δεν πέρασε πολύς καιρός και κάποια στιγμή στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν τα γεγονότα άρχισαν να καθησυχάζουν αρκετά οι σκέψεις γυρνούσαν πίσω στο μυθιστόρημά μου «Το τελευταίο Jehad». Τι έπρεπε να κάνω με αυτό; Κανείς δεν ήθελε να διαβάσει ένα μυθιστόρημα που λέει για  μια επίθεση με καμικάζι εναντίον μιας αμερικανικής πόλης. Δεν ήταν πλέον ψυχαγωγία. Ήταν πολύ ωμή πραγματικότητα. Έτσι το έβαλα σε συρτάρι και προσπάθησα να το ξεχάσω.

Αλλά τότε συνέβη κάτι περίεργο. Ο Lynn και εγώ παρακολουθούσαμε το ”State of the Union” τον Ιανουάριο του 2002, όταν ο Πρόεδρος Μπους προανήγγειλε το σχέδιο του “άξονα του κακού”, προειδοποιώντας όλους τους Αμερικανούς ότι ο επόμενος πόλεμος θα μπορούσε να είναι με τον Σαντάμ Χουσεΐν για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Η Lyn και εγώ κοιτάξαμε ο ένας τον άλλο σαν να ζούσαμε σε ένα επεισόδιο της Ζώνης Λυκόφωτος . Εξάλλου, ήταν διαφορετικό να γράψω ένα μυθιστόρημα που να εξιστορεί μια επίθεση καμικάζι εναντίον της Αμερικής από ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες. Και άλλο πράγμα να γράψω ένα μυθιστόρημα στο οποίο ένα τέτοιο γεγονός ενεργοποιεί έναν παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στη συνέχεια οδηγεί τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και τους ανώτερους συμβούλους του σε μια αναμέτρηση με τον Σαντάμ Χουσεΐν για την τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής. Αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει στο μυθιστόρημα.

Ο Scott Miller μου τηλεφώνησε την επόμενη μέρα.

“Εργάζεστε για τη CIA;” ρώτησε.

“Όχι, φυσικά όχι,” τον διαβεβαίωσα.

“Σίγουρα Σίγουρα”, απάντησε. «Αυτό θα έπρεπε να απαντήσετε αν δουλεύετε για τη CIA και απλά δεν μπορείτε να μου το πείτε.»

Ο Σκοτ ​​πίστευε ότι η κόσμος είχε αλλάξει δραματικά και ότι οι εκδότες ενδιαφέρονταν τώρα πολύ για «Το τελευταίο Jehad». Η χώρα είχε ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό από το αρχικό σοκ των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ήμασταν τώρα σε αγώνα  κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Οι άνθρωποι διάβαζαν συνέχεια για την απειλή του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Δεν υπήρχαν άλλα μυθιστορήματα στον Τύπο ή στον ορίζοντα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους αναγνώστες μέσα στο Οβάλ Γραφείο και στο Λευκό Οίκο όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος και το συμβούλιο του πάλεψε πάνω στην έναρξη ενός προληπτικού πολέμου ενάντια του καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Ως εκ τούτου, ήθελα να κινηθώ γρήγορα.


«Το τελευταίο Jehad» χρειαζόταν λίγες παρεμβάσεις – αναγνωρίζοντας, για παράδειγμα, ότι η 11η Σεπτεμβρίου είχε συμβεί και έτσι έβαλε τη φανταστική ιστορία μου μερικά χρόνια στο μέλλον, κατά τ’ αλλα το βιβλίο ήταν έτοιμο να βγει . Ένας εκδότης γρήγορα συμφώνησε να αναλάβει το ρίσκο και να δώσει στο βιβλίο την ευκαιρία να βρει το κοινό του.
«Το τελευταίο Jehad» κυκλοφόρησε τελικά στις 23 Νοεμβρίου 2002, καθώς η διεθνής συζήτηση για το Ιράκ, την τρομοκρατία είχαν πάρει φωτιά.

Το μυθιστόρημα άρχισε να ξεπουλάει αμέσως.

«Το τελευταίο Jehad» διανεμήθηκε σε πολλά καταστήματα σε λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες και έγιναν εννέα (9) ακόμα εκτυπώσεις πριν από τα Χριστούγεννα. Σε λιγότερο από εξήντα μέρες, πραγματοποιήθηκαν πάνω από εκατόν εξήντα ραδιοφωνικές συνεντεύξεις  και τηλεοπτικές εκπομπές, μεταξύ των οποίων οι Rush Limbaugh, Sean Hannity, Fox και MSNBC. Τα ερωτήματα αφορούσαν τόσο το ίδιο το μυθιστόρημα όσο και την ιστορία πίσω από το μυθιστόρημα. Πώς θα μπορούσα να έχω γράψει ένα βιβλίο που φαινόταν να αποδίδει με τόση λεπτομέρεια τόσο προσεκτικά τα επερχόμενα γεγονότα; Ήταν ένα τρενάκι; Έιχα τύχη; Ή υπήρχε κάτι άλλο; Το πιο σημαντικό, τι νομίζω ότι θα ερχόταν έπειτα;

Όπως θα δείτε αν διαβάσετε το μυθιστόρημα, υπάρχουν πολλές σημαντικές διαφορές μεταξύ του φανταστικού σεναρίου και του τι συνέβη πραγματικά. Αλλά οι άνθρωποι με ρωτούσαν για του παραλληλισμούς που υπήρχαν με την πραγματική ζωή. Κατά τη διάρκεια τέτοιων συνεντεύξεων, προσπάθησα να παρουσιάσω στους ανθρώπους την ευρύτερη εικόνα, συνοψίζοντας στο θέμα του μυθιστορήματος με τη σκέψη ότι: «Το να παρερμηνεύεις τη φύση και την απειλή του κακού, ρισκάρεις στο να τυφλωθείς από αυτό».

Η αλήθεια είναι ότι η Αμερική ήταν τυφλή στις 9/11 από ένα κακό που λίγοι είδαν να έρχεται. Επιπλέον, αυτές οι επιθέσεις ήταν μόνο η αρχή ενός μακρύ πολέμου ενάντια στις δυνάμεις του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Το πιο σημαντικό ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο κόσμος μετά την 9/11 είναι αν έμαθα κάτι μετά το γεγονός αυτό. Αντιλαμβανόμαστε πραγματικά ότι οι δυνάμεις του κακού ετοιμάζονται να μας χτυπήσουν ξανά όταν το περιμένουμε τουλάχιστον; Αντιλαμβανόμαστε πραγματικά ότι ο τελικός στόχος των τζιχαντιστών δεν είναι να μας τρομοκρατήσουν αλλά να μας εξοντώσουν; Είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε οποιεσδήποτε ενέργειες που είναι απαραίτητες για την υπεράσπιση του δυτικού πολιτισμού; Ή πρόκειται να ανυψώσουμε την ειρήνη κατά της νίκης, να υποχωρήσουμε από τον κόσμο και απλώς ελπίζοντας για το καλύτερο;

Έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από εκείνη την τρομακτική Τρίτη και σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια από την πρώτη δημοσίευση του The Last Jihad . Έγραψα ακόμα δέκα μυθιστορήματα, τα περισσότερα από τα χειρότερα σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή αν οι δυτικοί ηγέτες τυφλώνονται από το κακό που δεν καταλαβαίνουν. Μαζί, αυτά τα βιβλία έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν περάσει μήνες στους καταλόγους των best seller. Μόνο The Last Jihad par;emeine έντεκα εβδομάδες στον κατάλογο των best seller μυθιστορημάτων της New York Times .

Ένα τέτοιο ευρύ ενδιαφέρον είναι, πιστεύω, μια ένδειξη των αγωνιστικών περιόδων στις οποίες ζούμε. Ενώ δεν αντιμετωπίζουμε πλέον τον Σαντάμ Χουσεΐν, τώρα αντιμετωπίζουμε ένα ιρανικό καθεστώς και το ισλαμικό κράτος απειλεί να σβήσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ από τον χάρτη και να οικοδομήσει ένα παγκόσμιο ισλαμικό βασίλειο ή χαλιφάτο. Όλα αυτά προκαλούν ανησυχητικές νέες ερωτήσεις: Τι θα ακολουθήσει έπειτα; Πόσο κακό θα είναι; Πού θα είμαστε όταν συμβεί; Θα είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε και να συναντήσουμε τον Δημιουργό, αν είμαστε σε λάθος μέρος και σε λάθος στιγμή όταν το κακό χτυπήσει ξανά;

Πώς θα απαντούσατε σε τέτοιες ερωτήσεις; Πιστεύω ότι είναι τόσο επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε.

Διαφήμιση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το νέο τοπίο στα εργασιακά – Τι αλλάζει σε μισθούς, ωράρια, εισφορές για 1 εκατ. εργαζόµενους

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Ένα μεικτό σύστηµα, µε νέα και παλαιά εργαλεία που µπορούν να λειτουργούν συνδυαστικά ή και συµπληρωµατικά στην αγορά εργασίας, µπαίνει σε εφαρµογή από τη ∆ευτέρα 1η Ιουνίου.

Το νέο τοπίο αφορά πάνω από ένα εκατοµµύριο εργαζόµενους και ρυθµίζει, µε όρους… πανδηµίας κορονοϊού, µισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.

Καθώς το µέτρο των αναστολών συµβάσεων που πρωταγωνίστησε στη φάση της απόλυτης καραντίνας σβήνει σταδιακά και παραµένει ενεργό µόνο για στοχευµένους κλάδους, στο προσκήνιο έρχεται το πρόγραµµα «Συν–Εργασία», που απευθύνεται στο σύνολο των µισθωτών πλήρους απασχόλησης των επιλέξιµων επιχειρήσεων βάσει µείωσης τζίρου.

Από αύριο παύει η γενικευµένη εκδοχή των αναστολών συµβάσεων εργασίας

Η 31η Μαΐου είναι χρονικό ορόσηµο για τη λήξη της πρώτης φάσης, κατά την οποία τέθηκαν σε αναστολή οι συµβάσεις 800.000 και πλέον µισθωτών. Τον Ιούνιο το εργαλείο θα είναι διαθέσιµο µόνο:

για όσους µένουν κλειστοί µε κρατική εντολή

για στοχευµένους κλάδους και ειδικότερα για τον τουρισµό, την εστίαση, τις µεταφορές, τον πολιτισµό και τον αθλητισµό.

Ειδικά αυτές οι επιχειρήσεις µπορούν να θέσουν σε αναστολή έως και το 100% των εργαζοµένων τους. ∆ίνεται δηλαδή η δυνατότητα ακόµη και να µην επαναλειτουργήσουν -αν και επιτρέπεται- για µια δοκιµαστική περίοδο, διατηρώντας το σύνολο των µισθωτών τους σε αναστολή. Οι εργαζόµενοι θα λάβουν αποζηµίωση 534 ευρώ, εφόσον τελούν σε αναστολή ολόκληρο τον Ιούνιο ή κατ’ αναλογία των ηµερών διάρκειας της αναστολής εφόσον θα τελούν σε αναστολή ένα τµήµα του Ιουνίου. Για κάθε ηµέρα που παραµένουν σε αναστολή δικαιούνται 17,8 ευρώ και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονοµαστικού τους µισθού από το κράτος. 

Για παράδειγµα σε ξενοδοχείο που επανεκκινεί τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου και διατηρεί το 80% των εργαζοµένων του σε αναστολή όλο τον Ιούνιο, οι µισθωτοί αυτοί θα λάβουν 534 ευρώ. Αν η αναστολή τους διαρκέσει µόνο 15 ηµέρες, θα λάβουν 267 ευρώ κ.ο.κ. Οι υπόλοιποι εργαζόµενοι περνούν στο µισθολόγιο του εργοδότη και µπορούν να µπαίνουν στο νέο σχήµα της εκ περιτροπής (προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας) εργασίας και στο πρόγραµµα «Συν–Εργασία». Αντίστοιχα θα «τρέξει» το µέτρο και για τον Ιούλιο, µε την εξαίρεση πως πλέον δεν θα µπορούν να εντάσσονται οι επιχειρήσεις εστίασης. Σε εφαρµογή το πρόγραµµα «Συν–Εργασία»

Από αύριο µπαίνει σε εφαρµογή το πρόγραµµα «Συν–Εργασία»

Το µέτρο εφαρµόζεται έως τις 30 Σεπτεµβρίου, αλλά η ένταξη θα γίνεται µήνα µήνα. Κάθε µήνα θα ελέγχεται ο τζίρος, αθροιστικά από τον Μάρτιο έως και τον προ-προηγούµενο µήνα, σε σύγκριση µε τους αντίστοιχους µήνες των προηγούµενων τριών ετών (µε αυξηµένη βαρύτητα στα στοιχεία του 2019), ώστε να επιβεβαιώνεται η πτώση 20% και η δυνατότητα συµµετοχής της επιχείρησης. Ο καθαρός κατώτατος των 550 ευρώ είναι το ελάχιστο δίχτυ προστασίας. Ειδικότερα:

1. ∆ικαίωµα συµµετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου ως εξής:

Για τον Ιούνιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% για τους µήνες Μάρτιο και Απρίλιο

Για τον Ιούλιο, πτώση τουλάχιστον 20% για Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο κ.ο.κ.

Κάθε µήνα οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τους εργαζόµενους που θέτουν σε καθεστώς µειωµένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούµενων µηνών. Για επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα η σύγκριση θα γίνεται µε τα διαθέσιµα στοιχεία. ∆ικαίωµα συµµετοχής έχουν και οι εποχικές επιχειρήσεις, όπως και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά.

2. Ο εργοδότης έχει το δικαίωµα να περιορίσει τον χρόνο εργασίας του εργαζοµένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς µεταβολή της σχέσης εργασίας.

3. Ο κρατικός προϋπολογισµός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόµενο, καλύπτοντας το 60% της αµοιβής που αντιστοιχεί στο διάστηµα κατά το οποίο δεν δουλεύει.

4. Ο εργοδότης καλύπτει το σύνολο των εισφορών στο ύψος του ονοµαστικού µισθού.

5. Η καθαρή αµοιβή δεν µπορεί να πέφτει κάτω από το ύψος του κατώτατου µισθού (550 ευρώ).

6. ∆υνατότητα συµµετοχής έχουν όλοι οι υφιστάµενοι εργαζόµενοι πλήρους απασχόλησης των εν λόγω επιχειρήσεων. Για τις εποχικές επιχειρήσεις έχουν δικαίωµα συµµετοχής όλοι οι εργαζόµενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν, µέχρι τον αριθµό των εργαζοµένων πλήρους απασχόλησης που είχαν πέρυσι τον αντίστοιχο µήνα. Για παράδειγµα, εποχικό κατάλυµα που πέρυσι τον Ιούλιο είχε 10 εργαζόµενους πλήρους απασχόλησης µπορεί να επαναπροσλάβει 10 και να τους εντάξει όλους στον µηχανισµό. 

7. Για όσο διάστηµα ο εργαζόµενος βρίσκεται σε καθεστώς µειωµένης απασχόλησης ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύµβασης εργασίας. Μείωση εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες µονάδες έρχεται από 1ης Ιουνίου για όλους τους µισθωτούς πλήρους απασχόλησης

Λόγω και των µειωµένων φόρων, η αναπλήρωση του εισοδήµατος κυµαίνεται από 83,5% έως 100% του καθαρού µισθού. Η µέγιστη µείωση κυµαίνεται στο 16,5% και αφορά µισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ µεικτά. Αντίθετα, το σύνολο των αποδοχών τους διασώζουν όσοι εισπράττουν τον κατώτατο, ενώ µικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται στην ίδια περιοχή. Η απώλεια κινείται στο 7% για µεικτούς µισθούς της τάξης των 700 ευρώ. Το όφελος για την επιχείρηση είναι 34,1%.

Ετσι, για µεικτό µισθό 700 ευρώ (καθαρός µετά από εισφορές και φόρους: 593 ευρώ), µε µείωση της απασχόλησης κατά 50%, η µείωση του µισθολογικού κόστους (όφελος για τον εργοδότη) είναι 34% και ο καθαρός µισθός µετά από εισφορές και φόρους φτάνει τα 550 ευρώ (93% αναπλήρωση για τον εργαζόµενο).

Μείωση εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες µονάδες έρχεται από 1ης Ιουνίου για όλους τους µισθωτούς πλήρους απασχόλησης

Πρόκειται για το πρώτο βήµα στην αποµείωση του όγκου του µη µισθολογικού κόστους, που ενώ θεσµοθετήθηκε σε… ανύποπτο χρόνο, θα συνδυαστεί τώρα µε το πρόγραµµα «Συν–Εργασία» (ο εργοδότης καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του µισθωτού).

Με την αφαίρεση των 0,90 ποσοστιαίων µονάδων µειώνεται το µη µισθολογικό κόστος κατά 2,21%, καθώς το συνολικό ασφάλιστρο του βασικού πακέτου κάλυψης πέφτει από 40,56% σε 39,66%. Η ελάφρυνση µοιράζεται κατά 0,48 µονάδες στον εργοδότη και κατά 0,42 στον εργαζόµενο. Η µείωση προκύπτει από τις εισφορές υπέρ ΟΑΕ∆ (κλάδος ανεργίας και κοινωνικής πολιτικής).

Για τους µισθωτούς που δεν θα ενταχθούν σε µέτρα έκτακτα λόγω κορονοϊού, η µείωση των εισφορών θα οδηγήσει σε κυµαινόµενη αύξηση των καθαρών προ φόρου αποδοχών τους, η οποία ξεκινά από 2,73 ευρώ για τους αµειβόµενους µε τον κατώτατο µισθό των 650 ευρώ και φτάνει έως και τα 27,3 ευρώ τον µήνα για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ. Ειδικά για τους αµειβόµενους µε τον κατώτατο µισθό η αύξηση θα ισχύσει είτε ο µισθωτός ενταχθεί στη «Συν–Εργασία» είτε όχι. Αντίθετα, για όσους ενταχθούν στο νέο πρόγραµµα µε µισθούς υψηλότερους του κατώτατου, η µείωση των καθαρών αποδοχών λόγω της µείωσης του ωραρίου απασχόλησης θα εξαφανίσει την ωφέλεια από τη µείωση εισφορών.

∆ώρο Πάσχα

Μέχρι 30 Ιουνίου πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό στους εργαζοµένους τους οι εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑ∆ και έκαναν χρήση του µέτρου της αναστολής συµβάσεων. Σε δεύτερο χρόνο θα λάβουν την κρατική επιδότηση για το τµήµα του ∆ώρου που αντιστοιχεί στις ηµέρες αναστολής των συµβάσεων εργασίας.

Ειδική δέσµη µέτρων προβλέπεται το καλοκαίρι για τους εποχικούς εργαζόµενους, είτε επαναπροσληφθούν είτε όχι 

Ειδικότερα, χορηγείται ως µηνιαία οικονοµική ενίσχυση το επίδοµα εποχικής ανεργίας έως και τον Σεπτέµβριο σε περίπου 120.000 εποχικά ανέργους. Παράλληλα, το κράτος αναλαµβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόµενων µερικής απασχόλησης. Τέλος επεκτείνονται τα επιδόµατα ανεργίας που λήγουν τον Μάιο κατά δύο µήνες.

Επικουρικές

Ο Ιούνιος είναι µήνας αλλαγών και στο Ασφαλιστικό, καθώς στην πληρωµή της ερχόµενης Τρίτης 2 Ιουνίου εφαρµόζεται το µέτρο που ψηφίστηκε τον περασµένο Φεβρουάριο για την κατάργηση των περικοπών του 2016 και του πλαφόν των 1.300 ευρώ. Αυξήσεις στην επικουρική τους µεσοσταθµικά 75,47 ευρώ (καθαρό ποσό προ φόρου) θα δουν 236.274 παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2014 και είχαν περικοπές το καλοκαίρι του 2016. Πρόκειται κυρίως για πρώην µισθωτούς ΙΚΑ αλλά και πρώην τραπεζοϋπάλληλους της Πίστεως, της Εµπορικής και της ΕΤΒΑ, ναυτικούς και τουριστικούς πράκτορες, εµποροϋπαλλήλους, δικηγόρους κ.ά.

 Πηγή:ethnos

Συνέχισε να διαβάζεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκληρές εικόνες-Το θανατηφόρο τροχαίο στον Πλατύκαμπο Λάρισας και ο 44χρονος νεκρός

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Το θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Λάρισα και συγκεκριμένα στον κόμβο του Πλατυκάμπου. Μετά από σφοδρή σύγκρουση ενός μικρού φορτηγού με ένα ΙΧ αυτοκίνητο ανασύρθηκε νεκρός ο οδηγός του επιβατικού αυτοκινήτου που έγινε σμπαράλια. Πρόκειται για έναν 44χρονο άντρα που εγκλωβίστηκε στις λαμαρίνες του αυτοκινήτου του και κατέληξε.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες του onlarissa ο νεκρός οδηγός του αυτοκινήτου ο οποίος κινούταν στο ρεύμα προς Λάρισα πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το φορτηγάκι.

Οι εικόνες απο το σημείο μοιάζουν με εικόνες απο τοποθέτηση βόμβας.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιο κοντά στην ταυτότητα της μαυροφορεμένης γυναίκας οι αρχές – Την βοήθησε αλλοδαπός να προμηθευτεί το βιτριόλι

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Οι Αρχές θεωρούν πως βρίσκονται πολύ κοντά στην μαυροφορεμένη γυναίκα που επιτέθηκε με καυστικό οξύ στην 34χρονη Ιωάννα στην Καλλιθέα και της κατέστρεψε την ζωή.

Συν τοις άλλοις, το ενδεχόμενο ένας αλλοδαπός άνδρας από χώρα της βαλκανικής χερσονήσου να βοήθησε τη μυστηριώδη μασκοφόρο να προμηθευτεί το βιτριόλι, ερευνούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί της ειδικής ομάδας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και του Τμήματος Ασφαλείας Καλλιθέας, ψάχνοντας τη διαδρομή του θειικού οξέος για να ξεκαθαρίσουν πως έφθασε στα χέρια της γυναίκας με τη μάσκα, εκτιμούν πως ίσως δεν το προμηθεύτηκε η ίδια καθώς θα προκαλούσε την περιέργεια, γι αυτό και ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκε ένας αλλοδαπός ο οποίος θα παρουσιαζόταν ως εργάτης για να αγοράσει το καυστικό υγρό.

Η έρευνα αυτή, γίνεται παράλληλα με τις καταθέσεις που δίνουν γνωστοί και φίλοι της Ιωάννας απαντώντας σε στοχευμένες διευκρινιστικές ερωτήσεις που αφορούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ οι αναλυτές περιμένουν και τα αποτελέσματα των εταιρειών από τις σαρώσεις των επικοινωνιών από τις κεραίες την ώρα που έγινε το φρικαλέο σκηνικό, για να διαπιστώσουν ποια από τις πέντε ύποπτες γυναίκες βρισκόταν εκεί και άρα «κουμπώνει» στα τελευταία κομμάτια του παζλ που έχει να κάνει με το προφίλ της μασκοφόρου για να την ξεσκεπάσουν.

Τέλος, σήμερα, θα συναντήσουν για πέμπτη φορά την Ιωάννα αν φυσικά το επιτρέψουν οι γιατροί προκειμένου να της κάνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις για να λύσουν απορίες που έχουν οι ίδιοι αναφορικά με τον κύκλο των πέντε υπόπτων γυναικών.

Μέσα στο επόμενο 48ωρο αναμένεται να βγει και ανάλυση από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ του καρέ από κάμερα που δείχνει μια γυναίκα αδύνατη γύρω στα 30-35 με ανοιχτόχρωμα ρούχα, η οποία, εκτιμούν οι αστυνομικοί, ότι πιθανότατα είναι η δράστις της επίθεσης.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποντάρουν στο λάθος της γυναίκας που πέταξε το βιτριόλι – Τρεις στο στόχαστρο

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Συγκεκριμένα άτομα φαίνεται πως βρίσκονται στο στόχαστρο της Αστυνομίας για την υπόθεση της 34χρονης που δέχθηκε επίθεση με βιτριόλη στην Καλλιθέα.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, πρόκειται για τρεις γυναίκες, όλες νεαρής ηλικίας. Οι δυο ειναι από το επαγγελματικό περιβάλλον της Ιωάννας, αλλά δεν ειναι συνάδελφοί της, ενώ η τρίτη γυναίκα είναι από το στενό περιβάλλον του κοριτσιού.

Και οι τρεις γυναίκες, όμως, είχαν άλλοθι την ημέρα της επίθεσης στην Καλλιθέα, ενώ η μια έλειπε σε ταξίδι στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, κανείς δε βγαίνει από το κάδρο των ερευνών, ακόμα και αν έχει ελεγχθεί.
Αναζητώντας το κίνητρο της επίθεσης

Οι αστυνομικοί ψάχνουν και το κίνητρο της επίθεσης με το βιτριόλι στην Ιωάννα, καθώς αυτό ενδέχεται να δείξει και την ταυτότητα της μαυροφορέμενης, αδύνατης γυναίκας, όπως την περιέγραψε το κορίτσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών της Ιωάννας και αν κριθεί αναγκαίο θα ζητηθεί τις επόμενες ημέρες.

Κρίσιμο το επόμενο χειρουργείο για την 34χρονηΤην ίδια ώρα η 34χρονη αναμένεται να υποβληθεί σε ένα ακόμη χειρουργείο. Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star σήμερα Τετάρτη, αναμένεται να μπει ξανά στο χειρουργείο για μια ακόμα κρίσιμη επέμβαση σχετικά με την βελτίωση των εγκαυμάτων της.

Όπως έχει αναφέρει επανειλημμένα η γιατρός της κ. Καλοφώνου, τα εγκαύματα της 34χρονης είναι βαθιά και ανησυχούν ιδιαίτερα τους γιατρούς για το πώς θα εξελιχθούν, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες επεμβάσεις, πιθανόν εφ’ όρου ζωής.
Τι ανέφερε στους αστυνομικούς

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η πρώτη κατάθεση της 34χρονης Ιωάννας στους αστυνομικούς που την επισκέφτηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο. Η συνομιλία τους με την 34χρονη δεν κράτησε πάνω από μισή ώρα, εξαιτίας της ιδιαίτερης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η κοπέλα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Τασούλας Παπανικολάου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η Ιωάννα αναφέρθηκε ως εξής για τα δραματικά δευτερόλεπτα της επίθεσης:  «Η φιγούρα μου θύμιζε γυναίκα. Ήταν σίγουρα αδύνατη και φορούσε σκούφο. Δεν την αναγνώρισα, δε μου θύμιζε κάτι και δε μου μίλησε. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μετά την επίθεση έτρεξα προς το φαρμακείο. Δεν είχα διαφορές με κάποιον», είπε η 34χρονη.

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ10 λεπτά πριν

Από Δευτέρα το Πάτρα – Κεφαλονιά – Ιθάκη

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά πριν

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ: Μειώνονται οι τιμές εισιτηρίων και καρτών του Αστικού ΚΤΕΛ της Πάτρας

ΚΟΣΜΟΣ5 ώρες πριν

Στις φλόγες οι ΗΠΑ για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ώρες πριν

Το νέο τοπίο στα εργασιακά – Τι αλλάζει σε μισθούς, ωράρια, εισφορές για 1 εκατ. εργαζόµενους

ΖΩΗ5 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Το όμορφο σπιτάκι του ΟΣΕ στην Αγυιά

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες πριν

Στο σκοτάδι έμεινε για μία ώρα μεγάλο τμήμα της Πάτρας από Αγίου Ανδρέου μέχρι Ρίον

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες πριν

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Μεγάλο χτύπημα σε διακινητές ναρκωτικών – Χειροπέδες σε οκτώ άτομα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες πριν

Ανετράπη αυτοκίνητο στην παλιά Εθνική, κοντά στο νοσοκομείο του Ρίου – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Ξεκινούν ξανά τη Δευτέρα τα δρομολόγια του προαστιακού της Πάτρας, προς το Ρίο

ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ1 ημέρα πριν

ΠΑΤΡΑ: Στάση λεωφορείου πάνω σε διέλευση τυφλών

ΖΩΗ3 ημέρες πριν

Το χθεσινό ηλιοβασίλεμα της Πάτρας τα …έσπασε στο facebook!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Πλήθος κόσμου στις εκκλησίες της Πάτρας για την “Ανάσταση” του κορωνοϊού- ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Πάτρα – Μπεγουλάκι: Το βραχυκύκλωμα στην πρίζα, κατέστρεψε το μισό σπίτι

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Θρήνος – 12 χρονών παιδάκι έφυγε από την ζωή – Το δεύτερο παιδί που χάνει η οικογένεια

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Πάτρα: Kαθαρισμός του κολυμβητηρίου της Αγυιάς – Ξεκινά η ανάπλαση του χώρου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ημέρες πριν

Έβρος: Μεταφέρονται εκατοντάδες αστυνομικοί στα σύνορα μετά τις τουρκικές απειλές

ΚΟΣΜΟΣ5 ημέρες πριν

ΤΡΑΓΙΚΟ: Ζευγάρι επέστρεψε δίδυμα που είχε υιοθετήσει όταν κατάφερε να κάνει δικό του παιδί

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Αυτό είναι το σκίτσο της γυναίκας που επιτέθηκε με βιτριόλι στην 34χρονη από την Αμφιλοχία

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Πάτρα – Προαστιακός: Θέμα ημερών η επανέναρξη των δρομολογίων προς Ρίο – Ξεκινά ο Οδοντωτός

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

«Μπλόκαραν» τα μηχανήματα για την επίγεια διέλευση του Προαστιακού, Πελετίδης και κάτοικοι του Ρίου – Τα μάζεψαν και έφυγαν

ΚΟΣΜΟΣ5 ώρες πριν

Στις φλόγες οι ΗΠΑ για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Πάτρα: Kαθαρισμός του κολυμβητηρίου της Αγυιάς – Ξεκινά η ανάπλαση του χώρου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

Τραγωδία – Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε 45χρονο – Εξαφανίστηκε ο οδηγός – ΦΩΤΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

Άνθησε μετά από ένα μήνα το Ακάνθινο Στεφάνι του Εσταυρωμένου σε εκκλησία κοντά στη Ναυπακτία!

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ5 ημέρες πριν

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Χιονίζει στον Παρνασσό! – ΒΙΝΤΕΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ5 ημέρες πριν

Ο Γεωργιάδης κόβει κάθε συζήτηση για ΦΠΑ 6% στην εστίαση – Θα έχουμε δημοσιονομικό πρόβλημα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Γυναίκα ήρθε αντιμέτωπη με τέσσερα φίδια – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΣΜΟΣ1 εβδομάδα πριν

Βίντεο – ντοκουμέντο από τη συντριβή του αεροσκάφους στο Πακιστάν

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Καλλιθέα: Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση με οξύ στην 34χρονη – Τι λέει ο γιατρός που την είδε – BINTEO

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Ναύπακτος: Έπεσα στο νερό και έβγαλα το κεφάλι του 17χρονου στην επιφάνεια – ΒΙΝΤΕΟ

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση