Τα γεγονότα στον Έβρο με την υβριδική απειλή της Τουρκίας αποκάλυψε αδυναμίες που ποτέ δεν είχαν προβλεφθεί, απέναντι σε νέου τύπου απειλές. Ο Στρατός, παρότι έτοιμος για κάθε είδους επιθετική απειλή δεν είχε ποτέ την πρόβλεψη αντιμετώπισης προκλήσεων με ταχείς μετακινήσεις ομάδων με οχήματα που θα εξασφάλιζαν προστασία από τα στοιχεία της φύσης, δεν θα ήταν απαραίτητο όμως να έχουν στρατιωτικές προδιαγραφές.
Οι κοινές περιπολίες με την αστυνομία και τα διπλοκάμπινα NISSAN NAVARA που χρησιμοποιεί άνοιξαν νέες επιχειρησιακές προοπτικές, με την ηγεσία του ΓΕΣ να κινείται ταχύτατα και την διοίκηση του Δ’ Σώματος Στρατού να αναπροσαρμόζει την στρατηγική επόπτευσης των συνόρων.
Βρέθηκαν, λοιπόν, τα απαραίτητα κονδύλια και χωρίς κρατική επιβάρυνση, όπως είχαμε αποκαλύψει πριν από ένα μήνα στο enikos.gr, προχώρησαν με ταχύτατες διαδικασίες στην προμήθεια 15 διπλοκάμπινων, καλύπτοντας υπέρ το δέον τα κενά που είχαν παρουσιαστεί.
Στις φωτογραφίες φαίνονται τα λευκά οχήματα, τύπου MITSUBISHI L200, τα οποία τέθηκαν στην διάθεση του Δ᾽ Σώματος Στρατού, προσδίδοντας την ευελιξία που χρειάζονταν στις μετακινήσεις τα στελέχη που συμμετέχουν στην φύλαξη των συνόρων με τα μεικτά κλιμάκια της Αστυνομίας ή της FRONTEX.
Τα τετρακίνητα οχήματα, με κινητήρα πετρελαίου 2.268 κυβικών απόδοσης 150 ίππων, προσφέρουν μεγάλη αυτονομία, ταχύτητα και εξοικονόμηση καυσίμου.
Ταυτόχρονα, βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης οι παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων ατομικού εξοπλισμού, που θα διοχετευθεί σε όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Νέα κράνη, διόπτρες, κυάλια και θερμικά, είναι μόνο μερικά απ᾽ όσα περιλαμβάνει το πακέτο που θα λάβουν σύντομα όσοι είναι στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα, οι παραγγελίες του νέου ατομικού εξοπλισμού έχουν προβλεφθεί όχι μόνο για όσους βρίσκονται στον Έβρο αλλά και για εκείνους στα νησιά του Αιγαίου.
Σε 1.607 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Στην Δυτική Ελλάδα εντοπίστηκαν 87 νέα κρούσματα. Πιο συγκεκριμένα, 56 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αχαΐα, 12 στην Αιτωλοακαρνανία και 19 στην Ηλεία.
Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 78 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 9540. Παράλληλα, σε ανέρχονται οι 847 διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Να ανοίξουν Δημοτικά και Γυμνάσια μέχρι τα μέσα Μαΐου εισηγείται το υπουργείο Παιδείας, με πιθανότερη ημερομηνία αυτή της 10η Μαΐου.
Το θέμα των σχολείων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην επιτροπή των ειδικών και η σχετική διαβούλευση θα γίνει πιθανότατα τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας υπέβαλλε την εισήγησή του προς την επιτροπή των ειδικών για άνοιγμα των δημοτικών και γυμνασίων μετά το Πάσχα. Η ημερομηνία μάλιστα που προκρίνει για την πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων είναι η 10η Μαΐου, δηλαδή η Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά.
Την ίδια στιγμή, η πολύμηνη τηλεκπαίδευση περιορίζει τα περιθώρια που υπάρχουν για να γίνουν φέτος προαγωγικές εξετάσεις στα γυμνάσια και τα λύκεια. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να ματαιωθούν, όπως συνέβη και πέρυσι, και η αξιολόγηση να γίνει βάσει βαθμών τετραμήνου. Τη ματαίωση των προαγωγικών ζητά και η ΟΛΜΕ.
«Φρένο» στις μετακινήσεις εκτός νομού και στην… επιχείρηση «Πάσχα στο χωριό» φαίνεται να βάζει το μεγάλο στοίχημα για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου που θα σηματοδοτήσει και μια «γερή δόση» επιστροφής στην κανονικότητα. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τα πάρτι και τα φαινόμενα συνωστισμού στις κεντρικές πλατείες και τα δημοφιλή στέκια της νεολαίας παρά τα μέτρα του lockdown και χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας του κορονοϊού, αυτό που ακούγεται όλο και πιο πολύ από τα… χείλη κυβερνητικών στελεχών και ειδικών είναι ότι «ίσως θα πρέπει να… θυσιαστεί το Πάσχα για να κερδίσουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι, από τη στιγμή μάλιστα που προχωρούν και οι εμβολιασμοί, συν το ότι υπάρχει και το χρήσιμο εργαλείο των self test».
Αυτή τη στιγμή άλλωστε τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να «δείχνουν» αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 841, ενώ και πολλοί λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι και η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι «Εβδομάδα Παθών» με πολλούς θανάτους και διασωληνώσεις.
Στην κυβέρνηση κατανοούν ότι υπάρχει κόπωση των πολιτών και τα αιτήματα για να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις πληθαίνουν όλο αυτό το διάστημα, όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να ρισκάρουν την επανεκκίνηση του τουρισμού ή και της εστίασης στον επόμενο τόνο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται εναλλακτικές προκειμένου να βρεθούν νέες «βαλβίδες αποσυμπίεσης». Αυτό που εξετάζεται είναι ο εορτασμός του Πάσχα… με μέτρα Χριστουγέννων. Δηλ. «συνάντηση» σε σπίτια δύο οικογενειών προκειμένου να εφαρμοστεί η «κοινωνική φούσκα» και να αποτραπεί η επαφή με πολλά άτομα που θα ευνοούσε τη μεταδοτικότητα και διασπορά του κορονοϊού. Η μετακίνηση σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να γίνεται με τον κωδικό «6» στο 13033.
Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να χαλαρώσει κατά μία ή δύο ώρες η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (να ισχύει από τις 10 ή 11 μ.μ. αντί 9 μ.μ. που είναι τώρα), να απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές, εκτός από τα Σαββατοκύριακα, ενώ υπό διαμόρφωση είναι και το καθεστώς λειτουργίας των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα με πιθανές απογευματινές λειτουργίες, αξιοποίηση εξωτερικών χώρων κ.α. Οι όποιες τελικές εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων πάντως, αναμένεται να παρουσιαστούν είτε στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή ακόμη και έως τη Μεγάλη Τετάρτη.