Συνδεθείτε μαζί μας

ΖΩΗ

ΠΑΤΡΑ: Ποιά ήταν η οικογένεια Λάγγουρα που έδωσε το όνομά της σε μια ολόκληρη συνοικία

Δημοσιεύθηκε

στις

Η οικογένεια Λάγγουρα υπήρξε μεγάλη οικογένεια εμποροκτηματιών, η οποία είχε εγκατασταθεί στο Λιβόρνο και μετά την απελευθέρωση της Πάτρας το 1828 εγκαταστάθηκε στην Πάτρα. Περιοχή της Εγλυκάδας φέρει και σήμερα το όνομα της οικογένειας από την έκταση που κατείχε στην περιοχή. Μάλιστα σώζεται και η καλοκαιρινή κατοικία της οικογένειας, ανακαινισμένη και σε αρίστη κατάσταση, επί της οδού Πέλοπος.

Ποια είναι η ιστορία της οικογένειας, όπως την παρουσίαζει βασισμένη σε πηγές, μέσα από ανάρτηση της στο facebook η  Γιώτα Καίκα Μαντανίκα.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και δέντρο

Κατά τον Κ. Τριανταφύλλου το ακίνητό της οικογένειας στην Πάτρα βρισκόταν Ρήγα Φεραίου και Ερμού. Το δε στενό Καραμπίνη επί της Ρήγα Φεραίου αρχικά ονομαζόταν στενό Λάγγουρα. Η πάροδος Δρακοπούλου -τέως Καραμπίνη-είναι πλέον γνωστή στους Πατρινούς ως «Πάροδος». Στην αρχή του προηγούμενου αιώνα το στενό λειτουργούσε ως στάβλος, για να αφήνουν τα άλογά τους οι έμποροι, που κινούνταν στο κέντρο της πόλης για τις συναλλαγές τους.

Στη συνέχεια, κάποια εμπορικά σιδηρικών συμπλήρωσαν την εικόνα του στενού, ενώ στη δεκαετία του ’60 η εγκατάσταση της γνωστής χαρτοβιομηχανίας «ΚΑΓΙΑΦΑ» σε οίκημα 800 τετραγωνικών μέτρων, ως συνέχεια της δραστηριότητας της εταιρείας στην οδό Ερμού, έδωσε ζωή στο στενό για τριάντα περίπου χρόνια. Όμως, από το 2012 το στενό που άλλοτε φιλοξενούσε στάβλους αλόγων έχει διαμορφωθεί σε μια σύγχρονη και φιλόξενη πρόταση για καφέ σε αυτούς που κινούνται στο κέντρο της πόλης .

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Ο Γεώργιος Λάγγουρας του Δημ. εμπόρου, σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή Μαγνησίας και Γαλλίας και υπήρξε ο πρώτος γεωπόνος των Πατρών. Αυτός καλλιέργησε μεγάλο αγρόκτημα στην περιοχή Λάγγουρα της Πάτρας με πορτοκάλια, σαγκουίνια, εσπεριδοειδή γενικά, χιλιάδες ελιές και ροδακινιές κλπ. Στο φύλλο του Νεολόγου Πατρών στις 10 Νοεμβρίου του 1899 οι Πατρινοί μαθαίνουν για την αυτοκτονία του Κωνσταντίνου Λάγγουρα, γιου του Θεόδωρου, που ήταν μόλις 20 ετών. Άλλη μία τραγωδία πλήττει μια οικογένεια της άρχουσας τάξης της Πάτρας.

Η παρουσίαση αυτού του γεγονότος, στον τοπικό Τύπο, είναι καταπληκτική ως προς την ακρίβεια και ζωντάνια της περιγραφής. Για την αυτοκτονία του Κωνσταντίνου Λάγγουρα ο αναγνώστης μαθαίνει:

«Προχθές μετέβη μόνος εις το κτήμα του, και αφού απησχολήθη επί ολίγον εζήτησε κατόπιν παρά του επιστάτου του κτήματος Ιωάν. Κοσμά κανέν πιστόλιον, διά να κάμη σκοποβολήν. Ο επιστάτης μη έχων δεν του έδωσε και μετά τινα ώραν ο Κωνσταντίνος επέστρεψε εις την πόλιν. Χθες περί την 9ην της πρωίας επιβάς αμάξης μετέβη πάλιν εις το κτήμα του. Ο αμαξάς, μόλις έφθασαν, τον ηρώτησεν αν θα περιμένη, και ο Κωνσταντίνος τού είπε να φύγη.

Όταν κατήλθε της αμάξης, ο επιστάτης του κτήματος και η σύζυγός του ειργάζοντο ολίγον μακράν της οικίας και πλησίον των εις άλλο κτήμα ειργάζετο ο Παναγ. Μαντέλος. Ο Κωνσταντίνος διηυθύνθη προς αυτούς, εχαιρέτησε τον επιστάτην και την σύζυγόν του, εχαιρέτησε τον Μαντέλον και μετά τινος ομιλίας απεμακρύνθη αυτών και ήρχισε να πυροβολή σκοπεύων διάφορα δένδρα. Η σκοποβολή διήρκεσεν επ’ αρκετήν ώραν μετά την οποίαν ο Κωνσταντίνος εισήλθεν εις την οικίαν, οπόθεν δεν εξήλθε πλέον.

Αλλ’ όταν ήτο μεσημβρία η σύζυγος του επιστάτου εσκέφθη ότι έπρεπε να τον ειδοποιήση περί γεύματος. Μόλις όμως εισήλθεν εις την θύραν τον βλέπει εξηπλωμένον ως να εκοιμάτο επί της δευτέρας κάτω βαθμίδος της κλίμακος, με την κεφαλήν στηριγμένην επί της αριστεράς χειρός. Η επιστάτρια δεν είχε εννοήσει ακόμη το συμβάν, νομίσασα δε ότι όντως εκοιμάτο του λέγει: »– Μα, Κύριε Κωστή, θα κρυώσητε αυτού που επέσατε. Δεν αναβαίνετε επάνω, παιδί μου; »Αλλά δεν είχε προχωρήσει εν βήμα και αντιλαμβάνεται του τραγικού τέλους του ατυχούς νέου. Φωνάζει αμέσως, αρχίζει τους γόους, σπεύδουν ότε ο σύζυγός της και ο Μαντέλος και ευρίσκουν τον αυτόχειρα πλέοντα εις το αίμα και έχοντα την νωχελή στάσιν εις ην τον εύρεν η επιστάτρια». Η αιτία του διαβήματός του βρέθηκε πρόχειρα γραμμένη δίπλα του. Όπως έγραφε στο σημείωμά του, δεν ήθελε πλέον να ζει «διότι το μεν παρελθόν άθλιον» –και εννοεί το πρόσφατο παρελθόν του, επειδή είχε καταταγεί ως εθελοντής στον στρατό– το δε μέλλον αθλιέστερον, στερηθείς και της υγείας, ως εκ του παρελθόντος, τι θα ήτο το μέλλον».

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και δέντρο

 Μάλλον υπήρχε κάποιο πρόβλημα υγείας στο παρελθόν, το οποίο καθιστούσε το μέλλον του ακόμα χειρότερο, επομένως δεν άξιζε να ζει, αφού κάποια ασθένεια τον ταλαιπωρούσε. Αναφέρεται, ακόμα, στη νεκρολογία ότι είχε έρθει στην Πάτρα με άδεια τριών ημερών, γιατί τον είχε καλέσει ο ανακριτής να εξεταστεί ως μάρτυρας σε κάποια υπόθεση.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και δέντρο

Είχε δε πειστεί ο εικοσαετής νέος να καταταγεί ως εθελοντής στον στρατό, για να σταματήσει «βίον ασύμφορον, ον διήγαγε». Μάλιστα, είχε πει στους γονείς του σε κάποια προηγούμενη επίσκεψη ότι καταστρέφεται στον στρατό και θα πάθει η υγεία του, αλλά οι γονείς του του απάντησαν ότι αυτά ήταν προφάσεις. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι εκείνη την εποχή αφροδίσια νοσήματα και φυματίωση θέριζαν κόσμο και ιδιαίτερα νέους . Θάφτηκε στο πρώτο Νεκροταφείο στον οικογενειακό τους τάφο, παρότι το σημείωμα που άφησε τελείωνε με τη φράση : «Θάφτε με στην Εγλυκάδα»

*Πηγές: Γιώτα Καḯκα.-Μαντανίκα: «Η αστική τάξη στη γειτονιά των αγγέλων», « Το πτερόν εις τον πίλον» και Κ. Τριανταφύλλου « Ιστορικόν λεξικόν των Πατρών «έκδοση 1995.

Κωνσταντίνος Λάγγουρας Η οικογένεια Λάγγουρα υπήρξε μεγάλη οικογένεια εμποροκτηματιών, η οποία είχε εγκατασταθεί στο…

Δημοσιεύτηκε από Giota Kaika Mantanika στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

Διαφήμιση
Σχόλια

ΖΩΗ

Πάτρα: Απέραντη θλίψη για το θάνατο του Κώστα Ζαρονίκα

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Έφυγε από τη ζωή στα 64 μόλις χρόνια του μετά από περιπέτεια υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια ο Κώστας Ζαρονίκας. Ο Κώστας Ζαρονίκας ήταν γνωστός από τις συνεργασίες του με ΜΜΕ και κυρίως από την εποχή της εμπλοκής του με την ιστορική εφημερίδα των Πατρών “Ημέρα”. Ήταν μαθηματικός και πατέρας τριών παιδιών.

H κηδεία του θα γίνει αύριο στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγγέλων στο Ά Νεκροταφείο.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΖΩΗ

Το αδιαχώρητο στο κέντρο της Πάτρας το πρώτο “ελεύθερο” Σαββατόβραδο – ΦΩΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Το αδιαχώρητο επικρατούσε το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Πάτρας. Είναι άλλωστε το πρώτο Σαββατόβραδο που η κυκλοφορία επιτρέπεται μέχρι τις 00.30 και χωρίς να χρειάζεται η αποστολή sms για τη βόλτα ή την επίσκεψη σε κατάστημα εστίασης. Έτσι η πλειοψηφία των Πατρινών γέμισε τα καταστήματα εστίασης της πόλης για να φάει και να πιει το ποτό του στους εξωτερικούς χώρους. Το αδιαχώρητο επικρατούσε στη Ρήγα Φεραίου, στην Ηφαίστου και σε όλες σχεδόν τις πλατείες της πόλης.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΖΩΗ

Πάτρα: Στο αυτόφωρο ο Γιώργος Κοτοπούλης- Το πρόστιμο των 1000 ευρώ, ώρα 11.15 με το μαγαζί κλειστό

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Στο αστυνομικό τμήμα προσήχθη χθες βράδυ ο Γιωργος Κοτοπούλης και ο ίδιος περιγράφει το σκηνικό με ανάρτησή του και ξεκινά λέγοντας:

Μια νύχτα στο αυτόφωρο άδικα.

Και συνεχίζει: 
Ο μήνας 13 χθες, τυχαίο; & τελευταία νύχτα απαγόρευσης στις 23:00! Στις 23.15 λοιπόν χθες, με κλειστό το μαγαζί & ενώ καθόμαστε 4 άτομα, έξω στα μηχανάκια μας ακούμπισμενοι εμφανίστηκαν 3 περιπολικά & με συνοπτικές διαδικασίες έκοψαν 3 πρόστιμα των 300€.

Οι δύο ήταν γείτονες πατέρας & γιος,το σπίτι τους στην άλλη γωνία,ο ένας μηχανικός μιλάγαμε για δουλεια & εμένα το σπίτι μου ακριβώς δίπλα πόρτα .Μου έβαλαν πρόστιμο 1000€ σε μαγαζί κλειστό & με πήραν μαζί τους.

Την ίδια στιγμή γινόταν καρναβάλι ακριβώς πιο κάτω ,όπως κάθε νυχτα. Στην μοναδική ερώτηση που έκανα σε έναν αστυνομικό,γιατί δεν πάτε εκεί που γίνεται χαμός & ο κίνδυνος μετάδοσης είναι τεράστιος ενώ εδώ είμαστε 4 με μάσκες; Η απάντηση ήταν,καλά τώρα τι μας ρωτάς,να πάμε 6 αστυνομικοί μέσα σε τόσο κόσμο; Άρα, να πάμε & εμείς μέσα στο κόσμο στις πλατείες για να μην μπορείτε να έρθετε.

Ευγενεστατοι όμως με έφησαν σε μια καρέκλα για 10 ώρες,σε σημείο που πιάστηκα, σε ένα δωμάτιο μόνο μου προφανώς λόγο κοβιτ. Ο εισαγγελέας το πρωί έδωσε εντολή να φύγω & θα βρεθούμε στο δικαστήριο .

Καλησπερα σας-Buenas tardes.

φωτό από fb Γιώργου Κοτοπούλη

Συνέχισε να διαβάζεις

ΖΩΗ

Κόλαφος ο Θέμης Κανέλλος: «Ο μπαμπάς μου με έσπασε στο ξύλο 13 χρονών γιατί είπα είμαι π@@….»

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Κόλαφος ήταν ο Θέμης Κανέλλος με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, με αφορμή τις αναφορές που κάνουν στο προφίλ του, λόγω των προκλητικών φωτογραφιών που δημοσιεύει. Επίσης, διαβάστε εδώ, ακόμα μία σοκαριστική εξομολόγηση από τον πρώην παίκτη του Big Brother, Θέμη Κανέλλο.

Ο πρώην παίκτης του Big Brother, χαρακτηριστικά δήλωσε πως δεν φοβάται, αφού έχει περάσει πολύ δύσκολες στιγμές στη ζωή του, λόγω της σεξουαλικότητας του.

Η ανάρτηση – κόλαφος του Θέμη Κανέλλου

«Να φοβηθω? Εγω? Που στα 13 μου όταν ο μπαμπάς μου με ρώτησε είσαι πουσ*ς? Του απάντησα με περηφάνια -Ναι Είμαι.. Και με έσπασε στο ξύλο.. εγώ? που στα 15 πήγαινα σχολείο με μακιγιάζ και ένιωθα πιο ΘΕΑ από ποτέ και ας έπαιρνα σχόλια στο Youtube που μου έλεγαν να πεθάνω.. εγώ?

Που αμέτρητες φορές που με ειχαν διώξει οι γονείς μου απο το σπίτι απλα επειδή ήμουν ΕΥΤΥΧΙΣΜΈΝΟΣ και ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΌΜΟΥΝ για τον ευατο μου.. Εγω? Που στα 18 αποφάσισα να παω κόντρα σε οτι πιστεύει ΟΛΗ η ΣΚ@ΤΟκοινωνια και να βγω δημόσια στην τηλεοραση και να δείξω τον πραγματικό μου εαυτό για να εχουμε επιτέλους ορατότητα? Εεε Οχι αγαπη εγω δεν φοβάμαι μερικές αναφορές, εγώ έχω νιώσει το μαχαίρι στο λαιμό μου για να με σκοτώσουν επειδή είμαι γκέι.. Δεν Φοβάμαι και δεν θα έπρεπε ΚΑΝΕΙΣ να φοβάται»… εγώ?»

Θέμης Κανέλλος

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ26 λεπτά πριν

Κορωνοϊός: 105 νέα κρούσματα στη Δυτική Ελλάδα- Στην Αιτωλοακαρνανία τα 55

ΑΠΟΨΗ29 λεπτά πριν

Ο Θανάσης Μπαμπανέβας αποχαιρετά τον Κώστα Ζαρονίκα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες πριν

Πάτρα – ΣΟΚ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ: Η 35χρονη έδωσε 3,5 μήνες μάχη με τον covid, αλλά στο τέλος τη νίκησε

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες πριν

Πάτρα: Κυκλοφορούσε με γεμάτο πιστόλι και 33 κροτίδες!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ7 ώρες πριν

Self test: Ποιοι υποχρεούνται να τα κάνουν – Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Ο άστεγος της Παπαφλέσσα – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ – ΤΩΡΑ: Νεκρός 65χρονος σε σπίτι, στα Προσφυγικά

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες πριν

Πάτρα: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα λαθραία τσιγάρα- Οι επιχειρήσεις “βιτρίνες” και οι 9 συλλήψεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού της Πάτρας προς την Κάτω Αχαϊα και οι τιμές του εισιτηρίου

ΖΩΗ1 ημέρα πριν

Πάτρα: Απέραντη θλίψη για το θάνατο του Κώστα Ζαρονίκα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πάτρα: Σωρεία ψευδώς θετικών self test σε μαθητές – Ανησυχία για προβληματική παρτίδα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ – ΤΡΟΧΑΙΟ στην Ακτή Δυμαίων! Χτύπησε στο κεφάλι οδηγός δικύκλου! – Σφοδρή σύγκρουση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ5 ημέρες πριν

Α2 Ανδρών: Απόλλωνας για πρωτάθλημα, 89-75 το Μαρούσι στην Πάτρα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: 6 δρομολόγια στον προαστιακό για Αχαγιά

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Θρήνος στο λιμάνι του Βόλου για την 20χρονη Καρολάιν – Τραγική φιγούρα η μητέρα της

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Πανικός στα Μποζαϊτικα – Καραμπόλα 5 οχημάτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ3 ημέρες πριν

ΕΡΓΟΣΕ: Δημοπρατείται τους επόμενους μήνες το έργο Ρίο – λιμάνι Πάτρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ3 ημέρες πριν

Περιστέρι – Προμηθέας 79-90: Επική μάχη, μπρέικ στο μπρέικ και 1-1 – ΒΙΝΤΕΟ

ΖΩΗ3 ημέρες πριν

Πάτρα: Στο αυτόφωρο ο Γιώργος Κοτοπούλης- Το πρόστιμο των 1000 ευρώ, ώρα 11.15 με το μαγαζί κλειστό

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Πατέρας τριών παιδιών ο νεκρός οδηγός στους αγώνες- Σoκαριστικές εικόνες

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Πάτρα: Ένα από τα πιο ξέφρενα πάρτι χθες στην Παντάνασσα – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΣΜΟΣ5 ημέρες πριν

Νέα νύχτα κολάσεως στο Ισραήλ: Κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» στη Λοντ – Ρουκέτες και βομβαρδισμοί – ΒΙΝΤΕΟ

ΖΩΗ1 εβδομάδα πριν

Τροχαίο για την τραγουδίστρια Μαρία Τζινέρη – Νοσηλεύεται στο ΚΑΤ με σπασμένο θώρακα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πριν

Πάτρα: Ένταση στην πορεία – Γρονθοκόπησαν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΒΙΝΤΕΟ

ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ2 εβδομάδες πριν

Επικό ΒΙΝΤΕΟ της “Φίνος Φιλμ” για το άνοιγμα της εστίασης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Η εντυπωσιακή πρώτη Ανάσταση στην Ευαγγελίστρια της Χίου – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

ΠΑΤΡΑ: Γέμισε ροδοπέταλα ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στην πρώτη Ανάσταση – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

Πάτρα: Περίσσευε ο κόσμος και η συγκίνηση στην περιφορά του επιταφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ2 εβδομάδες πριν

Κορονοϊός: Αυτό είναι το ισραηλινό φάρμακο που δίνει ελπίδα στη μάχη κατά της πανδημίας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες πριν

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις από τα αυξημένα κρούσματα στα σχολεία της Πάτρας

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση