Συνδεθείτε μαζί μας

ΖΩΗ

Γιορτές στην παλιά Πάτρα- Οι μποναμάδες, τα φώτα, οι οδοκαθαριστές και τα χιόνια

Δημοσιεύθηκε

στις

Κάποτε τα Χριστούγεννα, μύριζαν ενθουσιασμό και οι μποναμάδες αποτελούσαν σημείο αναφοράς μιας πόλης που αγαπούσε τις γιορτές και το έδειχνε.

Στις φωτογραφίες θα δείτε την Πάτρα διαφορετική, ασπρομαυρη ή έγχρωμη πάντα όμως σε ρυθμό Χριστουγεννιάτικο και φωτεινο.

Το υπέροχο κείμενο που ακολουθεί είναι του γνωστού Πατρινού στιχουργού Γιώργου Παυριανού για τις δικές του γιορτές στο μακρινό πλέον  1965.

Ο συλλέκτης Άρης Μπετχαβάς ανήρτησε προ καιρού την παραπάνω φωτογραφία από  την γωνία Μαιζώνος και Ερμού. Είναι η εποχή που στο σημείο φιλοξενούνταν οι μποναμάδες εξ ου και η πολυκοσμία.

Χριστούγεννα του 1987. Η πλατεία Γεωργίου ήταν κυκλική, και ο  δρόμος μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» ανοικτός, όπως και το απέναντι σημείο. Σε συνδυασμο με τους μποναμάδες στην πλατεία όπου κυριαρχούσαν αυτές τις ημέρες μετατρέπουν την εικόνα σε φαντασμαγορία!

Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι του Σωτήρη Κουρλαμπά – Πεφάνη από την σελίδα patras memories.

Γιορτές στα 1960- Φωτό από την paliapatra

Γιορτές στα 1960- Φωτό από την paliapatra

Γιορτές στα 1960- Φωτό από την paliapatra

Χριστούγεννα, 12-12-1972- Φωτό από paliapatra

Χριστούγεννα, 12-12-1972- Φωτό από paliapatra

Χριστούγεννα, 12-12-1972- Φωτό από paliapatra

Σκούπισμα τα Χριστούγεννα- Διακρίνονται πίσω δέντρα με λαμπιόνια- paliapatra

 Σκούπισμα τα Χριστούγεννα- Διακρίνονται...

Σκούπισμα τα Χριστούγεννα- Διακρίνονται πίσω δέντρα με λαμπιόνια- paliapatra

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του προσωπικού ΟΤΕ στην Διακίδειο Σχολή, 1962- paliapatra

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του προσωπικο...

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του προσωπικού ΟΤΕ στην Διακίδειο Σχολή, 1962- paliapatra

Η Γεροκωστοπούλου, τότε Ανεξαρτησίας, γιορτάζει τα Χριστούγεννα χιονισμένη στις αρχές του αιώνα-paliapatra

Η Γεροκωστοπούλου, τότε Ανεξαρτησίας, γι...

Η Γεροκωστοπούλου, τότε Ανεξαρτησίας, γιορτάζει τα Χριστούγεννα χιονισμένη στις αρχές του αιώνα-paliapatra

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του προσωπικού ΟΤΕ στην Διακίδειο Σχολή, 1963-paliapatra

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του προσωπικο...

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του προσωπικού ΟΤΕ στην Διακίδειο Σχολή, 1963-paliapatra

Δώρα τής Χωροφυλακής προς το Άσυλο Ανιάτων (από την εφ. “Πελοπόννησος”, 1978)

Δώρα τής Χωροφυλακής προς το Άσυλο Ανιάτ...

Δώρα τής Χωροφυλακής προς το Άσυλο Ανιάτων (από την εφ.

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΡΙΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

“Παραμονή Χριστουγέννων του 1965, σε μια γειτονιά της Πάτρας, σηκώθηκα μόλις ξημέρωσε, έφαγα βιαστικά το πρωινό μου («τριψάνα» το λέγαμε, ζεστό γάλα με μπόλικη ζάχαρη και ξεροκόμματα κομμένα σε κύβους σαν αντίδωρο), ντύθηκα ζεστά, πήρα το τρίγωνο και ένα άδειο κονσερβοκούτι από πελτέ ΚΥΚΝΟΣ και πήγα δίπλα στους γείτονές μας να ξυπνήσω το φίλο μου τον Νίκο. Είμαι 10 χρονών, πηγαίνω στην Γ΄ Δημοτικού και μετά από κλάματα και παρακάλια οι γονείς μου με αφήνουν να πάω να πω τα κάλαντα στη γειτονιά, άντε και στη διπλανή που μένουν συγγενείς μας. Έχω δει σε μια βιτρίνα ένα «διαστημικό» όπλο που του βάζεις μια τσακμακόπετρα και όταν πατάς τη σκανδάλη βγάζει σπίθες, σαν κι αυτά που έχουν οι αστροναύτες στο «Lost in Space», στην τηλεόραση. Το θέλω πολύ αυτό το όπλο, στοιχίζει 30 δραχμές και ο μόνος τρόπος για να το αποκτήσω είναι να μαζέψω χαρτζιλίκι από τα κάλαντα. Ο Νίκος είναι κι αυτός πανέτοιμος, με το τριγωνάκι του και ένα άδειο μεταλλικό κουτί από μπισκότα πτι-μπερ Παπαδοπούλου για να βάλουμε μέσα τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που θα μας πρόσφεραν. Η εντολή από τους γονείς μας είναι αυστηρή: «Δεν θα φάτε τίποτα από αυτά που θα σας προσφέρουν!». Εκείνη την εποχή πολλές αφηρημένες νοικοκυρές μπέρδευαν τη ζάχαρη άχνη με το παραθείο που είχαν για τα ποντίκια, με αποτέλεσμα να έχουν ξεκληριστεί ολόκληρες οικογένειες. «Θα τα βάλετε όλα στο κουτί, θα τα φέρετε στο σπίτι και εμείς θα σας πούμε τι θα φάτε!» μας είπαν οι μανάδες μας. Μεταξύ μας, δεν ήταν τόσο ο φόβος του παραθείου, αλλά η περιέργεια να δούνε πώς είχαν φτιάξει τα γλυκά άλλες νοικοκυρές.

Ξεκινήσαμε από τη γειτονιά μας. Ήταν νωρίς ακόμη και έτσι στην ερώτηση «να τα πούμε;» κανείς δεν μας απάντησε «τα είπαν άλλοι». Είμαστε οι πρώτοι και καλύτεροι. Είχαμε κάνει πρόβες και λέγαμε όλα τα κάλαντα, όχι μόνο το «Καλήν ημέραν άρχοντες», αλλά και το «Χριστός γεννάται σήμερον», «Εν τω σπηλαίω κείτεται», «Εκ της Περσίας έρχονται», «Πλήθος αγγέλων ψάλλουσι» και τελειώνουμε με το «σ’ αυτό το σπίτι που ’ρθαμε πέτρα να μη ραγίσει κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνια πολλά να ζήσει!»

Γρήγορα κατάλαβα ότι έπρεπε να γίνουν μερικές αλλαγές. Κατ’ αρχάς το κονσερβοκούτι με εμπόδιζε να χτυπάω το τρίγωνο. Με ένα καρφί άνοιξα τρύπες από τις δυο πλευρές και με μια κλωστή το κρέμασα στο λαιμό μου σαν τους ζητιάνους. Το ίδιο έκανα και με το κουτί του Νίκου. Έτσι τα χέρια μας ήταν ελεύθερα. Μετά παρατήρησα ότι οι περισσότερες νοικοκυρές, επειδή ήταν πολύ πρωί και ήταν αγουροξυπνημένες, μετά το «Χριστός γεννάται» μας σταμάταγαν, μας έδιναν το φιλοδώρημα, μας έλεγαν «και του χρόνου» και έκλειναν την πόρτα. Έκοψα λοιπόν τους στίχους και λέγαμε μόνο το «Καλήν ημέραν άρχοντες», το «Χριστός γεννάται» και το «σ’ αυτό το σπίτι…» Στο τελευταίο μάλιστα, επειδή μας άνοιγαν μόνο γυναίκες, έκανα μια αλλαγή: «Κι ο νοικοκύρης του σπιτιού με τη νοικοκυρά να ζήσει!» Τα φιλοδωρήματα αμέσως αυξήθηκαν και από δεκάρες και πενηνταράκια έγιναν δραχμές και δίφραγκα!

Τελειώσαμε με τη δική μας γειτονιά, πήγαμε και στη διπλανή, αλλά τα έσοδα ήταν ελάχιστα. Οι περισσότεροι ήταν φτωχοί άνθρωποι, εργάτες στο εργοστάσιο χαρτοποιίας του Λαδόπουλου, μέτραγαν και την τελευταία δεκάρα. Έπρεπε να βρεθεί κάτι πιο αποτελεσματικό. «Θα πάμε να πούμε τα κάλαντα στη βίλα του Λαδόπουλου!» μου ήρθε η φαεινή ιδέα.

Ήταν μια τεράστια βίλα, περιτριγυρισμένη από κάγκελα, με φύλακες και σκυλιά. Κανείς δεν τολμούσε να πάει εκεί. «Μα πώς θα μπούμε μέσα; Θα μας φάνε τα σκυλιά!» μου λέει τρομαγμένος ο Νίκος. «Θα χτυπήσουμε το κουδούνι». Πάμε, χτυπάμε το κουδούνι, στην είσοδο μετά από λίγο έρχεται ένας φύλακας. «Τι θέλετε;» «Να πούμε τα κάλαντα στον κύριο Λαδόπουλο». Μας κοιτάει από πάνω ως κάτω, «περιμένετε να δω αν έχει ξυπνήσει», μας λέει, φεύγει, ξανάρχεται, μας ανοίγει τη βαριά καγκελόπορτα, τα σκυλιά αρχίζουν να γαβγίζουν σαν λυσσασμένα, ένα από αυτά ξεφεύγει από τα χέρια του φύλακα, ορμάει, με δαγκώνει στο πόδι και μου σκίζει το παντελόνι! «Αζόρ, κάτω! κάτω!» λέει ο φύλακας, ο σκύλος μαζεύεται, αλλά το κακό έχει γίνει. Το καλό μου παντελόνι είναι σκισμένο! «Στο είπα, θα μας φάνε τα σκυλιά» μουρμουρίζει ο Νίκος. Ο φύλακας μας οδηγεί στο εσωτερικό του σπιτιού.

Στο σαλόνι υπάρχει ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο, με χρυσές και ασημένιες μπάλες, ένα αστέρι στην κορυφή και φωτάκια που αναβοσβήνουν. Το κοιτάμε σαν χαζοί. Στο σπίτι μας αντί για μπάλες βάφαμε κυπαρισσόμηλα με χρυσομπογιά, πολλές φορές κρεμούσαμε και τενεκεδάκια από εβαπορέ ΝΟΥΝΟΥ. Κοντοστεκόμαστε στο σαλόνι νομίζοντας ότι θα πούμε εκεί τα κάλαντα, αλλά ο φύλακας μας κάνει νόημα «από δω, στην κρεβατοκάμαρα» λέει, και μας οδηγεί στον επάνω όροφο. Πάνω στο κρεβάτι είναι ο Λαδόπουλος, με τις μπλε πιζάμες του και χαμογελάει, «όχι μόνο θα μας φάνε τα σκυλιά, αλλά θα μας γαμήσουν κιόλας» μου ψιθυρίζει στο αυτί ο Νίκος. «Ο Αζόρ έσκισε το παντελόνι του μικρού» λέει ο φύλακας και δείχνει εμένα. «Μη στεναχωριέσαι, θα σου δώσουμε ένα άλλο» μου λέει χαμογελαστός ο Λαδόπουλος και προτού να τελειώσει τη φράση του, μπαίνουν από το διπλανό δωμάτιο τα παιδιά του, ένα αγόρι και ένα κορίτσι στην ηλικία μας, με τα νυχτικά τους. Σκαρφαλώνουν στο κρεβάτι, αγκαλιάζουν τον πατέρα τους, «και τώρα πείτε μας τα κάλαντα!», λέει αυτός πανευτυχής. Εννοείται ότι είπαμε όλα τα κάλαντα και επειδή δεν εμφανίστηκε η γυναίκα του στο τέλος δεν κάναμε προσθήκες στο «νοικοκύρη του σπιτιού», το αφήσαμε έτσι όπως είναι στο πρωτότυπο. Ο Λαδόπουλος μας έδωσε 50 (!) δραχμές στον καθένα, σε μένα ένα κοτλέ παντελόνι και στον Νίκο ένα μάλλινο πουλόβερ. «Να πάτε να πείτε τα κάλαντα και στους Γερμανούς» μας συμβούλεψε και ο φύλακας μας οδήγησε στην έξοδο. Ο Αζόρ, δεμένος πια, γρύλιζε παραπονεμένος.

Οι «Γερμανοί» ήταν τεχνικοί που είχε φέρει ο Λαδόπουλος για το εργοστάσιό του. Τους είχε φτιάξει μια ολόκληρη γειτονιά με ωραία άνετα σπίτια και έμεναν εκεί με τις οικογένειές τους. Δεν λέγαμε ποτέ τα κάλαντα σ’ αυτούς γιατί στο κατηχητικό μάς είχαν πει πως δεν είναι Χριστιανοί και άμα πηγαίναμε στη γειτονιά τους θα μας έπιαναν και θα μας εκτελούσαν, όπως στην Κατοχή. Θα μπορούσα να σταματήσω, ο στόχος να βρω 30 δραχμές είχε επιτευχθεί και με το παραπάνω, αλλά η περιέργεια είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Έπεισα και τον Νίκο και πήγαμε.

Ήταν σαν σκηνικό χριστουγεννιάτικης ταινίας. Όλα τα σπίτια φωτισμένα, παρ’ όλο που ήταν πρωί, έξω στις αυλές φάτνες με αγαλματάκια του Χριστού, της Παναγίας, του Ιωσήφ, των Μάγων, ψεύτικο χιόνι στα παράθυρα και στις πόρτες, μυρωδιές από φαγητά και γλυκά, κοκκινομάγουλα παιδιά να παίζουν στο δρόμο, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κλασική μουσική, τροφαντές Γερμανίδες μανάδες και πανύψηλοι πατεράδες να μιλούν μια άγνωστη γλώσσα και στη μέση εμείς, με τα τενεκεδάκια κρεμασμένα στο λαιμό μας και τα τρίγωνα στα χέρια μας να θέλουμε να πούμε τα κάλαντα σ’ αυτούς που δεν είναι Χριστιανοί και θα μας πιάσουν να μας εκτελέσουν, όπως στην Κατοχή.

Στο πρώτο σπίτι που χτυπήσαμε η ξανθιά Γερμανίδα, αφού άκουσε τα κάλαντα με προσοχή, μας ρώτησε: «Και τώρα εγκώ τι πρέπει να κάνει;». Της έδειξα την κονσέρβα ΚΥΚΝΟΣ που είχα κρεμάσει στο λαιμό μου. «Τέλει λεφτά;» ρώτησε για να σιγουρευτεί. «Πόσα;» Πριν προλάβω να απαντήσω, πετάγεται ο Νίκος «Ντέκα ντραχμές!» της λέει με άψογα γερμανικά. Η Γερμανίδα έριξε το 10ρικο στο κουτί, ευχήθηκε «Κρόνια Πολλά» και ξαναγύρισε στο στρούντελ της.

Η γειτονιά των Γερμανών είχε 50 σπίτια επί «ντέκα ντραχμές» βγάλαμε ένα ωραιότατο 500άρικο και επειδή είχαμε πια απομακρυνθεί αρκετά από την περιοχή μας συνεχίσαμε να λέμε τα κάλαντα και μέσα στην πόλη. Πήγαμε σε συνοικίες που δεν τις γνωρίζαμε, μπήκαμε σε πλουσιόσπιτα και φτωχοκαλύβες, είδαμε γέρους και γριές κατάκοιτους να βγάζουν κάτω από το μαξιλάρι το κομπόδεμά τους, να το λύνουν και να μας δίνουν εκείνα τα ωραία, ασημένια 200άρικα με το δελφίνι. Σε μερικά σπίτια μάς φώναζαν! «Καλέ, ελάτε να τα πείτε και σε εμάς», σε άλλα μας έδιωχναν «Τώωωωωρα; Μας τα είπαν άλλοι!». Μια γυναίκα ανύπαντρη, γεροντοκόρη, μας ζήτησε να πούμε «Κι ο νοικοκύρης του σπιτιού να ’ρθει να σε ζητήσει». Μια άλλη, δασκάλα, μας διόρθωσε «όχι εν τω σπηλαίω κείτεται, το σωστό είναι εν τω σπηλαίω τίκτεται». Ένας παππούς μάς ρώτησε αν ξέρουμε τα Ποντιακά κάλαντα και όταν του είπαμε «όχι» άρχισε να τα τραγουδάει μόνος του. Μια κυρία μάς παρακάλεσε να πάμε να φέρουμε μια πίτα από το φούρνο και όταν της την πήγαμε επέμεινε να κάτσουμε να φάμε. Είχε φτάσει πια μεσημέρι και εμείς συνεχίζαμε. Δεν ήταν μόνο για το κέρδος, καταλάβαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι μονάχοι που αν δεν τους λέγαμε εμείς τα κάλαντα δεν θα τους τα έλεγε κανείς. Έτσι πήγαμε σε αστυνομικά τμήματα, στο νοσοκομείο, στο άσυλο ανιάτων, στο γηροκομείο. Μέσα σε μια μέρα είδα και έζησα πράγματα που δεν φανταζόμουν ότι υπάρχουν.

Ο μικρός Παυριανός

Ο μικρός Παυριανός

Ο μικρός Παυριανός

Γύρισα σπίτι στις 3, έφαγα ένα γερό χέρι ξύλο από τη μάνα μου που είχε τρελαθεί από την αγωνία της. Πήγε να με αρχίσει πάλι τις σφαλιάρες όταν είδε το σκισμένο παντελόνι και ηρέμησε μόνο όταν άδειασα το τενεκεδάκι με το μικρό μου θησαυρό, κι όταν της έδειξα το παντελόνι που μου είχε δώσει ο Λαδόπουλος.

Με τον Νίκο μοιράσαμε τα λεφτά και πήρε ο καθένας μας από 732 δραχμές, ποσό μυθικό για εκείνη την εποχή. Το ίδιο απόγευμα πήγαμε στην αγορά, πήρα το «διαστημικό» μου όπλο, αγόρασα ένα καροτσάκι για τη μικρή μου αδελφή, ένα λευκό καλσόν για τη μεγάλη και τα υπόλοιπα λεφτά τα έδωσα στη μάνα μου να τα φυλάξει. Την άλλη μέρα, ανήμερα Χριστούγεννα, ντυθήκαμε, σενιαριστήκαμε, ανεβήκαμε στα Ψηλά Αλώνια και βγάλαμε μια φωτογραφία. Αυτή τη φωτογραφία ανακάλυψα και στην αφιερώνω μαζί με τις ευχές μου, αυτά τα Χριστούγεννα να είναι τα ωραιότερα της ζωής σου.”

Το περίφημο λαχείο των Συντακτών σήμαινε τότε κέρδη

Το περίφημο λαχείο των Συντακτών σήμαινε...

Το περίφημο λαχείο των Συντακτών σήμαινε τότε κέρδη

Η πλατεία Γεωργίου από ψηλά. Κάποια Χριστούγεννα στα χρόνια τής δικτατορίας-paliapatra

Η πλατεία Γεωργίου από ψηλά. Κάποια Χρισ...

Η πλατεία Γεωργίου από ψηλά. Κάποια Χριστούγεννα στα χρόνια τής δικτατορίας-paliapatra

Πατρα δεκαετία 1970 Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στην οδό Μαιζωνος ! patras photos old special

Πατρα δεκαετία 1970 Χριστουγεννιάτικη δι...

Πατρα δεκαετία 1970 Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στην οδό Μαιζωνος ! patras photos old special

Μια σπάνια φωτογραφία πριν 50 χρόνια, το 1965. Χιόνια στο ναό του Παντοκράτορα- patras photos old special

Μια σπάνια φωτογραφία πριν 50 χρόνια,  τ...

Μια σπάνια φωτογραφία πριν 50 χρόνια, το 1965. Χιόνια στο ναό του Παντοκράτορα- patras photos old special

23/12/1961 patrasoldphotos

 23/12/1961 patrasoldphotos

23/12/1961 patrasoldphotos

Παραμονή Αγ Βασιλείου 1961- Πέτρος Πανουσιάν‎- Patras old photoς

Παραμονή Αγ Βασιλείου 1961- Πέτρος Πανου...

Παραμονή Αγ Βασιλείου 1961- Πέτρος Πανουσιάν‎- Patras old photoς

Παραμονή πρωτοχρονιάς 1954- Πέτρος Πανουσιάν- ‎Patras old photoς

Παραμονή πρωτοχρονιάς 1954- Πέτρος Πανου...

Παραμονή πρωτοχρονιάς 1954- Πέτρος Πανουσιάν- ‎Patras old photoς

Όταν ο Μωρέας γιόρταζε τα Χριστούγεννα αλά …γαλλικά

Όταν ο Μωρέας γιόρταζε τα Χριστούγεννα α...

Όταν ο Μωρέας γιόρταζε τα Χριστούγεννα αλά …γαλλικά

Ο αξέχαστος Μουστάκης διασωθείς από τον Οδυσσέα Ξεριζωτή

Ο αξέχαστος Μουστάκης διασωθείς από τον ...

Ο αξέχαστος Μουστάκης διασωθείς από τον Οδυσσέα Ξεριζωτή

Aπό το αρχείο του Οδυσσέα Ξεριζωτή

Aπό το αρχείο του Οδυσσέα Ξεριζωτή

Aπό το αρχείο του Οδυσσέα Ξεριζωτή

Πάτρα δεκαετία 1970 ..για τις γιορτές ψώνια από τον Τοξαβίδη-patras photos old special

Πάτρα δεκαετία 1970 ..για τις γιορτές ψώ...

Πάτρα δεκαετία 1970 ..για τις γιορτές ψώνια από τον Τοξαβίδη-patras photos old special

Πάτρα, πανοραμική θέα από το Κάστρο- Από τον Κώστα Καραγιάννη στο patras photos old special

Πάτρα, πανοραμική θέα από το Κάστρο- Από...

Πάτρα, πανοραμική θέα από το Κάστρο- Από τον Κώστα Καραγιάννη στο patras photos old special

Άρης Μπετχαβάς patrasmemories: «Πρώτοι στις πωλήσεις, πάντα πρώτοι στην τεχνική εξηπυρέτηση. Και μην ξεχνάτε ότι: εμείς έχουμε ανταλλακτικά!» Η φωνή του Ντέτου Στόλλα και της Μαίρης, στην αντίστοιχη ραδιοφωνική διαφήμιση του Ραδιοφωνικού Σταθμού Πατρών…

Άρης Μπετχαβάς patrasmemories: «Πρώτοι σ...

Άρης Μπετχαβάς patrasmemories: «Πρώτοι στις πωλήσεις, πάντα πρώτοι στην τεχνική εξηπυρέτηση. Και μην ξεχνάτε ότι: εμείς έχουμε ανταλλακτικά!» Η φωνή του Ντέτου Στόλλα και της Μαίρης, στην αντίστοιχη ραδιοφωνική διαφήμιση του Ραδιοφωνικού Σταθμού Πατρών…

Διαφήμιση
Σχόλια

ΖΩΗ

Το αδιαχώρητο στο κέντρο της Πάτρας το πρώτο “ελεύθερο” Σαββατόβραδο – ΦΩΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Το αδιαχώρητο επικρατούσε το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Πάτρας. Είναι άλλωστε το πρώτο Σαββατόβραδο που η κυκλοφορία επιτρέπεται μέχρι τις 00.30 και χωρίς να χρειάζεται η αποστολή sms για τη βόλτα ή την επίσκεψη σε κατάστημα εστίασης. Έτσι η πλειοψηφία των Πατρινών γέμισε τα καταστήματα εστίασης της πόλης για να φάει και να πιει το ποτό του στους εξωτερικούς χώρους. Το αδιαχώρητο επικρατούσε στη Ρήγα Φεραίου, στην Ηφαίστου και σε όλες σχεδόν τις πλατείες της πόλης.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΖΩΗ

Πάτρα: Στο αυτόφωρο ο Γιώργος Κοτοπούλης- Το πρόστιμο των 1000 ευρώ, ώρα 11.15 με το μαγαζί κλειστό

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Στο αστυνομικό τμήμα προσήχθη χθες βράδυ ο Γιωργος Κοτοπούλης και ο ίδιος περιγράφει το σκηνικό με ανάρτησή του και ξεκινά λέγοντας:

Μια νύχτα στο αυτόφωρο άδικα.

Και συνεχίζει: 
Ο μήνας 13 χθες, τυχαίο; & τελευταία νύχτα απαγόρευσης στις 23:00! Στις 23.15 λοιπόν χθες, με κλειστό το μαγαζί & ενώ καθόμαστε 4 άτομα, έξω στα μηχανάκια μας ακούμπισμενοι εμφανίστηκαν 3 περιπολικά & με συνοπτικές διαδικασίες έκοψαν 3 πρόστιμα των 300€.

Οι δύο ήταν γείτονες πατέρας & γιος,το σπίτι τους στην άλλη γωνία,ο ένας μηχανικός μιλάγαμε για δουλεια & εμένα το σπίτι μου ακριβώς δίπλα πόρτα .Μου έβαλαν πρόστιμο 1000€ σε μαγαζί κλειστό & με πήραν μαζί τους.

Την ίδια στιγμή γινόταν καρναβάλι ακριβώς πιο κάτω ,όπως κάθε νυχτα. Στην μοναδική ερώτηση που έκανα σε έναν αστυνομικό,γιατί δεν πάτε εκεί που γίνεται χαμός & ο κίνδυνος μετάδοσης είναι τεράστιος ενώ εδώ είμαστε 4 με μάσκες; Η απάντηση ήταν,καλά τώρα τι μας ρωτάς,να πάμε 6 αστυνομικοί μέσα σε τόσο κόσμο; Άρα, να πάμε & εμείς μέσα στο κόσμο στις πλατείες για να μην μπορείτε να έρθετε.

Ευγενεστατοι όμως με έφησαν σε μια καρέκλα για 10 ώρες,σε σημείο που πιάστηκα, σε ένα δωμάτιο μόνο μου προφανώς λόγο κοβιτ. Ο εισαγγελέας το πρωί έδωσε εντολή να φύγω & θα βρεθούμε στο δικαστήριο .

Καλησπερα σας-Buenas tardes.

φωτό από fb Γιώργου Κοτοπούλη

Συνέχισε να διαβάζεις

ΖΩΗ

Κόλαφος ο Θέμης Κανέλλος: «Ο μπαμπάς μου με έσπασε στο ξύλο 13 χρονών γιατί είπα είμαι π@@….»

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Κόλαφος ήταν ο Θέμης Κανέλλος με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, με αφορμή τις αναφορές που κάνουν στο προφίλ του, λόγω των προκλητικών φωτογραφιών που δημοσιεύει. Επίσης, διαβάστε εδώ, ακόμα μία σοκαριστική εξομολόγηση από τον πρώην παίκτη του Big Brother, Θέμη Κανέλλο.

Ο πρώην παίκτης του Big Brother, χαρακτηριστικά δήλωσε πως δεν φοβάται, αφού έχει περάσει πολύ δύσκολες στιγμές στη ζωή του, λόγω της σεξουαλικότητας του.

Η ανάρτηση – κόλαφος του Θέμη Κανέλλου

«Να φοβηθω? Εγω? Που στα 13 μου όταν ο μπαμπάς μου με ρώτησε είσαι πουσ*ς? Του απάντησα με περηφάνια -Ναι Είμαι.. Και με έσπασε στο ξύλο.. εγώ? που στα 15 πήγαινα σχολείο με μακιγιάζ και ένιωθα πιο ΘΕΑ από ποτέ και ας έπαιρνα σχόλια στο Youtube που μου έλεγαν να πεθάνω.. εγώ?

Που αμέτρητες φορές που με ειχαν διώξει οι γονείς μου απο το σπίτι απλα επειδή ήμουν ΕΥΤΥΧΙΣΜΈΝΟΣ και ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΌΜΟΥΝ για τον ευατο μου.. Εγω? Που στα 18 αποφάσισα να παω κόντρα σε οτι πιστεύει ΟΛΗ η ΣΚ@ΤΟκοινωνια και να βγω δημόσια στην τηλεοραση και να δείξω τον πραγματικό μου εαυτό για να εχουμε επιτέλους ορατότητα? Εεε Οχι αγαπη εγω δεν φοβάμαι μερικές αναφορές, εγώ έχω νιώσει το μαχαίρι στο λαιμό μου για να με σκοτώσουν επειδή είμαι γκέι.. Δεν Φοβάμαι και δεν θα έπρεπε ΚΑΝΕΙΣ να φοβάται»… εγώ?»

Θέμης Κανέλλος

Συνέχισε να διαβάζεις

ΖΩΗ

Δίωξη κατά του Πέτρου Φιλιππίδη για βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Αντιμέτωπος με τρεις κακουργηματικές κατηγορίες σεξουαλικής βίας κατά συναδέλφων του, βρίσκεται πλέον γνωστός ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενήργησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος.

   Ο εισαγγελέας με την ολοκλήρωση της έρευνας που έκανε με αφορμή καταγγελίες τριών γυναικών συναδέλφων του κατηγορούμενου, προχώρησε σήμερα στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του ηθοποιού. Η δίωξη αφορά τα αδικήματα του βιασμού και της απόπειρας βιασμού κατά συρροή, κατηγορίες τις οποίες κλήθηκε να αντικρούσει με την ιδιότητα του υπόπτου πριν λίγες ημέρες ο ηθοποιός.

   Η έρευνα του εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου είχε αφετηρία τις καταγγελίες με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό, που προσκομίστηκαν στην Εισαγγελία από τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Οργάνου του ΣΕΗ Πασχάλη Τσαρούχα για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

   Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί ο βιασμός που αποδίδεται στον  ηθοποιό φέρεται να έχει τελεστεί το 2008. Η καταγγελία για την υπόθεση φαίνεται αρχικά να αφορούσε απόπειρα βιασμού και σύμφωνα με πληροφορίες αναβαθμίστηκε από τον εισαγγελικό λειτουργό ο οποίος έκρινε πως πρόκειται για τετελεσμένη πράξη. Ο βιασμός φέρεται να τελέστηκε στο καμαρίνι του ηθοποιού, όπου το θύμα πήγε προκειμένου να συζητήσουν για κάποιον ρόλο.

   Οι δύο απόπειρες βιασμού που βαρύνουν πλέον τον ηθοποιό, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τελέστηκαν το 2010 και το 2014 με τις παθούσες να υποστηρίζουν πως ήρθαν αντιμέτωπες με βίαιες πράξεις του ελεγχόμενου, ενώ βρέθηκαν μαζί του για επαγγελματικούς λόγους. Στη μία περίπτωση, που αφορά το έτος 2010, ο κατηγορούμενος ηθοποιός φέρεται να απομόνωσε τη συνάδελφό του στο καμαρίνι του και μέσω έντονων χτυπημάτων την κακοποίησε σεξουαλικά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, το 2014, η παθούσα κλειδώθηκε από τον δράστη μέσα στο αυτοκίνητο του σε ερημική τοποθεσία το Ψυχικό όπου ήρθε αντιμέτωπη με έντονα βίαιη συμπεριφορά. Η γυναίκα, επίσης γνωστή ηθοποιός, καταγγέλλει ότι μετά από επαγγελματική συνάντηση που είχε με τον κατηγορούμενο αποδέχθηκε την προσφορά του να την πάει στο σπίτι της με το αυτοκίνητο του.

   Ο ηθοποιός, σύμφωνα με τις καταγγελίες, όταν παρά τη βία που ασκούσε δεν επιτύγχανε τον στόχο του φαίνεται να εξαπέλυε απειλές στις συναδέλφους του για επαγγελματικό αποκλεισμό τους.

   Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος στο υπόμνημα που παρέδωσε στον εισαγγελικό λειτουργό όταν κλήθηκε σε ανωμοτί κατάθεση, αρνήθηκε τις πράξεις που του αποδίδονται ενώ φέρεται να αμφισβητεί τα κίνητρα των καταγγελιών αποδίδοντας στις συναδέλφους του άλλα ελατήρια για όσα είπαν και δημοσίως και στις καταθέσεις τους. 

   Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα ξεκινήσει άμεσα την διενέργεια κύριας έρευνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΖΩΗ3 ώρες πριν

Το αδιαχώρητο στο κέντρο της Πάτρας το πρώτο “ελεύθερο” Σαββατόβραδο – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Επέστρεψαν και… οι πλειστηριασμοί – Ποιοι εξαιρούνται

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Τροχαίο τη νύχτα με θύμα δικυκλιστή – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες πριν

Ποια σχολεία και τμήματα είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες πριν

Πάτρα: Τροχαίο με τραυματία έξω από το γήπεδο της Θύελλας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ18 ώρες πριν

Κοινωνικός Τουρισμός: Ακτοπλοϊκά και 5άστερα στο φετινό «μενού»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ18 ώρες πριν

Εντυπωσιακός και πάλι ο Απόλλων Πατρών στο ντέρμπι της αγωνιστικής – Μόνος πρώτος και καλύτερος

ΚΟΙΝΩΝΙΑ19 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 129 νέα κρούσματα στη Δυτική Ελλάδα – Τα λιγότερα εδώ και μήνες στην Αχαϊα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες πριν

Αχαϊα: Πόσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο ή τη μια δόση για τον κορωνοϊό

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 ημέρα πριν

Άσπρισε η Κεφαλονιά από το χαλάζι! – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Πάτρα: Σωρεία ψευδώς θετικών self test σε μαθητές – Ανησυχία για προβληματική παρτίδα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Γνωστοί Πατρινοί στο εδώλιο! Μετά από 10 χρόνια για την Αχαϊκή τράπεζα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ – ΤΡΟΧΑΙΟ στην Ακτή Δυμαίων! Χτύπησε στο κεφάλι οδηγός δικύκλου! – Σφοδρή σύγκρουση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

Γλυκά Νερά: Ραγίζει καρδιές η τρυφερή εικόνα αστυνομικού με το μωρό της Καρολάιν

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: 6 δρομολόγια στον προαστιακό για Αχαγιά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ4 ημέρες πριν

Α2 Ανδρών: Απόλλωνας για πρωτάθλημα, 89-75 το Μαρούσι στην Πάτρα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: “Χορτάριασε” η Πλατεία Ολγας – ΦΩΤΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 ημέρες πριν

Θρήνος στο λιμάνι του Βόλου για την 20χρονη Καρολάιν – Τραγική φιγούρα η μητέρα της

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ2 ημέρες πριν

Περιστέρι – Προμηθέας 79-90: Επική μάχη, μπρέικ στο μπρέικ και 1-1 – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πάτρα: Θα ξαναλειτουργήσει το «Δασύλλιο»- Βρέθηκε ενοικιαστής

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Πάτρα: Ένα από τα πιο ξέφρενα πάρτι χθες στην Παντάνασσα – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΣΜΟΣ4 ημέρες πριν

Νέα νύχτα κολάσεως στο Ισραήλ: Κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» στη Λοντ – Ρουκέτες και βομβαρδισμοί – ΒΙΝΤΕΟ

ΖΩΗ1 εβδομάδα πριν

Τροχαίο για την τραγουδίστρια Μαρία Τζινέρη – Νοσηλεύεται στο ΚΑΤ με σπασμένο θώρακα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 εβδομάδα πριν

Πάτρα: Ένταση στην πορεία – Γρονθοκόπησαν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΒΙΝΤΕΟ

ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ2 εβδομάδες πριν

Επικό ΒΙΝΤΕΟ της “Φίνος Φιλμ” για το άνοιγμα της εστίασης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Η εντυπωσιακή πρώτη Ανάσταση στην Ευαγγελίστρια της Χίου – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

ΠΑΤΡΑ: Γέμισε ροδοπέταλα ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στην πρώτη Ανάσταση – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

Πάτρα: Περίσσευε ο κόσμος και η συγκίνηση στην περιφορά του επιταφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ2 εβδομάδες πριν

Κορονοϊός: Αυτό είναι το ισραηλινό φάρμακο που δίνει ελπίδα στη μάχη κατά της πανδημίας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 εβδομάδες πριν

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις από τα αυξημένα κρούσματα στα σχολεία της Πάτρας

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση