Συνδεθείτε μαζί μας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

iGEM Patras: Παγκόσμια διάκριση για φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών- Tι εφαρμογή έφτιαξαν

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα “κενό” στη χορήγηση φαρμάκων με σκοπό την  αποτελεσματικότερη θεραπεία ήρθε να καλύψει η ομάδα iGEM Patras, η οποία αποτελείταί από Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών λαμβάνοντας μάλιστα παγκόσμια διάκριση για το επίτευγμά της. Χρησιμοποίησαν την  Φαρμακογονιδιωματική και την Τεχνητή Νοημοσύνη με στόχο την επίτευξη εξατομικευμένης θεραπείας των ασθενών, μέσω του project Hippocrates.

Αναλυτικά:

Δεκαέξι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών προσπάθησαν να επαναπροσδιορίσουν τον κόσμο της Ιατρικής, χρησιμοποιώντας την Φαρμακογονιδιωματική και την Τεχνητή Νοημοσύνη με στόχο την επίτευξη εξατομικευμένης θεραπείας των ασθενών. Λαμβάνοντας μέρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, iGEM Competition, που διοργανώνεται από το Massachuchets Institute of Technology (MIT), κατάφεραν να φέρουν μια παγκόσμια διάκριση στην Ελλάδα και να αναδείξουν το έργο των Ελληνικών Πανεπιστημίων, κατακτώντας το Αργυρό μετάλλιο στην τελική φάση του διαγωνισμού, που φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 22 Νοεμβρίου με συμμετοχή περισσότερων των 250 ομάδων από όλο τον κόσμο.  

Μετά από περίπου 1 χρόνο προσπαθειών η ομάδα από την Πάτρα κατάφερε να παρουσιάσει επιτυχώς, σε κριτές διεθνούς φήμης, το Project Hippocrates και να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο εν έτη 2020 υπάρχουν ακόμη ασθενείς που παραπονιούνται για τις παρενέργειες των φαρμάκων που λαμβάνουν. Μέχρι σήμερα, τα δύο στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη, πριν τη χορήγηση ενός φαρμάκου, είναι τα χαρακτηριστικά του ατόμου (Φύλο, Ηλικία, Βάρος κτλ) και το ιστορικό αυτού (χρόνιες παθήσεις, προηγούμενες αλλεργικές αντιδράσεις κτλ) που σε συνδυασμό με την προσωπική εμπειρία του ιατρού, οδηγούν στην επιλογή του καταλληλότερου φαρμάκου και του προτεινόμενου δοσολογικού σχήματος. Ωστόσο, ο μόνος παράγοντας που δεν λαμβάνεται υπόψιν είναι αυτός που κάνει κάθε άνθρωπο μία μοναδική περίπτωση ασθενούς. Το DNA! Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η επιστήμη της Φαρμακογονιδιωματικής μέσω της οποίας εξηγείται ο λόγος για τον οποίο ανάμεσα σε δύο ασθενείς, που λαμβάνουν την ίδια δόση, το φάρμακο μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα για τον πρώτο ενώ για τον δεύτερο να είναι άκρως τοξικό.

Θέλοντας, λοιπόν, να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο χορήγησης φαρμάκων, η ομάδα iGEM Patras προχώρησε στην ανάπτυξη ενός φορητού διαγνωστικού εργαστηρίου μοριακής βιολογίας με στόχο τον εύκολο και ακριβή προσδιορισμό της απαιτούμενης δόσης στατινών, μια κατηγορίας φαρμάκων που χορηγούνται σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν και την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες.

Πως όμως αυτό το διαγνωστικό εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ιατρική κοινότητα; Η ομάδα iGEM Patras, συνδυάζοντας την Φαρμακογονιδιωματική με την Τεχνητή Νοημοσύνη (A.I.) δημιούργησε μια web-based εφαρμογή, που είναι προσβάσιμη σε όλους μέσω του www.haippocrates.com, με σκοπό την υποβοήθηση των ιατρών στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου δοσολογικού σχήματος για κάθε ασθενή, λαμβάνοντας υπόψιν και το γενετικό του υπόβαθρο.

Είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετέχει στον εν λόγω διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το 2003. Μέλη της ομάδος ήταν οι: Ανδρονικίδης Γεώργιος (Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Π.Θ.), Βαρίτης Γεώργιος (Τμήμα Φαρμακευτικής), Δαραμούσκας Ιωάννης (Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής), Ηλιοπούλου Ευανθία (Τμήμα Φαρμακευτικής), Καλαφάτης Κωνσταντίνος (Τμήμα Φαρμακευτικής), Καρατζά Αναστασία (Τμήμα Φαρμακευτικής), Κατσαρού Βασιλική (Τμήμα Φαρμακευτικής), Κουστέλιου Μαρία (Τμήμα Φαρμακευτικής), Κωστόπουλος Βασίλειος (Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών), Λιόπετας Ιωάννης (Τμήμα Φαρμακευτικής), Παπαθανασίου Μαριάνθη (Τμήμα Φαρμακευτικής), Παπακωνσταντίνου Χαράλαμπος (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών), Πατρινός Γεώργιος (Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής), Σιαμόγλου Σταυρούλα (Τμήμα Φαρμακευτικής), Σπανός Δημήτριος (Τμήμα Φαρμακευτικής), Τσικρικά Αθηνά (Τμήμα Φαρμακευτικής), Τσιρώνη Άννα (Τμήμα Βιολογίας) και Ψάριας Γεώργιος (Τμήμα Φαρμακευτικής).

Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΣΙΤΗΜΙΟΥ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Δεκαέξι φοιτητές των Τμημάτων Φαρμακευτικής και Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών, συνδυάζοντας τη Φαρμακογονιδιωματική με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ανέπτυξαν ένα φορητό διαγνωστικό εργαστήριο μοριακής βιολογίας και μια web-based εφαρμογή η οποία αναλύει τα αποτελέσματά του. Φιλοδοξία τους είναι τα εργαλεία αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε ιατρό και να συμβάλλουν, όταν χρειάζεται, στον καθορισμό ενός εξατομικευμένου δοσολογικού σχήματος μέσω της άμεσης αναγνώρισης γενετικών διαφορών των ασθενών. Η ομάδα έλαβε μέρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, iGEM Competition, ο οποίος διοργανώνεται από το Massachuchets Institute of Technology (MIT), και κατέκτησε Αργυρό μετάλλιο στην τελική φάση του διαγωνισμού, που φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 22 Νοεμβρίου με συμμετοχή περισσότερων των 250 ομάδων από όλον τον κόσμο.
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών συγχαίρει τους φοιτητές μας για τη σημαντική τους διάκριση και τους εύχεται να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για επιστημονική πρόοδο και δημιουργία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα iGEM Patras & το Project Hippocrates μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους.

Wiki page: https://2020.igem.org/Team:Patras

Facebook: https://www.facebook.com/igempatras/

Instagram: https://www.instagram.com/igempatras/?hl=en

Mε πληροφορίες από clinicalpharmacist.gr/blog

Διαφήμιση
Σχόλια

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΤΡΑ: Εγινε κανονικά η πορεία των φοιτητών! Δεν υπήρξαν επεισόδια! – ΦΩΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Ολοκληρώθηκε η πορεία στο κέντρο της Πάτρας, που ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου όπου είχαν συγκεντρωθεί και συνεχίζει στην οδό Κορίνθου.

Στην πορεία συμμετείχαν περισσότερα από 300 άτομα, από φοιτητικές και συλλογικές οργανώσεις, διαμαρτυρόμενοι για το νέο νομοσχέδιο στην Παιδεία.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΤΡΑ – “Βροχή” η αφαίρεση πινακίδων! Κλήσεις στο κέντρο – ΠΟΙΕΣ ΘΕΩΡΕΙ ΑΚΥΡΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Γέμισαν κλήσεις ΙΧ που ήσαν σταθμευμένα στην Αγίου Νικολάου στην Πάτρα. Παράλληλα αφαιρέθηκαν και πινακίδες. Από την άλλη πλευρά ο Δήμος έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Από τον Δήμο Πατρέων ανακοινώνεται ότι “όσοι δημότες δέχτηκαν κλήσεις για το χρονικό διάστημα, από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, μέχρι και αύριο Παρασκευή 22 του μήνα, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου εφαρμόζεται το Σύστημα Χρονικού Περιορισμού Στάθμευσης, δεν θα χρειαστεί να τις εξοφλήσουν.

Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος έγκαιρα είχε ενημερώσει για την επαναλειτουργία του Συστήματος με ανακοίνωση που εστάλη στα μέσα ενημέρωσης και αναρτήθηκε και στα μέσα ενημέρωσης του Δήμου, αρκετοί συνδημότες μας δεν ενημερώθηκαν.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι το Σύστημα Χρονικού Περιορισμού Στάθμευσης, θα τεθεί κανονικά σε εφαρμογή, από την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου”.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΤΡΑ: Χωρίς ρεύμα για δεύτερη ημέρα το Βλατερό

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Χωρίς ρεύμα για δεύτερο συνεχές πρωινο είναι σήμερα οι κάτοικοι στο Βλατερό της Πάτρας, από το ύψος της οδού Υψηλάντου. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την κατάσταση που τους πιάνει απροετοίμαστους χωρίς να υπάρχει καμία ειδοποίηση απο την ΔΕΗ.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Εργασιακός Μεσαίωνας: Επιχείρηση στην περιοχή κατακρατεί τραπεζικές κάρτες εργαζομένων της

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Εποχή εργασιακής “Γαλέρας” θυμίζει το σκηνικό σε πολλές επιχειρήσεις της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, οι ιδιοκτήτες των οποίων βρίσκουν καθημερινά νέους τρόπους για να κερδίζουν και να μειώνουν το κόστος πληρωμής των εργαζομένων τους.

Το θέμα έχει φθάσει στη  ΓΣΕΕ και τουςελεγκτικούς μηχανισμούς. Η υπόθεση  αφορά επιχείρηση με έδρα στην περιοχή. Η επιχείρηση απασχολεί περισσότερους από 60 εργαζόμενους και όταν κάνει πρόσληψη, τους ζητά να εκδόσουν τραπεζικό λογαριασμό με το επιχείρημα, ότι η πληρωμή τους θα γίνεται μέσω τραπέζης .Στη συνέχεια τους υποχρεώνει να παραδώσουν τις τραπεζικές κάρτες στο λογιστήριο μαζί με τους κωδικούς.

Η επιχείρηση σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα, λίγες στιγμές μετά την κατάθεση των μισθών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων της, κάνει ανάληψη μέρους των χρημάτων τα οποία αφορούν σε υπερωριακή απασχόληση, νυχτερινά ακόμα και σε δώρο εορτών.

Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζει και να φαίνεται συνεπής ως προς τα προβλεπόμενα από το νόμο σε ότι αφορά τις απολαβές των εργαζομένων της και να μειώνει το κόστος πληρωμής για τα άτομα που απασχολεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες   είναι θέμα χρόνου στην υπόθεση να επέμβει και η οικονομική αστυνομία.

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 ώρα πριν

Αυξήθηκε στους 12 μήνες η στρατιωτική θητεία στον Στρατό Ξηράς – Αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Εγινε κανονικά η πορεία των φοιτητών! Δεν υπήρξαν επεισόδια! – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ – “Βροχή” η αφαίρεση πινακίδων! Κλήσεις στο κέντρο – ΠΟΙΕΣ ΘΕΩΡΕΙ ΑΚΥΡΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ώρες πριν

Φρίκη και οργή! 30χρονος βίασε 15χρονη με νοητική στέρηση!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ώρες πριν

Lockdown: «Παγώνουν» οι συζητήσεις για την εστίαση

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Χωρίς ρεύμα για δεύτερη ημέρα το Βλατερό

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πριν

Εργασιακός Μεσαίωνας: Επιχείρηση στην περιοχή κατακρατεί τραπεζικές κάρτες εργαζομένων της

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Ενας με κορονοϊό έσπειρε τον τρόμο – Κόλλησε 12 άτομα!

ΚΟΣΜΟΣ21 ώρες πριν

Ορκίστηκε ο Μπάιντεν – “Δρακόντεια” τα μέτρα ασφαλείας – Η πρώτη ομιλία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ – Live βίντεο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ21 ώρες πριν

26 κρούσματα κορωνοϊού στη Δυτική Ελλάδα- Όλη η κατανομή

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: 44χρονη πέθανε από κορονοϊό! Τον κόλλησε… μέσα στο Νοσοκομείο “Αγιος Ανδρέας”

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: “Μπάχαλο” στο Νοσοκομείο! Μία νεαρή γυναίκα νεκρή, 4 με τον ιό! Κόλλησαν και γιατρός και μία νοσηλεύτρια

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Οι Μπεφάνες, ξόρκισαν το κακό, στους δρόμους της πόλης -ΦΩΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ5 ημέρες πριν

Τι λέει ο Αριστείδης Αδαμόπουλος για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ5 ημέρες πριν

ΑΕΚ – Προμηθέας 75-82: Καρχαρίας που μύρισε αίμα – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Πάτρα: Ένταση στο παράρτημα, στη συγκέντρωση για τον Δ. Κουφοντίνα – ΦΩΤΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ4 ημέρες πριν

Απόψε από τα Δυτικά το νέο κύμα του “Λέανδρου” -Έρχονται πυκνές χιονοπτώσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ2 ημέρες πριν

Πένθος στο Πατρινό ποδόσφαιρο και τη Θύελλα – «Έφυγε» σε ηλικία 70 ετών ο Ντίνος Αραβαντινός

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε στα 44 της, η Άλεξ Τούλιου

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Αυτή ήταν η κατάσταση στο σανατόριο στη Ζάστοβα πριν κάνει το “ντου” η ΕΛ.ΑΣ. – ΦΩΤΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη: “Καρέ-καρέ” η επίθεση στην αποβάθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ3 ημέρες πριν

Νίκος Κακλαμανάκης: Έχω δεχθεί απειλές για τη ζωή μου. Θα πάμε μέχρι το τέλος

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Πότε θα ανοίξουν Λύκεια και Γυμνάσια; Η πιο πιθανή ημερομηνία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες πριν

“Νατο το μπαλκοΝΑΤΟ”! Οι πατρινοί καλούνται να στολίσουν καρναβαλικά τα μπαλκόνια τους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ4 ημέρες πριν

Ο Προμηθέας πάει για τον Αμερικανό Κουίνσι Φορντ – ΒΙΝΤΕΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ5 ημέρες πριν

Παναχαϊκή-Τρίκαλα 1-1: Πρεμιέρα με μοιρασιά – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ6 ημέρες πριν

Ανοίγουν «κανονικά» τα καταστήματα από Δευτέρα: Έτσι θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ6 ημέρες πριν

Έκλεισε ο Ισθμός της Κορίνθου λόγω κατολίσθησης! ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες πριν

Ραγδαίες εξελίξεις για τη φονική ληστεία – Ένας συγγενής και δύο γείτονες φέρονται να ομολόγησαν τα πάντα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ7 ημέρες πριν

Νέα ”ναυμαχία” στα Ίμια – Τουρκική ακταιωρός πλησιάζει αλιευτικό – Ψαράδες: ”Αρχ@δι@ Τούρκοι” – ΒΙΝΤΕΟ

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση