Συνδεθείτε μαζί μας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Πετούν τις φράουλες στα χωράφια παραγωγοί σε Ηλεία – Δυτική Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

“Θύματα» του κορονοϊού αλλά και της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας είναι εκατοντάδες παραγωγοί φράουλας σε όλη τη χώρα. Το προϊόν τους βρίσκει «κλειστές πόρτες» στο εξωτερικό αφού έχουν κλείσει κεντρικές αγορές και λαϊκές σε όλες τις χώρες όπου εξάγονταν, ενώ οι παραγωγοί είδαν ακόμα και τις ποσότητες που προορίζονταν για τη ρωσική αγορά να μένουν ουσιαστικά… χωρίς τιμή μετά την υποχώρηση στην αξλια του που κατέγραψε το ρούβλι.

Στην Ηλεία και στη Δυτική Αχαία, όπου η φράουλα είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια, οι  παραγωγοί είναι σε απόγνωση αφού αναγκάζονται να πληρώνουν εργατικά χέρια… για να πετούν τη σοδειά τους. Η χρονιά ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές. Το προϊόν τους ήταν υψηλής ποιότητας και η τιμή που είχαν εξασφαλίσει πολύ καλή περίπου στα 2,9 ευρώ το κιλό… «Μέσα σε λίγες μέρες όλα άλλαξαν κι ήρθαν τα πάνω κάτω. Η πανδημία του κορονοϊού, οι βαριές επιπτώσεις του σε όλες τις χώρες κυρίως στη δυτική Ευρώπη και στην Αμερική, όπου έφευγε σχεδόν το σύνολο της παραγωγής, οδήγησαν στην καταστροφή» είπε στο ethnos.gr ο Ιορδάνης Μωϋσίδης πρόεδρος του συνεταιρισμού παραγωγών φράουλας «΄Ηλιδα». «Από τις 10 Μαρτίου και μετά, είδαμε τις αγορές να κλείνουν, τις εξαγωγές να καταρρέουν και τις τιμές να πέφτουνε ακόμα και στα 80-90 λεπτά το κιλό. Πλέον κάθε μέρα πετάμε τις φράουλες, αφού το προϊόν μας δεν αντέχει σε ψυγεία και συντήρηση. Με πόνο ψυχής πετάμε τον κόπο μας» πρόσθεσε.

Η ζημιά είναι τεράστια. «Σκεφτείτε πως στην περιοχή μας καλλιεργούνται 14.500 στρέμματα με φράουλες με την παραγωγή μας να φτάνει τους τέσσερις τόνους το στρέμμα. Οι μεγάλες ποσότητες αυτή την περίοδο θα έφευγαν για το εξωτερικό. Όλα αυτά δυστυχώς πάνε “στράφι”. Χάθηκε η παραγωγή κι όλοι είμαστε αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή» τόνισε ο κ. Μωϋσίδης.

fraoyla_petane_tin_paragogi_toys_oi_agrotes_3.jpg
Σε απόγωνση είναι οι παραγωγοί φράουλας σε Ηλεία και Δυτική Αχαία

«Η αλήθεια είναι πως ο κορονοϊός έδωσε μεγάλο χτύπημα στην καλλιέργεια» επισήμανε στo ethnos.gr ο Φώτης Κυριαζής πρόεδρος του συνεταιρισμού παραγωγών φράουλας «Υρμίνη» στη Μανωλάδα. «Ολοι οι άνθρωποι είναι χρεωμένοι. Η απώλεια των εξαγωγών σημαίνει οικονομική καταστροφή. Δε θα μπορέσουμε να πληρώσουμε ούτε τις υποχρεώσεις μας. Το μεγάλο θέμα είναι πως έκλεισαν λόγο του κορονοϊού οι κεντρικές και οι λαικές αγορές σε όλη την Ευρώπη και σ΄ όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει αγορά και κατανάλωση για το προϊόν μας. Λέμε πως η τιμή έπεσε στα 80-90 λεπτά αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τιμή αφού δεν υπάρχει κατανάλωση» τόνισε. «Κι όλα αυτά ενώ η περίοδος ξεκίνησε πολύ καλά αλλά δυστυχώς από τις 10 Μαρτίου και μετά ήρθαμε αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή».

Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε προωθηθεί στην αγορά το 10-20% της παραγωγής ανάλογα με την περιοχή και οι μεγάλες ποσότητες που προορίζονταν για την Αμερική, τη δυτική και Βόρεια Ευρώπη, τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τα Βαλκάνια θα ξεκινούσαν τώρα.

Ο πετρελαϊκός πόλεμος Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας

Όλα αυτά όμως ανατράπηκαν εξαιτίας ακόμη ενός αστάθμητου κι απρόβλεπτου παράγοντα, του πετρελαϊκού πολέμου που ξέσπασε μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.

fraoyla_2.jpg

Στις αρχές Μαρτίου η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε έναν «πόλεμο» τιμών, οδηγώντας το αργό πετρέλαιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η Σαουδική Αραβία κήρυξε τον «πόλεμο» κατά της Ρωσίας προχωρώντας σε μεγάλη αύξηση της παραγωγής, αλλά και στην παροχή τεράστιων εκπτώσεων στους πελάτες της Saudi Aramco, με στόχο να αυξήσει δυναμικά τα μερίδια αγοράς της, πρωτίστως εις βάρος των Ρώσων. Κι αυτό όταν η Ρωσία αρνήθηκε να συναινέσει στην πρόταση του ΟΠΕΚ για πρόσθετη μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των τιμών, καθώς η επιδημία του Covid-19 «φρενάρει» την παγκόσμια ανάπτυξη, μειώνοντας δραματικά τη ζήτηση για καύσιμα. Όλα αυτά δημιούργησαν ασφυκτικές συνθήκες στην αγορά εξαιτίας της παράλληλης κρίσης του κορονοϊού. Ένα από τα αποτελέσματα ήταν και το ρούβλι να δεχτεί ισχυρές πιέσεις και να υποχωρήσει σημαντικά έναντι του ευρώ του και του δολαρίου. Παρεπόμενο ήταν να κατρακυλίσουν και οι τιμές της ελληνικής φράουλας που προορίζονταν για εξαγωγή στη Ρωσία. Η τιμή της φράουλας κατρακύλησε από τα 2,90 ευρώ το κιλό στα 80-90 λεπτά, που είναι και κάτω του κόστους, σε πολλές περιπτώσεις, με τους παραγωγούς να σηκώνουν τα χέρια ψηλά αφού είδαν να κλείνει και η αγορά της Ρωσίας, έστω κι αν αυτή απορροφά μικρότερες ποσότητες από άλλες. Παραγωγοί επισήμαναν ακόμα και περιπτώσεις που η κατάρρευση τιμών βρήκε το προϊόν τους, πάνω στα φορτηγά να ταξιδεύει για τη Ρωσία…

Στο τραπέζι το θέμα του εμπάργκο στη Ρωσία

Ο ειδικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης μιλώντας στην ethnos.gr επισήμανε πως το αντίκτυπο του κορονοϊού σε κάποια προϊόντα, όπως για παράδειγμα η φράουλα είναι μεγαλύτερη απ΄ ότι σε άλλα φρούτα και κηπευτικά.

«Η κρίση που προκαλείται λόγω του κοροναϊού έχει δημιουργήσει σημαντική αύξηση της ζήτησης για ορισμένα νωπά οπωροκηπευτικά, αλλά φαίνεται ότι έχει τρομερό αντίκτυπο στους ευρωπαίους παραγωγούς φράουλας και σε άλλα κηπευτικά , καθώς οι καταναλωτές στρέφονται προς λιγότερο φθαρτά προϊόντα. Είναι μια καταστροφή , οι τιμές εξακολουθούν να μειώνονται. Υπάρχει μείωση της κατανάλωσης ίσως επειδή, σε αυτή τη δύσκολη εποχή, οι οικογένειες δεν προτιμούν τις φράουλες ως απαραίτητες και προτιμούν να αγοράζουν εσπεριδοειδή, μήλα, αχλάδια και ακτινίδια και πιπεριές» τόνισε.

Ο ίδιος έθεσε στο τραπέζι και το ζήτημα του εμπάργκο προϊόντων από την ΕΕ στη Ρωσία. «Τη στιγμή αυτή θα ήταν ευκταίο να επιδιωχθεί η διευθέτηση του εμπάργκο της Ρωσίας στα κοινοτικά προϊόντα. Φρονούμε ότι μια διευθέτηση του προβλήματος αυτού θα αποτελούσε σημαντική βοήθεια στην ομαλή απορρόφηση της  παραγωγής των προϊόντων μας» επισήμανε.

ethnos.gr

Διαφήμιση
Σχόλια

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ανατροπή! Αρνητική τελικά στον κορωνοϊό η μητέρα του μαθητή του 2ου Λυκείου Πατρών

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Έκανε επαναληπτικό τεστ

Ανατροπή στην υπόθεση με το κρούσμα κορωνοϊού σε μητέρα μαθητή του 2ου λυκείου της Πάτρας.

Η γυναίκα η οποία εργάζεται σε νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης έκανε επαναληπτικό τεστ το οποίο βγήκε αρνητικό.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες αρκετά άτομα, μεταξύ αυτών και μαθητές του σχολείου μπήκαν σε καραντίνα επειδή είχαν έρθει σε επαφή με τη γυναίκα, η οποία είχε βγει θετική στο πρώτο τεστ αν και ασυμπτωματική.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Άνδρας κατέρρευσε στην οδό Βότση – Ο Δήμαρχος Πατρέων του έδωσε τις πρώτες βοήθειες – ΦΩΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Τον άνδρα παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Ένας άνδρας κατέρρευσε νωρίτερα έξω από το Δημαρχείο στη συμβολή των οδών Βότση και Μαιζώνος.

Στο σημείο επικράτησε αναστάτωση και δίπλα στον άνδρα βρέθηκε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης όπου του έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Επί τόπου βρέθηκε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε τον άνδρα έχοντας τις αισθήσεις του και τον διακόμισε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Νέα τροπή – Αυτοκτονία δείχνουν τα μηνύματα της 30χρονης που έπεσε σε χαράδρα στον άνδρα της

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας

Νέα δεδομένα προκύπτουν από τα μέχρι τώρα στοιχεία της αστυνομίας για τον θάνατο της 30χρονης μητέρας τεσσάρων παιδιών, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. H γυναίκα έχασε τη ζωή της το απόγευμα του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου, όταν το αυτοκίνητό της έπεσε σε χαράδρα ανάμεσα σε Κάλανο και Κομπηγάδι Αχαΐας.

Όπως επιβεβαιώνουν αστυνομικές πηγές η υπόθεση φαιίνεται να έχει πάρει νέα τροπή. Η γυναίκα φέρεται σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα της αστυνομικής έρευνας, να έπεσε με το αυτοκίνητό της στη χαράδρα προκειμένου να θέσει τέλος στο ζωή της, όπως προκύπτει από τα μηνύματα που φέρεται να έστειλε στο κινητό του συζύγου της, το απόγευμα του Σαββάτου.

«Τώρα πεθαίνω», «Εγώ τελείωσα… Δεν αντέχω άλλο… Να προσέχεις τα παιδια» φέρεται να του έγραφε σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πελοπόννησος”.

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα στις 4 το απόγευμα στο Μιντιλόγλι.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΤΡΑ – ΣΟΚ! Απόπειρα αυτοκτονίας για γνωστή φαρμακοποιό! Την βρήκαν στο σπίτι της!

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Σοκ στην Πάτρα! Σήμερα τα ξημερώματα βρέθηκε σε λιπόθυμη κατάσταση γνωστή φαρμακοποιός η οποία αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει λαμβάνοντας μεγάλη ποσότητα χαπιών! Η γυναίκα βρέθηκε μέσα στο διαμέρισμά της από οικείο της πρόσωπο.

Εκλήθη αστυνομία και ασθενοφόρο το οποίο την μετέφερε στο Νοσοκομείο. Τελευταία η ψυχολογία της ήταν βεβαρημένη. Η κατάσταση της υγείας της είναι σταθερή!

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ6 ώρες πριν

H κυβέρνηση σκέφτεται επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ6 ώρες πριν

Δυτική Ελλάδα: Έρχονται νέες βροχές και καταιγίδες όλη την εβδομάδα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ6 ώρες πριν

Σύψας: ”Η Αττική ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας”

ΚΟΙΝΩΝΙΑ6 ώρες πριν

Αυτή είναι η 43χρονη φαρμακοποιός που αγνοείται στο Μουζάκι μετά την επέλαση του «Ιανού»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Αισιοδοξία στη Μαιζώνος! Μάλλον πείθεται ο Καραμανλής!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες πριν

Ανατροπή! Αρνητική τελικά στον κορωνοϊό η μητέρα του μαθητή του 2ου Λυκείου Πατρών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ20 ώρες πριν

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Δείτε πόσα ζητά η Ολυμπία Οδός ως “αποζημίωση” από το δημόσιο για μειωμένα έσοδα στα διόδια λόγω κορονοϊού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ20 ώρες πριν

ΕΟΚ: Έγινε το ραντεβού του Λιόλιου με τον Βασιλακόπουλο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ21 ώρες πριν

Εκλογές ΕΟΚ: Ο Τσαρτσαρής στο πλευρό του Βαγγέλη Λιόλιου

ΖΩΗ22 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Ποιος άνω των 50 δεν είχε διασκεδάσει σε αυτήν την κορυφαία DISCO στην παραλιακή; ΦΩΤΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: 2,5 δισ.ευρώ «λύτρα» «έδωσε» η Ελλάδα στην Τουρκία για να απομακρυνθεί το Oruc Reis

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Αχαΐα: Μητέρα 4 παιδιών η 30χρονη Μέγκι που σκοτώθηκε πέφτοντας με αυτοκίνητό της σε γκρεμό

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Νέα τραγωδία στην Πατρών – Πύργου: Νεκρός ο 32χρονος Νίκος Μουρούτης

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Υπεξαίρεση 500.000 ευρώ στην ΔΕΗ της Πάτρας – Εχουν πεθάνει… οι μισοί! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΚΟΣΜΟΣ4 ημέρες πριν

Έξαλλοι οι Τούρκοι με τον σταυρό!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

“Ιανός”: Ο κυκλώνας έφτασε στη Δυτική Ελλάδα – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ιόνιο, Αχαΐα, Ηλεία – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Έφυγε από τη ζωή στα 55 του χρόνια ο Χρήστος Καραγκούνης

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Κλειστά τα σχολεία στη Δυτική Ελλάδα την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Βούλιαξε δρόμος στα Βραχνέικα- Τον έκλεισε ο Δήμος- ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Γέμισε αφρούς η παραλία στις Φρίκες στην Ιθάκη – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 ημέρες πριν

Καίνε ξανά το ΚΥΤ της Σάμου! – Νέα φωτιά εντός του περιφραγμένου χώρου – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

nEUROn: Η “φονική απάντηση” της Ελλάδας απέναντι στα τουρκικά Bayraktar

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Άσκηση στον Έβρο: Και όμως οι Έλληνες με LEO2A4 νίκησαν τους Αμερικανούς με Μ1Α2 ABRAMS! – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

“Ιανός”: Δύο νεκροί από την κακοκαιρία – Μεγάλες ζημιές και προβλήματα – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Γέμισε αφρούς η παραλία στις Φρίκες στην Ιθάκη – ΒΙΝΤΕΟ

ΖΩΗ4 ημέρες πριν

Ζάκυνθος: Το βίντεο του Νίκου Μαρούδα, μέσα από σκάφος εν μέσω κακοκαιρίας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

Κακοκαιρία ”Ιανός”: Κρίσιμες οι επόμενες εννέα ώρες – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

“Ιανός”: Ο κυκλώνας έφτασε στη Δυτική Ελλάδα – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ιόνιο, Αχαΐα, Ηλεία – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ5 ημέρες πριν

“Ιανός”: Με άγριες διαθέσεις καταφτάνει η κακοκαιρία – Ποιες περιοχές θα “χτυπήσει” – Δείτε LIVE πώς κινείται

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες πριν

Ένταση στο 2ο Λύκειο Πάτρας- «Ήξεραν ότι μητέρα έχει κορωνοϊό, δεν μας προστάτευσαν» – ΒΙΝΤΕΟ

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση