Συνδεθείτε μαζί μας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΤΡΑ: Πώς δεκάδες Αχαιοί έσωσαν τα σπίτια τους – Πρόσφατες αποφάσεις «κουρέματος» δανείων

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Βγήκε και αποφασίζει ορθολογικά, με επιείκεια και ευαισθησία. Αποδεικνύεται από πρόσφατες εκδοθείσες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου της Πάτρας.

Θέσαμε στην προμετωπίδα του ρεπορτάζ την αναίρεση και διάψευση της ρήσης ότι η «δικαιοσύνη είναι τυφλή», γιατί αποδεδειγμένα δεν είναι. Η περίπτωση της 72χρονης Πατρινιάς Α.Β. που προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο για να σώσει το σπίτι της είναι χαρακτηριστική. Η αιτούσα που έχει σοβαρή πάθηση στα μάτια και ελλοχεύει ο κίνδυνος της ολικής τυφλότητας, όφειλε στη Eurobank το ποσό των 17.711 ευρώ. Το δικαστήριο προχώρησε σε γενναίο κούρεμα της τάξης του 60% και υποχρέωσε την αιτούσα να καταβάλει 100 ευρώ μηνιαίως για τα επόμενα 5 χρόνια ( σύνολο 6.000 ευρώ). Η σύνταξη της Α.Κ. ανέρχεται σε 800€ μηνιαίως, γεγονός που της επιτρέπει, κατά την κρίση του Ειρηνοδικείου, να ανταποκριθεί στην καταβολή των δόσεων.

Κάνοντας εκτεταμένο ρεπορτάζ του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου της Πάτρας, που όλες σχεδόν επικυρώνουν τον ευεργετικό χαρακτήρα του περιλάλητου «νόμου Κατσέλη». Φυσικά πρόκειται για περιπτώσεις, που αποδεδειγμένα ήταν αδύνατο να καταβληθεί το συνολικό χρέος των οφειλετών σε Τράπεζες, στον ΕΦΚΑ, στο ελληνικό Δημόσιο. Στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κατά κύριο λόγο οι παραπάνω δημόσιοι και τραπεζικοί φορείς είναι εκείνοι που έρχονται αντιμέτωποι με τους οφειλέτες στα δικαστήρια. Στις υποθέσεις δε, που οι οφειλέτες αποδεικνύουν ότι είναι δυσβάσταχτα τα χρέη τους και υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής, οι φορείς πάντα … χάνουν.

«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΨΙΛΗ!


Ανάμεσα στις εκδοθείσες αποφάσεις υπάρχουν και κάποιες που χρήζουν ξεχωριστής μνείας, διότι καταδεικνύονται έντονα τα ανθρωπιστικά και κοινωνικά κριτήρια με βάση τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Η περίπτωση της πωλήτρια Α.Γ., που έχει μειωμένο ωράριο εργασίας και λαμβάνει μηνιαίως 306 ευρώ είναι άκρως ενδεικτική. Οφειλε στην Τράπεζα Πειραιώς και στην … μακαρίτισσα MARFIN το ποσό των 24,329 ευρώ. Το δικαστήριο αποφάσισε να καταβάλει το 30% περίπου της οφειλής (7.800€) σε δυο δόσεις.

Εξ άλλου, το Ειρηνοδικείο στην αίτηση του δημοτικού υπαλλήλου Μ.Κ. εξάντλησε τη… γενναιοδωρία του. Ενώ η οφειλή στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ανερχόταν σε 145.000 ευρώ, το δικαστήριο αποφάσισε να καταβληθούν από τον οφειλέτη 18.196€ σε 43 μήνες. Πρόκειται για πολύ μεγάλο «κούρεμα», που φυσικά ικανοποίησε απόλυτα την πενταμελή οικογένεια του δημοτικού υπαλλήλου της Πάτρας.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΧΡΕΩΝ


Αξια μνείας, επίσης, είναι και η απόφαση που αφορά την συνταξιούχο Σ.Τ., που το Ειρηνοδικείο προχώρησε σε εκκαθάριση χρεών, ύψους 48.841 ευρώ στις Τράπεζες Εθνική και Πειραιώς!

Γενικότερα, από τις εκδοθείσες αποφάσεις που έχουμε στη διάθεσή μας, μια κύρια παρατήρηση σχετίζεται με τον εκτεταμένο χρόνο υλοποίησης αυτών των αποφάσεων. Οταν τα οφειλόμενα χρήματα των αιτούντων είναι μικρά ποσά (π.χ. της τάξης των 5 – 15.000 ευρώ), τότε οι οριζόμενες δόσεις έχουν συνήθως 5ετή διάρκεια. Οταν τα ποσά είναι μεγαλύτερα ορίζονται 120, 180, 240 ακόμη και 300 δόσεις, δηλαδή εκτείνονται σε χρονικό ορίζοντα ακόμη και πέραν των 20 χρόνων!

Ωσαύτως, άκρως λογικό θεωρείται το ύψος των δόσεων, που αρχίζουν από 80 ευρώ και φθάνουν τα 200 ευρώ μηνιαίως, όταν φυσικά πρόκειται για περιπτώσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Προκύπτει δε, ότι οι δόσεις καθορίζονται με βάση τη δυνατότητα των οφειλετών, που απορρέει από τη μισθοδοσία ή την σύνταξή τους και σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει το 20% του εισοδήματός τους.

ΑΝΤΙΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΑ FUNDS!


Αν από τη μελέτη των αποφάσεων κάνει κάτι εντύπωση, ασφαλώς αυτό έχει σχέση με ξένα funds, τα οποία εμφανίζονται στα δικόγραφα, ιδίως από την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο! Τούτο, φυσικά, συμβαίνει γιατί τα funds έχουν αγοράσει από Ελληνικές τράπεζες χιλιάδες δάνεια συμπατριωτών μας.

Στην επεξεργασία των υποθέσεων που αποτέλεσαν αντικείμενο της δημοσιογραφικής μας έρευνας ήταν καθοριστική η συμβολή του γνωστού δικηγόρου της Πάτρας Βασίλη Νικ. Παπαδόπουλου, ο οποίος έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις υπαγωγής συντοπιτών μας στο ευεργετικό «νόμο Κατσέλη». Το γενικό σχόλιο του έχει την σημασία του:

«Στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια αναμφίβολα ο εν λόγω νόμος διέσωσε πολλούς δανειολήπτες οι οποίοι κυριολεκτικά έσωσαν τα σπίτια τους. Η ελληνική Δικαιοσύνη εφαρμόζοντας τον εν λόγω νόμο απέδειξε και αποδεικνύει ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Προσεγγίζει με ευαισθησία και ρεαλισμό τις σχετικές αιτήσεις και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κάνει το χρέος της απέναντι σε αναρίθμητες χειμαζόμενες οικογένειες.
Δυστυχώς, όμως, η ισχύς του συγκεκριμένου νόμου απομειώνεται και τα οικονομικά δεινά είναι μπροστά για χιλιάδες συμπατριώτες μας…».

Πελοποννησος

Διαφήμιση
Σχόλια

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Διασωληνωμένος στο Ρίο κρατούμενος των φυλακών Αγίου Στεφάνου που έχουν μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Εκτός ελέγχου έχει βγει η κατάσταση με τα κρούσματα κορωνοϊού στις Φυλακές Αγίου Στεφάνου. Ένας από τους δεκάδες κρατούμενους που νοσούν, νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Πρόκειται για έναν από τους 3 κρατούμενους  που αφού διαγνώστηκαν με κορονοϊό διακοσμίστηκαν με συμπτώματα σε νοσοκομεία της Πάτρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιπλέον 32 θετικά κρούσματα κορωνοϊού βρέθηκαν στις Φυλακές Αγίου Στεφάνου σήμερα Τετάρτη.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρέθηκε στις φυλακές και υπέβαλαν σε τεστ κρατούμενους και υπαλλήλους μετά από τη μεγάλη διασπορά του ιού που διαπιστώθηκε τις τελευταίες ημέρες στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θετικοί βρέθηκαν 31 κρατούμενοι και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, ανεβάζοντας συνολικά τα κρούσματα στις φυλακές στα 73.

Ωστόσο ο συντονιστής του ΕΟΔΥ στην περιοχή, Χαράλαμπος Μπακόπουλος, υποστήριξε ότι δεν είχε ακόμα καμία ενημέρωση για τα αποτελέσματα των rapid tests.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Δεν έχουν τέλος τα κρούσματα στην “Κιβωτό”- Στο νοσοκομείο ένα παιδί

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Σήμερα δύο ακόμη κρούσματα κοτρωνιού εντοπίστηκαν στην «Κιβωτό της Αγάπης» στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες θετικός είναι ένας εργαζόμενος και ένα παιδί που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν βρεθεί οκτώ κρούσματα ανάμεσα στους εργαζομένους της Κιβωτού και έντεκα σε  παιδιά. Από τους τέσσερεις ορόφους του ιδρύματος έχουν πληγεί ο τέταρτος και ο τρίτος.

Τον πρώτο όροφο τον έχουν μετατρέψει σε κορονο-όροφο.

Στο ίδρυμα υπάρχουν αντιδράσεις καθώς εργαζόμενοι αναφέρουν ότι πρώτο παιδί που νόσησε δεν το απομόνωσαν εγκαίρως αντιθέτως το περιέφεραν στους ορόφους του κτιρίου.

Έτσι, αναφέρουν, κόλλησαν και οι υπόλοιποι. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η διεύθυνση του ιδρύματος έχει αναρτήσει προειδοποιητικές ταμπέλες πανδημίας στην εξώπορτα.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Η μεγάλη στιγμή της επαναλειτουργίας της καρδιοχειρουργικής στο Ρίο… έφτασε! – “Πόρτα” στους Φορείς για τα εγκαίνια – ΦΩΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Έφτασε, όπως φαίνεται, η στιγμή όπου θα επαναλειτουργήσει η Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, στην Πάτρα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο, Πέμπτη, παρουσία μάλιστα του Υπουργού υγείας, Βασίλη Κικίλια. «Ένας μεγάλος στόχος έγινε πραγματικότητα. Η νέα Καρδιοχειρουργική Κλινική θα λειτουργεί πάνω σε μία βάση που προϋπήρχε» ανέφερε ο υποδιοικητής του νοσοκομείου του Ρίου. Διευθυντής της Κλινικής είναι ο Νίκος Χαροκόπος.

Η ομάδα του πλαισιώνεται από τη Μαρία Φιλιππάκη καρδιο- αναισθησιολόγο, τον Δημήτρη Στεφάνου καρδιοχειρουργό και την Έφη Ρούσκα καρδιολόγο με εξειδίκευση στην παρακολούθηση καρδιοχειρουργημένων ασθενών. Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Μπάκος, αναμένεται κι άλλο προσωπικό στην κλινική ενώ όλα θα γίνουν βήμα- βήμα.

Αίσθηση και ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει το γεγονός ότι φορείς της Αχαΐας και παράγοντες που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών αποκλείστηκαν από τα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Πέμπτης.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των φορέων έλαβαν έγγραφη ενημέρωση με την οποία του γνωστοποιείται ότι ουσιαστικά είναι «ανεπιθύμητοι».

Η αιτιολογία είναι τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. Όπως επισημαίνεται στην ενημέρωση τα εγκαίνια θα γίνουν με την παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Ιωάννη Καρβέλη.

Την ενημέρωση υπογράφει ο διοικητής του Νοσοκομείου και ο διευθυντής της κλινικής όμως η οδηγία φαίνεται να δόθηκε… άνωθεν.  

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Επιμένει ο κορωνοϊός: 1.913 νέα κρούσματα, 98 στην Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

1.913 νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σήμερα στην χώρα μας. Από αυτά τα 98 βρέθηκαν στην Αχαΐα, 27 στην Αιτωλοακαρνανία και 18 στην Ηλεία. Συνολικά στη Δυτική Ελλάδα καταγράφηκαν 143 κρούσματα κορωνοϊου. 

Επίσης είχαμε 28 θανάτους ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 357. Τα τεστ που έγιναν το τελευταίο 24ωρο είναι 49.200 με την θετικότητα να είναι περίπου 3,8%. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 184.686 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.578 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,95.

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.371 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (69,7% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 86,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.299 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 304 (ημερήσια μεταβολή +1,67%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 258 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 λεπτά πριν

Διασωληνωμένος στο Ρίο κρατούμενος των φυλακών Αγίου Στεφάνου που έχουν μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες πριν

Πάτρα: Δεν έχουν τέλος τα κρούσματα στην “Κιβωτό”- Στο νοσοκομείο ένα παιδί

ΚΟΣΜΟΣ13 ώρες πριν

Θα πληρώσει αποζημίωση στην πρώην σύζυγό του για τις δουλειές του σπιτιού

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες πριν

Η μεγάλη στιγμή της επαναλειτουργίας της καρδιοχειρουργικής στο Ρίο… έφτασε! – “Πόρτα” στους Φορείς για τα εγκαίνια – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες πριν

Επιμένει ο κορωνοϊός: 1.913 νέα κρούσματα, 98 στην Αχαΐα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ18 ώρες πριν

Ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών στην Παναχαϊκή

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες πριν

Πάτρα: Άνθρωπος ανήμπορος, γυμνός από τη μέση και κάτω – Τον βλέπει κανείς; – ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες πριν

Σε κακό χάλι και βυθισμένο στο σκοτάδι το Δασύλλιο- Θαμμένο κάτω από μπάζα το γραφικό μονοπάτι- ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες πριν

Αχαϊα: Κρούσματα κορωνοιού σε έξι κατοίκους στο χωριό Φλόκα

ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ23 ώρες πριν

Πάτρα: Βγήκε να πάρει καφέ χωρίς παντελόνι κι εσώρουχο…

ΖΩΗ5 ημέρες πριν

Συνελήφθη ο Δημήτρης Λιγνάδης

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ – ΣΟΚ: Εφυγε ο Θεόδωρος Φιλιππάτος

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Εφιάλτης για γυναίκα που περπατούσε κοντά στα Ψηλαλώνια

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Ο Δήμος ανακοίνωσε ότι κλείνει η Ξερόλακκα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ημέρες πριν

Τραγωδία στην Κεφαλονιά: Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα – Νεκρός ο 23χρονος οδηγός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ4 ημέρες πριν

Τέλος ο Ν. Παπαδόπουλος από την Παναχαϊκή

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Κι όμως σε λίγες μέρες… έχουμε Τσικνοπέμπτη (ποιος θα τσικνίσει δεν ξέρουμε)

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πάτρα: Συναγερμός στην “Κιβωτό της Αγάπης”- 7 κρούσματα κορωνοϊού σε τρόφιμους και εργαζομένους

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Τροχαίο στην Ελληνος Στρατιώτη – Δύο τραυματίες στο Νοσοκομείο!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ5 ημέρες πριν

Παναχαϊκή: Ήττα με 1-0 από τον πρωτοπόρο Εργοτέλη στο Παγκρήτιο – Άργησε να… ξυπνήσει

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Δημήτρης Λιγνάδης: Ο διάλογος που είχε με την ανακρίτρια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ4 ημέρες πριν

Μπρατισλάβα: Η μυστηριώδης πρωτεύουσα της Σλοβακίας – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες πριν

Πάτρα- Απίστευτη καταγγελία: «Ενοχλήθηκε και τους πάτησε με το αμάξι»! – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Κομβόι ταξί μέχρι την Περιφέρεια – ΒΙΝΤΕΟ

ΖΩΗ7 ημέρες πριν

Καταγγελία-σοκ για τον ηθοποιό-σκηνοθέτη που είχε διορίσει το Μαξίμου: «Με κακοποιούσε από τα 15 μου για 4 χρόνια»

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

ΠΑΤΡΑ: Χιόνισε μέχρι και στου Ρωμανού! – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

Πάτρα: Συλλαλητήριο ενάντια στα lockdown – ΒΙΝΤΕΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ2 εβδομάδες πριν

Παναχαϊκή – Λεβαδειακός 2-0: Με πρωταγωνιστή τον Αραβίδη «σκαρφάλωσε» στην 3η θέση – ΒΙΝΤΕΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ2 εβδομάδες πριν

Κακοκαιρία “Μήδεια” – Στην “κατάψυξη” η χώρα – Δείτε LIVE την πορεία της

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ2 εβδομάδες πριν

Ενα ποιήμα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΖΙΑ κι ένα τραγούδι του ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ για την ποιήτρια SYLVIA PLATH

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση