Συνδεθείτε μαζί μας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Μόσιαλος για Κορωνοϊό: Οι ηλικιωμένοι να μην πάνε στην εκκλησία

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος του τμήματος πολιτικής υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο facebook δίνει διευκρινίσει σχετικά με τις δηλώσεις τους για το προληπτικό κλείσιμο σχολείων, αλλά και για το τι θα πρέπει να γίνει με την εκκλησία λόγω κορωνοϊού.

Ο κ. Μόσιαλος μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή της ΕΡΤ «Δέκα» επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι ο κορωνοϊός «δεν είναι απλή γρίπη αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου».

Σημείωσε μάλιστα ότι «η θνητότητα του κορωνοϊού είναι έως και 10% μεγαλύτερη από την θνητότητα της γρίπης». Μάλιστα ανέφερε και το ακραίο και εφιαλτικό σενάριο να νοσήσει από τον κορωνοϊό το 20-70% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο πρώην υπουργός όμως επέμεινε και στη δήλωση που είχε κάνει στο iefimerida.gr πως είναι καλύτερα «να πάρουμε τα πρόσθετα μέτρα για τον κορωνοϊό πιο πρόσφατα» αναφορικά με το προληπτικό κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων. Παράλληλα κάλεσε τους πιστούς που είναι στις ευπαθείς ομάδες «να παρακολουθούν την λειτουργία από το σπίτι» και να μην πηγαίνουν εκκλησία.

Η ανάρτηση Μόσιαλου στο facebook για τον κορωνοϊό τα σχολεία και την εκκλησία

Λίγο αργότερα ο κ.Μόσιαλος ανέβασε ένα κείμενο στο facebook αναλύοντας τις δηλώσεις και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είπε ποτέ ότι πρέπει να διακοπεί η συνολική λειτουργία των σχολείων και πανεπιστημίων, ενώ για την εκκλησία ξεκαθάρισε πως συμμερίζεται τους προβληματισμούς, Ανέφερε πως ο ΕΟΔΥ έχει δώσει οδηγίες και πρότεινε στους πιστούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να δουν τη λειτουργία από την τηλεόραση.

Μερικοί φίλοι με ρώτησαν γιατί δεν είπα σήμερα στη συνέντευξή μου στην ΕΡΤ ότι πρέπει να κλείσουν οι εκκλησίες. Ισχυρίστηκαν ότι ενώ είπα ότι πρέπει να ‘κλείσουν σχολεία και πανεπιστήμια’, και επίσης έκανα σαφή δήλωση εναντίον των καρναβαλιστών, δεν έκανα το ίδιο για την εκκλησία. Ας δούμε όμως τι είπα και τι δεν είπα

Δεν είπα ποτέ ότι πρέπει να διακοπεί η συνολική λειτουργία των σχολείων και πανεπιστημίων. Η έρευνα, οι διοικητικές υπηρεσίες και ο προγραμματισμός διδασκαλίας θα πρέπει να συνεχιστούν. Επίσης δεν είπα ποτέ εδώ και τώρα. Είπα όμως ότι ΑΝ χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, αυτό να το κάνουμε έγκαιρα πριν υπάρξει πρόβλημα. Και ΠΑΝΤΑ με βάση τις προτάσεις της επιτροπής των ειδικών, τόσο για την σκοπιμότητα όσο και για την χρονική περίοδο.

Για τους καρναβαλιστές η δήλωσή μου ήταν σαφής, γιατί εδώ έγινε σαφής παραβίαση των αποφάσεων της πολιτείας.

Για την εκκλησία συμμερίζομαι τους προβληματισμούς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οδηγία της πολιτείας. Δεν έχω ακούσει κανένα ειδικό της επιτροπής εμπειρογνωμώνων να λέει κάτι. Αυτό καταδεικνύει και τη συνθετότητα του θέματος. Το πιο εύκολο για εμένα θα ήταν να υποδεικνύω με αυστηρό τρόπο τι πρέπει να γίνει, σε εκατομμύρια πιστούς που δεν παραβιάζουν το νόμο, ενώ κανείς ειδικός επίσημα δεν έχει αμφισβητήσει τίποτα.

Τι είπα λοιπόν:

Α) τόνισα ότι στις εκκλησίες έχουν ήδη διαδώσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Β) ότι οι πιστοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ΔΕΝ θα πρέπει να πάνε στην εκκλησία αλλά να παρακολουθούν τη λειτουργία από την τηλεόραση.

Γ) ότι υπάρχουν παλιές μελέτες του Αμερικανικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των νοσημάτων, που συμπεραίνουν ότι δεν υπάρχει καταγραφή συγκεκριμένης λοίμωξης ή ασθένειας που να προκλήθηκε στα μέλη ποιμνίου αποκλειστικά από τη συμμετοχή στη Θεία κοινωνία (λόγω της χρήσης του Αγίου ποτηρίου από κοινού).

Δ) τόνισα ότι έχουν περάσει έκτοτε 22 χρόνια δεν έχουμε άλλες μελέτες και έχουμε ελάχιστα δεδομένα για τον νέο ιό.

Ε) ότι αν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων τότε όλοι θα ξέρουμε τι θα κάνουμε με βάση τα ανωτέρω. Θα μας το πει το ένστικτο μας.

Ναι, δεν είπα να κλείσουν οι εκκλησίες τώρα, όπως δεν το είπα και για τα σχολεία. Όπως αντίστοιχα δεν το έχει πει επίσημα κανείς ειδικός ή κάποιο πολιτικό κόμμα. Ως δημόσιο πρόσωπο όμως είπα πολύ περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο που συμμετέχει άμεσα η έμμεσα (όπως εγώ) για αυτό το θέμα.

Και οποίος παρακολούθησε την αλληλουχία των επιχειρημάτων θα είδε και το συμπέρασμα.

Θελουμε να έχουμε ένα σοβαρό διάλογο με τους πιστούς; Η απλά δεν μας ενδιαφέρει αυτό στην παρούσα φάση;

Η δική μου άποψη ήταν σαφής. Διατυπωμένη όμως με ένα τρόπο που δεν προκαλεί εκατομμύρια Ελλήνων (τη στιγμή μάλιστα που κανείς άλλος ειδικός δεν τους έχει πει να αλλάξουν κάτι). Αλλά ήμουν σαφής. Αντιμετωπίζουμε μια δυναμική κατάσταση που εξελίσσεται καθημερινά. Προτιμώ σε αυτή τη φάση, να βοηθήσω με την πείρα και τις γνώσεις μου, και να πείσω και την Πολιτεία και την Εκκλησία, αναφορικά με το τι χρειάζεται να επιτευχθεί, με απώτερο στόχο το μικρότερο πλήγμα στη δημόσια υγεία.

Ναι, δεν χρησιμοποίησα σκληρή γλώσσα απέναντι στους πιστούς που εκκλησιάζονται και κοινωνούν από κοινά σκεύη. Δεν είναι αυτή η γλώσσα της εκκλησίας ούτε η δίκη μου εξάλλου. Μια φορά μίλησα σκληρά το τελευταίο διάστημα γιατί έπρεπε να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους παραβιάζουν τις οδηγίες του υπουργείου.

Σήμερα δυσαρέστησα μερικούς φίλους, αλλά ελπίζω να με άκουσαν και να με κατάλαβαν οι πιστοί. Ελπίζω ότι οι φίλοι που δυσαρεστήθηκαν θα καταλάβουν κάποια στιγμή, τόσο τη στάση μου σήμερα, όσο και το τι προσπάθησα να κάνω τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Διαφήμιση
Σχόλια

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Έβαψαν τον εσταυρωμένο Ιησού με σπρέι στα Κρύα Ιτεών της Πάτρας- ΦΩΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε σε Ιερό Ναό της Πάτρας. Σύμφωνα με αναγνώστες οι οποίες μας έστειλαν και τις σχετικές φωτογραφίες, άγνωστοι έβαψαν με σπρέι τον εσταυρωμένο Ιησού με σπρέι.

Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό σημειώθηκε στο προσκυνητάρι του ιερού ναού Αγίου Αντωνίου και Χαραλάμπους στα Κρύα Ιτεών.

Τη βεβήλωση του εσταυρωμένου διαπίστωσαν το απόγευμα της Τετάρτης πιστοί που πήγαν στο προσκυνητάρι για να ανάψουν το καντήλι και δεν πίστευαν στα μάτια τους.

φωτο thebest.gr

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Κρίσιμο 48ωρο για τον 46χρονο εργάτη που έπεσε από τον 4ο όροφο κτιρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται εργάτης ο οποίος έπεσε από τον 4ο όροφο κτιρίου, ενώ πραγματοποιούσε εργασίες στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το ατύχημα.

Ο S.Y. 46 ετών μεταφέρθηκε με πολλαπλά τραύματα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο, δίνοντας μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στη μονάδα εντατικής θεραπείας, οι επόμενες 48 ώρες θεωρούνται κρίσιμες.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας που βρέθηκε στον χώρο του ατυχήματος, υπήρχε απουσία μέτρων ασφάλειας.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Kορωνοϊός: Καλά νέα για πέντε ασθενείς στο νοσοκομείο της Πάτρας – Σήμερα τα αποτελέσματα για βρέφος στο Καραμανδάνειο

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Έξι ύποπτα κρούσματα στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας

Καλά είναι τα νέα για δύο από τους ασθενείς του Ρίου που μέχρι το βράδυ της Τετάρτης νοσηλεύονταν με κορωνοϊό σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Η κατάσταση τους αν και αρχικά ήταν σοβαρή, τελικά καλυτέρευσε με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να φύγουν από το θάλαμο αρνητικής πίεσης και να συνεχίσουν τη νοσηλεία τους εκτός αυτού,

Επίσης άλλοι τρεις ασθενείς ετοιμάζονται  να πάρουν εξιτήριο.

«Περιμένουμε λίγο για να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι όλα είναι καλά « ανέφερε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο του Ρίου, που είναι σημείο αναφοράς για τον ιο, νοσηλεύονται 12 ασθενείς. Από αυτούς σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση είναι ένας 44χρονος ο οποίος έχει, σύμφωνα με τον κ. Γώγο πολλά υποκείμενα νοσήματα και παραμένει διασωληνωμένος για πάνω από δύο ημέρες.

Αρνητικό είναι το τεστ που έγινε σε μωρό 28 ημερών στο Καραμανδάνειο. Στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα άλλο ύποπτο κρούσμα.

Στο νοσοκομέιο Άγιος Ανδρέας αναμένονται αποτελέσματα για έξι ύποπτα κρούσματα. 

Συνέχισε να διαβάζεις

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Σε κρίσιμη κατάσταση τρεις ασθενείς στο ΠΓΝΠ -13 κρούσματα συνολικά

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Τρία άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στον θάλαμο αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, ενώ το ένα από αυτά είναι διασωληνωμένο.

Πρόκειται για τον 40χρονο άνδρα που πάσχει από υποκείμενο νόσημα. Η κατάσταση του είναι κρίσιμη, αλλά σταθερή, ενώ υπάρχει αισιοδοξία από τους θεράποντες γιατρούς ότι θα κατορθώσει να ξεπεράσει το πρόβλημα και να βελτιωθεί στη συνέχεια.

Από εκεί και πέρα νοσηλεύονται ακόμα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και η πορεία της υγείας τους βαίνει ομαλά.

Επίσης υπάρχουν τρία ακόμα ύποπτα κρούσματα στο νοσοκομείο με σοβαρή συμπτωματολογία που περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους.

Να αναφέρουμε ότι την Τρίτη έγινε γνωστό ότι βγήκαν θετικοί στον ιό ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό στους 13. Εξιτήριο έχει δοθεί συνολικά σε 27 ασθενείς.

Στο μεταξύ εφτά συνολικά ύποπτα κρούσματα εξετάζονταν έως το μεσημέρι της Τετάρτης, στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και στο Καραμανδάνειο.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά έξι άτομα στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα περίμεναν τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους, έχοντας ορισμένα συμπτώματα κορωνοϊού.

Στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο έχει γίνει τεστ σε ένα μωράκι μόλις 28 ημερών που θεωρήθηκε ως ύποπτο κρούσμα και νοσηλεύεται εκεί.

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
κοροναϊός
ΚΟΣΜΟΣ6 ώρες πριν

Κοροναϊός: Πρόβλεψη για 50.000 νεκρούς στη Βρετανία από την κυβέρνηση Τζόνσον

Κορονοϊός
ΚΟΣΜΟΣ7 ώρες πριν

Κοροναϊός: Σοκάρει ο αριθμός των 13.915 νεκρών στην Ιταλία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ώρες πριν

Δημοσκόπηση-Κορονοϊός: Πώς αξιολογούν οι πολίτες τις αποφάσεις της κυβέρνησης – Ποια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ8 ώρες πριν

Άλλα έγραφε το κουτί έξω αλλα ηταν μέσα.. χαμός με “ιατρικές” μάσκες στο “Σωτηρία”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ9 ώρες πριν

Δωρεά 8 εκ ευρώ για την λειτουργία 50 πλήρως εξοπλισμένων μονάδων στο

ΖΩΗ9 ώρες πριν

Κορονοϊός: Θετική στον ιό γνωστή ηθοποιός: «Δεν έχω νιώσει ποτέ πιο άρρωστη»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ10 ώρες πριν

Δομή Ριτσώνας: Αλλοδαποί επιτέθηκαν σε γιατρούς που πήγαν να τους κάνουν τεστ για κορωνοϊό!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ10 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 129 νέα κρούσματα και 3 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ10 ώρες πριν

Αποκαλυπτική συνέντευξη του Δρ. Τσιόδρας το 2017 στην Βιέννη..

ΚΟΙΝΩΝΙΑ12 ώρες πριν

Κοροναϊός: Απαγορεύεται το κολύμπι και το ψάρεμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 ημέρες πριν

Τα μονταρισμένα πλάνα από το βίντεο του Open που γελάει όλη η Ελλάδα

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Ιερέας του Ι.Ν Αγίου Νικολάου Πατρών σε Μητσοτάκη- Σας τιμούν εικόνες με περιπολικά έξω από εκκλησίες;

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Πάτρα: Άνδρας πνίγηκε στη θαλάσσια περιοχή στο Μονοδένδρι

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Οι κάτοικοι της Μόριας εκπέμπουν SOS.. Λεηλατημένα σπίτια, εκκλησίες και χωράφια από μετανάστες – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ3 ημέρες πριν

Κορονοϊός: Ποιοι και πώς θα πάρουν την αποζημίωση των 800 ευρώ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Ετοιμάζονται να κλείσουν Νότιο Πάρκο και Πλαζ! – Το αδιαχώρητο και χθες – Ηδη έκλεισαν την παραλία της Θεσσαλονίκης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Ιδιώτες γιατροί στην Πάτρα προσφέρουν το επίδομα επιμόρφωσης των 600 ευρώ στα νοσοκομεία της χώρας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Ποιοι δικαιούνται μείωση και απαλλαγή στα δημοτικά τέλη- Τα δικαιολογητικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες πριν

Μ.Χρυσοχοΐδης: «Αν δεν πειθαρχήσουν οι Έλληνες το επόμενο στάδιο είναι η χρήση των ΕΔ; – Ξανά από την αρχή η οικονομία»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

«Μείωση αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων κατά 60%» μελετά η κυβέρνηση; – «Εξαέρωση» επενδύσεων

ΖΩΗ12 ώρες πριν

Ελευθερία Καρναβά – Βγήκε γυμνή στο μπαλκόνι και ο γείτονας την βιντεοσκόπησε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 ώρες πριν

Γιώργος Κύρτσος: Αποκάλυψη βόμβα βουλευτή ΝΔ. “Τα λεφτά φτάνουν μέχρι τον…” Μειώσεις μισθών, συντάξεων

ΚΟΣΜΟΣ1 ημέρα πριν

Αεροναυμαχία μεταξύ Τουρκίας και LNA στη Λιβύη: Καταρρίφθηκαν 5 τουρκικά drones και 1 του LNA

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 ημέρα πριν

Γώγος: Υπάρχει οριζοντίωση της καμπύλης διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα

ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ2 ημέρες πριν

Κορονοϊός-Viral: Κατσίκες κάνουν βόλτα στους δρόμους πόλης-φάντασμα στην Ουαλία – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 ημέρες πριν

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Δημοτικός αστυνομικός έκανε κεφαλοκλείδωμα σε ηλικιωμένο επιβάτη τρόλεϊ – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 ημέρες πριν

Κορωνοϊός: 82 νέα κρούσματα – 1314 συνολικά – 49 οι νεκροί

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Οι κάτοικοι της Μόριας εκπέμπουν SOS.. Λεηλατημένα σπίτια, εκκλησίες και χωράφια από μετανάστες – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Κορυφαία Ελληνίδα λοιμωξιολόγος του Cambrige: Είμαστε κοντά σε θεραπεία για τον κορωνοϊό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ4 ημέρες πριν

Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Έρχονται τα «επιταγοδάνεια»;

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση