Συνδεθείτε μαζί μας

ΑΠΟΨΗ

Ιδεολογική καταδίκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο συμβιβασμός κάθε συμπαρομαρτούντος, όπως αυτό εκφέρεται με λόγο θεανθρωποκεντρικό, με τις δομές και τις τάσεις μιας κοινωνίας που απώλεσε το ενδιαφέρον της να αναφέρεται στον κόσμο του Θεού, σαφώς και αποτελεί απαξίωση της εκκλησιαστικής φύσης και της ορθόδοξης ζωής και πνευματικότητας.

Αν κάποιος επιθυμεί να αναζητήσει τη φύση της Εκκλησίας, τον λόγο της, τον λόγο του ευαγγελίου και των Πατέρων, το ύφος της ορθόδοξης παράδοσης και τα ξεχωριστά ιδιώματα του ορθόδοξου βίου, οφείλει να στρέψει την προσοχή του στον Μάξιμο Ομολογητή, Διονύσιο Αρεοπαγίτη, στον Νικόλαο Καβάσιλα και σε άλλους φυσικά Πατέρες και διδασκάλους. Τα κείμενα των σεβασμίων αγίων καταθέτουν μαρτυρία που δεν θυμίζει τις δομές του κόσμου, χωρίς όμως να αγνοεί τον κόσμο τούτο. Η Εκκλησία, ο άνθρωπος, τα μυστήρια, η κτίση, όλα αυτά περιπλέκονται υπό το φως ποικίλων, εντούτοις δυσερμήνευτων, θεωριών και δοξασιών. Όταν όμως όλα αυτά εναρμονίως αποτελέσουν τα σημεία αποκάλυψης και θεϊκής αναφοράς (συνάμα και δόξης), τότε η κοσμική θεώρηση απολαμβάνει την απαξίωση της, αφού πρώτη απαξίωσε τον Θεό, τον άνθρωπο, τον κόσμο.

Η κτίση του Μαξίμου και ο άνθρωπος του Νύσσης έχουν απεμπολήσει κάθε κοσμική υποδούλωση της ύπαρξής τους αλλά και της προοπτικής τους, έχοντας την ίδια στιγμή στρέψει το ενδιαφέρον τους στην κοινή τους προέλευση, στην κοινή τους καταγωγή. Ο Παύλος γίνεται ακόμη πιο σαφής ανατρέχοντας στον Επιμενίδη. ‘’Ἐν αὐτῷ γὰρ ζῶμεν καὶ κινούμεθα καὶ ἐσμέν’’ (Πράξ. 17, 28). Είμαστε γένος του αληθινού Θεού. Αυτή είναι η καταγωγή μας. Δεν υπάρχουν άλλοι θεοί, υπάρχει ο Θεός του Παύλου, ο Θεός της αποκάλυψης, της παρουσίας του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Αυτός ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο. Δεν είναι όμως εκ του κόσμου τούτου (Ιω. 18, 36). Εφόσον δεν είναι εκ του κόσμου τούτου, κάθε τι που πραγματώνει την υποστατική παρουσία του ανθρώπου σε χαρισματική δωρεά (ως παροντική δωρεά αλλά και ως κατάσταση των εσχάτων), δεν υπακούει στους κοσμικούς νόμους, δεν έχει ύφος κτιστότητος (φθαρτότητος, αλλοιώσεως κ.ο.κ.) και δεν εμπίπτει σε ήθος κοσμικής φύσεως (δομών απαξίωσης ή καταξίωσης της κοινωνίας) αλλά και σε ιδεολογική αναφορά. Αυτό είναι το παράδοξο του ευαγγελικού μηνύματος. Δεν προέρχεται από τούτου τον κόσμο, αντιβαίνει κάθε κοσμική συμβατότητα με τις δομές της αντίληψης και του ύφους ενός κόσμου – κατάλοιπου της πτώσης και ταυτόχρονα απευθύνεται, το μήνυμα αυτό, στον κόσμο. Γιατί όμως; 

Ένα από τα πιο τραγικά αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου είναι η ιδεολογική καταδίκη του Θεού. Αυτό παρασύρει τόσες αναφορές μαζί του, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που η σωτηρία να εκλαμβάνεται ως αποτέλεσμα ηθικιστικών επιταγών και εντολών, ευσεβιστικών τάσεων, που επιζητούν τη σωτηρία μέσα από την απόλυτη προσήλωση στο πρόσωπο ενός θρησκευτικού γκουρού, μιας βεβαιωμένης προφητείας που θα τους εξασφαλίσει την είσοδο στη γη της επαγγελίας, παρά στο πρόσωπο του Χριστού, το οποίο απομονώθηκε από θρησκευτικά ιδεολογήματα εντός της Εκκλησίας. Αυτό δεν είναι πλήγμα για τον άνθρωπο. Αυτό καταδικάζει τον άνθρωπο. 

Δεν υπάρχει πλέον Χριστός μέσα στη ζωή της Εκκλησίας. Έχει αντικατασταθεί ο Χριστός από το αλάνθαστο, το βεβαιωμένο, την εγγύηση μιας ασφαλούς πορείας προς τα θεία πράγματα. Δεν χρειάζεται ο Χριστός. Θέλει κόπο ο Χριστός. Θέλει καρδιά. Κόπος δεν υπάρχει. Ούτε καρδιά υπάρχει. Κάθε αίσθηση προκύπτει από τον συναισθηματισμό καταστάσεων και αξιών που αποδομούν το πρόσωπο του Χριστού. Και τότε καταδικάζεται ο Θεός. Καταντά ιδεολογία. Σύγχρονοι αναγνώστες του μεγάλου φιλοσόφου Νίτσε, ακόμη δεν κατάφεραν (ή αρνήθηκαν) να δουν αυτή την ιδεολογική αστοχία στον θάνατο του Θεού, όπου οι φιλόσοφοι στοχάζονται τον Θεό και τον αντιλαμβάνονται ως ιδέα. Είναι ιδέα ο Θεός;

Ο Χριστός είναι πρόσωπο. Εφόσον είναι πρόσωπο, υπάρχει. Κι εφόσον υπάρχει είναι ελεύθερος. Η ύπαρξη Του επιδοκιμάζει κάθε συναπτόμενη σχέση. Ένα πρόσωπο συνάπτει σχέση. Ελεύθερα. Υπάρχει σε σχέση. Ο Θεός είναι αποκομμένος από τον Υιό; Ο Υιός υπάρχει χωρίς τον Πατέρα; Το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται από τον Εαυτό Του; Ο Τριαδικός Θεός σε σχέση. Ο Χριστός σε σχέση. Ως πρόσωπο. Συνάπτοντας σχέση, κοινωνώντας με την κτίση, με τον άνθρωπο. Σε σχέση συνεργίας θα πουν ο Μάξιμος και ο Αρεοπαγίτης. Οι ιδεολογίες συρρικνώνονται. Αστοχούν και δεν πραγματώνονται γιατί ως κοσμικά φτιασίδια δεν ενσαρκώνονται στο πρόσωπο του Χριστού που ενώνει τα διεστώτα. Σωστά, λοιπόν, έλεγε ο Καζαντζάκης πως εμείς γινόμαστε οι σωτήρες του Θεού (salvatores dei). Εκτός κι αν είμαστε υπεύθυνοι για την ιδεολογική Του καταδίκη. Κι αυτό μέσα στην Εκκλησία έχει γιγαντωθεί. Αυτό συμβαίνει εξάλλου όταν ασχολείσαι με τρίχες. 

Κληρικός Ι.Μ. Σταγών & Μετεώρων

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος (Βαλκανιολόγος, Θεολόγος)

Διαφήμιση
Σχόλια

ΑΠΟΨΗ

Ο «πόλεμος του νερού», που επιτέλους πρέπει να σταματήσει

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Του Κώστα Μπουρδούλη

Μετά την «πολεμική ατμόσφαιρα» που συναντώ καθημερινά, στη γενέτειρά μου το Άνω Καστρίτσι, με αφορμή το πρόβλημα της ύδρευσης και της άρδευσης, και επειδή ζω το πρόβλημα, γνωρίζω καλά την περιοχή και τους ανθρώπους της και κυρίως επειδή φοβάμαι ότι πιθανόν θα οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, θεώρησα ελάχιστη υποχρέωσή μου, ως άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, να εκφράσω δημόσια τις απόψεις μου και κυρίως να προτείνω τις, κατά την άποψή μου, ενδεδειγμένες λύσεις.

Είμαι πεπεισμένος ότι τα προβλήματα, οφείλονται, αποκλειστικά και μόνο, σε λανθασμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων του χωριού και επισημαίνω ότι είναι αδιανόητο, στο γνωστό για τα νερά του Άνω Καστρίτσι, να υπάρχουν προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης.

Η δημόσια αυτή παρέμβασή μου αποβλέπει, αφενός στο να βοηθήσει, αν βέβαια το επιθυμούν, τους αρμόδιους (ΔΕΥΑΠ, Δήμο, Κοινοτικό Συμβούλιο), να δώσουν επιτέλους έντιμη, μόνιμη και  αποδεκτή από όλους τους κατοίκους λύση, λύση που να ενώνει αντί να διχάζει, και αφετέρου στο να σταματήσουν οι επικίνδυνες αντιπαραθέσεις και οι δικαστικές διαμάχες.

Προτεινόμενα βήματα αντιμετώπισης του προβλήματος.

* Με την προϋπόθεση ότι ισχύουν οι προφορικές διαβεβαιώσεις της ΔΕΥΑΠ, ότι δεν υπάρχουν διαρροές από την κεντρική δεξαμενή ύδρευσης της νερομάνας.

 1. Άμεσος καθαρισμός και σύνδεση των παλαιών υδρομαστεύσεων στην κεντρική δεξαμενή. (Είναι τα νερά που τρέχουν κάτω από την δεξαμενή).
 2. Τροφοδότηση της ύδρευσης της περιοχής «Τριβολιάρης», όχι από την κεντρική δεξαμενή, αλλά από το σημείο που έπαιρνε πριν. (Με αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων συνθηκών και κανόνων υγιεινής).
 3. Έλεγχος όλων των συνδέσεων ύδρευσης και άμεση διακοπή όλων των παράνομων συνδέσεων (αν υπάρχουν), με προτεραιότητα την περιοχή του Άη-Γιάννη.
 4. Μεταφορά όλων των υδρομέτρων εκτός ιδιοκτησιών και σφράγισή τους.
 5. Τακτική σύγκριση της κατανάλωσης, ανά κλάδο τροφοδοσίας των περιοχών, με τις καταναλώσεις των υδρομέτρων και λήψη των απαιτούμενων μέτρων.
 6. Κατάργηση του αγωγού διαμέτρου 11cm, από την πηγή της νερομάνας προς την κεντρική δεξαμενή. (Είναι ο αγωγός που τοποθέτησε τον Ιούλιο του 2019 η ΔΕΥΑΠ).
 7. Άμεση επισκευή των τμημάτων που υπάρχει διαρροή νερού, στο αρδευτικό αυλάκι της «Ανάληψης». (Προσωρινά με τοποθέτηση κατάλληλων σωλήνων άρδευσης).
 8. Τροφοδοσία της δεξαμενής ύδρευσης του Άη-Γιάννη από την πηγή της Νερομάνας, μόνο κατά την χρονική περίοδο που δεν λειτουργεί η άρδευση,  προς αποφυγή των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν και θα δημιουργούνται συνεχώς από την υπεράντληση της γεώτρησης (μειωμένη ή μηδενική απόδοση), αλλά και επαναφορά της στάθμης του νερού στο φυσιολογικό επίπεδο ηρεμίας.
 9. Άμεση έναρξη, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, της διαδικασίας, κατασκευής σύγχρονων δεξαμενών ύδρευσης, ανάλογων με τις σημερινές ανάγκες όλων των περιοχών του χωριού.
 10. Έναρξη της διαδικασίας επισκευής όλων των αρδευτικών αυλακιών.
 • Το πώς δημιουργήθηκαν και το πώς επιδεινώθηκαν τα προβλήματα της ύδρευσης και της άρδευσης την τελευταία 5ετία είναι γνωστό, η ανάλυσή τους όμως, παρά το ότι είναι απαραίτητη, θεωρώ ότι δεν συμβάλει, αυτή τη στιγμή, στην προσπάθεια επίλυσής τους.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΑΠΟΨΗ

Κλεομένης Μπάρλος για Αγιά Σοφιά: Οι Τούρκοι παραδέχονται την ανωτερότητα του ελληνικού πολιτισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων της Μητρόπολης Πατρών για την Παρασκευή 24 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος Κλεομένης Μπάρλος έκανε την παρακάτω δήλωση :
«Κατανοώ πάρα πολύ καλά τον κ. Ερντογάν και τους Τούρκους. Όταν δεν έχεις δικό σου πολιτισμό, τον κλέβεις, για να παρουσιάσεις μία πολιτιστική ταυτότητα στο λαό σου, μήπως και τον ενώσεις.
570 χρόνια μετά, δεν μπορούν να παρουσιάσουν κανένα πολιτιστικό στοιχείο, αντάξιο ή έστω και παραπλήσιο του μεγαλείου της Αγίας Σοφίας.
Κατά την γνώμη μου παραδέχονται την ανωτερότητα του ελληνικού πολιτισμού και αναγορεύουν σε σύμβολο της θρησκείας τους και του κράτους τους ένα κλεμμένο ελληνικό μνημείο. Κρίμα για τον Τουρκικό λαό…..»

Συνέχισε να διαβάζεις

ΑΠΟΨΗ

Μπήκαν στη πόλη οι οχτροί

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Του Γρηγόρη Μαρκέτου*

Ο λύκος φόρεσε την προβιά του δήθεν φιλήσυχου ”νοικοκυραίου” και άρχισε να δίνει μαθήματα συμπεριφοράς στο Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων.
Είδαμε λοιπόν με έκπληξη μια δημοτική παράταξη , όχι να καταψηφίζει το ψήφισμα για την απαγόρευση διαδηλώσεων που τέθηκε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο , πράγμα που θα ήταν θεμιτό στα πλαίσια της πολυφωνίας, αλλά να αρνείται στο ανώτατο αυτό όργανο του Δήμου, το δικαίωμα να εκφράζει καν άποψη για τα μεγάλα θέματα του τόπου.
Εδώ τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά.
Η αντίδραση της άρχουσας τάξης, δεν περιορίζεται σε νομοσχέδια χουντικής έμπνευσης που μετατρέπουν τις διαδηλώσεις σε μαθητικές παρελάσεις…ευπρεπώς ενδεδυμένων νέων, αλλά με τους δορυφόρους που έχει σε κάθε μαζικό χώρο προσπαθεί να απονευρώσει τα κύτταρα της Δημοκρατίας.
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η εν λόγω…αθώα δημοτική παράταξη εναντιώθηκε στο δικαίωμα του Δημ. Συμβουλίου να εκφράζει άποψη για θέματα παιδείας και υγείας.
Προφανώς είναι της νοικοκυρίστικης νοοτροπίας ότι ο Δήμαρχος πρέπει μόνο να ασχολείται με την καθαριότητα της πόλης και το πολύ πολύ με την πρωινή προσευχή σε κανα παιδικό σταθμό…
Ευτυχώς οι μάσκες έπεσαν νωρίς και οι συνδημότες πλέον γνωρίζουν ποιοί αγωνίζονται και ποιοί…καρναβαλίζονται επί ετησίας βάσεως…

 • Μέλος Δ.Σ. Κοιν. Οργανισμού Δήμου Πάτρας ”Ώρα Πατρών/Γ.Ρώρος”

Συνέχισε να διαβάζεις

ΑΠΟΨΗ

Η εξίσωση

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Η Αφρική δεν έμεινε αμέτοχη, απλώς απέτυχε να κινηθεί άμεσα ώστε να αποκαταστήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα μετά την πτώση του Καντάφι και τη διάλυση των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. Η αποτυχία αυτή επέτρεψε στο Ισλαμικό Κράτος να εδραιωθεί στη χώρα, ενώ παράλληλα προσέλκυσε άτομα που ανέκαθεν ήθελαν να αποκομίσουν παράνομα και γρήγορα κέρδη από την Ήπειρο. Οι αποικιακές φιλοδοξίες των νεοοθωμανών Τούρκων προβάλλονται ξανά στη Βορειοανατολική Αφρική. Η Τουρκία έστειλε στρατιώτες, χειριστές οπλικών συστημάτων αλλά και μισθοφόρους ακραίους ισλαμιστές στη Λιβύη με το πρόσχημα της υποστήριξης της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη. Οι Τούρκοι, οι πρώην αποικιακοί έμποροι σκλάβων, επέστρεψαν στην Αφρική για να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα στην ήπειρο.

Από το 2013, μετά και την πτώση του Πρόεδρου Μοχάμεντ Μόρσι (υποστηρικτή Μουσουλμανικής αδελφότητας που φλέρταρε τόσο με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν όσο και με τη Χαμάς), η Αίγυπτος και ο νέος Πρόεδρος Σίσι κήρυξε – με τις ευλογίες των ΗΠΑ – τη μεγαλύτερη  στρατιωτική εκστρατεία της στη χερσόνησο του Σινά από τον πόλεμο του 1973 με το Ισραήλ. Η Αίγυπτος λέγεται πως ανέπτυξε περίπου 90 τάγματα με 42.000 στρατιώτες για να νικήσει μια εξέγερση που σχετίζεται με τον ISIS. Το 2018 ο Σίσι ξεκίνησε την  Επιχείρηση Sinai ώστε να «καθαρίσει τη χώρα από τρομοκράτες». Ωστόσο, έως και σήμερα και ενώ παραμένει έντονος και διαρκής ο αγώνας κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πλήρη εκκαθάριση των θυλάκων εντός της χώρας. Ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός αφού τυχόν επικράτηση του Σαράζ στη Λιβύη θα επιφέρει εκτός της Διοικητικής και στρατιωτικής εξουσίας και τον απόλυτο έλεγχο των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου της Χώρας, με αποτέλεσμα να εισχωρήσουν στην Αίγυπτο πολλαπλάσιοι μισθοφόροι και στρατολογημένοι ακραίοι Ισλαμιστές με μόνο τους σκοπό τη διοικητική ανατροπή του Πρόεδρου Σίσι. 

Η θέση της Αιγύπτου αντιβαίνει την επίσημη πολιτική των ΗΠΑ;

Θεωρητικά Ναι, θα έλεγε κάποιος που διαβάζει επιφανειακά τις τρέχουσες ειδήσεις, με δεδομένο πως υπάρχει ενόχληση για το φλερτ του Χάφταρ με τη Μόσχα. Το σίγουρο όμως είναι πως όσο θα απειλείται η ηγεμονία του Σίσι αλλά και τα κοινά σχέδια που έχουν ΗΠΑ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ παρασκηνιακά τόσο το πεντάγωνο όσο και τα κλειστά δωμάτια του Λευκού Οίκου θα επικροτούν τις προσπάθειές του. Έξαλλου μη ξεχνάμε πως ο Χάφταρ δεν είναι άγνωστος στις ΗΠΑ. Στα τέλη του 1987 συμμάχησε με τον NFSL, μια στρατιωτική ομάδα που είχε τη στήριξη των ΗΠΑ. Τον Ιούνιο του 1988 ανακοίνωσε την ίδρυση του Libyan National Army. Μετά τη συνεργασία του με τις ΗΠΑ και τις φήμες περί συνεργασίας με τη CIA, έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έζησε σχεδόν δύο δεκαετίες και παρόλο που απέκτησε την Αμερικανική υπηκοότητα κατάφερε να διατηρεί από εκεί στενές επαφές με τη λιβυκή αντιπολίτευση.

Τι βλέπουν τα λιοντάρια της ερήμου και εξαγριώνονται ; 

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών: «Ο Νείλος είναι ζήτημα ζωής, ζήτημα ύπαρξης για την Αίγυπτο». 

Σημειώνεται πως εκτός από τα εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά του προβλήματα το Κάιρο έχει επίσης μια διαρκή αντιπαράθεση με την Αιθιοπία. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται, από την έναρξη του κιόλας, το μεγαλόπνοο έργο του αναγεννησιακού φράγματος το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2011 στην Αιθιοπία. Η κατασκευή του φράγματος Grand Ethiopian Renaissance (GERD), του πρώτου μεγάλου φράγματος στο Γαλάζιο Νείλο, ολοκληρώνεται και τελικά θα αρχίσει να γεμίζει η γιγαντιαία δεξαμενή πίσω από αυτό προκειμένου να τροφοδοτηθεί το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα της Αφρικής. Η κατασκευή του, σύμφωνα με τους Αιγύπτιους, απειλεί να αποστραγγίξει τη ζωή από τα αιγυπτιακά εδάφη, στερώντας τους τα οφέλη του Νείλου ο οποίος προσέφερε πλούσιες σοδειές στα χωράφια τους. Το υδροηλεκτρικό φράγμα (GERD) προϋπολογισμού 5 δισ. δολαρίων (αντιστοιχεί στο 5% περίπου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, της ήδη τραγικά χτυπημένης από λειψυδρία και ηλεκτρικό ρεύμα Αιθιοπίας) θα είναι το μεγαλύτερο στην Αφρική ενώ όταν γεμίσει η τεράστια δεξαμενή του -που είναι ίση με το μέγεθος του Λονδίνου!- υπάρχουν φόβοι πως θα ανακοπεί σημαντικά η ροη του Νείλου, περιορίζοντας την πρόσβαση των 100 εκατομμυρίων κατοίκων της σε αυτό (από τον Νείλο αντλεί το 90% του νερού της). Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται συνομιλίες μεταξύ Αιθιοπίας, Σουδάν και Αιγύπτου στην Ουάσιγκτον για την εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης.

«Για εμάς, το GERD είναι θέμα ανάπτυξης και εθνικής ταυτότητας και δεν θα βλάψει την Αίγυπτο και το Σουδάν», «Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να ολοκληρώσουμε το φράγμα.» είπε ο Άμπιι Άχμεντ Άλι, Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας και βραβευμένος με Νόμπελ. Κατά την Αφρικανική άποψη, η στρατιωτική κλιμάκωση δεν είναι απαραίτητη γιατί δεν επιφέρει κέρδη αλλά μεγαλύτερη καταστροφή. Ωστόσο, ο Ερντογάν έχει άλλη άποψη και πιθανότατα εισήλθε στην πολιτική εξίσωση του αναγεννησιακού φράγματος για πολλούς πιθανούς λόγους αλλά με κυριότερο αυτόν της κατάστασης στη Λιβύη και του σχεδίου αναβίωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σαφέστατα δεν πρόκειται απλώς για αντίποινα ή τιμωρία της Αιγύπτου για την υποστήριξη που παρέχει στον Χάφταρ. Ο Ερντογάν εικάζεται ως κύριος τροφοδότης του σχεδίου για ύπαρξη εσωτερικής πολιτικής ανωμαλίας και ανατροπής του Προέδρου Σίσι από τους ακραίους Ισλαμιστές, σε μια προσπάθεια αναβίωσης της αποτυχημένης πολιτικής ατζέντας της Μουσουλμανικής αδελφότητας υπό τον πρώην Πρόεδρο της Αιγύπτου. Για να επιτύχει το πολύπλευρο σχέδιό του (γιατί πάντα θα επιδιώκει και τις οικονομικές – πετρελαϊκές απολαβές της Λιβύης ή τον χρυσό της Σομαλίας ως σύγχρονος πειρατής) θα πρέπει να εργαλειοποιήσει την ρευστή κατάσταση στη Λιβύη, προωθώντας ταυτόχρονα τη στρατιωτική ένταση μεταξύ Αιγύπτου – Αιθιοπίας και τη δημιουργία αυξανόμενων προβλημάτων στην Αίγυπτο.

Ο εμπρηστής Ερντογάν και ο ρόλος της Σομαλίας 

Πέραν της Αιγύπτου και το Σουδάν θα πληγεί ανεπανόρθωτα σε περίπτωση «κακής διαχείρισης» του αναγεννησιακού φράγματος. Η Τουρκία όμως ξέρει πολύ καλά πως δεν θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιήσει το Σουδάν ως πιόνι της και να το στρέψει εναντίον της Χριστιανικής από το 340 μ.Χ Αιθιοπίας -για πολλούς το Βυζάντιο της Αφρικής- ώστε να δημιουργηθεί ένταση. Αναμφισβήτητα, είναι χαραγμένες στη μνήμη όλου του Αφρικανικού κόσμου – οι σχετικά πρόσφατες –  βραβευμένες με νόμπελ προσπάθειες του Αιθίοπα Προέδρου, για να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία και ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία. Οι σχέσεις των δυο χωρών (Σουδάν – Αιθιοπίας) είναι θωρακισμένες βάση πολιτισμικών και ιστορικών γεγονότων ενώ προ καιρού ο Πρόεδρος της Άμπιι Άχμεντ Άλι αναφέρθηκε στους γείτονες Σουδανούς ως «αδέλφια». Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τη Σομαλία που θεώρει την Αιθιοπία μισητό εχθρό. Οι δυο χώρες ενεπλάκησαν σε αιματηρό πόλεμο στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 ενώ οι δυνάμεις της Αιθιοπίας έχουν εισέλθει  αρκετές φορές από τότε στη Σομαλία για να σπρώξουν πίσω τις ισλαμικές δυνάμεις ή να αποτρέψουν την εδραίωσή τους στην κυβέρνηση. Η Δύση και τα διεθνή θεσμικά όργανα έχουν επενδύσει στη Σομαλία και τη σταθερότητά της, ενώ ο Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ (Πρόεδρος της Σομαλίας) φαίνεται να έχει επαναπροσανατολίσει την εξωτερική πολιτική του έναντι της Τουρκίας και του Κατάρ, δύο κρατών που χρηματοδοτούν ενεργά τη Μουσουλμανική Αδελφότητα αλλά και πιο ακραίες ομάδες, και παραμένουν εχθρικά προς την Αίγυπτο. Μια σειρά γεγονότων δείχνουν τη Σομαλία να μετατρέπεται σε ορμητήριο, αν όχι δορυφόρο, της Τουρκίας. Τα κοινά τους σχέδια τίθενται επί τάπητος στο τεράστιο συγκρότημα που δημιουργήθηκε για την στέγαση της τουρκικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, εκεί όπου συντηρείται και η στρατιωτική βάση ‘‘TURKSOM’’, στην οποία υπηρετούν αρκετοί στρατιώτες. Ο Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ διόρισε τον φανατικό Φαχάντ Γιασίν, πρώην δημοσιογράφο του Al Jazeera, ως γενικό διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας της Σομαλίας. Η κυβέρνηση Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ καλωσόρισε επίσης τη SADAT, μια τουρκική ιδιωτική ομάδα αναδόχων που εκπαιδεύει και προμηθεύει τη Χαμάς, ενώ έκλεισε όλα τα σχολεία που συνδέονται με τον Τούρκο πρώην ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.  Οι Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ και Γιασίν είναι αμφίβολο εάν θα είναι σε θέση να διαφυλάξουν την εκτροπή των όπλων, που μεταφέρονται στη Σομαλία από Τουρκία και άλλες χώρες εκτός των διεθνών ελέγχων, σε ριζοσπαστικές ομάδες πολλές από τις οποίες έχουν κοινό σκοπό με την ισλαμιστική αντιπολίτευση της Αιγύπτου, αλλά και τους ακραίους μαχητές – μισθοφόρους που παλεύουν να επικρατήσουν έναντι του Χάφταρ και των συμμάχων του. 

Η “φωτιά” στη γειτονιά μας είναι γεγονός, ενώ η συνέχεια προδιαγράφεται εφιαλτική σε περίπτωση που τα σχέδια της Τουρκίας πάρουν σάρκα και οστά. 

Αντωνιάδου Αθηνά

Κοινωνιολόγος / Blogger , Freelance writer

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ4 ώρες πριν

H κυβέρνηση σκέφτεται επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ4 ώρες πριν

Δυτική Ελλάδα: Έρχονται νέες βροχές και καταιγίδες όλη την εβδομάδα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ώρες πριν

Σύψας: ”Η Αττική ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας”

ΚΟΙΝΩΝΙΑ5 ώρες πριν

Αυτή είναι η 43χρονη φαρμακοποιός που αγνοείται στο Μουζάκι μετά την επέλαση του «Ιανού»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Αισιοδοξία στη Μαιζώνος! Μάλλον πείθεται ο Καραμανλής!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πριν

Ανατροπή! Αρνητική τελικά στον κορωνοϊό η μητέρα του μαθητή του 2ου Λυκείου Πατρών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ19 ώρες πριν

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Δείτε πόσα ζητά η Ολυμπία Οδός ως “αποζημίωση” από το δημόσιο για μειωμένα έσοδα στα διόδια λόγω κορονοϊού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ19 ώρες πριν

ΕΟΚ: Έγινε το ραντεβού του Λιόλιου με τον Βασιλακόπουλο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ20 ώρες πριν

Εκλογές ΕΟΚ: Ο Τσαρτσαρής στο πλευρό του Βαγγέλη Λιόλιου

ΖΩΗ20 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Ποιος άνω των 50 δεν είχε διασκεδάσει σε αυτήν την κορυφαία DISCO στην παραλιακή; ΦΩΤΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: 2,5 δισ.ευρώ «λύτρα» «έδωσε» η Ελλάδα στην Τουρκία για να απομακρυνθεί το Oruc Reis

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Αχαΐα: Μητέρα 4 παιδιών η 30χρονη Μέγκι που σκοτώθηκε πέφτοντας με αυτοκίνητό της σε γκρεμό

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Νέα τραγωδία στην Πατρών – Πύργου: Νεκρός ο 32χρονος Νίκος Μουρούτης

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Υπεξαίρεση 500.000 ευρώ στην ΔΕΗ της Πάτρας – Εχουν πεθάνει… οι μισοί! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΚΟΣΜΟΣ4 ημέρες πριν

Έξαλλοι οι Τούρκοι με τον σταυρό!

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

“Ιανός”: Ο κυκλώνας έφτασε στη Δυτική Ελλάδα – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ιόνιο, Αχαΐα, Ηλεία – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Έφυγε από τη ζωή στα 55 του χρόνια ο Χρήστος Καραγκούνης

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Κλειστά τα σχολεία στη Δυτική Ελλάδα την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Βούλιαξε δρόμος στα Βραχνέικα- Τον έκλεισε ο Δήμος- ΦΩΤΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Γέμισε αφρούς η παραλία στις Φρίκες στην Ιθάκη – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 ημέρες πριν

Καίνε ξανά το ΚΥΤ της Σάμου! – Νέα φωτιά εντός του περιφραγμένου χώρου – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

nEUROn: Η “φονική απάντηση” της Ελλάδας απέναντι στα τουρκικά Bayraktar

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Άσκηση στον Έβρο: Και όμως οι Έλληνες με LEO2A4 νίκησαν τους Αμερικανούς με Μ1Α2 ABRAMS! – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

“Ιανός”: Δύο νεκροί από την κακοκαιρία – Μεγάλες ζημιές και προβλήματα – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Γέμισε αφρούς η παραλία στις Φρίκες στην Ιθάκη – ΒΙΝΤΕΟ

ΖΩΗ4 ημέρες πριν

Ζάκυνθος: Το βίντεο του Νίκου Μαρούδα, μέσα από σκάφος εν μέσω κακοκαιρίας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

Κακοκαιρία ”Ιανός”: Κρίσιμες οι επόμενες εννέα ώρες – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

“Ιανός”: Ο κυκλώνας έφτασε στη Δυτική Ελλάδα – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ιόνιο, Αχαΐα, Ηλεία – ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ5 ημέρες πριν

“Ιανός”: Με άγριες διαθέσεις καταφτάνει η κακοκαιρία – Ποιες περιοχές θα “χτυπήσει” – Δείτε LIVE πώς κινείται

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες πριν

Ένταση στο 2ο Λύκειο Πάτρας- «Ήξεραν ότι μητέρα έχει κορωνοϊό, δεν μας προστάτευσαν» – ΒΙΝΤΕΟ

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση