Συνδεθείτε μαζί μας

ΑΠΟΨΗ

Ήρθε η ώρα η αφανής γενιά – η νέα γενιά – της περιοχής μας να διεκδικήσει αυτά που της αναλογούν

Δημοσιεύθηκε

στις

Ευθυμιος Χρυσανθόπουλος, διπλωματουχος Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΜΠ, υποψηφιος δημοτικος συμβουλος στην εκλογικη περιφέρεια Ωλενίας με την ΑΚΙΔΑ

Σπύρος Πλέγας, φοιτητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οδεύοντας προς τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου, παρατηρούμε πως όλες οι παρατάξεις και οι υποψήφιοι δήμαρχοι τονίζουν την σημαντικότητα της συμμετοχής των νέων ανθρώπων στα ψηφοδέλτια τους, με απώτερο στόχο την ενασχόληση τους με τα κοινά. Παρόλα αυτά, από κανέναν δεν έχουμε δει να επιδεικνύει τον ανάλογο ζήλο στην κατάρτιση προγράμματος και θέσεων που με την εφαρμογή τους, οι νέοι και οι νέες της Δυτικής Αχαΐας θα δουν βελτίωση της καθημερινότητας τους στην πράξη.

Αντίθετα, η τακτική που ακολουθείται, δομείται στην βάση επικοινωνιακών κριτηρίων και ουσιαστικά στοχεύει στην απαθή συμμετοχή των νέων στα ψηφοδέλτια, με αποτέλεσμα την πλήρη αποσιώπηση των προβλημάτων της νέας γενιάς στην περιοχή μας.

Εμείς, ως ενεργοί πολίτες, που ζούμε και μεγαλώσαμε στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, αλληλεπιδρώντας με τους νέους και της νέες της περιοχής μας, εντοπίζουμε αρκετά προβλήματα, τα οποία στερούν τα όνειρα μας και απομακρύνουν την ιδέα να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε στο δήμο μας, ζωντανεύοντας εκ νέου τις κοινότητες μας, όχι μόνο ορισμένους μήνες, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και επισφάλεια, η έλλειψη ισότιμων ευκαιριών στην εκπαίδευση, η δύσκολη πρόσβαση σε ψυχαγωγικές δομές, είναι παγιωμένες καταστάσεις, που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι στις κοινότητες του δήμου μας.

Είναι δεδομένο, πως λόγω της μεγάλης απόστασης από αστικά κέντρα και της μεγάλης έκτασης του δήμου μας, συνήθως οι οικογένειες επιβαρύνονται με ένα μεγάλο κόστος, ώστε τα παιδιά να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα, τόσο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, όσο και για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Να δηλώσουμε εξαρχής, πως είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι με τον θεσμό των φροντιστηρίων, καθώς η εκπαίδευση της νεολαίας, θα πρέπει να γίνεται εξ’ ολοκλήρου στο δημόσιο σχολείο, κι όχι σε ιδιωτικά φροντιστήρια. Δεν μπορούμε, όμως, να εθελοτυφλούμε και να αγνοούμε μια κατάσταση, που επιβάλλει στο μαθητή να στραφεί στην ιδιωτική παραπαιδεία για να μπορέσει να επιτύχει στον ψυχοφθόρο θεσμό των πανελλήνιων εξετάσεων.

Οι δημοτικές αρχές, που κατά καιρούς πέρασαν από το δήμο μας, ποτέ δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να επιβαρύνονται με πρόσθετα οικονομικά βάρη, και οι μαθητές, λόγω των συνεχών μετακινήσεων, να μην έχουν ελεύθερο χρόνο, να ασχοληθούν με δραστηριότητες που τους ευχαριστούν και τους ξεκουράζουν από τη διαδικασία των εντατικοποιημένων μαθημάτων.

Είναι, λοιπόν, άμεση και επιτακτική ανάγκη η δημιουργία κοινωνικού φροντιστηρίου, με μέριμνα του δήμου, σε καθεμιά από τις τέσσερις δημοτικές ενότητες, ώστε οι οικογένειες να ελαφρυνθούν από ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος και οι μαθητές να μπορούν, πλέον, να παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα, χωρίς να σπαταλούν μεγάλο χρόνο στις μετακινήσεις, από και προς το σπίτι τους.

Αν θέλουμε, οι νέοι άνθρωποι να ασχολούνται συστηματικά με τα κοινά, να μπορούν να εκφέρουν την γνώμη τους, αλλά και να προτείνουν προωθητικές ιδέες για τις γειτονιές και τις κοινότητες τους, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν τον ελεύθερο χρόνο να το κάνουν. Δεν αρκεί να διακηρύσσουμε τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στη πολιτική, αλλά να φροντίζουμε, παράλληλα, να δημιουργούμε τις συνθήκες με τις οποίες αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Πρέπει να στοχεύσουμε στη δημιουργία επιτροπών – συνελεύσεων νεολαίας, με τη συνέργεια των 15μελών συμβουλίων, σε επίπεδο γειτονιάς, κοινότητας και πόλης, οι οποίες θα επιδιώκουν τη συσπείρωση νέων ατόμων, με επίκεντρο την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την εκάστοτε περιοχή.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι, που λειτουργούν στην περιοχή μας, είναι αναγκαίο να στελεχωθούν με νέους ανθρώπους, που μπορούν να δώσουν διαφορετικό στίγμα και πρόσημο στην πολιτιστική δραστηριότητα του δήμου, που εδώ και χρόνια παραμένει προσκολλημένη σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο εκδηλώσεων. Η δημιουργία κέντρων νεολαίας, τη διαχείριση των οποίων θα αναλάβουν νέα άτομα, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση, και θα περιλαμβάνουν αίθουσες ψυχαγωγίας, βιβλιοθήκες και αίθουσες υπολογιστών, είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να καλύψει το πρόβλημα της νέας γενιάς, όσον αφορά στην έλλειψη διεξόδων ψυχαγωγίας στο δήμο Δυτικής Αχαΐας.

Αν και οι περισσότεροι συνηγορούμε, ότι η ανεργία, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της νέας γενιάς στο δήμο μας, η δημοτική αρχή δεν θέλησε ποτέ να προωθήσει πολιτικές που θα βοηθούσαν στον περιορισμό του φαινομένου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, έχουμε ακούσει «απίστευτες» δηλώσεις, για δημιουργία γραφείων ευρέσεως εργασίας, λες και η προβληματική εντοπίζεται στο γεγονός, ότι δουλειές υπάρχουν, αλλά δεν μπορούμε να τις βρούμε.

Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας, της αναγκαστικής εσωτερικής μετανάστευσης των νέων από το δήμο μας και την έλλειψη προοπτικής για εργασία, θα πρέπει να συνδέσουμε άμεσα την αγροτική παραγωγή με την επιστημονική γνώση και τις νέες τεχνολογίες, απορροφώντας νέους επιστήμονες στον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα, που απασχολεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού στη δυτική Αχαΐα.

Η προώθηση των συνεταιριστικών εγχειρημάτων, στον ίδιο τομέα, θα δώσει μια ανάσα στους νέους αγρότες, οι οποίοι στην πλειονότητα των περιπτώσεων απογοητεύονται και δεν συνεχίζουν, καθώς το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο. Ο δήμος, πρέπει, να είναι αρωγός των συνεταιριστικών και συνεργατικών εγχειρημάτων, σε κάθε τομέα της οικονομίας, και να προσφέρει κίνητρα, στους νέους που θέλουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στην περιοχή, και οραματίζονται μια διαφορετική προοπτική για την παραγωγική διαδικασία και τις παραγωγικές σχέσεις συνολικότερα.

Προφανώς σε ένα κείμενο ορισμένων γραμμών, δεν μπορούμε να αναλύσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και να προτείνουμε τις αντίστοιχες λύσεις. Άλλωστε, δεν συστηθήκαμε ποτέ ως ειδικοί, αλλά ως πολίτες που αγωνιούν για τον τόπο τους και μέσα από το λόγο και τις πράξεις τους, θέλουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν στον πολίτη να σκεφτεί διαφορετικά και εν τέλει να κινητοποιηθεί και να διεκδικήσει το μέλλον που του αναλογεί.

Διαφήμιση

ΑΠΟΨΗ

Το Πολυτεχνείο φάρος του σήμερα

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η ναυαρχίδα διαμόρφωσης της ταυτότητας της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Εδώ και 47 χρόνια κάθε μέρα το γεγονός του Πολυτεχνείου είναι σύμβολο των δημοκρατικών ιδανικών και θεσμών.

Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν είναι μόνο επίκαιρος, αλλά αποτελεί φάρο μέσα στα σκοτεινά μονοπάτια που επιδιώκει να ωθήσει η ΝΔ τους πολίτες με τις κατασταλτικές πολιτικές και τα ημίμετρα που νομοθετεί. Η ελληνική κοινωνία, που για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας είναι αντιμέτωπη με τη φτωχοποίηση, τη στοχοποίηση και την ενοχοποίηση με ευθύνες που πολλές φορές δεν της αναλογούν. Μια πολιτική αποκλειστικής εφαρμογής μέτρων από την κυβέρνηση δίχως να συμπαραστέκεται ελαφρύνοντας τα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα εναρμονίζεται πλήρως με την υψηλή ιεράρχηση των «δικών» τους λίγων και αρίστων, και για αυτό τίθεται υπό διαρκή και δικαιολογημένη αμφισβήτηση από τους πολίτες. 

Η κορύφωση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης συνοδεύεται από περιστολή των συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών. Την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε αυτές τις ενέργειες, ήρθε η ηχηρή απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί αντισυνταγματικότητας της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων. Θα πίστευε κανείς ότι το 2020 θα επαναφέρονταν μέτρα χουντικής κοπής και πόσο μάλλον οι άνθρωποι που έζησαν την περίοδο ‘67-’74;

Όλα εκείνα τα γεγονότα που συνέβησαν σε όλη τη χώρα τότε ήταν αποτέλεσμα του θαρραλέου πείσματος του νεολαιίστικου κινήματος. Η κάμψη της περαιτέρω επικράτησης της Χούντας στη χώρα, συγκέντρωσε όλη την ελληνική κοινωνία. Σήμερα οι νέοι και νέες αναμένουν και προσδοκούν την ευκαιρία να ονειρευτούν με ξεγνοιασιά το μέλλον, αφού οι συνθήκες ευνοούν μόνο το φόβο.

Η φωνής της κοινωνίας για «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ορθώνεται ακόμη πιο έντονα σήμερα, αφού η κυβέρνηση κωφεύει συστηματικά νομοθετώντας, δίχως επίγνωση των αναγκών της κοινωνίας. Σειρά πολιτικών αποφάσεων στην υγεία, στην παιδεία, στα εργασιακά  δείχνουν την κυβέρνηση ανήμπορη να διαχειριστεί την επιδημία. Η κοινωνία οφείλει να διεκδικεί και να μην παραμένει σε εφησυχασμό. Περαιτέρω αμφισβήτηση και ενοχοποίηση της δεν θα περάσει. Η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό μετά από προκλήσεις της κυβέρνησης. Ας αφήσει λοιπόν τις απαγορεύσεις και την καταστολή και ας ενεργήσει επιτέλους για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τη διασφάλιση θέσεων εργασίας που χάνονται καθημερινά και  την απρόσκοπτη συνέχιση στη μάθηση για τους μαθητές και τους φοιτητές. Περαιτέρω όξυνση δεν θα φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Γραμματέας της ΟΜ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Συνέχισε να διαβάζεις

ΑΠΟΨΗ

Μήνυμα του Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Τάσου Σταυρογιαννόπουλου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

Συμπληρώνονται φέτος 47 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, το Νοέμβριο του 1973, ενάντια στη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα τιμής και μνήμηςγια τον απανταχού ελληνισμό. Τα ιστορικά γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελούν ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.Ο ξεσηκωμός των φοιτητών ήταν αποτέλεσμα της συσσωρευμένης αγανάκτησης και αντίστασης του ελληνικού λαού, ειδικά της νεολαίας και του φοιτητικού κινήματος, απέναντι σε ένα απολυταρχικό και φασιστικό καθεστώς. Τα συνθήματα «Ψωμί-Παιδεία- Ελευθερία» συμπυκνώνουν την έκφραση της δίψας ενός ολόκληρου λαού για ελευθερία, ειρήνη, ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία.

Τα μηνύματα του αγώνα και της αντίστασης εκείνης της εποχής παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα. Αποτελούν οδηγό όλων μας για δημοκρατική επαγρύπνηση, ενίσχυση των θεσμών και θωράκιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε ως κοινωνία να θέσουμε προτεραιότητα στην παιδεία, στην αγωγή και στην εκπαίδευση. Ιδιαίτερα, στις μέρες μας, που η φονική πανδημία απειλεί πέρα από τη ζωή των ανθρώπων και το εκπαιδευτικό σύστημα, όλοι οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη δημόσια εκπαίδευση και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου βρίσκει το λαό μας, όπως και όλη την ανθρωπότητα, σε μια μεγάλη δοκιμασία λόγω του covid 19. Συνεπώς, ο εορτασμός υποχρεωτικά διαφέρει από τις προηγούμενες χρονιές. Η εξάπλωση της πανδημίας και ο αυτοπεριορισμός των πολιτών δεν επιτρέπουνστα σχολεία γιορτές, ποιήματα και τραγούδια. Ωστόσο,τούτο καθόλου δεν πρέπει να μας πτοεί.Το Πολυτεχνείο ζει στις καρδιές μας ως μια αιμάτινη υποθήκη μιας ολόκληρης γενιάς,που συνεχώς μας θυμίζει τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας και μας εμπνέει για συνεχείς αγώνες για τη διαφύλαξή τους.

Συνέχισε να διαβάζεις

ΑΠΟΨΗ

Άρθρο Αντώνη Χαροκόπου για την ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών οχημάτων από τα διόδια

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

«Να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους: Ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων.»

  Η αλλαγή του τρόπου διέλευσης των αναπηρικών οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας έχει προκαλέσει επιπρόσθετη ταλαιπωρία στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εξαιτίας της δυσκολίας να προβούν στις απαιτούμενες διαδικασίες προμήθειας των ηλεκτρονικών καρτών, εν μέσω της πανδημίας του ιού covid-19.      

  Το αναπηρικό κίνημα, μέσω των εκπροσώπων του, έχει παρέμβει για να αναδείξει την ανάγκη θεσμικής λύσης στην προβληματική έως σήμερα εφαρμογή του μέτρου απαλλαγής των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, χωρίς εξαιρέσεις. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να προβεί άμεσα η Πολιτεία στις απαραίτητες θεσμικές ενέργειες και με διατάξεις νόμων, προκειμένου να επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευσή τους σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας (Νέα Οδός, Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Αττικής Οδός, Γέφυρα Α.Ε., Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας- Ε65, Αυτοκινητόδρομος Μωρέας κλπ.).

  Η ενιαία ισχύ της ελεύθερης διέλευσης πρόκειται να βάλει ένα τέλος στην επιπρόσθετη ταλαιπωρία που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία καθώς όπως είναι γνωστό εξαιτίας της απουσίας προσβάσιμου μεταφορικού δικτύου είναι αναγκασμένα να χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά ιδιωτικά οχήματα.

  Επιπλέον, η καθιέρωση ενιαίου e-pass σε όλους τους οδικούς άξονες θα διευθετούσε οριστικά και το σοβαρό ζήτημα της μη υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας του δικαιούχου στο όχημα κατά την διέλευση, καθώς πολλά άτομα με αναπηρία εξυπηρετούνται από τις οικογένειές τους καλύπτοντας βασικές προσωπικές ανάγκες (θεραπείες, ιατρικά ραντεβού, εκπαίδευση, απασχόληση, κ.α.).

  Τέλος, η χρήση του e-pass αποτελεί και το ασφαλέστερο μέτρο διέλευσης ειδικά εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού καθώς δεν υπάρχει καμία επαφή με τον υπάλληλο του σταθμού.

  Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας και αποκλεισμού από μέσα μαζικής μεταφοράς διεκδικούν το αυτονόητο, να μετακινούνται αυτόνομα και με αξιοπρέπεια.

Χαροκόπος Αντώνιος

Γ΄ Αντιπρόεδρος Ε.Σ.ΑμεΑ

Πρόεδρος Π.ΟΜ.ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων

Συνέχισε να διαβάζεις

ΑΠΟΨΗ

Η σύγκρουση Μακρόν- Ερντογάν και το κρίσιμο διακύβευμα

Δημοσιεύθηκε

στις

απο

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΟΛΩΜΟΥ

Η σύγκρουση Μακρόν- Ερντογάν είναι προφανές ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους με κυρίαρχο αυτόν ενός «ιερού πολέμου» ο οποίος θα μπορούσε να έχει τη μορφή εντεινόμενων τρομοκρατικών ενεργειών. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία έχει κατά καιρούς δεχθεί την οργή του Ισλάμ. Την οργή που με κάθε τρόπο προσπαθεί να ενεργοποιήσει ο Ερντογάν, έχοντας απέναντί του έναν Μακρόν που αναδεικνύεται σε υπερασπιστή των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και συμφερόντων, έχοντας και  τη στήριξη των ευρωπαίων ηγετών.

Είναι προφανές ότι όλη αυτή η ανάφλεξη δεν έχει να κάνει αμιγώς με τον θρησκευτικό φανατισμό και την ελευθερία του λόγου, τη σύγκρουση δηλαδή που κυριαρχεί σε πρώτο πλάνο και έχει και αυτή το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον της. Πίσω από τη σύγκρουση βρίσκονται και «ορατά» πολιτικά κίνητρα που καθιστούν εξίσου ενδιαφέρουσα μια δεύτερη ανάγνωση, από την οποία φυσικά δεν λείπει και το ενδιαφέρον για ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας. 

Σε ό,τι αφορά τον Μακρόν, η σκληρή γλώσσα του εναντίον του Ερντογάν και η απόφασή του να αναρτηθούν σε κυβερνητικά κτίρια σκίτσα του Charlie Hebdo, δεν είναι άσχετη με την επιδίωξή του να ανακόψει την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία, δίνοντας απάντηση  με την επιθετική του στάση έναντι των ισλαμιστών, σε όσους απαιτούν ασφάλεια με δραστική αντιμετώπιση των ισλαμιστικών πυρήνων.

Θα έλεγε κανείς δηλαδή ότι η μουσουλμανική πρόκληση έδωσε μια ευκαιρία στον Γάλλο Πρόεδρο να σηκώσει πολιτικά το γάντι στον Ερντογάν περνώντας παράλληλα και τα δικά του μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας του. 

Υπ΄ αυτή την έννοια η κίνησή του θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια προληπτικού χαρακτήρα κίνηση, η οποία ωστόσο ενέχει τον κίνδυνο της πυροδότησης ισλαμιστικών  πυρήνων εντός αλλά και εκτός Γαλλίας.

Στο βάθος αυτής της αντιπαράθεσης υπάρχει και το σημείο που ενδιαφέρει τη χώρας μας και μάλιστα άμεσα: Ο Μακρόν διαμηνύει  ότι η Γαλλία, η πρώτη χώρα που στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένη να παραχωρήσει στον Ερντογάν το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο. Ούτε βεβαίως να δεχθεί την κραυγαλέα εμπλοκή της Άγκυρας σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ.   

Στην άλλη άκρη της σύγκρουσης, ο Ερντογάν παίζει το δια γυμνού οφθαλμού ορατό παιχνίδι  της προσπάθειας κυριαρχίας του στον μουσουλμανικό κόσμο, ως αυτόκλητος εκφραστής και προστάτης του.  

Και παράλληλα, βρήκε μια λαμπρή ευκαιρία να πάρει τα φώτα από τις  ανοιχτές διαφωνίες του με τις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο των κυρώσεων από την Ευρώπη για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Να πάρει δηλαδή τα βλέμματα από την απομόνωση της Τουρκίας και να τα ρίξει στον Ισλαμικό κόσμο του οποίου επιθυμεί διακαώς να ηγηθεί επιδιώκοντας εμπλοκή του έτσι ώστε να μην είναι μονάχος και απομονωμένος.

Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό; Πολύ θα έλεγε κανείς. 

Η Ευρώπη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παίξει το παιχνίδι της Τουρκίας για ανάφλεξη του Ισλάμ.  Πρέπει σε όλους τους τόνους να κάνει σαφές ότι η σύγκρουση αυτή δεν αφορά τη Ευρώπη και τους Μουσουλμάνους, αλλά είναι το παιχνίδι ενός υπερφύαλου ηγέτη που θέλει να κάνει κουμάντο στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα να διασώσει το τρωθέν γόητρό του εντός της χώρας του από την οικονομία που καταρρέει. 

Οι Δυτικές κοινωνίες οφείλουν να συσπειρωθούν για να υπερασπιστούν τις αξίες τους. Οφείλουν όμως και να προστατέψουν τους πολίτες τους και να δημιουργήσουν ένα τείχος απέναντι στην ανεξέλεγκτη τρέλα του Ερντογάν χωρίς να οδηγήσουν σε ανάφλεξη όλο το Ισλάμ.

Το διακύβευμα είναι κρίσιμο. Και η χώρα μας λόγω των ελληνοτουρκικών είναι μοιραία σε πρώτο πλάνο.

Συνέχισε να διαβάζεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ39 λεπτά πριν

Βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 ώρα πριν

Κορονοϊός: Το μεγάλο ερωτηματικό με το άνοιγμα της εστίασης- 1.000.000 εργαζόμενοι βρίσκονται «στον αέρα»

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Λίμνη στην Ιχθυόσκαλα – ΦΩΤΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ώρες πριν

Κορονοϊός: 334 νέα κρούσματα – 24 θάνατοι και 288 διασωληνωμένοι – Ο “χάρτης” της διασποράς

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ώρες πριν

Συνελήφθη ο προπονητής που κατηγορείται ότι βίασε 11χρονη αθλήτρια

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες πριν

Πάτρα: Στο νοσοκομείο ο 19χρονος οδηγός του σοβαρού τροχαίου στη Μίνι Περιμετρική

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ5 ώρες πριν

Γκολάρα από Μπάτροβιτς – Πρώτη νίκη και… αέρα κορυφής η Παναχαϊκή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ10 ώρες πριν

Λιόλιος: “Να προτείνει η ΕΟΚ στο Υπουργείο Αθλητισμού οδικό χάρτη επαναλειτουργίας των ακαδημιών”

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες πριν

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών μεταφέρθηκε βρέφος 9 ημέρων με κορωνοϊό

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Εκλεισε γνωστό κατάστημα εστίασης λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Ενας με κορονοϊό έσπειρε τον τρόμο – Κόλλησε 12 άτομα!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες πριν

Πάτρα: Oι μπάστακες φέρνουν καρναβαλικό χρώμα στην πλατεία Γεωργίου – ΦΩΤΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

”Θαυμάστε τον”! – Αυτός είναι ο Πακιστανός που ασέλγησε στην 5χρονη στον ιππικό όμιλο

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Χαράλαμπος Γώγος: “Η Πάτρα μπορεί πολύ εύκολα να περάσει από το πορτοκαλί στο κόκκινο”

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ2 ημέρες πριν

Ακούσατε, ακούσατε! Βγήκαν οι Τελάληδες του Πατρινού Καρναβαλιού – ΦΩΤΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ3 ημέρες πριν

Αυξήθηκε στους 12 μήνες η στρατιωτική θητεία στον Στρατό Ξηράς – Αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ

ΖΩΗ2 ημέρες πριν

«Παντρεύτηκε» ο Ν.Μουτσινάς με τη Μ.Συνατσάκη! – Υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Εργασιακός Μεσαίωνας: Επιχείρηση στην περιοχή κατακρατεί τραπεζικές κάρτες εργαζομένων της

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

ΠΑΤΡΑ: Είχε Άγιο νεαρή οδηγός – Ντεραπάρισε το όχημα της σε στροφή

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ2 ημέρες πριν

Στροφυλιά: Ενημέρωσε Εισαγγελέα ο Φορέας Διαχείρισης για τα τροχοφόρα στους αμμόλοφους

ΚΟΙΝΩΝΙΑ39 λεπτά πριν

Βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 ημέρες πριν

Βιασμός 11χρονης αθλήτριας: Σοκαριστική ομολογία του προπονητή – “Ειχαμε σχέση” – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ6 ημέρες πριν

Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη: “Καρέ-καρέ” η επίθεση στην αποβάθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ6 ημέρες πριν

Νίκος Κακλαμανάκης: Έχω δεχθεί απειλές για τη ζωή μου. Θα πάμε μέχρι το τέλος

ΚΟΙΝΩΝΙΑ6 ημέρες πριν

Πότε θα ανοίξουν Λύκεια και Γυμνάσια; Η πιο πιθανή ημερομηνία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες πριν

“Νατο το μπαλκοΝΑΤΟ”! Οι πατρινοί καλούνται να στολίσουν καρναβαλικά τα μπαλκόνια τους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ1 εβδομάδα πριν

Ο Προμηθέας πάει για τον Αμερικανό Κουίνσι Φορντ – ΒΙΝΤΕΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ1 εβδομάδα πριν

Παναχαϊκή-Τρίκαλα 1-1: Πρεμιέρα με μοιρασιά – ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Ανοίγουν «κανονικά» τα καταστήματα από Δευτέρα: Έτσι θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Έκλεισε ο Ισθμός της Κορίνθου λόγω κατολίσθησης! ΒΙΝΤΕΟ

Facebook Patratora

Διαφήμιση
Διαφήμιση